Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Já mám recept polohr. mouka, vejce, cukr. A celý „fígl“ je v tom, že vejce s cukrem se musí ušlehat do pěny. Takže zapnu troubu a celou dobu co se nahřívá tak šlehám. Pak jen zamíchám mouku a povedl se vždy. Poměry ti psát nebudu, protože mám množství na plech. A taky peču na horkovzduch.
@Makikki peču tento a zatím se vždy povedl. Peču ho na horkovzduch na 170. A dodržuju radu z komentářů, když už vypadá, že je hotový, tak ho tam ještě 5 minut nechám.
Já mám reecept - na jedno vajíčko 5dkg cukru, 2 lžíce horké vody a 5dkg polohrubé mouky. Ušlehat žloudky s horkou vodou, pak cukr, mouka a nakonec sníh. Peču taky na horkovzduch - tu bouli mi to udělá taky, ale na to mi mamka tuhle ukázala trik - otočit ten dort tou boulí dolů - takže vršek je spodek a jak je z formy, tak je pak krásnej a boule se schová dovnitř a nemusí se házet slepicím
Do velké dortové fotmy dělám z 6 vajec
Já más stupidní, naprosto funkční recept, je to nízký piškot (žádný rozřezávání, když chceš slepovat, udělej si dva) na to tvaroh s máslem a cukrem a na to ovoce.
Recept na malou kulatou formu 3 vejce, 3 lžíce hrubé (já dělám z pohankové, je to zdravější), 3 lžíce cukr krupice.
Důležité je pořádně našlehat žloutky s cukrem, do světlé pěny, přidat mouku a pak pevný sníh z bílků.
Nikdy se nestalo, že by mi nevyšel..
Příspěvek upraven 27.06.14 v 08:23
@Makikki pecu podle sveho taty 50 g cukru a 50 g polohr. mouky na 1 vejce. Sleham cela. vejce s cukrem do peny a pridavam mouku po lzickach. Figl, aby se neudelala boule, je ten, ze testo lijes od kraju doprostred a ne naopak. Pecu na horkovzduch na 180-200 a odhadem podle sily.
Já jsem piškot vzdala a na jakýkoli dort dělám olejové těsto (jako na bábovku, ale menší dávka). Úspěch zaručen, ještě se mi nestalo, že by se nepovedl. A není to suchý!
Dobrý den,
prosím vás zkušenější cukrářky o radu. Dělala jsem dortový korpus podle ověřeného receptu (poměr: 1 vejce, 4 dkg polohr. mouky, 4 dkg cukru, 1 PL teplé vody a pr. do peč.). Jenže jsem tentokrát zazmatkovala a zapomněla jsem přidat vodu
. Korpus mám upečený celkem ze 6 vajec. Vyběhl krásně i se hezky upekl, ale mám obavy, aby s ním při plnění krémem nebyl problém, nebo aby nebyl moc hutný na chuť.
Mám ho raději upéct znovu nebo můžu nechat?
Děkuji
@bacilkaM o 3 radky výše je recept podobny, ale bez vody. Neresila bych to.
@Makikki jsem cukrárka a dělám tento korpus-7 bílků vyšlehat s 20 dkg pískového cukru do tuhé pěny. pak vmícháme 7 žloutku, které jsme rozmichali se dvěma lžícemi vody. Nakonec vmícháme 20 deka pl. mouky. těsto dáváme do formy tak, aby bylo více u krajů, musí být uprostřed důlek. nejlepší je použít jen tu obruč a dno udělat z pecíciho papiru. Pečeme dle trouby na cca 180.po vytažení korpus ihned otočíme na pecíci papír, aby se vyrovnal. papír, který sloužil jako dno, musíme co nejrychleji odstranit.
Taky na dno používám pečící papír
Děkuji za rady, nechám korpus tak. Snad se to ve výsledku nepozná…
Ahoj ženy, jsem v koncích, vždy když peču, vše se mi povede ale dnes, když se snažím upéct dort na zítřejší oslavu mé babičky, tak se mi vůbec nevede.
Snažím se o piškotový korpus, recept z internetu, pod ním samé kladné ohlasy, já jsem se držela ingrediencí a také postupu, jen nebylo psáno, zda péct na horkovzduch, nebo ne…
Tak jsem pekla na horkovzduch, dopadlo to ale tak, že korpus mám nízký šišatý a ještě k tomu je na něm uprostřed taková kopule, no skončí u slepicí, to už vím, ale jak docílit toho krásného rovného nadýchaného piškotu?? Nějaký fígl na to??
Prosím kdo peče ať mi poradí, jinak jdu asi kupovat hotovej. 
Příspěvek upraven 27.06.14 v 07:43