Domácí porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29577
7.8.14 20:19

Ještě dopním jedno: v podstatě nízkoriziková rodička jsme snad každá jedna a půltá. Problém nastává ve chvíli, kdy do nás v porodnici začnou lejt oxytocin, polohovat co chvíli na monitorech, začnnou porod urychlovat, zastavovat, lít do nás různé medikamenty a je problém hned na světě. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
7.8.14 20:21

@berry4 nene, problém je, když Konigsmarková a jiné " inteligentky" začnou hlásat svoje bludy, domněnky a představy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
7.8.14 20:22

@velbloudice :lol: co ti mám na to napsat? Tady je evidentně slovo proti slovu, názor proti názoru, já u toho nebyla, ty taky ne, ty by jsi po telefonu pozanal problém? Já teda ne :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5570
7.8.14 20:27
@petasekd píše:
Jen mi jeste nikdo nevysvetlil, jaky je rozdil mezi porodem doma dnes a po roce 1945. Podle me rizika stejne vysoka, jen pravdepodobnost rychle lekarske pomoci dnes vyssi.

dnes je jina diagnostika a lepsi eliminace rizikovych rodicek. I ty, co treba odmitaji UTZ, tak si nechaji udelat min. jeden kde vylouci srdecni vadu a dalsi, ktere by byly v rozporu s domacim porodem. Doma rodi jen nizkorizikove! rodicky.
Samozrejme se najdou i takove matky, co nizkorizikovost nerespektuji (viz pripad Konigsmarkove) zataji informace a pak muze dojit k pruseru. Toho se hned chytnou media a uz to frci. Podle me je toto nepochopitelne. Ne ty co rodi doma, ale ty, co vi ze je tam riziko a jake a presto do toho jdou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5570
7.8.14 20:34

Ale zase - kde je hranice respektu?
uvedomuji si vsichni SVOJI zodpovednost? nebo se jen nechaji vlacet systemem a jsou radi ze se vezou a nemusi nic resit? Kdo ma pravo koho kamenovat a oznacovat je za „hloupe“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
7.8.14 21:15

@SáraW a kdo v podstatě vede porod? Lékař? Houby. Ten je informován, když se něco děje. Podle toho rozhoduje. To gro odvádí PA.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
7.8.14 21:59

Aspon v Luxu to funguje, že každá rodičce přijede k porodu gynekolog. Který je zavolán z domova až když jsou problemy nebo dojde na porod. U mě porod byl tak rychlí, že PA sice zavolala doktora, ale pozdě. I přesto, že je člověk v nemocnici, tak jeho gynekolog je doma do chvíle než PA řekne, že je potřeba, aby přijel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
7.8.14 22:25
@SáraW píše:
Nechci byt sarkasticka, ale tvrdit, ze PA pozna a vyresi vse naproti lekarum mi taky prijde trochu zcestny :nevim: a jak tady nekdo napsal ze embolie pl. vodou je zapricinena spatne vedenym porodem a u prirozeneho se to nestava no nevim :nevim:

Vše nevyřeší, ale míň toho po.ere. Neudělá císaře, nevyřeší embólii (ale to ve většině porodnic nevyřeší ani lékař). PA doma má monitor, má oxytocin, nastřihává, když je potřeba, šije…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
7.8.14 23:41
@petasekd píše:
No jo, ale ultrazvuk a screening taky dela DOKTOR, a lekarum se chteji samorodicky prece vyhnout, ne?

a to jsi vzala jako kde??? Ty máš vážně pocit, že ženská co chce rodit doma je nějaká lesana z lesa, batikované šaty, pampelišky ve vlasech a chlupy v podpaždí??? :lol:
Prober se prosím ;)
Navíc opravdu je pupeční šňůra omotaná okolo každého plodu. ;)

@lucenka

nechceš doufám do domácích porodů míchat porody které spadají spíše do kriminální sféry :zed: I když obecně vzato se bohužel i tyto porody počítají mezi ty, které byly mimo zdravotnické zařízení :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
7.8.14 23:50
@velbloudice píše:
proč teda tato chytrá PA nepoznala problém?http://zpravy.idnes.cz/…/domaci.aspx?…. ???

po telefonu??? Podle toho co bylo psáno i jako laik jsem si pomyslela-ona ta paní co rodila nemá svůj rozum? hele tenhle případ je přes rok starý, myslím, že snad ještě ani není dořešený :think: Mrknu jak to opravdu dopadlo…
Konigsmarková byla sproštěna viny, evidentně nečteš nové zprávy na poli porodů doma ;)
Tyhle paní s mnohaletou zkušeností, několika desetiletou-myslíš že neví o čem mluví??? Kolik jsi TY porodila dětí???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
374
8.8.14 01:46
@mari1912 píše:
a to jsi vzala jako kde??? Ty máš vážně pocit, že ženská co chce rodit doma je nějaká lesana z lesa, batikované šaty, pampelišky ve vlasech a chlupy v podpaždí??? :lol:
Prober se prosím ;)

@lucenka

nechceš doufám do domácích porodů míchat porody které spadají spíše do kriminální sféry :zed: I když obecně vzato se bohužel i tyto porody počítají mezi ty, které byly mimo zdravotnické zařízení :zed:

To byla IRONIE s tim lekarem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Blbe jsi to pochopila - narazela jsem na to, ze je trosku schizofrenni kdyz se mi to hodi, doktora chtit a verit mu (utz, screening) a kdyz se mi to nehodi, tak nee ( doktor vzdy vsechno u porodu zvora :)
Jo a nemyslela jsem snuru kolem plodu, to je jasny :mrgreen: ale treba utazenou kolem krku behem porodu, ale to uz takova sranda nejni, ze :roll:
Ale opakuju, kazdeho vec co si udela a jak si to v sobe srovna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
374
8.8.14 02:10
@mari1912 píše:
po telefonu??? Podle toho co bylo psáno i jako laik jsem si pomyslela-ona ta paní co rodila nemá svůj rozum? hele tenhle případ je přes rok starý, myslím, že snad ještě ani není dořešený :think: Mrknu jak to opravdu dopadlo…
Konigsmarková byla sproštěna viny, evidentně nečteš nové zprávy na poli porodů doma ;)
Tyhle paní s mnohaletou zkušeností, několika desetiletou-myslíš že neví o čem mluví??? Kolik jsi TY porodila dětí???

No, je dost zvlastni, ze si ta PA lajzla radit po telefonu, toho by se neodvazil ani doktor, ale rekl by, pokud se rodicka nediti dobre nebo ma pochybnosti, at se dostavi k lekari. Ta rodicka svuj rozum asi mela, kdyz si prosadila dom porod, ale nemela asi dost zkusenosti (zejmena pokud rodila poprve), aby poznala, ze se riti do pruseru. Jen by me zajimalo, proc ty zeny, ktere si vehementne (casto treba i proti nazoru sveho okoli) prosadily dom porod, pak zaluji PA, kdyz se neco zvrtne? :think:
Je fakt, ze ty PA maji letite zkusenosti s fyziologickym porodem bez problemu, to jim nikdo nebere, ale nejsou doktori a zpravidla neumi vyresit nestandartni situaci, ktera muze mit fatalni nasledky - s nestandartnim porodem ma holt vetsi zkusenosti porodnik+ma rychle k dispozici potebne leky a techniku. Problem je asi v tom, ze se holt ta standartni situace muze rychle zmenit v nestandartni a o tom je asi tahle diskuze - nekdo se holt citi kvuli diteti a dostupnosti pomoci jisteji v porodnici nekdo se citi kvuli sobe a vyrovnanosti/nevyrovnanosti sve psychiky doma, je to kazdeho osobni vec a zodpovednost.
Jinak NEUTOC a nevykrikuj tu hystericky po diskutujicich -jako treba na @velbloudice -dotazy typu kolik rodila deti :zed: Myslim, ze do toho ti nic neni, nazor muze mit kazdy. Michas vecnou diskuzi s hysterickymi osobnimi ataky, tak klidek, jo? Nejsme v porodnici pred porodem, ale v diskuzi a jen diskutujem, nerodime, takze sem hysterie a vykriky nepatri :mrgreen: :P

Příspěvek upraven 08.08.14 v 07:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
8.8.14 07:23
@mari1912 píše:
Prober se prosím ;)

@lucenka

nechceš doufám do domácích porodů míchat porody které spadají spíše do kriminální sféry :zed: I když obecně vzato se bohužel i tyto porody počítají mezi ty, které byly mimo zdravotnické zařízení :zed:

To sem první zatáhla berry, že tyto ženy jsou příkladem toho, jak je porod naprosto bezproblémová záležitost, když žádná z nich nevyhledá následně lékaře.

• Citovat
  • Upravit
14309
8.8.14 08:06

Nech si kazdy rodi kde chce, je to kazdeho osobna vec.
Nejde o ten porod, ale ide o to dieta co sa narodi.
Uz ked sa PA stavia do role porodnika, a event.ma skusenost s fyzio porodom, tak neni neonatolog..
Podla mna nedokaze adekvatne posudit urcite veci(nemyslim Apgar, ale tr. dychacie fenomeny)..
Som salova sestra s niekolko rocnou skusenostou, mam spec. vzdelanie, odasistovala som niekolko tisic operacii, niektore i pod dohladom lekara spravila, ale neznamena to, ze som schopna odoperovat..teoreticky ano, i prakticky, ale skusenoati, nejsu vedomosti..
Preco po porode nestaci, aby do 24h novosa vysetrila sestra, ale pediater?
Ono ti doktori nebudu az tak na skodu..
Ja rodila s dr, ktory bol len moj, a nemam ziadnu negat. skusenoat..PA treba mne u porodu zle vyhodnotila monitor, a nebola to mlada holka po skole.. :kytka:
Joo a ked zacnete argumentovat ze PA maju VS, tu mam tiez, i specializaciu na sal..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5598
8.8.14 08:17
@petasekd píše:
To byla IRONIE s tim lekarem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Blbe jsi to pochopila - narazela jsem na to, ze je trosku schizofrenni kdyz se mi to hodi, doktora chtit a verit mu (utz, screening) a kdyz se mi to nehodi, tak nee ( doktor vzdy vsechno u porodu zvora :)
Jo a nemyslela jsem snuru kolem plodu, to je jasny :mrgreen: ale treba utazenou kolem krku behem porodu, ale to uz takova sranda nejni, ze :roll:
Ale opakuju, kazdeho vec co si udela a jak si to v sobe srovna
Čteš vůbec? Já psala, že většina mých dětí měla omotanou šňůru kolem krku a vše bylo ok. Takže to opravdu taková tragedie není. Je to celkem běžná záležitost.

Příspěvek upraven 08.08.14 v 08:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková