Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Shiban - myslím že je zbyxtečné to řešit, že problémy vůbec nastat nemusí. Děti bych určitě dala do stejné školky i školy.
Anonymní - ráda bych se s Vámi osobně setkala. Věřím, že z dcery vyroste dobrý člověk.
Hele, ja a sestra jsme taky uplne jine, ale mame jineho otce, takze ona je napul Romka, ja jsem ciste bila. Ovsem sestra si vzala Roma a ma s nim dva syny a ti jsou kazdej uplne jinej! Zatimco starsi je od pohledu cikan, mladsi je modrookej blondak, bilej jak stena. Zkratka geny z mamciny strany. S cim se v zivote setkaji ale ty bohhuzel nemuzes predvidat ani necemu predchazet.. Bohuzel rasismus je nejenom mezi detmi, ale i mezi ucitelkami. Zrovna u mych synovcu to bylo ocividne.. Na starsiho vecne nejake stiznosti a doporuceni k PPP atd., pritom on je vylozene tichy az preslusnely typ, takovej tunta. Mladsi byl ve skole mazanek. Pritom to bylo takove divoke, hlucne dite, co ho bylo vsude plno.. Samozrejme taky slusne vychovany, ale mnohem vic divoch proste, povahou
Na tom se pak krasne ukazal ten paradox.. A snaha ucitelky cpat do specky uplne zdrave tmave dite..
Dekuju za vase nazory, ja nic prrventivne neresim chtela jsem o tom je podiskutovat s nekym jinym nez s rodinou a pratreli kteri mi tvrdi ze by to na me ani nepoznali coz jim neverim pac deti to na me vzdy poznali a i presto jsem byla moc hodna a cista ucenliva tak kdyz jsem prosla kolem pouzili imaginarni dezinfekci nejspis proti zcernani
az v pozdejsim veku se to srovnalo, takze vim ze prave ti nejmensi umi ublizit nejvic… Myslim, ze asi kazda mama cikanka se toho boji… Nikdy jsem nemela rada sve etnikum…
Moje máma neni Romka, ani já.. Nevím proč, ale prostě rodina od mamky je snědá.. Máma, strejda, i když žádné předky nemáme.. takže mamka když ji někdo nezná, tak je fakt jak Romka..
Já jako dítě jsem byla taky snědá a sem tam se našlo takové to.. cigi rigi.. atd. ale víc jsme se setkala spíš s tím, že mi pomlouvali mámu
nevím, jeslti jsem to tak měla napsat, ale možná se o děti bojíš zbytečně, protože pokud bude holka mít tmavé vlasy, ale oči světlé, tak ji za Romku nebudou moc označovat..aspoň si to myslím, záleží jak se bude opalovat atd. měla jsem víc spolužaček černé vlasy, ale nikdo se jim nesmál nic, měli světlé oči, možná to dělá hodně..Většina Romů nemá modré oči..