Domácí porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
47759
8.8.14 15:57

Nevím kam až téma stočilo. Ale dokud budou doktoři dělat zbytečné zákroky a urychlovat porody, tak budu ženy, které chtějí rodit doma jen smutně chápat. Muj první porod byl sice rychlý, ale jedna velká katastrofa. Chovali se ke mě jako ke kusu hadru jak na porodním boxe, tak na odd. šestinedělí, zůstaly mi nehezké psychické problémy. Dalšího syna jsem chtěla rodit doma, bohužel jsem na tento skutek nenašla dost odvahy a do porodnice jsem šla se staženým hrdlem, vyzbrojená chlapem a porodním plánem. Ve 36. týdnu jsem byla v nemocnici domlouvat ambulantní porod a jen se v duchu modlila, aby vše proběhlo bez komplikací. Pom porodu jen výhrůžky, že mi doma dítě zemře, dokonce měli odvahu volat pediatrovi, že mě domů pustí, ale dítě ne, no naštěstí je pediatr seřval na 3 doby, co si to jako dovolují držet zdravé dítě v nemocnici. Porod proběhl naprosto bez komplikací, bohužel byly plné všechny 4 boxy a na nás byly jen 2 PA, takže měly ruce plné práce. Motalo se kolem nás celekm asi 3 lidi. Dr., PA a dětská sestra. Kdyby tam semnou přitel nebyl, tak jim snad uteču, schovám se někde v koutě a tam v klidu a tichu porodím. Byla mi jejich přitomnost velice nepříjemná, bohužel jsem nenašla dost odvahy poslat je někam :zed: :zed: U třetího porodu semnou byl jen přítel. Dr s PA mě při příjmu vyšetřili a chtěli mě poslat domu, to jsem se teda ohradila, že poznám, kdy rodím. No nakonec mě umístili pro jistotu na porodní box a nechali nás v klidu. Měli jsme celou porodnici samipro sebe a mohli jsme se neomezeně pohybovat. 3× přišla PA jen nakouknout, jednou zkontrolovala postup porodu pohmatem a zase si šla spokojeně po svém. V 2.05 mě prijmuli, v 4.26 praskla voda, na můj popud zavolal přítel PA, ta přiběhla jen tak tak na zachycení syna, i když bych to zvládla v pohodě sama.Ve 4.27 bylo po všem. Syna PA zabalila a dala mi ho na prsa, kde se syn hned přisál. Byli jsme všichni spokojení. Až budou mít ženy opravdu klid na porod a stejné podmínky jako já u třetího porodu, tak si možná budu klepat na čelo, proč chtějí rodit doma, pokud se bude personál chovat stejně jako u mého prvního porodu, tak je jen budu smutně chápat :? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
8.8.14 16:02
@BellinkaX píše:
@Virginia
No vis… u tech zavodu se s tim dopredu pocita a sluzba se posili, jsou i soukromi poskytovatele, co jsem zahlidla. Jak tohle chces vychytat u porodu nevim…
Jak je to pravne osetreno treba v holandsku? Kdo ma zodpovednost? Zdravotnici u domporodu jsou povinne nebo dobrovolne? Rozumej… byt ja porodnik, tak ani za mega.

Jak to přesně mají v zahraničí, nevím.
Být já porodník nebo PA, tak se radši učím vít věnce. Osobně bych na to neměla nervy.
Ale já tady zastupuju svými příspěvky spíš ten tábor, který chce mít právo volby, nic víc. Nikoho nenutím rodit v lese. A ty země na západ, sever od nás, to zvládají zřejmě tak nějak normálně, jinak by možnost dom. porodu, nebo jinak alternativního už dávno zrušili, pokud by jim tam houfně novorozenci umírali, že jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
8.8.14 16:02

@Baba co pozna? Silenci, deceleraci urcite, co jineho potrebuje ;) a poslouchat urcite musi dele nez kratke poslechnuti to je jasne. 8)

@petasekd píše:
Ozvy byly ok, pak rychly propad, kluka vvytahli nehlede na kontrakce, musel byt pouzit vex a mimco museli okamzite resuscitovat a odvezt na JIP, takze bylo prave pro to male dulezite, ze se narodilo v porodnici a mohli mu hned pomoct, v takovem pripsde doktorum :potlesk: pac si to zaslouzi :palec:

No to by clovek musel u toho byt aby vedel jak to skutecne bylo . Ony ty znamky na tech ozvach uz davno byt mohly jen jim nikdo nevenoval pozornost. On se ten pupecnik nezaskrti z niceho nic, pokud tedy nemluvime treba o vyhrezu.
Taky neresis cely prubeh porodu jak byl popohanen do te doby, ver mi ozvy ok a rychly propad to se nedeje jen tak bez priciny u normalniho spont porodu ;)

@Baba píše:
Když bude chtít PA poslouchat tak, aby to k něčemu bylo, tak rodičku v pohybu omezí taky. A nechápu, jak může být krátkodobý polsech přesnější než monitarace ozev, při které jde třeba vidět reakce plodu na kontrakce.

Omezi ji minimalne, napr s rucnim doplerem ale to je vsechno o ochote, to se da udelat i s monitorem v porodnici, ale musim na to mit cas se te zene venovat a o tom to je. Kdyz budu mit ty rodicky tri tak vzdycky vyhraje v presnosti monitoringu PA doma ktera je jedna na jednu, protoze ona je pri te kontrakci s tou zenou takze presne slysi ktera kontra co zpusobuje, slysi ten prubeh, kdezto ja budu v tu chvili treba nekde na chodbe a nasledne hodnoceni monitoru, kde prave ty kontra se moc nezapisou pokud ji neomezim v pohybu a mozna ani tak ne, je pak dost diskutabilni ;)

@petasekd píše:
Neuraz se, ale uz me chybi jen virgule :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: jak to mel ten Pisarik (hral ho Zednicek) v tech filmech Basnici :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :potlesk: A neumi ty nizozemske PA taky odhadnout, jestli novorozene uspesne absolvuje Oxford? :mrgreen: Jestli jo, to by pak stalo za uvahu rodit s nizozemskou PA :think: :lol:
Ted uz zacinam chapat lekare, ze se stavi proti skalnim domarodickam - myslela jsem si drive, ze lekarum vadi, ze jim nekdo zasahuje do jejich „uzemi“ - ale ted jsem pochopila, ze z nich skalni zastankyne domporodu delaji uplne idioty, trubce, blbce a ignorantske pitomce bez znalosti a zkusenosti. No to bych byla jako doktor nastvana taky, kdyby se do me poustely takove Amazonky :P :P :mrgreen: :mrgreen:Příspěvek upraven 08.08.14 v 14:51

Sarkasmus je naprosto zbytecny..
No myslim ze nemusime ani uplne do Nizozemi. Pokud budu znat tehotnou delsi usek v tehotenstvi a budu ji zevne vysetrovat a udaje si zapisovat tak rust plodu overim take. Odhad hmotnosti kolem terminu a poloha taky neni zadne velke umeni ale pouze otazka cviku. To umi kazdy zkuseny porodnik i PA. Nevim co je na tom tak k podiveni. Ze nekteri mladi kolegove se radsi spolehnout na UZ a uz ani zevne nevysetruji je spise jejich skoda. UZ je skvely pomocnik, ale ne vzdy je po ruce, kdezto pomocnou ruku si kazdy nosime na konci sveho ramene nebo jak se to rika 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
909
8.8.14 16:08

Vsak taky zajem o domaci porody v Holandsku klesa. Viz napr.

http://www.dutchnews.nl/…bout_cos.php

Taky se tam porad resi, proc jsou na tom v ramci Evropy tak blbe s novorozeneckou umrtnosti.

Edit: reagovala jsem na predchozi prispevek Virginie, mezi tim tam naskocil dalsi, takze to ponekud ztraci smysl,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
8.8.14 16:12

@petasekd prosim abys mi citovala jedinou moji odpoved kde jak rikas zatracuji lekare a delam z nich blbce a ignoranty?? Dekuji ;)

@BellinkaX píše:
Tak priblizna poloha, to jo.
Ale jak pohmatem rozlisi zraleho hypotrofa od normotrofickeho nezralce? Co se poporodni adaptace a dalsich problemu tyce kua rozdil. :think: Totez s hypertrofickym plodem?

Chapej ze jde o to, ze o tu zenu pecuje po cele tehotenstvi jedna PA tudiz vi v jakem tydnu ma ta zena byt a sleduje jak to tehotenstvi roste ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
909
8.8.14 16:15

Taky jsem slysela, ze nizkorizikova rodicka v Holandsku ma od pojistovny proplaceny pouze domaci porod a pokud chce rodit v porodnici, musi neco doplacet (pokud nekdo mate lepsi info a neni to pravda, tak me opravte). To mi teda moc nepripada jako uzasna moznost volby. Pro nekoho muze byt i par set eur docela velka castka a je pak nucen rodit doma, i kdyz nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
8.8.14 16:24

@quinny
CTG se nedá s poslechcem vůbec srovnat, některé jevy prostě nemá PA šanci zjistit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
8.8.14 16:36

@Baba ktere napriklad?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
8.8.14 17:04

Ja som teda rodila v porodnici.
Monitor ma v nicom neobmedzoval, chodila som s nim po boxe a muz tlacil za mnou vozik s pristrojom.
Alebo som sedela na balone a natacal sa tam.
Na oxitocin sa ma pytali, na nastrih sa ma pytali, na prilozenie/osetrenie sa ma pytali ako to chcem. Nemam ziadnu negativnu skusenost.
PA mi bola pridelena, bola na izbe skoro celu dobu.
Porodnika som mala svojho, takze ma odrodil a vysetroval a hodnotil ctg a priebeh.(tam zdrbal PA, jakto ze ho neupozornila na neco, a ona zacala blekotat-bolo jej cca 45r, a PA robi 20r-cize by mala byt skusena),porodnika som si zaplatila aby som to mala posichrovane, aby som sa nemusía delit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
8.8.14 17:13

@quinny
neodpovědělas. Decelerace jsou souhrnný pojem. Na CTG se některé jevy hodnotí až když trvají několik minut, 3, klidně i 15, to PA poslouchá čtvrt hodiny? A jak si stíhá zapisovat kolísání frekvence?
A že pozná silenci? Tedy bazální frekvenci s oscilací do 5? Tak to upřímně pochybuju. Navíc se to hodnotí taky až po nějaké době, na hodnocení nestačí dvě minuty. Spíš 40.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
8.8.14 17:24
@Baba píše:
@berry4
jak se da zlikvidovat zdrave dite? 8o to by me fakt zajimalo.
A pak takyto, co ucho odhali a CTG ne

Jednoduše. Stačí, aby spadlo někomu z personálu z rukou na zem, přítomný lékař z obav z následků na jeho směnu, jeho osobu (prostě nechtěli mít problémy) sice konzultoval pád telefonicky s dalším lékařem v jiném centru, ten mu doporučil okamžitý převoz a vyšetření na spec. pracovišti, ale jelikož chlapec vizuelně vypadal v pořádku, smetli to pod koberec. Vyšetření se nekonalo.
Následky se dostavily později.
Fatální následky. Otok na mozku, který by byl snadno léčitelný dlouhodobě utlačoval určitá centra, došlo k odumírání a nevratnému poškození.
Následně smrti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
8.8.14 17:28
@berry4 píše:
Jednoduše. Stačí, aby spadlo někomu z personálu z rukou na zem, přítomný lékař z obav z následků na jeho směnu, jeho osobu (prostě nechtěli mít problémy) sice konzultoval pád telefonicky s dalším lékařem v jiném centru, ten mu doporučil okamžitý převoz a vyšetření na spec. pracovišti, ale jelikož chlapec vizuelně vypadal v pořádku, smetli to pod koberec. Vyšetření se nekonalo.
Následky se dostavily později.
Fatální následky. Otok na mozku, který by byl snadno léčitelný dlouhodobě utlačoval určitá centra, došlo k odumírání a nevratnému poškození.
Následně smrti.

No a jak se to řešilo? A ty následky se dostavily za jak dlouho? ZAs otok mozku by snad ve špitále poznali a dítě domů nepustili :think:
Známé u porodu pusitli dítě na zem hned při porodu, našttěstí bez následků.
ALe to se může stát i doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
374
8.8.14 17:35
@magistra K píše:
No vzdyt je prece jasne, ze kdyby lekari nechali rodicky byt a neotravovali je s nejakymi monitory a podobnymi nesmyslnymi masinami, co delaji PING (viz http://www.youtube.com/watch?…), tak by se zadne porodni a poporodni komplikace nikdy nevyskytly. To prece vi kazda, ktera porodila aspon jedno zive dite. To jen ti blbi porodnici, kteri na porody cele dny jen cumi, to porad jeste nepochopili a schvalne si porad pridelavaji praci. Jinak by se totiz v zamestnani nudili :mrgreen:.
:mrgreen: :mrgreen: - :mrgreen: :potlesk: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
8.8.14 17:35

@Baba neřešilo se to. Malý začal mít až během měsíců větší hlavu, než je obvyklé, až poté na popud nicnevědoucí maminky začali řešit proč.
Bohužel se zjistilo, co se zjistilo, vyšetřující lékař byl ten, co konzultoval ten pád a doporučil okamžité vyšetření.
Nevěděl, že rodiče nic neví, takže díky náhodám s nimi hovořil, jako by měli vědět, co se stalo.
V podstatě se prořekl. Na obvinění kolegy ze zanedbání nepřistoupil, to řekl rodičům, jelikož by to bylo slovo proti slovu, žádné důkazy.
Hematom, co utlačoval okolí již způsobil velké poškození, bohužel už bylo pozdě něco řešit.
Ano, stát se to může komukoli, i matce, ovšem ta by jistojistě neseděla doma na zadku, ale jela své dítě nechat minimálně vyšetřit. Co si budeme namlouvat.

Příspěvek upraven 08.08.14 v 17:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
374
8.8.14 17:43
@berry4 píše:
@petasekd schválně jsem hledala, kde tě quinny měla napadnou, nebo napadat. Bohužel, nenašla jsem absolutně nic, jen zoufalou snahu vysvětlit zaryté zatvrzelkyni normální věci. Zbytečně.
To stejné ted´aplikuješ na mě, v podstatě nechápu proč :lol:
Jediné, co mi za takové diskuse vychází je to, že prostě některé z vás nejste schopny pochopit základní fakta, nechcete se nad tím ani zamyslet, jestli někde není chyba.
A ano, mě taky fascinuje, jak snad neumíte číst, že tady ale vůbec nejde o žádné zatracování, jen o svobodnou volbu, nad kterou je potřeba ale sakra přemýšlet, konzultovat, jelikož rozumná domrodička ví, že se stát něco může a nad tím zrozením oproti rodičkám, co přijdou, nechají si tupě naordinovat cokoli, jelikož o porodu a praktikách porodníků neví zhola nic a nakonec jim při evidentně zprasených porodech ještě děkují za záchranu života, echt přemýšlí a má spoutu práce se sehnáním PA a následně pediatra.
Tohle není zadarmo, zadarmo je potom až ten úspěšný a ničím nerušený porod :kytka:
Stále jen vsázíte vplén nesmyslné komplikace a není možné vám vysvětlit, že ledačemu se i při domaporodu, se dá ZAVČAS předejít, nebo zasáhnout.
Já nejsem domarodka. Bohužel.
Ovšem všem těmto ženám fandím a upřímně závidím.
Lékaře nezatracuji.
Jen jim nevěřím.
Viděla a zažila jsem už skrze jiné maminky mnoho neštěstí, které se díky nim nemuselo stát.
Naposledy mé kamarádce zemřel přede dvěma lety syn, který se narodil naprosto zdravý.
Zdravého kojence v podstatě na neonatalogii zlikvidovali natolik, že ho to stálo život.
Kdyby tam nebyl, tak je z něj dnes krásný zdravý kluk,.
A to píši jen jeden případ z mnoha…

Ale ja nerikam, ze me nekdo napada, ale ty a@quinny se urazite, kdyz vam tady netleskame :lol: a kdyz holt neprijmeme vase argumenty tak jsme podle vas holt blbe a neumime cist a kdesi cosi :D :D myslim, ze porucha komunikace je na vasem prijimaci :mrgreen: :P ja rikam - at si rodi kdo chce kde chce, jsem pro svobodu volby, klidne i na mezi nebo doma na zahrade, me je to fuk :D hlavne at si ta dotycna nese dusledky, nevola ty blbe doktory a nepodava zaloby :pankac: :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková