Doporučte foťák

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29350
5.2.18 17:00

@Sára 1 no, s běžným kompaktem (levným) bude většina fotek v pohybu rozmazaná… to dovede zrcadlovka, ale tam jsou ceny trochu jinde… a ještě je dobré umět fotit, když už si člověk koupí drahý foťák… takže hledej kompakt s režimem „sport“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6667
5.2.18 17:02

Tak těsně do 10 tisíc bys asi sehnala nějakou naprosto základní zrcadlovku, ale ta zase chce nějaké to hraní si v PC a pro tvé účely je asi dost zbytečná.
Skoro bych řekla, že nejlepší by bylo používat ten telefon, spousta už dneska fotí opravdu slušně, máš ho pořád u sebe, ty horší kompakty budou fotit i hůř. A u foťáku kol. těch 5 tisíc se také těžko bavit o nějakém uživatelském ovládání, vlastnostech objektivu apod. - ty taky za tebe vymyslí všechno samy a ty jenom cvakáš (stejně jako ten telefon), nastavit expozici na nich taky nepůjde. :think:

Příspěvek upraven 05.02.18 v 17:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6667
5.2.18 17:04

No, a foť hlavně venku a na sluníčku, optimálně se sluníčkem v zádech (ale zas abys přes půl fotky neměla svůj stín), pak i z toho telefonu nebo kompaktu budeš mít pro tvůj účel pěkné fotky.
Po tmě, v šeru, v interiéru, si toho moc neslibuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
5.2.18 17:06

@Regina Hero Měla jsem foťák a dokázal fotit i v pohybu a nemusela jsem dávat režim sport. Vyfotil všechno. Drahý nebyl. S tím, co mám teď, to nevyfotím ani v režimu sport dobře. Nikdy mě nenapadlo, že budu vzpomínat na foťák, který jsem měla - bohužel dítku spadl na schodech a od té doby je trošku porouchaný. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
276
5.2.18 17:09

@Sára 1 Já teda nevím co čekáš, ale já svoji zrcadlovkou taky neudělám ve špatných světelných podmínkách ostrou fotku. Každý, ale bere špatné světelné podmínky jinak. Doporučuji se kouknout na megapixel. U spousty foťáků mají ukázky snímků v různých světelných podmínkách a například i pohybujících se předmětů jak je zachytí nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
5.2.18 17:10

@klamonožka Já byla právě se starým foťákem zvyklá fotit kdekoliv a kdykoliv. Teď mám problém vyfotit děti třeba při oslavě narozenin - a to je pro mě docela důležité mít krásné fotky jako vzpomínku. Momentálně je problém fotit i na tom sluníčku. Fotky jsou příliš světlé. A často se bohužel nepovede fotit se sluníčkem v zádech - někdy to prostě nejde.

Je tady spousta lidí - čím fotíte? Nikdo neřeší stejný problém???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
5.2.18 17:16

Mám Canon eos M10 a jsem zatím spokojená. Tedy na můj milovaný Nikon j1 nemá, ale ten se mi bohužel nevrátil z reklamace :cert:
Fotky jsem tedy zatím nevyvolává, ale v počítači vypadají dobře

• Citovat
  • Upravit
276
5.2.18 17:21

@Regina Hero Ve špatných světelných podmínkách záleží jaký má zrcadlovka světelný čip, já mám 7 let starou a když byly hodně špatné světelné podmínky a chtěla jsem vyfotit rychle se pohybující se předmět měla jsem i se zrcadlovkou peška.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2230
5.2.18 17:37

Mám canon s95,je to kompakt a fotky super-pokud fotím děti v pohybu tak buď na plné auto nebo scenerii „děti a zvířata“ netuším teda kolik stojí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
5.2.18 17:48

Co za vlastnosti mám u foťáků hledat, abych měla předpoklad, že bude splňovat mé podmínky?

Jsem ráda, že mi sem píšete, s čím jste spokojené. Určitě na to mrknu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
5.2.18 22:29

V ceně do 10 tis. koupíš slušnou starší zrcadlovku, např. Canon 650D i s objektivem. Nevýhodou je velikost a váha. Všechny parametry jsou daleko nad všechny kompakty v této ceně. Kompakt nebo bezzrcadlovka EVF s čipem APS-C je mnohem dražší. Když nebudeš chtít fotky upravovat v PC, nemusíš fotit do RAW, ale přímo do JPG. Rozhodně bych se vyhnul všem modlicím krabičkám bez hledáčku. Rozmazání pohybu nedělá špatný foťák, ale dlouhá expozice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6667
5.2.18 22:54

Myslím, že když by sis, zakladatelko, chtěla koupit tu zrcadlovku z druhé ruky, jak píše @JTom, tak by bylo dost žádoucí si alespoň nějaké základy nastudovat - co je to expozice, clona a citlivost a jak to na foťáku nastavit, jaké vlastnosti tyto tři hlavní parametry mají, co se stane, když jimi budeš hýbat. Bez toho ani zrcadlovkou dobrou fotku moc nevyrobíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6243
5.2.18 23:01

@Sára 1 tři roky mám foťák Sony Alpha 5000 a je super. Nejsem žádný fotograf, ale sám foti fakt pěkně, žádný úpravy nedělám a fotí i „hluboký“ fotky. Před těma 3 rokama stal 10 tisíc. Teď si ho kámoška pořídila k Vánocům a taky je moc spokojená. Foťák je chytrej, dá se spojit s telefonem pres WiFi nebo přes NFC a hned máš fotky v mobilu a můžeš je posílat, kam chceš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák