Domácí povinnosti - 5 let

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6451
5.7.25 20:15
@andrasteia píše: Více

Jojo, když si vzpomenu, tak připravuje příbory. To dosáhne. Oblečení si bere ráno sama z komody - má šuplíky a má tam systém všechno v přihrádkách a naskládané na stojáka, aby viděla, co je co. Takže to ji jen upozorním na počasí a už se i ptá, jak bude a co si má vybrat. Teď jsem byla nemocná a prádlo utvořilo Kilimanjaro před sušičkou, tak dostala prazdninovou bojovku - najít si spodní prádlo :D o sebe se vyjma jídla docela postará. Spíš jsem jí chtěla přidělit nějaký úklid nebo něco, z čeho bude mít užitek celá rodina a co by reálně pomohlo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
5.7.25 20:15
@Fee-bee píše: Více

Máš holky/kluky?

• Citovat
  • Upravit
6451
5.7.25 20:20

My to máme tak, že na hračky jsou boxy, na plyšáky tašky a na pastelky sáčky. A jdeme na to všichni. Abych zavelela jen dětem, tak to by asi dobře nešlo. Řeknu - já odnesu stavebnice do skříně, ty nahazej hračky do boxu a zařaď auta do garáže a miminko nandá pastelky do sáčku. A takhle to společně nějak vždycky (s trochou keců typu - proč musím všechno dělat jenom já/ nebuď drzá nebo uvidíš… :D ) uklidíme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
5.7.25 20:20
@Liška32 píše: Více

Ale tak to je šikovná a samostatná. Ono uz to kdyz si dite pamatuje na svoji obsluhu je supr.

Myslim, to zametani kolem bot, pripadne okepani podrazek by mohla zvladnout. A je to práce co je videt.

Kamoska byla zvykla, ze jako deti kazdy vikend se sesteou myly a kremovaly boty cele rodine (dva dospeli + dve deti), tata myl auto a mama vysavala. Uz v devadesatkach meli rodinny playlist pisnicek na uklízení 😂

• Citovat
  • Upravit
6451
5.7.25 20:25
@Barevné klubíčko píše: Více

Já mám dvě dcery a z celého srdce doufám, že takového „chlapa“ nepotkají. Doma moc dobrý příklad nemají :? Je těžký být na všechno sama… Manžel opravdu hodně pracuje a myslím, že kdybych si uměla představit, co to bude obnášet, asi bych si to víc rozmyslela :? Je to náročný. Sice jen pár let a děti budou samostatný, ale v podstatě celou dobu závidím jiným ženám toho parťáka, který dělá vše napůl. I když potom třeba nemají zase ty peníze… svým dcerám bych přála, aby potkaly právě toho parťáka… Je smutný, že pořád některý maminky ty chlapečky tak oprašujou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
807
5.7.25 20:36

Tak v tom máme asi štěstí :lol:. Dcera uklízí hračky ráda a i na návštěvách a v koutcích. :D Dělali jsme to tak od malicka, ze než vytáhne novou hračku, tamtu si uklidí a ted uz nemusíme nic rikat. Ve školce k tomu přidali písničku clean up a funguje to i na jiné děti. Pustí se písnička a v tu dobu se uklízí :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31216
5.7.25 20:45

@Fee-bee Mame to nejak podobne. Doma jsme to kdysi meli stejne a nijak jsem to v dospelosti nepocitila jako handicap. Neznamena to, ze by nedelali nic, ale nemaji nic befelem krom skoly, mimoskolnich aktivit, starosti o jejich zvirata a udrzovani pokoje v " primerenem stavu" ( u pubertacky to aktualne znamena mit si vecer kam lehnout :mrgreen:, nelezu ji tam pro klid vlastni duse). Ale syn se treba se mnou obcas dobrovolne zapojuje do vareni, pomahaji s pradlem, odnesou odpadky, vecer spolecne poklidime obyvak… Ale neni to tak, ze by meli povinnost vynaset kos a kdyz to neudelaji, ja bych po nich slapala. Tak nejak u nas funguje, ze kdyz potrebuji pomoci oni, tak jdu ja, kdyz potrebuji pomoci ja, jdou oni. Mladsi deti i s radosti, pubertacka uz protaci oci, ale predpokladam, ze ji to zase pusti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6125
5.7.25 20:48

No dcera bude mít teprve 4 roky, ale vedu ji k tomu, aby za sebou prostě uklizela.
Takže si za sebou uklízí hračky, ráno dává pyžamo pod polštář, uklízí po sobě talířek…
A jinak mi ráda podává prádlo ze sušičky, nebo nádobí z myčky.
Taky mi už asistuje u vaření/pečení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.7.25 20:48
@Fee-bee píše: Více

Tak hodně štěstí do dospělosti, nebo nedej bože, když jeden z dospělých zdravotně odpadne..
Manžel je teď po úrazu na pár měsíců ležák ( proto anonym) a celou domácnost tahnu s dopomocí 12ti letého syna.
Dneska ráno uklidil svůj pokoj, umyl celou koupelnu ( prach, sprchový kout, umyvadlo včetně všech mydlenek, kelímků) a vytrel celý byt. Nachystal snídani, k obědu a večeři připravil salát a utřel komplet 2× nádobí…jo a ještě došel na malý nákup
Si nedovedu představit, že mi máma na střední skáče kolem zadku.
Na střední jsem každý druhý víkend chodila na celodenní brigádu.
V přelomu osmé a prváku jsme se s bráchou komplet starali o letní pronájem pro 12 lidí…

• Citovat
  • Upravit
5.7.25 21:19

Moji chlapci 8 a 6 let, mi pomáhají každý den nenuťim je dělají to samy od sebe. Ráno vstanou ustelou si postel nasňidaji se, jdou si vyčistit zoubky. A už berou koště že jdou zamést, rádi mi pomáhají z nádobím, sami mi pověsí pradlo na terasu. Uklizeji si po sobě třeba drobečky od jídla co jim spadne na zem, hračky hlavně si uklizeji za každou věc co udělají dostanou odměnu pochvalu a poděkování jsem na ně pyšná :) :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1859
5.7.25 21:23
@Barevné klubíčko píše: Více

Tak myslím, že tenhle typ mužů, který obě zmiňujeme, funguje jako king pouze do té doby, dokud na něj někdo dělá. Tedy ten nadhled ve stylu všechno funguje, mám to pod kontrolou a de facto to řídím, zklame na plné čáře v okamžiku, kdy žen jeho element fungovat přestane. Chlap, co celý život nedělal nic doma u matky, a potom její povinnosti plynule přešly na jeho partnerku, ten si ani nevypere, ani neuklidí, ani nenakoupit. On to prostě neumí. On ví, jak by to měla jeho žena dělat, že má pračka knoflíky, už viděl pověšené prádlo, ale takový je do života jedním slovem nepoužitelný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.7.25 21:35
@Liška32 píše: Více

U vás je teda špatný, že nemají moc dobrý příklad ve svém otci. To bych se bála, že si budou podvědomě hledat podobné typy. U nás má naštěstí syn vzor docela dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5120
5.7.25 21:36
@Dn0712 píše: Více

Me mala taky pomaha s myckou, bude ji sest let.
Kdyz jsme spolu doma, tak stele i postel. Krasne, jako maminka. :oops: :mrgreen: :palec:
Pomaha skladat pradlo, a i nam to vsem umi uklidit.. vi kde co je. Vi vic nez manzel. :lol:
Do niceho ji nenutim, zapojuje se sama. Remcam, kdyz si neuklizi po sobe.. to jo. Nadobi ze stolu atd je naucena odnest. Vetsinou kdyz varim, houknu at pro vsechny připraví pribory a pripravi stul.. to taky zvladne. V kuchyni pomaha treba loupat zampiky a kraji je.. Tak nejak spolu delame vlastne vsechno.. ze ani nemusim kybicovat, a jde to nějak spontanne. :srdce: Nemam iluze, ze ji to vydrzi i v puberte, ale treba zrovna jo. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
5.7.25 21:42
@Anonymní píše: Více

Já si zase neumím představit tvůj model. On úklid není zas taková věda, takže v nějaké náročné situaci by jistě stredoskolaci zvládli uklidit a nakoupit i v případě, že takové povinnosti běžně nemají.

• Citovat
  • Upravit
31216
5.7.25 21:54
@Anonymní píše: Více

Ale to, ze deti nemaji pevne dane povinnosti, prece neznamena, ze jim skaces kolem zadku. To taky muze jenom znamenat, ze nikdo po nikom nehartusi, ze zase nevynesl kos a bude tyden bez PC. Moje deti maji povinnost skolu - to je opravdu povinnost a priorita. Vyvencit zvire, ktere chtely a dostaly pod podminkou, ze ja „se ho nebudu muset ani dotknout“ (to je samozrejme nadsazka, ale snad se chapeme - ze po tydnu se o nej nebudu starat uz jenom ja).

Naopak udrzba domacnosti je prace vse, ale neni to tvrde vyzadovana povinnost - mela jsem za to, ze tady jde spis o to, ze nektere cinnosti bude dite vykonavat uz stale samo. Zaroven povinnost vidim tak, ze pokud to pak neudela, mel by nasledovat nejaky postih. Ja se snazim vest deti k tomu, ze kdyz vidi, ze nekdo nestiha, tak proste jdou, a prilozi ruku k dilu tam, kde je treba. Bez nutnosti to nakazovat, zavadet.

Ale nevim, zda se chapeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect