Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Petulilinka369 byt tebou si tam proste dojdu a optam se
nevsimej si nekterych rypavych nazoru tady (ty tu jsou a budou vzdy
) a porad se s doktorem, to budes mit nejjistejsi ![]()
@Petulilinka369 - pokud se bojíš a 100 % dobře TI není. Klidně si o ní řekni. Doktoři jsou zvyklý.
Ale je to na doktorovi.
A na řeči některých nedej. Každá svoje těhotenství vnímáme jinak.
Holky jsem na začátku těhotenství, ale pracuji jako event manažer a již nyní vím, že od května do srpna budu mít hlavní sezonu akci- na mateřskou bych měla jít až v červenci, ale mám strach zda hudební festivaly na kterých většinou pracuji nemůžou nějak ovlivnit miminko. Nejvíce se bojím toho stresu spojeného s akcemi a nejraději bych si řekla o neschopenku už od května- myslíte že mi jí lékař napíše když mu řeknu čeho se obávám nebo na něj mám hrát divadlo, že mi je zle atd…díky za radu ![]()
@Kukacka123 No to je hezké, ale jak to třeba bude dělat holka, která už jedno dítě má a čeká druhé? Aby nemusela mezi lidi a aby se nedejbůh nenamáhala. To by mne fakt zajímalo. Já to vidím tak na to nacpat prcka nějakými prášky na spaní, aby těch devět měsíců proklimbalo. Při tomhle postoji. A největší psina mi přijde, kolik žen se třeba zastává domácích porodů se slovy porod není nemoc a je to normální proces, ale těhotenství, to je nemoc? Přitom u porodu jde o život, i ted.
Prostě mi to přijde postavené na hlavu. A jo, asi bych to řešila tak, jak se to řešilo dřív - jakmile matka nebyla natolik v pohodě, aby mohla do práce, existovala pouze varianta nemocnice. Jinak v rizikovém se do práce chodilo normálně.
@Petulilinka369
Vůbec bych to neřešila a hlavně si nic nedělala z keců některých statečných, co píšou jak těhotenství není nemoc a podobné kecy. že na chřipku se neumírá atd. A povídačky o tom, jak ti někdo dá zkrácený úvazek, tak to v půlce roku ani náhodou. To ještě jde, kddyž nastupuješ po prázdninách, jinak je to ve většině škol problém, pokud nemají armádu důchodkyň a nebo nejsou ve velkém městě.
Já taky učím a to stejné psala jsem tady po Vánocích, že bych si potřebovala neschopenku, protože učím nadúvazek, jen cizí jzyk a do toho ostatní věci + dojíždění. ALe zase na druhou stranu vím, že to úplně před pololetím nejde a brala jsem ohled na kolegy. Pro některé dámy jsem byla jen blbá citlivka, která to moc řeší. Takže jsem chodila do práce a po 14 dnech přišlo špinění a křeče a já se ocitla na PN ani nevím jak. Takže jsem doma, ve škole to holt nějak dát musí. Výhled na zkrácený úvazek není, jedině, že by se podařilo za mě sehnat nějaký záskok, co by pokračoval i po prázdninách.
Tím chci říct, že bych se poradila s doktorem, a že tě chápu. Protože i když neděláš fyzickou práci, tak si za celou dobu neodpočneš a pořád musíš být ve střehu. A když se miminku něco stane, tak ti ani škola, ani rodiče a ani ty kecalky tady nic nedají.
@Petulilinka369 píše:
Ahoj všichni, ještě bych se chtěla zeptat a jednu věc ohledně těhotenství a to je nástup na neschopenku… Jsem v 18 týdnu těhotenství, na kontrolu jdu za 2 týdny, to budu ve 20 týdnu. Chtěla bych si říct o neschopenku, pracuji ve škole s dětmi, začínám v 7:30 a končím v 16:00 (mám nadúvazek - dopoledne jako asistent pedagoga a odpoledne vychovatelka u 30 dětí). V noci celkem moc nespím už od počátku těhotenství, navíc se blíži doba chřipek (zatím jsem letos chytla jen rýmu a kašel). Další věc jsou živé děti, honí se, strkají do sebe, mám strach abych do ě nestrčily atd… Zrovna včera jsem dostala lehce do břicha batohem, nic mě nebolí, snad to bude v pořádku. Celkem jsem ale unavená, ještě pořád občas zvracím a cítím, že už nemůžu… Co myslíte, napíše mi neschopenku? Když jsem se ho ptala po telefonu, říkal, že když bude důvod tak určitě, nezdržovala jsem Dr. podrobnostmi. Potřebovala bych se i domluvit se zaměstnavatelem, aby sháněli náhradu, ale co když mi neschopenku nevystavi…![]()
![]()
Co myslíte?
Napise Ti urcite. Jinak mam 2letou a ted jsem tehotna a taky davam pozor aby me nekopala do bricha.Kdyz vidis mozne ohrozeni nevahej si napsat neschopenku. Jak se dite narodi uz jsi neodpocines.
@vertunka píše:
Jako promin, ale na chripku se neumira.
Kdybych měla slovíčkařit, tak i na chřipku se umírá. Přestože mladí něco vydrží, kdo by si přál být v těhotenství nemocný?? Když člověk nemůže žádné léky…
@Petulilinka369 Co vím od kamarádek, tak neměly problém s neschopenkou. Práce mezi infekčními dětmi není zrovna to, po čem každá těhulka touží. Mně dokonce moje dr doporučovala, ať se pokud možno vyhýbám lidem v chřipkovém období.
@inkakřivák No s tou nemocnicí nevím, už vidím ty nadšené doktory, jak jim tam maminy budou „překážet“. A myslím, že neschopenka žádná výhra není. Nevidím důvod proč by žena nemohla být doma na neschopence stejně jako s ostatníma věcma. To by v nemocnici, podle toho, co píšeš, musel být každý, i pokud má třeba nechodící sádru, atd.
@Petule030 píše:
Kdybych měla slovíčkařit, tak i na chřipku se umírá. Přestože mladí něco vydrží, kdo by si přál být v těhotenství nemocný?? Když člověk nemůže žádné léky…
@Petulilinka369 Co vím od kamarádek, tak neměly problém s neschopenkou. Práce mezi infekčními dětmi není zrovna to, po čem každá těhulka touží. Mně dokonce moje dr doporučovala, ať se pokud možno vyhýbám lidem v chřipkovém období.
No mám kamarádku, kde bylo podezření, že děti mohou mít příušnice. NAkonec se to neprojevilo, ale stejně byla doma asi měsíc. A mezi lidi o vycházkách v podstatě nechodila.
@Karleon a na základě toho bude mít nižší mateřskou. Nešla bych do toho ![]()
Tady se na takové věci vůbec neptej, protože tady většina těhotných porodila až v práci. Odvádíš daně, nejsi žádná nemakačenko, řekni si o neschopensku a těhoteství si užij plnými doušky. Sice teď nemusíš mít problémy, ale ke konci třeba ano jako já. Doktor ti jí napíše bez problému.
@elinka90 ja som mala HPP a k tomu denne prezencne studium, chcela som neschopenku len do skoly, v praci som chcela byt do konca a stejnak to bol pre dr problem storocia.. doktor si tiez musi napisat nejaky dovod keby mu prisla kontrola a kedze tehotenstvo nie je nemoc a clovek problemy nema.. no neviem, zas tak jednoduche by som to nevidela
@p0pokatepetl píše:
@elinka90 ja som mala HPP a k tomu denne prezencne studium, chcela som neschopenku len do skoly, v praci som chcela byt do konca a stejnak to bol pre dr problem storocia.. doktor si tiez musi napisat nejaky dovod keby mu prisla kontrola a kedze tehotenstvo nie je nemoc a clovek problemy nema.. no neviem, zas tak jednoduche by som to nevidela
Spíš bych řekla, že měl problém s tím, že chceš makat a PN zneužíváš kvůli škole ne?? Srovnáváš jablk s hruškama.
@P4ja ne, sla som pro neschopenku, bolo jedno kam poputuje.. nemate zdravotny problem? nemate, ziadna neschopenka
@p0pokatepetl píše:
@P4ja ne, sla som pro neschopenku, bolo jedno kam poputuje.. nemate zdravotny problem? nemate, ziadna neschopenka
To chápu, když na školu potřebuješ neschopenku, ale do práce chceš. To ti fakt nic nebylo. Tak to je opravdu podvod a doktorovi se nedivím.