Dopad rasismu na vztah sourozenců

25
15.10.14 13:28

dopad rasismu na vztah sourozenců

Dobrý den maminky, chtěla bych znát názor více lidí, mám dvě děti kluka 4 a holku 1,5 já jsem cikánka můj muž ne, a syn je světlí modrooký se světle hnědýma vlasama, dcera je snědší též modrooká s tmavě hnědými vlasy… když byl sym mladší nikdo mi nevěřil, že je můj… dělám si starosti až půjdou do školy jaký by na ně mohlo mít dopad když se třeba dcera potká s typickými narážkami, a syn bude muset buď jednat nebo přihlížet. díky všem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1862
15.10.14 13:37

Já bych poradila vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat… Aby je to, pokud takové situace nastanou, spíš semklo než rozdělilo. Navíc píšeš, že dcera má modré oči a je mnoho tmavovlasých a snědých lidí s modrýma očima a nikoho nenapadne, že by mohli mít romské předky. No a i kdyby :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.14 13:38

Ahoj, jsem taky cikánka, světlý typ..no, budou to mít v této společnosti těžké, jakkoliv budou úspěšní a pořádní, okolí jim to dá vyžrat za všechny nepřizpůsobivé. Bohužel. Můj muž je taky „necikán“, ovšem i tchyně si neodpustí narážky a přitom vnučku tak miluje :roll:

• Citovat
  • Upravit
25
15.10.14 13:46

Já vím, jako já nejsem tmavá dokonce i světlejší než muž :-) ale prostě ty rysy nezapřu, já v dětství až tak moc problémů kolem pleti neměla ale moje sestra si zažila peklo už ve školce i přesto že je premiantkou (teď už ve 4. třídě) a ano i rodina naznačuje kulatně, že je dcerka tmavší:,,ta je celá maminka¨ :-) ale ona mi je podobná fakt, syn mi byl taky podobný ale ten je celej tatínek :-DD jako pochopte to dobře mě to od rodiny nevadí jsou super a mají mě fakt rádi… ostatní mi radili dát je na rozdílné školy ale mě nepřijde zprávné aby dělali že se neznají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22092
15.10.14 13:53

To jsou přece věci, které nemůžeš za svoje děti řešit. To je jejich vzájemný vztah, který je buď povede k tomu za sebe bojovat… nebo nepovede (o čemž pochybuji).

Zatím se nic takového nestalo - až případně k něčemu dojde, podle situace to budete muset zhodnotit a vyřešit, ale předem se přece takovéhle věci nedají plánovat. Navíc sama píšeš, že případné problémy očekáváš nejdřív ve škole, tj. naprosto zbytečně předbíháš.

Třeba bude Tvoje dcera natolik oblíbená, že se s ničím nepotká… nebo třeba potká a vyřeší si to sama… třeba se do toho její brácha bude chtít vložit, třeba nebude… třeba bude mít sám větší problémy a vkládat se do toho bude (nebo nebude) jeho sestra… každopádně to není nic, co bys měla a mohla řešit Ty.

Až nějaký problém nastane, popovídáte si o něm, proberete to, podpoříte děti v nějakém řešení… ale zatím je to jen zbytečné předjímání a pitvání věcí, které nelze ovlivnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2529
15.10.14 13:58

@Shiban

moc asi neporadím, např. zde Havířov, kde žiji, je plno Romů, které zde všichni do jednoho nenávidí, protože je zde ghetto, každý „bílý“ se tam tudy bojí projít, skutečně jsou to téměř samí zločinci. Děti kradou, bijou a čůrají na „bílé“, ženy nadávají a chlapi jsou nebezpeční až životně. (Ve 14 letech - jsem modrooká blondýnka - mě obklíčilo 6 Romek, trhaly mi vlasy a zkopaly mě a okradly, byla jsem v nemocnici s vnitřním krvácením, takže je skutečně nenávidím a mám panický strach).

na druhou stranu ti slušní jsou zde také, a znám páry Rom a bílá nebo Romka a bílý a ti jsou v pořádku, těch se nebojím ani nemám proti nim žádné výhrady.

Navíc myslím, že když máš dcerušku tak smíchanou, tak může být pořádná kočka :) :)
mám dojem, že blbé kecy budou mít jen lidi hloupí, poprvé proto, že předsudky kvůli etniku jsou samy o sobě debi-ní a pak, URČITĚ je nedávej do jiné školy, jen to mezi nimi vznítí otazník.

lidi jsou dost divní a to já mám lidi ráda, ale nikdy nevíš co čekat, ale ani já nemám předsudky, nikdy bych ani po mých zkušenostech neměla ani sebemenší zlou poznámku, navíc vůči dítěti, to už vůbec :nevim:

Držím moc palce, ať je vše dobře :) :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1598
15.10.14 14:00

@Shiban Ne určitě bych je dala do stejné školy. Prijde mi to jednodussi na vesnicich, kde se vsichni znaji a kdyz jsou Romove slusni, nikdo jim to nepredhazuje, decka se znaji od skolky a taky to neresi, kamaradi s bilyma normalne (ac ojedineli tupouni se najdou vsude). Obema detem bych vysvetlila, ze nekteri lidi jsou hloupi a posmivaji se jinym kvuli vseho - kvuli brylim, tloustce, jednickam nebo snede pleti ci romskemu puvodu a rekla, ze nejrozumnejsi je, si toho nevsimat a kdyby meli strach, to rict dospelemu. Starsimu klukovi bych rikala (rikam to i svemu ac tohle zrovna neresime), ze na svou sestricku jako ten velky musi trochu davat pozor a ocenovala bych kazdou situaci, kdy se ji jako spravny braska zastane, pomuze ji a tak, aby pochopil, ze se to od nej ceka, ze na nej spolehate. Drzim palce :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
15.10.14 14:04

Vůbec bych být tebou tohle neřešila. Moji dva kluci hrají basket a mají mezi sebou i hráče Romy…a přísahám, že jsem se nesetkala s tím, aby měl někdo nějaké narážky. Sama jsem byla zvědavá, jak se k tomu okolí postaví a vážně se nikdo ani nezmínil o tom, že jsou mezi nimi Romové. Moji kluci a i všichni ostatní je berou naprosto pohodově, žádný problém, žádná narážka…za to jsem moc ráda!!! Je s nima legrace, jsou šikovný…A kdyby někdo měl nějaké řeči, trak od toho se odpoutej, to jsou hlupáci, který ti nestojej za to, aby ses tím trápila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
15.10.14 14:06

Vzezření se může změnit..já jsem Češka, jak poleno, „čistokrevně“ bílá, ale jako malinká jsem vypadala, jak cikáně. Doslova. Vlasy všichni označovali za černé, oči hodně tmavě hnědé, na sluníčku jsem šla okamžitě do hněda i bez krému. Dneska je mi 28, oči mám hnědozelené, mám celoročně pihy na nose a tvářích a když si chci vlasy ztmavit, koupím barvu Tmavohnědou, čili své vlastní mám světlejší, než tm. hnědá barva :roll: V průběhu let jsem přecházela od zmíněného cikáněte, přes Řekyni, Italku i Židovku, až v „normálního“ člověka. Mindrák z toho naštěstí nemám, ale chtěla jsem říct, že všechno se může změnit a nemá cenu se stresovat předem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
15.10.14 14:09

Já vím, že předbíhám, ale brzy nás čeká školka kam si budu chodit kluka vyzvedávat já takže první otázky přijdou za nedlouho, navíc syn se mě už teď ptá proč je ten či onem hnědý… pochopte v týhle situaci jsem poprvé vždycky jsem byla já ta,,jiná" nemusela jsem tohle nikomu vysvětlovat. Nečekám urážky od dospělích ale od dětí, kteří bývají krmeni svými rodiči i nechtěně třeba v rozhovorech u televize… ono se to řekne nechat to na nich jenže sestra to třeba sama vyřešit nedovedla prostě ji celou školku ignorovali a nedali ji ani šanci… prostě kdyby byli oba tmaví tak to neřeším

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2693
15.10.14 14:15

Je důležité, aby dcera měla zdravé sebevědomí a hezký vztah s bráchou. NAše společnost je bohužel ne zrovna tolerantní, ale jestli jste normální, běžná bezproblémová rodina, tak snad to bude vše v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22092
15.10.14 14:17

@Shiban, ale vždyť Ty jsi svým dětem ještě nedala ani šanci, aby to aspoň zkusily… ano, Tvoje sestra to nezvládla vyřešit, ale Tvoje děti třeba zvládnou. Není důvod to dělat za ně už předem, preventivně.

Zatím se nic nestalo… ale Ty už předem čekáš, že bude všechno špatně, děti je budou urážet - předtím jsi psala o škole, teď jsi to posunula už do školky. Školkové děti je rozhodně nebudou „urážet“ - maximálně budou mluvit o tom, že mají jinou barvu pleti (a proč ji má jeden a druhý ne, když jsou to přece bráška a sestřička)… což nejsou žádné urážky, to je prostě dětské konstatování faktu. Moje děti také zíraly na dvě spolužačky, které měly tatínka odněkud z Ghany… nechtěly je nijak urážet, prostě se normálně ptaly, mluvily o jejich tmavé barvě pleti a chtěly vědět, proč, jak… To přece není urážení - a reakcí na to je normální věcné vysvětlení. Stejné vysvětlení, jaké Ty dáváš svému synovi, když se Tě ptá, proč je ten či onen hnědý… tyhle myšlenkové pochody jsou u všech dětí stejné.

Už předem zatěžuješ svoje děti svou vlastní minulostí… to je škoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.14 14:24

Zbytečně to předbíháš, na druhou stranu tě i chápu. Letos nastoupila dcera do školky a hlavou mi denně problesknou obavy, jestli ji učitelky nějak „neopomíjejí“ :oops: Prostě je to v nás. Taky se bojím, že třeba až bude starší, bude odmítat svoje romské prarodiče :|

• Citovat
  • Upravit
7072
15.10.14 14:35

Já jsem chodila do školy s klukem, kterého mamka byla „bílá“ (ale byla velmi tmavý typ, takže ve výsledku byla tmavší než taťka) a otec Rom. Kluk byl hodně tmavý a Rom na první pohled, jenže… Rodina byla velmi slušná, pracovitá, děti vychované, a to si myslím je ten základ. Kluk byl chytrý, slušný a když se na něj z jiné třídy obořili a pokřikovali na něj, tak se naše třída semknula a bránila ho. Nejednou se kvůli němu „bílí“ kluci na základce poprali. Sama jsem s ním dost často seděla v lavici a ráda.
Kamarádka chodila na základku s Romkou, která byla adoptovaná. Adoptivní rodiče byli oba tmavé typy a málokdo tušil, že holčina není biologicky jejich, a to ty rysy měla taky. Prostě si myslím, že pokud rodina funguje „normálně“ (rodiče pracují, děti jsou vychované, nevytvářejí problémy atd.), je jedno, jestli je bílá, černá, romská, japonská nebo karibská. Ale pak prostě stejně záleží na kolektivu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
15.10.14 14:43

Bohunko, já je zatím ničím nezatěžuji nic s nimi neřeším, neupozorňuji je na nějaké rozdíly a to, že jsem to posunula už do školky je právě proto, že je to první kolektiv kam půjdou… jo asi se bojím zbytečně v což doufám, jenže já už jsem taková čekám věci horší a připravuji se na ně aby mě zbytečně nezaskočili, raději budu mile překvapená než abych byla šokovaná, ale pár rad jste mi přece jen dali, jen doufám, že jsou všechny děti a jejich rodiče tak tolerantní jak píšete že jste :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí