Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@miisenka tak určitě, ale vzdycky je mnoho řešení, potrat bych volila jako pravdu krajní řešení
Mohe dite je od momentu co sme ho priniesli domov samo v pokojiku a vo svojej posteli..rvalo asi 1×(prdy-pomohla rurka) ale inak to je kludne a vyrovnane mimco(pokial sa nevzteka kvoli niecomu),myśim co sa spanku tyce..spi celu noc..Manducu i satek mam, ale rve tam, nepaci sa mu a mne sa to tiez nepaci.. ![]()
@lucyyyy píše:
@miisenka tak určitě, ale vzdycky je mnoho řešení, potrat bych volila jako pravdu krajní řešení
v mojom pripade by som na potrat nesla, ale chapem rozhodnutie tych zirn, takisto ako rozhodnutie rodit doma, nosit satky, jest maso a byt pre mier na svete.. ![]()
@miisenka já bych taky nešla…asi tak, at si každej děla co chce, každého věc
a vzdy budou ti kteří to budou podporovat a ti co naopak ne ![]()
@miisenka píše:
ty jo porovnavat plod a novorozene(bavim sa o narodenom dietati, ne o dietati v bruchu) je rozdil..
Potraty neodsudzujem, radsej potrat ako popelnica alebo krmenie kase z muky..
Vďaka za odpoveď.
V tomto sa asi nezhodneme, ja to cítim inak. ![]()
@magistra K me dite rvalo beze me
tchyne ho jednou jako malého hlidala a on rval a rval dokud jsem neprijela, maly zavislacek, takze jemu satek vyhovoval maximalne ![]()
@lucyyyy píše:
@miisenka já bych taky nešla…asi tak, at si každej děla co chce, každého věca vzdy budou ti kteří to budou podporovat a ti co naopak ne
@lucyyyy píše:
@miisenka souhlasím s tebou, domaci porod je proste riziko a bohužel toho maličkého se nikdo nepta jestli chce přijít na svět na specializovaném pracovišti, kde se mu dostane veškeré odborné péče a nebo někde v bytě s nedostatečnou hygienou a velkým rizikemv tomhle by ty matky neměly byt sobci a měly by upřednostnit zájme dítěte před tím svým…pak si ještě nezapoměntě zabalit díte do šátku, nosit ho na zádech a chudakovi ničit kyčle a páteř…no mám na tyhle rádoby přirozené procesy vlastní názor a není nijak pozitivni
@J_Doe píše:
Vďaka za odpoveď.
V tomto sa asi nezhodneme, ja to cítim inak.
tak o tom to je zaujimaveksie, ze su odlisnejsie nazory.. ![]()
Takze Tebe pride,,lepsie" ked matka nechcene dite pohodi v igelitke do skarpy, alebo ho po porode inak zlikviduje, ako potrat v 1.trimestre?
@Kaculela píše:
@miisenka @J_Doe On u nás je ten pohled na domácí porody hrozně zkreslený. Nevím jestli to je hystérií medií a medializováním jednoho případu úmrtí dítěte doma, nebo tím že se u nás opravdu často přistupuje v porodnici k rodičkám necitlivě a ženy nemají klid a pohodu a porody se pak často komplikují a ony mají pak pocit že by jejich dítě při porodu doma nutně muselo zemřít… Ale já třeba znám maminku, které nezkušený personál velmi zkomplikoval porod a dítě které se narodilo úplně modré nikdo nezachránil, protože zrovna nebyl volný žádný lékař a u porodu jen mladá nezkušená asistentka, to se ale nikde nemedializujeAle mám kamarádku ze Švédska a ta se mě ptala jestli už jsem se rozhodla zda budu rodit doma a nebo v porodnici a když jsem jí popsala jak to je u nás s porody doma, tak valila oči… U nich jsou porody doma zcela běžná věc a světe div se při porodech doma jim tam neumírají ani rodičky ani děti, protože ženy samozřejmě celé těhu chodí na vyšetření a kdyby byla zjištěna nějaká komplikace tak by doma nerodili a porod doma vede zkušená porodní asistentka, která má vysokou stejně jako lékař a základní vybavení pro případ vzniklé komplikace, takže je samozřejmě schopna se o dítě či matku postarat či poznat že maminka potřebuje krevní konzervu a pak přijede sanitka, která tam nemusí být o nic dýl než když je potřeba zalarmovat personál nemocnice, který je často vytížený… Což jsem zažila sama, u porodu jsem měla dvě mladé PA které měli logo univerzity na vizitce, ještě neměli hotovou školu a když jsem začínala tlačit, tak zrovna nebyl volný žádný lékař a asistentky jen stáli a ustrašeně valili oči že jsou na to sami
Pak přilítl lékař, sprdnul je že rodím jaktože to nepoznali, hnal mě ze země na kozu, začal mi tlačit na břicho i když se mi tlačilo krásně i bez jeho pomoci a pak mě šmiknul
Co se týče miminka, tak nevím co by se muselo stát za komplikaci aby dítko okamžitě nebylo schopno přežít a bylo hned po porodu pozdě… Pokud se něco děje, porodní asistentka je schopna dítě resuscitovat, nebo zajistit do příjezdu záchranky a komplikace samozřejmě ihned pozná, protože srdíčko miminka se celý porod poslouchá stejně jako v porodnici…
Hysterie medií, neinformovanost rodiček a zkostnatělost našich porodníků. Je to známá věc, že nadužívají všechno, co mají po ruce, máme nejvyšší počet sekcí, o umělých zásazích nemluvě. Nehledě na jejich diktaturu vedení porodu.
Nejen ve Švédksu, ale třeba i v Holandsku běžně rodí ženy doma.
Mají to tam provázané, rodička se sama může rozhodnout a celou dobu těhotenství je k porodu vedená tak, aby měla dostatek informací, samozřejmě opravdovými odborníky. Ani tam si nikdo nelajsne, že by se porod neměl podařit a podmínkou domaporodu je nutnost rodit v dojezdové vzálenosti do nemocnice 5 minut. Proto mají spoustu porodních domů, kde se dá vše zajistit, ten klid, intimita a odborný personál.
Porod nechávají co nejvíc na přírodě, na rodičce. Ty mají možnost si zvolit polohu, prostředí, volnost pohybu, cokoli.
Jak je to u nás, víme každá.
@berry4 ale je můj, tvůj je jinej, ale nevím proč by měl být zkreslený
jo v africe u domorodců, hmm, tak to promim, ale já jsem spíše na ty moderní vymoženosti ![]()
@lucyyyy jistě, i naše prabprabáby nosily na zádech, kopaly, pracovaly, kojily za chůze, je názor a názor. Někdo přemýšlí nad podstatou, jiný nad povrchnosmi. Asi proto to moderno ![]()
@berry4 Cetla jsi diskuzi? Davala jsem odkaz na clanek, ktery naznacuje, ze to s temi domacimi porody v Holandsku mozna neni z hlediska bezpecnosti zas az tak ruzove.
Co se tyce kocarku - myslim, ze v Africe nebo v Asii v jistych socialnich vrstvach nad koupi kocarku ani neuvazuji, a to predevsim z toho duvodu, ze na to nemaji penize. V Africe jsem nebyla, v JV Asii ano a je fakt, ze me prekvapilo, jak jsou tamni deti hodne (nervou neustale a nevynucuji si pozornost). Ale oni se s nimi celkove moc neparou a verim, ze nad nekterymi vecmi, ktere s nimi delaji, by ti zustal rozum stat. Napr. cca 6-leta holcicka hlida sama venku na ulici dva male bratricky. Ale hadam, ze vetsina z tech deti to prezije ve zdravi. Taky tam vetsinou lide nemaji vymodleneho jedinacka ve 40 letech, takze to asi berou cele trochu jinak.
@berry4 proč povrchnostmi, ano ale taky umíraly po porodech nebo při nich, lidi se nedožívali víc jak 40-ti let,…nechápu proč jít dozadu, když vše jde dopředu
a že dřív se dělalo to a to, no nevím jestli by sis ted někde byla schopná holejma rukama ulovit zvíře a o tom to je, doba jde dopředu a vše jde dopředu taky z nějakýho důvodu
rozhodně to není nic povrchního proboha ![]()
Zkušenost z porodnicí při otevření na dva prsty píchly vodu daly vyvolávačku nastřihly jak kdyby rodila slona a střídavě dvě sestry skákaly na břicho. Výsledek ohromné trauma dvpopraskané žilky v očích v obličeji protože řvaly jak hysterky ať konečně tlačí a ono to nešlo, protože nebyl správný čas a ve finále roztržení do strany jak mimčo rvaly ven. Sešitá, že si to nikdo neumí představit
Kdybych neměla myom a nehrozilo velké krvácení do porodnice by mě nikdo nedostal
Zapomněla jsem dodat ještě k tomu dvě zlomená žebra ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.