Domácí plastelína začne dost brzy lepit

43035
22.1.14 09:14

Domácí plastelína začne dost brzy lepit

Už jsem jí dělala 2×, propařovala snad 10 minut (málo?), ze začátku je super, ale tak do 10ti dnů už značně lepí. Jednou byla v ledniččce, jednou ne.
Podle návodů by měla vydržet měsíc.
Nějaké rady?
Napadlo mě, pokud ta lepivost je známkou rozkladu, jestli by nepomohlo dát do toho špetku konzervantu (mam tu něco do konzerv).

Napište vaše osvědčené dlouhotrvanlivé recepty.
 Dík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
22.1.14 09:19

To je divné… Mi spíš někdy ze začátku trošinku lepí, ale jak se s ní dělá na vzduchu, přestane.

Zkusila bych jinou mouku :think: - jinou značku.

Dělám teda tento recept
http://www.brydova.cz/…ina-pro-deti-

Příspěvek upraven 22.01.14 v 09:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3347
22.1.14 09:29

Ty jo, to slysím prvně!! Můžete sem dát recept?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
22.1.14 09:31

@Vrtul Už jsem přidala do prvního příspěvku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
22.1.14 09:35

Tuhle mám už dva měsíce v lednici v pudle a je stále jako včera uvařená:

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

15 dkg hladké mouky, 7,5 dkg soli, 300 ml teplé vody - v ní rozmícháme trochu potravinářského barviva - a dále přidáme 1 lžíce oleje a 2 lžíce octa

POSTUP PŘÍPRAVY

1.Do teflonového hrnce dáme sypkou směs, pak vmícháme mokrou směs, vše pomalu mícháme za mírného ohně, dokud se nepřestane hmota lepit na vařečku a vypadá stejně jako plastelína. JE POTŘEBA NECHAT PLASTELÍNU NA SPORÁKU OPRAVDU DO ÚPLNÉHO ZHOUSTNUTÍ, LEPÍ SE NA VAŘEČKU A VLASTNĚ UŽ NEJDE ANI MÍCHAT. (Když byste skončili dříve, tak se vám pak po vychladnutí bude plastelína lepit na prsty.)
2. Necháme zchladnout a pořádně vypracujeme. Z množství lze udělat i dvě barvy.
3. Uchovává se v lednici, buď v igelitu, plastové fólii nebo plastové nádobě

(recept z MMB)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
22.1.14 09:45

@eetkikinka Pudlo mě pobavilo, navíc když mrkneš na nick zakladatelky :lol:
Babička říká spíš pudelko :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420
22.1.14 10:32
@Pipet píše:
To je divné… Mi spíš někdy ze začátku trošinku lepí, ale jak se s ní dělá na vzduchu, přestane.

Zkusila bych jinou mouku :think: - jinou značku.

Dělám teda tento recept
http://www.brydova.cz/…ina-pro-deti-

Příspěvek upraven 22.01.14 v 09:30

já dělala taky tuhle a musím říct, že plastelínu už máme rok :oops: v lednici a malá si s ní párkrát do měsíce hraje a plastelína je pořád k použití :palec: je to v pudle s víkem a jako kdybych ju dělala nedávno :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
22.1.14 10:55
@eetkikinka píše:
Tuhle mám už dva měsíce v lednici v pudle a je stále jako včera uvařená:

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

15 dkg hladké mouky, 7,5 dkg soli, 300 ml teplé vody - v ní rozmícháme trochu potravinářského barviva - a dále přidáme 1 lžíce oleje a 2 lžíce octa

POSTUP PŘÍPRAVY

1.Do teflonového hrnce dáme sypkou směs, pak vmícháme mokrou směs, vše pomalu mícháme za mírného ohně, dokud se nepřestane hmota lepit na vařečku a vypadá stejně jako plastelína. JE POTŘEBA NECHAT PLASTELÍNU NA SPORÁKU OPRAVDU DO ÚPLNÉHO ZHOUSTNUTÍ, LEPÍ SE NA VAŘEČKU A VLASTNĚ UŽ NEJDE ANI MÍCHAT. (Když byste skončili dříve, tak se vám pak po vychladnutí bude plastelína lepit na prsty.)
2. Necháme zchladnout a pořádně vypracujeme. Z množství lze udělat i dvě barvy.
3. Uchovává se v lednici, buď v igelitu, plastové fólii nebo plastové nádobě

(recept z MMB)

no tak jsem spachala tuhle
dala jsem tam spetku sorbitolu a hnetla na panvi 15 minut, malem zlomila varecku, tak jsem zvedava. jeste mi prosim napis, jakou davas mouku - ja mam obvykle nejakou levnou z Pennym je klidne mozne, ze je blba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
22.1.14 10:59
@Januliiik píše:
já dělala taky tuhle a musím říct, že plastelínu už máme rok :oops: v lednici a malá si s ní párkrát do měsíce hraje a plastelína je pořád k použití :palec: je to v pudle s víkem a jako kdybych ju dělala nedávno :-)

No tak teda z toho uz mam deprese :-) Hele a jakou jsi dala mouku? to po roce uz asi nevis, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
22.1.14 11:07
@Pudloslava píše:
no tak jsem spachala tuhle
dala jsem tam spetku sorbitolu a hnetla na panvi 15 minut, malem zlomila varecku, tak jsem zvedava. jeste mi prosim napis, jakou davas mouku - ja mam obvykle nejakou levnou z Pennym je klidne mozne, ze je blba.

Před vánoci se mi jich tu vystřídalo víc, takže nevím přesně, nejčastěji mám Penam nebo Mouku z Věrovan. Já jsem ještě nikdy s moukou problémy neměla, tak to nesleduju.
Edit. Ten sorbitol proč? To nerýpu, jen to neznám, tak nevím, jakou by měl mít funkci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
22.1.14 11:12
@Pipet píše:
@eetkikinka Pudlo mě pobavilo, navíc když mrkneš na nick zakladatelky :lol:
Babička říká spíš pudelko :dance:

Tož velké pudélko je pudlo, ne? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
22.1.14 11:28

@eetkikinka to je jen uvaha - jestli ze to lepeni dusledkem bakterialniho rozkladu, tak by to mohlo pomoci. Podle me, kdybych to jen blbe udelala, tak by mi to preci lepilo hned, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
22.1.14 11:35

@Pudloslava Nematlají do toho děti nějak další vodu? :think:
Protože na vzduchu to prostě osychá, je fakt divné, že časem lepí - právě že blbě udělaná by lepila hned.
Nechej testovací vzorek mimo dětský dosah :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420
22.1.14 12:16
@Pudloslava píše:
No tak teda z toho uz mam deprese :-) Hele a jakou jsi dala mouku? to po roce uz asi nevis, co?

tak to teraz už fakt nevím :mrgreen: ale beztak nějakou obyč, babičku bych do teho nedala :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
22.1.14 12:26
@Pipet píše:
@Pudloslava Nematlají do toho děti nějak další vodu? :think:
Protože na vzduchu to prostě osychá, je fakt divné, že časem lepí - právě že blbě udělaná by lepila hned.
Nechej testovací vzorek mimo dětský dosah :mrgreen:

jo tak to klidne mozny je, sice jsem je nevidela, ale vodohospodari to teda jsou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Lékařský kufřík

• (4.8) + 19 recenzí

Linkimals Mluvící lama

• (4.8) + 18 recenzí