Nejím to!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
ludmilaadamkova
21.4.22 14:50

@stinga kdyz jsem byla dítě nesměla jsem vůní rajčat.. d věkem se to jakoby stupňovalo jako batole jsem to zvládla ale pamatuju si že v 5. Třídě jsme měli zahrádky a já si vypěstovala rajčata a opravdu jsem si to jedno své chtěla sníst a málem jsem se pozvracela. Pak se to začalo zlepšovat a dneska mi rajčata moc chutnají.

Vlastně mi chutná skoro vše krom těch jater… Ale tam mi vadí ta specifická vůně když se vaří.. možná kdyby mi je dál někdo udělaný a byly udělané dobře tak to dám.

• Citovat
  • Upravit
944
21.4.22 14:53
@stinga píše:
ano, vitamíny jím v tabletkách, mně třeba rajče opravdu smrdí, jdu po schodech k mamce a už na schodech cítím smrad rajčat, mamka tvrdí, že rajče nemá žádnou vůni ani smrad :nevim:, brambory jím - buď vařené, kaši nebo hranolky, šťouchačky samozřejmě ne

Chápu, i dle mého mají rajčata specifickou vůni. Ale ta nijak neosuvisí s okurkou, která má jinou specifickou vůni, stejně jako kedlubna, mrkev, hrášek, zelí… A brambory jíš, i ty mají specifickou vůni, chápeš to? Máš to v hlavě, ne v chuťových či čichových receptorech. A vitamíny z tabletek… Víš, že pro lidstvo jsi slepá vývojová větev? Nejsi schopna příjmu živin potřebných pro život natožpak pro rozmnožení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76725
21.4.22 14:53

@ludmilaadamkova když jsem byla malá, otec pěstoval rajčata a papriky, přísadu měl v truhlících všude na oknech doma, já jsem pořád a pořád kašlala a dostávala atb, po dlouhé době rodiče zjistili, že kašlu, pokud pobývám a spím v těch místnostech s tou přísadou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76725
21.4.22 14:55
@moof píše:
Chápu, i dle mého mají rajčata specifickou vůni. Ale ta nijak neosuvisí s okurkou, která má jinou specifickou vůni, stejně jako kedlubna, mrkev, hrášek, zelí… A brambory jíš, i ty mají specifickou vůni, chápeš to? Máš to v hlavě, ne v chuťových či čichových receptorech. A vitamíny z tabletek… Víš, že pro lidstvo jsi slepá vývojová větev? Nejsi schopna příjmu živin potřebných pro život natožpak pro rozmnožení.
:mrgreen: dítě mám na první dobrou (lépe řečeno špatnou, neplánované a přes kondom)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
21.4.22 14:55

@sagina tak samozrejme nevim, jak extremni nechut zakladatelka ma. Ale pokud pozvu na obed nekoho s takovymi “omezenimi”, tak nebudu zbytecne stat u plotny pul dne, ale udelam obyc rizek a vareny brambor. Nebo nejlepe muzeme jit do restaurace na ten smazak a nebo uplne nejlepsi reseni je odpoledni kafe a zakusek.

Taky se nebudu stavet na hlavu a zbytecne se do techto pozic hostitele casto pasovat. Proste nejaky kompromis pro obe strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
496
21.4.22 14:58

Já si zase bez cibule nedovedu představit kdejaké jídlo. Dávám ji snad do všech slaných jídel. Ale zase jsem veganka, to taky málokdo chápe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5585
21.4.22 15:00
@Anonymní píše:
Zajímalo by mě kdo z vás nejí něco co mu do jisté míry komplikuje život. Jak moc tu skutečnost respektují lidé ve vašem okolí? Ničí to třeba i nějak společenské nebo kulturní akce?

Příklad:
Od malička nejím cibuli. Vždy se najde za těch x let někdo kdo se mi ji snaží podstrčit třeba jako majoránku, papriku nebo další viditelné jinou surovinu. Nejím to nikde a v ničem. Myslela jsem si že se to nějak v budoucnu upraví ale ne. Vadí mi snad ještě víc než když jsem byla malá. Do práce si třeba nosím svoje jídlo nepřijde mi slušné se v jídle hrabat před ostatními. Doma jsou z mého pozvání na prášky doslova je to irituje. Nemůžu si pomoct. V restauracích a hospodář si objednávám věci ve smyslu hranolky +smažák. Jen abych se v jídle nemusela pitvat. Saláty a pomazánky nejím už léta. Vše co muž doma uvaří nenápadně přelivem přes sítko, rychle aby to neviděl. Na dalších společenských akcích, oslavách, obědech se modlím aby tam bylo aspon něco jiného. Na větu,, Tam je málo cibule "jsem alergická. Prostě tam je. Občas mi přijde, že to lidi dělaj jak naschvál. K obědu dělají salát a řízek, guláše, cibulové zelí. Když se ozvu čuři se a jsou naštvání páč odmítám to s čím se celý den patlali. A vědí to.

Kolik nás tu je, odpůrcu čehokoli?

Ty třeba poznáš, že ve vývaru se vařila i cibule, nebo to nejíš už z principu? :think: Mám potravinovou alergii, ale s tím nikdo problém nemá, protože je to ze zdravotních důvodů, taky nemusím houby, smaženici bych nesnědla, ale v omáčce to „přežiju“, tvoje příspěvky mi hraničí až s fanatismem :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2505
21.4.22 15:01
@moof píše:
Tohle vymýšlerní je prostě rozmazlenost. Jak se v tom ženský pitváte, co všecko nejíte, jak vám z toho natahuje… Znak blahobytu naší společnosti, že se některým navaluje z jídla, dokonce dobrého jídla, kvalitních surovin. Hrozně mě to zvedá ze židle, když vidím rozmachanost dospělých, po kterých to opakují děti… amarouny na vás.

Podle mě to teda doma ani jeden syn neopakuje ;) Dám jim k večeři chleba s pomazánkou a sýrem.. Že to nejím já neznamená, že to nejí ani oni.. Sní všechno co jim dám, i vaječinu nebo uvařené vajíčko.. Jen prostě já to nejím ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2505
21.4.22 15:07

@moof A ano, jde o nějakou úroveň rozmazlenosti. Když to mohu obejít a nemusím to jíst, tak to prostě obejdu.. Nevím, zda ti přijde lepší to na návštěvě prostě mermomocí sníst a poblít se, když z toho, toho daného člověka natahuje.. To mi prostě přijde slušnější říct, „děkuji, ale nedám si“ hotovo ;) Každý může mít výmysly dle svého uvážení a svých finančních stropů.. Ale jak jsem psala prvně, nesmí to potom dávat za vinu hostiteli..

Třeba jak se divím u prostřena, že tam leze někdo, kdo nejí půlku věcí a proto strhává body… To je prostě sobeckost a omezenost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
21.4.22 15:10

@Venetia u nas se dava cibule do skoro kazde polevky. I do vyvaru patri, i kdyz tam neni nakrajena, takze se da normalne vylovit/nenalozit na talir. Cibule tvori zaklad defacto jakekoliv omacky pod maso.

A zahranicni recepty taky vyzaduji cibuli, fakt nevim, jaka kuchyne se bez ni obejde tak doopravdy. Par receptu se asi najde, ale kolik jich bude?

U nas spotreba cibule i cesneku jenom lita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18270
21.4.22 15:14

Komplikují mě život cukrárny, kam nesmím, ovoce které téměř nesmím, aj v čem je mnoho cukru

Příspěvek upraven 21.04.22 v 15:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
21.4.22 15:14
@Ajuše píše:
@Svetluska55 To je jak kdybych to psala já. Mám stejný problém s rajčaty a rozinkami :D. Věčně mi ty rozinky někdo cpe. Ale pro mě je to jak, když si ve vánočce kousnu do brouka :poblion:. Přitom s jiným sušeným ovocem nemám problém. A rajče pro mě nemá žádnou chuť, navíc má blbou konzistenci. Tam kde to jde je ze všeho vyndavám. Nad tím už se ani nikdo nepodivuje. Pravda, že 5 let se mi tchán snažil cpát jeho vypěstovaná. Že mi budou určitě chutnat. No ani po 10 letech si nedám, a to jsem se překonala a opravdu je ochutnala :lol:.
Já toho mám teda víc co nepozřu. Třeba v rodině tak oblíbené houby, olivy.
Ale upřímně se na nikoho nezlobím. Je to můj problém, že něco nejím. Mě třeba přijde divný, že zakladatelka nejí ani omáčky apod. Mám sestru co nejedla cibuly. Ale když se ji rozmixovala do hladka, tak ji to nevadilo. Syrovou nepozře do dnes.
Obecně, když máme nějaký rodinný sraz, vždycky by se našlo jídlo, co někdo nejí (je nás fakt hodně). A to máme i potravinový alergie, buď se tedy udělá něco, co dotyčný může a nebo je upozorněn ať si přinese něco svého. Asi mám štěstí na lidi kolem. Ač se někdy kůli jídlu pošťuchujem, nikdo se neurazí a berem to s humorem. Nikdy by mě nenapadlo se rozblobit na někoho z rodiny kůli tomu, že udělal rajčatovej salát, kterej nejím. Prostě si ho nedám no.

Přesně tak, rozinka je jako kousnout do mrtvoly..olivy taky nejím. Plus nepozru jogurt, pečené švestky..
Naštěstí už nikdo nemá ty řeči typu -to musíš zkusit, bude ti to chutnat (nebude). Co mi nechutná, mi prostě nechutná a je mi z toho na zvracení.

• Citovat
  • Upravit
1243
21.4.22 15:25
@moof píše:
A proč to nejíš? Tohle přece nemůže být ani o chuti, ani o konzistenci, ani o barvě či vůni. Paprika přece chutná, vypadá, voní uplně jinak, než pórek, česnek, chřest, artyčok, kedlubna, patizon, mrkev, okurka, špenát, hrášek… Co je ta spojnice, že řekneš, nejím zeleninu? Jen slovo zelenina?

Taky to tak mám, ale žádné spojení v tom úplně nehledám. Prostě mi to nechutná, chuť ani konzistence. Vadí mi to. Když je to rozmixované, uvařené tak některé druhy sním, některé ne. Není to můj rozmar, snažím se naučit to jíst. U některých druhů mi ani krkem neprojdou, některé sním a je mi pak dost zle od žaludku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
944
21.4.22 15:27
@Andělka55 píše:
@moof A ano, jde o nějakou úroveň rozmazlenosti. Když to mohu obejít a nemusím to jíst, tak to prostě obejdu.. Nevím, zda ti přijde lepší to na návštěvě prostě mermomocí sníst a poblít se, když z toho, toho daného člověka natahuje.. To mi prostě přijde slušnější říct, „děkuji, ale nedám si“ hotovo ;) Každý může mít výmysly dle svého uvážení a svých finančních stropů.. Ale jak jsem psala prvně, nesmí to potom dávat za vinu hostiteli..Třeba jak se divím u prostřena, že tam leze někdo, kdo nejí půlku věcí a proto strhává body… To je prostě sobeckost a omezenost..

Jasně že můžeš na návštěvě odmítnout jídlo. A že jde o rozmazlenost… Už jsem velká holka. Nejsem už rozjívená, jako jsem byla jako 5 leté děcko, nejsem neposedná, jako jsem byla jako 5 leté děcko, nestydím se říkat cizím lidem dobrý den, jako jsem se styděla jako 5 leté děcko… A nejsem rozmazlená jako 5 leté děcko. Být a chovat se v dospělém věku jako rozmazlenec… Prostě už jsem velká holka :) A já jsem tolerantní vůči „to mi nechutná“. Ale pokud je TO zelenina obecně, nebo stopové množství cibule v základu omáčky, to už ne. Tam nejde o nějaké nechutná, ale je to právě strhávání pozoronosti na sebe od rozmazleného dítěte v těle dospělého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
21.4.22 15:29
@moof píše:
Tohle vymýšlerní je prostě rozmazlenost. Jak se v tom ženský pitváte, co všecko nejíte, jak vám z toho natahuje… Znak blahobytu naší společnosti, že se některým navaluje z jídla, dokonce dobrého jídla, kvalitních surovin. Hrozně mě to zvedá ze židle, když vidím rozmachanost dospělých, po kterých to opakují děti… amarouny na vás.

Neví, co je hlad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport