Nejím to!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3998
21.4.22 20:47

@warita hm tak já k tomu takto přistupuju a děti k některým věcem dozrály a k některým ne. Ničemu to nevadí, zdravé jsou. Neděláme si z jídla téma, to mi přijde jako velmi nezdravé se s dítětem přetlačovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
21.4.22 20:55

@lamicina Ja to neresim, chce, chce, nechce, nechce. Jen proste když nechce, tak nasleduje samoobsluha nebo ohrat co zbylo z minulych jidel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
21.4.22 21:05

@j.a.n.i1
jo to mi přijde dobrý, ale příčí se mi kohokoliv přesvědčovat, že jeho pocity a potřeby nejsou v pořádku a je to jen rozmazlenost, kterou je potřeba převychovat. Jako já jdu většinou cestou dohody, ale i tak třeba loni jsem dělala salát z kysaného zelí, pomerančů a datlí a jedla celá rodina až na jedno z dítek. A při tom to jedli ičlenové, kteří „nemusí datle“ „nejím zelí ze sudu“ atd. A to dítko jí všechny suroviny zvlášť moc rádo, ale pohromadě prostě ne. Tak ok, příště dostane do misky zelí ze sudu a oloupu mu pomeranč a finito. Proč z toho vytvářet drama a speciální téma pomalu do rodinné poradny. U nás to začalo pravda už v porodnici „to jste nemohla nakojit za jedno krmení, to je mimo tabulky novorozence to tak na třech měsících“ a pak zas „a kojíte dobře, moc toho nevypila“. Taky nejím tabulkově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2579
21.4.22 21:46

Největší omezení je pro mě samozřejmě hlavně mléko, protože smetana nebo sýr je skoro ve všem, ale na to mám intoleranci, nejde o to, že by mi to nechutnalo (ještě že existují kapsle s enzymem laktázy). Takže to není úplně předmětem diskuze. Cibuli jsem nesnášela odmalička, ale to bylo spíš asi tím, že ji máma měla ráda hlavně opraženou na pánvi a mně to hrozně smrdělo. Dnes už si ji dám, i když při vaření ji moc nepoužívám. Chuťově mi nevadí ani syrová, ale z té mi bohužel bývá potom na zvracení, nedělá mi dobře.

Já nesnesu houby a kmín. Ale tchyně bohužel kmín do všeho cpe, tak to nějak zvládnu sníst a nechci, aby si přidělávala starost a dělala to zvlášť kvůli mně. Ještě taky nesnáším, jak se v některých restauracích do všeho cpe rukola nebo parmazán.

Nekupuju ani vánočky, protože do toho většinou rvou rozinky a nebaví mě to preparovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4878
21.4.22 22:28
@Livi92 píše:
Myslím, že ve spoustě případů je to psychický blok, protože někde v minulosti danou věc jedli v nějaké špatné úpravě, nebo jim jako dětem někdo nakukal, že je to fuj. Já to takhle měla s růžičkovou kapustou. Byla jsem přesvědčená, že jí nejím. Prostě jsem jí nechtěla strčit do pusy. Až letos jsem jí měla náhodně jen orestovanou na česneku a překvápko, ono mi to chutnalo. Kamarádka nejí žádné červené ovoce a zeleninu. Maliny, jahody, borůvky, rybíz, meloun… Nedokáže vysvětlit proč. Prostě to nejí a hotovo. :nevim:

Přesně tohle jsem od dětství měla s rajskou omáčkou. Nepozřela jsem ji, protože mi nejspíš někdo někdy (asi ve školní jídelně) předložil nějakou nepoživatelnou. Změnilo se to s dětmi, kdy rajská byla všude tak doporučovaná, jak ji děti milují. Tak jsem ji zkusila uvařit, fakt poctivou, s kořenovou zeleninou. a mňaaam. Od té doby ji vařím pravidelně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4647
21.4.22 22:44

Já si vzpomínám, jak jsme byli na pár dní v Polsku a tam do všeho cpali jako koření kopr. Nic proti němu nemám, akorát všechno chutnalo tak nějak jinak, než člověk předpokládal, že to chutnat bude. :D Brambory, omáčky, saláty - vše s koprem. Ale je to asi jenom o zvyku, už jsem slyšela výtku cizince, že v české kuchyni je v každém druhém jídle obligátně nasypaný kmín, jako kdyby jiné koření neexistovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2579
21.4.22 22:54
@stín katedrál píše:
Já si vzpomínám, jak jsme byli na pár dní v Polsku a tam do všeho cpali jako koření kopr. Nic proti němu nemám, akorát všechno chutnalo tak nějak jinak, než člověk předpokládal, že to chutnat bude. :D Brambory, omáčky, saláty - vše s koprem. Ale je to asi jenom o zvyku, už jsem slyšela výtku cizince, že v české kuchyni je v každém druhém jídle obligátně nasypaný kmín, jako kdyby jiné koření neexistovalo.

to je bohužel přesný :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.4.22 23:38
@Andělka55 píše:
@welovefashion Jde ale o to, že tohle „vymýšlení“ co nejím a jím, není v žádných tabulkách :D pro příklad jím sladké ochucené jogurty, sladký tvaroh v palačinkách, nebo buchty tvarohové, ale kdyby se jednalo o nějakou smetanovou omáčku k něčemu tak prostě nee. Svíčkovou taky sním jen svoji, protože vím, že tam dám jen 1smetanu a není to v tom cítit, ale ten kdo udělá opravdu smetanovou tak opět neeee.. Strašně mě natahuje jen z té vůně té smetany.. tak samo sýry nejím žádné, pomazánky také ne, syrovou cibuli bych také nejedla, ale v bramborovém salátu mi nevadí.. Tohle je to vymýšlení, které se nedá obejít žádným názvem „diety“ a bohužel pro mě, to prostě nemohu překonat. Takže když mi na pokoj přinesou talíř s pečivem, sýrem, marmeládou nebo šunkou.. sýr, pomazánky atd nezmizí :D Tak samo vajíčko, vaječinu bych nesnědla, ale trojobal na řízku mi nevadí, nevadí mi ani chleba ve vajíčku, ani mráčky z vajíčka a mouky v polévce.. prostě moje hlava můj mozek, mé problémy :)

Copak to vajíčko je v trojobalu na řízku cítit? :think: tam ti nemá co vadit, vždyť člověk ani nepozná, že to vajíčko obsahuje… Můžeš rovnou napsat, že jíš buchty, ikdyz v nich jsou vejce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13208
22.4.22 06:20

Když to čtu, tak jsem šťastná, že jíme skoro všechno. Asi výcvik ze školky a školní jídelny. Je pravda ale, že na něčem si pochutnám víc, na něčem méně. Cibuli, kmín, sladkou papriku, česnek a majoránku považuji za základní ingredience pro vaření.
Přišla jsem i na chuť olivám. Vadí mi koriandr, ale to je prý dané geneticky. Mně chutná jako jarová voda. Jo a nejím kachní maso a husu, jehněčí. Smrdí mi to. Možná je to i tím, že jsme to jako děti neměly, tak jsme to nemohly natrénovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
22.4.22 06:51

Taky jsem vděčná, že jíme víceméně vše, i děti. Samolibým způsobem si namlouvám, že je to tím, že jsem jim nikdy nic nenutila a respektovala jejich obdobíčka „nejím špenát“ nebo „jím jen přílohy“ :lol: Dětské chutě se mění a co děti nemohou ani cítit ve třech letech, tím se ve škole ládujou ve velkém. Myslím, že je důležité jim nic neznechutit nátlakem a oni si na to přijdou sami ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
22.4.22 07:18

@unuděná Souhlas, je důležité jim to neznechutit, ale zase na druhou stranu netřeba je v tom nejak podporovat. Tedy fajn, tady to mas bez spenatu a ne Pepicku, tak když nepapas spenatek, tak ja ti udělám rizecek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
22.4.22 12:28

Mě se zdá legitimní něco nejíst, zejména když je to jen jedna věc (navíc tak aromatická) a snažím se vyhovět - pokud si vzpomenu a jde to. Někdy si nevzpomenu, někdy se nebudu namáhat pro jednoho člověka vařit zvlášť a mám vymyšlený pro 20 dalších lidí guláš - pak toho dotyčného samozřejmě upozorním. V takovém případě bych pro bezcibuláka asi vyhrábla klobásu v mrazáku, nebo tak něco.

My se potýkáme už roky s různými dietami, když vím, že jdu na jídlo, tak se aktivně hlásím - připomínám - někdy třeba jen dotazuji „a bude tam něco bezlepkového“? Neočekávám to automaticky, na druhou stranu rozhodnost odmítavé reakce mě někdy zamrzí - vždyť uvařit bezlepkově není zas takový problém, stačilo by se zeptat a vyřešili bychom to. Uvařit bez cibule se taky dá - ale guláš teda zrovna ne, ale takových jídel, která by stála na cibuli, zas tolik není.

Myslela jsem, že jím všechno, ale ukázalo se, že nedám OVAR - tchyně byla hodná a nenutila mě, takže mi to problém nezpůsobilo :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
22.4.22 12:30
@Magical-eyes píše:
Vadí mi koriandr, ale to je prý dané geneticky. Mně chutná jako jarová voda.

přesně, mejdlo…tak genetika, nebudu se snažit to překonat.
ale jidlo s nim bych snědla, jen si ho nebudu aktivně vybírat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4399
22.4.22 12:31

Když vím, že přijde návštěva, co nejí cibuli, tak uvařím něco bez ní. A klidně ji nedám do základu, zvolím takové jídlo, aby se dala nahradit. Nevidím problém. Chci, aby se návštěva cítila dobře a naopak je mi líto, když udělám třeba super pomazánku, dám do ní česnek/cibuli a až potom se dozvím, že jí hosté nemůžou/nechtějí jíst, protože jim třeba česnek nedělá dobře nebo cibule vadí chuťově a občerstvení stojí na stole a hosté na něj jen smutně koukají :lol:. Když to budu vědět předem, udělám pomazánku bez ní anebo dvě verze. Ale určitě by mi nebylo příjemný se koukat na hosty, co sedí a nemůžou si vzít pohoštění :mrgreen:

Proč to nejí by mi bylo jedno. Zeptám se a neřeším. Vždycky se snažím udělat to, co dotyční jedí. Ať už jde o rodinu, kamarády, děti. U nás v rodině taky někdo nejí cibuli, druhý nemůže česnek a kořeněné, další je na dietě, tak ocení zdravé a málo kalorické :lol: a já se snažím vyjít vstříc všem. Moje máma to dělá taky tak, pro hosty by se přetrhla.

Já nejím tlusté maso, majonézové pomazánky, nemusím smažena a těžká jídla, tatarák a nejím nic ze syrových vajec. Kolikrát jsem byla na návštěvě hlady, ale nevadí mi to, dotyčný nepočítal, že jsem taková frfna a snažil se :lol: Když mám hlad, dám si třeba banán :mrgreen: Vadí mi, když mě někdo do jídla nutí, když nechci, tak vážně nechci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14106
22.4.22 21:32
@stín katedrál píše:

Marně přemýšlím, do kterých jídel doma dáváme kmín. Nic mě nenapadá. Maximálně, že si koupím pokmínovaný chleba. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí