Dortový korpus - piškotový

Makikki
27.6.14 07:25

Dortový korpus - piškotový

Ahoj ženy, jsem v koncích, vždy když peču, vše se mi povede ale dnes, když se snažím upéct dort na zítřejší oslavu mé babičky, tak se mi vůbec nevede. :zed: Snažím se o piškotový korpus, recept z internetu, pod ním samé kladné ohlasy, já jsem se držela ingrediencí a také postupu, jen nebylo psáno, zda péct na horkovzduch, nebo ne… :evil: Tak jsem pekla na horkovzduch, dopadlo to ale tak, že korpus mám nízký šišatý a ještě k tomu je na něm uprostřed taková kopule, no skončí u slepicí, to už vím, ale jak docílit toho krásného rovného nadýchaného piškotu?? Nějaký fígl na to?? :pankac: :) Prosím kdo peče ať mi poradí, jinak jdu asi kupovat hotovej. :oops:

Příspěvek upraven 27.06.14 v 07:43

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
34473
27.6.14 07:40

Já mám recept polohr. mouka, vejce, cukr. A celý „fígl“ je v tom, že vejce s cukrem se musí ušlehat do pěny. Takže zapnu troubu a celou dobu co se nahřívá tak šlehám. Pak jen zamíchám mouku a povedl se vždy. Poměry ti psát nebudu, protože mám množství na plech. A taky peču na horkovzduch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
27.6.14 07:45

@Makikki peču tento a zatím se vždy povedl. Peču ho na horkovzduch na 170. A dodržuju radu z komentářů, když už vypadá, že je hotový, tak ho tam ještě 5 minut nechám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makikki
27.6.14 08:05

@terien Také šlehám, ale zvlášť bílky s cukrem a zvlášť žloutky s cukrem, tak jsem asi jelito. :lol:
@Aspera: No zkusím ještě tento tak když ani tenhle nevyjde, tak se už pujdu zakopat. :D :zed:
Díky moc. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
30829
27.6.14 08:21

Já mám reecept - na jedno vajíčko 5dkg cukru, 2 lžíce horké vody a 5dkg polohrubé mouky. Ušlehat žloudky s horkou vodou, pak cukr, mouka a nakonec sníh. Peču taky na horkovzduch - tu bouli mi to udělá taky, ale na to mi mamka tuhle ukázala trik - otočit ten dort tou boulí dolů - takže vršek je spodek a jak je z formy, tak je pak krásnej a boule se schová dovnitř a nemusí se házet slepicím ;) Do velké dortové fotmy dělám z 6 vajec

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
27.6.14 08:22

Já más stupidní, naprosto funkční recept, je to nízký piškot (žádný rozřezávání, když chceš slepovat, udělej si dva) na to tvaroh s máslem a cukrem a na to ovoce.
Recept na malou kulatou formu 3 vejce, 3 lžíce hrubé (já dělám z pohankové, je to zdravější), 3 lžíce cukr krupice.
Důležité je pořádně našlehat žloutky s cukrem, do světlé pěny, přidat mouku a pak pevný sníh z bílků.
Nikdy se nestalo, že by mi nevyšel..

Příspěvek upraven 27.06.14 v 08:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35805
27.6.14 08:22

Tak tu kopuli urizni nebo ji otoc dovnitr ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
27.6.14 08:23

@Makikki pecu podle sveho taty 50 g cukru a 50 g polohr. mouky na 1 vejce. Sleham cela. vejce s cukrem do peny a pridavam mouku po lzickach. Figl, aby se neudelala boule, je ten, ze testo lijes od kraju doprostred a ne naopak. Pecu na horkovzduch na 180-200 a odhadem podle sily.

• Citovat
  • Upravit
46669
27.6.14 08:41

Já jsem piškot vzdala a na jakýkoli dort dělám olejové těsto (jako na bábovku, ale menší dávka). Úspěch zaručen, ještě se mi nestalo, že by se nepovedl. A není to suchý!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
23.10.15 15:00

Dobrý den,
prosím vás zkušenější cukrářky o radu. Dělala jsem dortový korpus podle ověřeného receptu (poměr: 1 vejce, 4 dkg polohr. mouky, 4 dkg cukru, 1 PL teplé vody a pr. do peč.). Jenže jsem tentokrát zazmatkovala a zapomněla jsem přidat vodu :(. Korpus mám upečený celkem ze 6 vajec. Vyběhl krásně i se hezky upekl, ale mám obavy, aby s ním při plnění krémem nebyl problém, nebo aby nebyl moc hutný na chuť.
Mám ho raději upéct znovu nebo můžu nechat?
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11248
23.10.15 15:07

@bacilkaM o 3 radky výše je recept podobny, ale bez vody. Neresila bych to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1641
23.10.15 15:07

V pohodě, nic se neděje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
23.10.15 16:00

@Makikki jsem cukrárka a dělám tento korpus-7 bílků vyšlehat s 20 dkg pískového cukru do tuhé pěny. pak vmícháme 7 žloutku, které jsme rozmichali se dvěma lžícemi vody. Nakonec vmícháme 20 deka pl. mouky. těsto dáváme do formy tak, aby bylo více u krajů, musí být uprostřed důlek. nejlepší je použít jen tu obruč a dno udělat z pecíciho papiru. Pečeme dle trouby na cca 180.po vytažení korpus ihned otočíme na pecíci papír, aby se vyrovnal. papír, který sloužil jako dno, musíme co nejrychleji odstranit.

• Citovat
  • Upravit
brko
23.10.15 16:12

A koukám, ze jsem přispěla do rok staré diskuze. :lol:

• Citovat
  • Upravit
273
23.10.15 17:18

Taky na dno používám pečící papír :) Děkuji za rady, nechám korpus tak. Snad se to ve výsledku nepozná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí