Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@warita hm tak já k tomu takto přistupuju a děti k některým věcem dozrály a k některým ne. Ničemu to nevadí, zdravé jsou. Neděláme si z jídla téma, to mi přijde jako velmi nezdravé se s dítětem přetlačovat.
@lamicina Ja to neresim, chce, chce, nechce, nechce. Jen proste když nechce, tak nasleduje samoobsluha nebo ohrat co zbylo z minulych jidel.
@j.a.n.i1
jo to mi přijde dobrý, ale příčí se mi kohokoliv přesvědčovat, že jeho pocity a potřeby nejsou v pořádku a je to jen rozmazlenost, kterou je potřeba převychovat. Jako já jdu většinou cestou dohody, ale i tak třeba loni jsem dělala salát z kysaného zelí, pomerančů a datlí a jedla celá rodina až na jedno z dítek. A při tom to jedli ičlenové, kteří „nemusí datle“ „nejím zelí ze sudu“ atd. A to dítko jí všechny suroviny zvlášť moc rádo, ale pohromadě prostě ne. Tak ok, příště dostane do misky zelí ze sudu a oloupu mu pomeranč a finito. Proč z toho vytvářet drama a speciální téma pomalu do rodinné poradny. U nás to začalo pravda už v porodnici „to jste nemohla nakojit za jedno krmení, to je mimo tabulky novorozence to tak na třech měsících“ a pak zas „a kojíte dobře, moc toho nevypila“. Taky nejím tabulkově.
Největší omezení je pro mě samozřejmě hlavně mléko, protože smetana nebo sýr je skoro ve všem, ale na to mám intoleranci, nejde o to, že by mi to nechutnalo (ještě že existují kapsle s enzymem laktázy). Takže to není úplně předmětem diskuze. Cibuli jsem nesnášela odmalička, ale to bylo spíš asi tím, že ji máma měla ráda hlavně opraženou na pánvi a mně to hrozně smrdělo. Dnes už si ji dám, i když při vaření ji moc nepoužívám. Chuťově mi nevadí ani syrová, ale z té mi bohužel bývá potom na zvracení, nedělá mi dobře.
Já nesnesu houby a kmín. Ale tchyně bohužel kmín do všeho cpe, tak to nějak zvládnu sníst a nechci, aby si přidělávala starost a dělala to zvlášť kvůli mně. Ještě taky nesnáším, jak se v některých restauracích do všeho cpe rukola nebo parmazán.
Nekupuju ani vánočky, protože do toho většinou rvou rozinky a nebaví mě to preparovat.
@Livi92 píše:
Myslím, že ve spoustě případů je to psychický blok, protože někde v minulosti danou věc jedli v nějaké špatné úpravě, nebo jim jako dětem někdo nakukal, že je to fuj. Já to takhle měla s růžičkovou kapustou. Byla jsem přesvědčená, že jí nejím. Prostě jsem jí nechtěla strčit do pusy. Až letos jsem jí měla náhodně jen orestovanou na česneku a překvápko, ono mi to chutnalo. Kamarádka nejí žádné červené ovoce a zeleninu. Maliny, jahody, borůvky, rybíz, meloun… Nedokáže vysvětlit proč. Prostě to nejí a hotovo.
Přesně tohle jsem od dětství měla s rajskou omáčkou. Nepozřela jsem ji, protože mi nejspíš někdo někdy (asi ve školní jídelně) předložil nějakou nepoživatelnou. Změnilo se to s dětmi, kdy rajská byla všude tak doporučovaná, jak ji děti milují. Tak jsem ji zkusila uvařit, fakt poctivou, s kořenovou zeleninou. a mňaaam. Od té doby ji vařím pravidelně ![]()
Já si vzpomínám, jak jsme byli na pár dní v Polsku a tam do všeho cpali jako koření kopr. Nic proti němu nemám, akorát všechno chutnalo tak nějak jinak, než člověk předpokládal, že to chutnat bude.
Brambory, omáčky, saláty - vše s koprem. Ale je to asi jenom o zvyku, už jsem slyšela výtku cizince, že v české kuchyni je v každém druhém jídle obligátně nasypaný kmín, jako kdyby jiné koření neexistovalo.
@stín katedrál píše:
Já si vzpomínám, jak jsme byli na pár dní v Polsku a tam do všeho cpali jako koření kopr. Nic proti němu nemám, akorát všechno chutnalo tak nějak jinak, než člověk předpokládal, že to chutnat bude.Brambory, omáčky, saláty - vše s koprem. Ale je to asi jenom o zvyku, už jsem slyšela výtku cizince, že v české kuchyni je v každém druhém jídle obligátně nasypaný kmín, jako kdyby jiné koření neexistovalo.
to je bohužel přesný
![]()
@Andělka55 píše:
@welovefashion Jde ale o to, že tohle „vymýšlení“ co nejím a jím, není v žádných tabulkáchpro příklad jím sladké ochucené jogurty, sladký tvaroh v palačinkách, nebo buchty tvarohové, ale kdyby se jednalo o nějakou smetanovou omáčku k něčemu tak prostě nee. Svíčkovou taky sním jen svoji, protože vím, že tam dám jen 1smetanu a není to v tom cítit, ale ten kdo udělá opravdu smetanovou tak opět neeee.. Strašně mě natahuje jen z té vůně té smetany.. tak samo sýry nejím žádné, pomazánky také ne, syrovou cibuli bych také nejedla, ale v bramborovém salátu mi nevadí.. Tohle je to vymýšlení, které se nedá obejít žádným názvem „diety“ a bohužel pro mě, to prostě nemohu překonat. Takže když mi na pokoj přinesou talíř s pečivem, sýrem, marmeládou nebo šunkou.. sýr, pomazánky atd nezmizí
Tak samo vajíčko, vaječinu bych nesnědla, ale trojobal na řízku mi nevadí, nevadí mi ani chleba ve vajíčku, ani mráčky z vajíčka a mouky v polévce.. prostě moje hlava můj mozek, mé problémy
Copak to vajíčko je v trojobalu na řízku cítit?
tam ti nemá co vadit, vždyť člověk ani nepozná, že to vajíčko obsahuje… Můžeš rovnou napsat, že jíš buchty, ikdyz v nich jsou vejce…
Když to čtu, tak jsem šťastná, že jíme skoro všechno. Asi výcvik ze školky a školní jídelny. Je pravda ale, že na něčem si pochutnám víc, na něčem méně. Cibuli, kmín, sladkou papriku, česnek a majoránku považuji za základní ingredience pro vaření.
Přišla jsem i na chuť olivám. Vadí mi koriandr, ale to je prý dané geneticky. Mně chutná jako jarová voda. Jo a nejím kachní maso a husu, jehněčí. Smrdí mi to. Možná je to i tím, že jsme to jako děti neměly, tak jsme to nemohly natrénovat.
Taky jsem vděčná, že jíme víceméně vše, i děti. Samolibým způsobem si namlouvám, že je to tím, že jsem jim nikdy nic nenutila a respektovala jejich obdobíčka „nejím špenát“ nebo „jím jen přílohy“
Dětské chutě se mění a co děti nemohou ani cítit ve třech letech, tím se ve škole ládujou ve velkém. Myslím, že je důležité jim nic neznechutit nátlakem a oni si na to přijdou sami ![]()
@unuděná Souhlas, je důležité jim to neznechutit, ale zase na druhou stranu netřeba je v tom nejak podporovat. Tedy fajn, tady to mas bez spenatu a ne Pepicku, tak když nepapas spenatek, tak ja ti udělám rizecek…
Mě se zdá legitimní něco nejíst, zejména když je to jen jedna věc (navíc tak aromatická) a snažím se vyhovět - pokud si vzpomenu a jde to. Někdy si nevzpomenu, někdy se nebudu namáhat pro jednoho člověka vařit zvlášť a mám vymyšlený pro 20 dalších lidí guláš - pak toho dotyčného samozřejmě upozorním. V takovém případě bych pro bezcibuláka asi vyhrábla klobásu v mrazáku, nebo tak něco.
My se potýkáme už roky s různými dietami, když vím, že jdu na jídlo, tak se aktivně hlásím - připomínám - někdy třeba jen dotazuji „a bude tam něco bezlepkového“? Neočekávám to automaticky, na druhou stranu rozhodnost odmítavé reakce mě někdy zamrzí - vždyť uvařit bezlepkově není zas takový problém, stačilo by se zeptat a vyřešili bychom to. Uvařit bez cibule se taky dá - ale guláš teda zrovna ne, ale takových jídel, která by stála na cibuli, zas tolik není.
Myslela jsem, že jím všechno, ale ukázalo se, že nedám OVAR - tchyně byla hodná a nenutila mě, takže mi to problém nezpůsobilo ![]()
@Magical-eyes píše:
Vadí mi koriandr, ale to je prý dané geneticky. Mně chutná jako jarová voda.
přesně, mejdlo…tak genetika, nebudu se snažit to překonat.
ale jidlo s nim bych snědla, jen si ho nebudu aktivně vybírat
Když vím, že přijde návštěva, co nejí cibuli, tak uvařím něco bez ní. A klidně ji nedám do základu, zvolím takové jídlo, aby se dala nahradit. Nevidím problém. Chci, aby se návštěva cítila dobře a naopak je mi líto, když udělám třeba super pomazánku, dám do ní česnek/cibuli a až potom se dozvím, že jí hosté nemůžou/nechtějí jíst, protože jim třeba česnek nedělá dobře nebo cibule vadí chuťově a občerstvení stojí na stole a hosté na něj jen smutně koukají
. Když to budu vědět předem, udělám pomazánku bez ní anebo dvě verze. Ale určitě by mi nebylo příjemný se koukat na hosty, co sedí a nemůžou si vzít pohoštění ![]()
Proč to nejí by mi bylo jedno. Zeptám se a neřeším. Vždycky se snažím udělat to, co dotyční jedí. Ať už jde o rodinu, kamarády, děti. U nás v rodině taky někdo nejí cibuli, druhý nemůže česnek a kořeněné, další je na dietě, tak ocení zdravé a málo kalorické
a já se snažím vyjít vstříc všem. Moje máma to dělá taky tak, pro hosty by se přetrhla.
Já nejím tlusté maso, majonézové pomazánky, nemusím smažena a těžká jídla, tatarák a nejím nic ze syrových vajec. Kolikrát jsem byla na návštěvě hlady, ale nevadí mi to, dotyčný nepočítal, že jsem taková frfna a snažil se
Když mám hlad, dám si třeba banán
Vadí mi, když mě někdo do jídla nutí, když nechci, tak vážně nechci ![]()
@stín katedrál píše:
Já si vzpomínám, jak jsme byli na pár dní v Polsku a tam do všeho cpali jako koření kopr. Nic proti němu nemám, akorát všechno chutnalo tak nějak jinak, než člověk předpokládal, že to chutnat bude.Brambory, omáčky, saláty - vše s koprem. Ale je to asi jenom o zvyku, už jsem slyšela výtku cizince, že v české kuchyni je v každém druhém jídle obligátně nasypaný kmín, jako kdyby jiné koření neexistovalo.
Marně přemýšlím, do kterých jídel doma dáváme kmín. Nic mě nenapadá. Maximálně, že si koupím pokmínovaný chleba. ![]()