Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Tak já jsem si říkala, jaký to militantní příspěvek, tak nejí cibuli a co…a ona se strhla pěkně ostrá diskuze. ![]()
Cibuli mám moc ráda, ale že bych ji musela mít v každé omáčce či polévce, to tedy opravdu ne.
A nejde jen o „nechutná mi“, to si lidi často špatně vykládají a nakonec se ukáže, že i oni mají jídla, která by nikdy nejedli, protože by se odporem pozvraceli.
Nemám ráda lidi, co zesměšňují ostatní, kvůli jídlu. Já má bezlepkovou dietu, nedělá mi dobře většina mléčných výrobků a tučná jídla. Vyberu si všude, nebo předem zavolám a zeptám se, domluvím se. Už dlouho jsem nezažila, že by z toho dělal někdo problém, ale tak před 20 lety jo, celkem běžně. (novoty, rozmazlenost, vymyšlenost).
Problém teda je, když to nerespektuje ani rodina, to asi zakladatelku chápu, že je tak rozčílená, asi je i hodně mladá a podle toho se k ní chová i rodina.
@Anonymní píše:
Zajímalo by mě kdo z vás nejí něco co mu do jisté míry komplikuje život. Jak moc tu skutečnost respektují lidé ve vašem okolí? Ničí to třeba i nějak společenské nebo kulturní akce?Příklad:
Kolik nás tu je, odpůrcu čehokoli?
Od malička nejím cibuli. Vždy se najde za těch x let někdo kdo se mi ji snaží podstrčit třeba jako majoránku, papriku nebo další viditelné jinou surovinu. Nejím to nikde a v ničem. Myslela jsem si že se to nějak v budoucnu upraví ale ne. Vadí mi snad ještě víc než když jsem byla malá. Do práce si třeba nosím svoje jídlo nepřijde mi slušné se v jídle hrabat před ostatními. Doma jsou z mého pozvání na prášky doslova je to irituje. Nemůžu si pomoct. V restauracích a hospodář si objednávám věci ve smyslu hranolky +smažák. Jen abych se v jídle nemusela pitvat. Saláty a pomazánky nejím už léta. Vše co muž doma uvaří nenápadně přelivem přes sítko, rychle aby to neviděl. Na dalších společenských akcích, oslavách, obědech se modlím aby tam bylo aspon něco jiného. Na větu,, Tam je málo cibule "jsem alergická. Prostě tam je. Občas mi přijde, že to lidi dělaj jak naschvál. K obědu dělají salát a řízek, guláše, cibulové zelí. Když se ozvu čuři se a jsou naštvání páč odmítám to s čím se celý den patlali. A vědí to.
Bez cibule bych neuměla uvařit. Sama nemusím syrovou cibuli na špalky, vadí mi ta ostrost. Ale sladká bílá cibule mi nevadí. Tebe bych na návštěvy radši nezvala.
@unuděná taky dělám většinu pilevek na cibulovem základě…
… Když to tu tak čtu, jsem ráda, že snim v podstatě všechno. Mam ten život jednodušší ![]()
At si každý neji co chce, ale at po me nechce abych na to myslela pri priprave jidla.
@unuděná píše:
Samozřejmě, že to jde. Stejně jako do nich nemusíš dávat smetanu nebo je zahušťovat, nebo solitAle prostě krémové polévky se dělají v drtivé většině na cibulovém základu. Samozřejmě, že když by mi doma cibuli nikdo nejedl, tak to tam cpát nebudu. Ale když pozvu rodinu na večeři a jeden člověk nemá rád cibuli, tak určitě nebudu kvůli němu vařit dýňovku jako pro kojence
Vidis, a ja bych to tomu cloveku prizpusobila. Stejne tak kdyz budu delat nejake pomazanky, tak alespon jednu udelam podle moznosti pro toho cloveka, i kdyby to mela byt jen syrova cesnekova (syr, cesnek, majoneza). Nechapu, proc si delat naschvaly s jidlem a ocekavat, ze si to kazdy necha libit a bude se rad navstevovat.
@Glucklich píše:
@unuděná
Vidis, a ja bych to tomu cloveku prizpusobila. Stejne tak kdyz budu delat nejake pomazanky, tak alespon jednu udelam podle moznosti pro toho cloveka, i kdyby to mela byt jen syrova cesnekova (syr, cesnek, majoneza). Nechapu, proc si delat naschvaly s jidlem a ocekavat, ze si to kazdy necha libit a bude se rad navstevovat.
Ono je to ale přesně naopak. Naschvály tu dělá zakladatelka, protože OČEKÁVÁ, že někdo bude vařit podle její chuti (záměrně nepíšu alergii nebo dietnímu omezení). Já samozřejmě taky vařím/peču s ohledem na návštěvu, ale kdyby mi tu nějaká třeba sestřenice nípala do jídla a hledala mikroskopické kousky cibule, kterou NEMÁ RÁDA, tak si příště pozvání hodně rozmyslím.
@Glucklich píše:
@unuděnáVidis, a ja bych to tomu cloveku prizpusobila. Stejne tak kdyz budu delat nejake pomazanky, tak alespon jednu udelam podle moznosti pro toho cloveka, i kdyby to mela byt jen syrova cesnekova (syr, cesnek, majoneza). Nechapu, proc si delat naschvaly s jidlem a ocekavat, ze si to kazdy necha libit a bude se rad navstevovat.
Fajn, takze jeden neji cibuli, druhy rajcate, treti jede lc, ctvrty neji lepek, paty mlecne vyrobky…
@Veru1987 tak například svíčková je o tom, že dlouho opékám maso, pak dlouho opékám kořenovou zeleninu. Tu spravnou chuť dělá to dlouhé opékání. Cibuli nedávám, ale dám víc té kořenové zeleniny, že ani nezahušťuji moukou. Je fakt skvělá. Rajskou s cibulí bych teda nepozřela, vůbec se mi tam chuťově nehodí. Rozhodně mi vaření bez cibule život nekomplikuje. Já si sama pro sebe občas nějaké cibulové jídlo udělám, ale dá se bez ní celkem jednodušše žít. Vůbec mi to už nepřijde.
Vzhledem k tomu, že většina receptů začíná "na oleji/másle/sádle zesklovatime cibulku, tak se okolí nedivím, ze na tebe prdí. Ta cibule vylučuje obrovské množství jídel. Nevím co bych ti uvařila. Já ji dávám i do té dýňové polévky..polévku bych ti asi nevařila a jako druhé jídlo asi řízek s bramborem no. Moc toho není.
@Pidulka1991 píše:
@unuděná taky dělám většinu pilevek na cibulovem základě…… Když to tu tak čtu, jsem ráda, že snim v podstatě všechno. Mam ten život jednodušší
To mas dobrý, já jak nejim vepřové a ohrivane jídlo, tak jsem udělala peknej zasek u tchyne, která chtěla udělat veprovy, a pro mě nechala kus kurete jakoby od predvcerejska a polivku. No já jsem se jen tak tak překonala, abych snedla tu ohratou polivku ze slusnosti, ale jak prede mnou přistálo to ohraty dva dny starý kuře tou typicky svraštělou kuzickou, tak to už jsem fakt nedala
jako bylo mi to ultramegatrapny, ale já to proste nemohla už vůbec ani ochutnat
proste ostuda jako blázen ![]()
@ludmilaadamkova píše:
Játra bleeeee![]()
Respektuji, když někdo nějakou surovinu nejí (syrovou cibuli, rajčata, houby, mořské plody), zakladatelky nejím cibuli ani ve stopověm množství rozvařeném v základu omáčky do ztracena považuji za čistou zpovykanost. Použít na jídlo slovo bleeee je čistá nevychovanost. zkusit to někdo u mě doma, tak mu odeberu talíř a bude o hladu. Udělala jsem to již několika dětem a jednotkám dospělých. O jídle se neříká fuj, už vůbec ne o jídle, co ostatní jedí. Stačí říct, to mi nechutná, už nechci. Pak i zkusím vymyslet, co dotyčnému dát, aby se najedl. Hlad na takové, co o jídle říkají bleeee!
@Anonymní píše:
Zajímalo by mě kdo z vás nejí něco co mu do jisté míry komplikuje život. Jak moc tu skutečnost respektují lidé ve vašem okolí? Ničí to třeba i nějak společenské nebo kulturní akce?Příklad:
Kolik nás tu je, odpůrcu čehokoli?
Od malička nejím cibuli. Vždy se najde za těch x let někdo kdo se mi ji snaží podstrčit třeba jako majoránku, papriku nebo další viditelné jinou surovinu. Nejím to nikde a v ničem. Myslela jsem si že se to nějak v budoucnu upraví ale ne. Vadí mi snad ještě víc než když jsem byla malá. Do práce si třeba nosím svoje jídlo nepřijde mi slušné se v jídle hrabat před ostatními. Doma jsou z mého pozvání na prášky doslova je to irituje. Nemůžu si pomoct. V restauracích a hospodář si objednávám věci ve smyslu hranolky +smažák. Jen abych se v jídle nemusela pitvat. Saláty a pomazánky nejím už léta. Vše co muž doma uvaří nenápadně přelivem přes sítko, rychle aby to neviděl. Na dalších společenských akcích, oslavách, obědech se modlím aby tam bylo aspon něco jiného. Na větu,, Tam je málo cibule "jsem alergická. Prostě tam je. Občas mi přijde, že to lidi dělaj jak naschvál. K obědu dělají salát a řízek, guláše, cibulové zelí. Když se ozvu čuři se a jsou naštvání páč odmítám to s čím se celý den patlali. A vědí to.
zakladatelko - to je slabota, já nejím nejen cibuli, já nejím vůbec žádnou zeleninu a téměř žádné ovoce, nejím vnitřnosti, houby, rozinky, pomazánky, ryby mimo lososa a filé, tatarku, majonézu, rosol-huspeninu,
svíčkovou omáčku teda jím, tam jsem kousky cibule ještě nenašla, ale do 15 let mi nikdo nikdy neřekl z čeho svíčková omáčka je (bylo to rodinné tajemství
)
@unuděná píše:
Ono je to ale přesně naopak. Naschvály tu dělá zakladatelka, protože OČEKÁVÁ, že někdo bude vařit podle její chuti (záměrně nepíšu alergii nebo dietnímu omezení). Já samozřejmě taky vařím/peču s ohledem na návštěvu, ale kdyby mi tu nějaká třeba sestřenice nípala do jídla a hledala mikroskopické kousky cibule, kterou NEMÁ RÁDA, tak si příště pozvání hodně rozmyslím.
Jak moc tu skutečnost respektují lidé ve vašem okolí?
Vždy se najde za těch x let někdo kdo se mi ji snaží podstrčit třeba jako majoránku, papriku nebo další viditelné jinou surovinu
Doma jsou z mého pozvání na prášky doslova je to irituje.. Vše co muž doma uvaří nenápadně přelivem přes sítko, rychle aby to neviděl.
Občas mi přijde, že to lidi dělaj jak naschvál. K obědu dělají salát a řízek, guláše, cibulové zelí.
Spis bych rekla, ze ocekava trochu respektu.
Pokud je irituje, ze prijde, at ji reknou, ze si ma prinest svoje protoze bude gulas
Nenapadne prelevani, aby to muz nevidel - to je uz uchylka, jen at to vidi. To uz je jeji problem, ze to dela tajne
A na svete snad neexistuje jen salat, gulase a cibulova zeli. Snad neni problem k rizku udelat varene brambory nebo br. kasi.
Ale chapu, kdyz se zabejci obe strany a ani jedna neustoupi, tak to nema cenu resit
Příspěvek upraven 21.04.22 v 14:21
@moof Docela souhlasím, jsem taky alergická na jakékoli ofrňování nad jídlem. I naše děti zhruba od 5 let vědí a respektují, že pokud se jim nelíbí to, co mají na talíři, lze to říct slušně a já jim samozřejmě nic nutit nebudu. Je krajně neslušné se ksichtit na něco, co mi někdo (většinou s láskou) uvařil a naservíroval. Jednou mi syn udělal zvuk jako že zvrací z nějaké polévky, no naštval mě tak, že jsem bouchla do stolu a polévka mu přistála v klíně ![]()