Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Sára 1 no, s běžným kompaktem (levným) bude většina fotek v pohybu rozmazaná… to dovede zrcadlovka, ale tam jsou ceny trochu jinde… a ještě je dobré umět fotit, když už si člověk koupí drahý foťák… takže hledej kompakt s režimem „sport“…
Tak těsně do 10 tisíc bys asi sehnala nějakou naprosto základní zrcadlovku, ale ta zase chce nějaké to hraní si v PC a pro tvé účely je asi dost zbytečná.
Skoro bych řekla, že nejlepší by bylo používat ten telefon, spousta už dneska fotí opravdu slušně, máš ho pořád u sebe, ty horší kompakty budou fotit i hůř. A u foťáku kol. těch 5 tisíc se také těžko bavit o nějakém uživatelském ovládání, vlastnostech objektivu apod. - ty taky za tebe vymyslí všechno samy a ty jenom cvakáš (stejně jako ten telefon), nastavit expozici na nich taky nepůjde. ![]()
Příspěvek upraven 05.02.18 v 17:05
No, a foť hlavně venku a na sluníčku, optimálně se sluníčkem v zádech (ale zas abys přes půl fotky neměla svůj stín), pak i z toho telefonu nebo kompaktu budeš mít pro tvůj účel pěkné fotky.
Po tmě, v šeru, v interiéru, si toho moc neslibuj.
@Regina Hero Měla jsem foťák a dokázal fotit i v pohybu a nemusela jsem dávat režim sport. Vyfotil všechno. Drahý nebyl. S tím, co mám teď, to nevyfotím ani v režimu sport dobře. Nikdy mě nenapadlo, že budu vzpomínat na foťák, který jsem měla - bohužel dítku spadl na schodech a od té doby je trošku porouchaný. ![]()
@Sára 1 Já teda nevím co čekáš, ale já svoji zrcadlovkou taky neudělám ve špatných světelných podmínkách ostrou fotku. Každý, ale bere špatné světelné podmínky jinak. Doporučuji se kouknout na megapixel. U spousty foťáků mají ukázky snímků v různých světelných podmínkách a například i pohybujících se předmětů jak je zachytí nebo ne.
@klamonožka Já byla právě se starým foťákem zvyklá fotit kdekoliv a kdykoliv. Teď mám problém vyfotit děti třeba při oslavě narozenin - a to je pro mě docela důležité mít krásné fotky jako vzpomínku. Momentálně je problém fotit i na tom sluníčku. Fotky jsou příliš světlé. A často se bohužel nepovede fotit se sluníčkem v zádech - někdy to prostě nejde.
Je tady spousta lidí - čím fotíte? Nikdo neřeší stejný problém???
Mám Canon eos M10 a jsem zatím spokojená. Tedy na můj milovaný Nikon j1 nemá, ale ten se mi bohužel nevrátil z reklamace ![]()
Fotky jsem tedy zatím nevyvolává, ale v počítači vypadají dobře
@Regina Hero Ve špatných světelných podmínkách záleží jaký má zrcadlovka světelný čip, já mám 7 let starou a když byly hodně špatné světelné podmínky a chtěla jsem vyfotit rychle se pohybující se předmět měla jsem i se zrcadlovkou peška.
Mám canon s95,je to kompakt a fotky super-pokud fotím děti v pohybu tak buď na plné auto nebo scenerii „děti a zvířata“ netuším teda kolik stojí
Co za vlastnosti mám u foťáků hledat, abych měla předpoklad, že bude splňovat mé podmínky?
Jsem ráda, že mi sem píšete, s čím jste spokojené. Určitě na to mrknu.
V ceně do 10 tis. koupíš slušnou starší zrcadlovku, např. Canon 650D i s objektivem. Nevýhodou je velikost a váha. Všechny parametry jsou daleko nad všechny kompakty v této ceně. Kompakt nebo bezzrcadlovka EVF s čipem APS-C je mnohem dražší. Když nebudeš chtít fotky upravovat v PC, nemusíš fotit do RAW, ale přímo do JPG. Rozhodně bych se vyhnul všem modlicím krabičkám bez hledáčku. Rozmazání pohybu nedělá špatný foťák, ale dlouhá expozice.
Myslím, že když by sis, zakladatelko, chtěla koupit tu zrcadlovku z druhé ruky, jak píše @JTom, tak by bylo dost žádoucí si alespoň nějaké základy nastudovat - co je to expozice, clona a citlivost a jak to na foťáku nastavit, jaké vlastnosti tyto tři hlavní parametry mají, co se stane, když jimi budeš hýbat. Bez toho ani zrcadlovkou dobrou fotku moc nevyrobíš.
@Sára 1 tři roky mám foťák Sony Alpha 5000 a je super. Nejsem žádný fotograf, ale sám foti fakt pěkně, žádný úpravy nedělám a fotí i „hluboký“ fotky. Před těma 3 rokama stal 10 tisíc. Teď si ho kámoška pořídila k Vánocům a taky je moc spokojená. Foťák je chytrej, dá se spojit s telefonem pres WiFi nebo přes NFC a hned máš fotky v mobilu a můžeš je posílat, kam chceš