Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pracovala jsem v MŠ nějaký čas… a je pravda, že mezi učitelkami jsou velké rozdíly. Jedna je dost pozorná, stále si děti hlídá, snaží se předcházet jejich zlobením zařazováním speciálních činností, pomáhá s oblékáním apod… druhá je pozorná o dost méně, než by dětem pomáhala, tak se spíše vzteká, až když začnou zlobit. Prostě univerzální přístup není. Liší se to též školka od školky, třída od třídy. Jak já říkám, není nad to natrefit na dobrou učitelku - to je prostě základ. Já to dělala tak, že u menších dětí jsem vždy v zimě kontrolovala, jak jdou oblečené, u předškolních už méně. Že by šel čtyřleťák bez čepice do mrazu, to by se mi jen tak nestalo a pokud ano a přišla za mnou maminka hledat čepici - jen tak bych ji neodpálkovala. Fakt je, že čepici už asi nedohledáte, ale trochu empatický přístup učitelky není na škodu.
Ještě dodám, že i u předškolních dětí jsem při cestě ven neustále opakovala, co si mají vzít na sebe. Na výletě jsem byla ještě pozornější a děti jsem si při odchodu všechny prohlédla, jestli jsou v cajku.
Dost mě zaráží některé komentáře přítomných žen. Představa, že si to má čtyřleté dítě ohlídat, to absolutně neodpovídá skutečnosti. Děti jsou ještě příliš roztěkané, na výletě navíc zahlcené novými podněty a zralost jejich nervové soustavy (respektive nezralost) tomuto absolutně neodpovídá - tím chci říct, že v tomto věku je zcela v pořádku, pokud se dítěti na výletě stane, že zapomene na čepici. Prostě zažilo mnoho nového, do toho jeho kamarádi, autobus… stane se, že zapomene. Nechci tím tvrdit, že se nemá dítě vést k samostatnosti a odpovědnosti, to samozřejmě ano, na druhou stranu se ale nemůžeme divit, že dítě na výletě zapomene. Je vytrženo ze svých školkových rituálů, zažívá mnoho nového a hlava mu prostě ještě nefunguje jako dospělému.
@Tóňa2 píše:
Pracovala jsem v MŠ nějaký čas… a je pravda, že mezi učitelkami jsou velké rozdíly. Jedna je dost pozorná, stále si děti hlídá, snaží se předcházet jejich zlobením zařazováním speciálních činností, pomáhá s oblékáním apod… druhá je pozorná o dost méně, než by dětem pomáhala, tak se spíše vzteká, až když začnou zlobit. Prostě univerzální přístup není. Liší se to též školka od školky, třída od třídy. Jak já říkám, není nad to natrefit na dobrou učitelku - to je prostě základ. Já to dělala tak, že u menších dětí jsem vždy v zimě kontrolovala, jak jdou oblečené, u předškolních už méně. Že by šel čtyřleťák bez čepice do mrazu, to by se mi jen tak nestalo a pokud ano a přišla za mnou maminka hledat čepici - jen tak bych ji neodpálkovala. Fakt je, že čepici už asi nedohledáte, ale trochu empatický přístup učitelky není na škodu.
Ještě dodám, že i u předškolních dětí jsem při cestě ven neustále opakovala, co si mají vzít na sebe. Na výletě jsem byla ještě pozornější a děti jsem si při odchodu všechny prohlédla, jestli jsou v cajku.
Dost mě zaráží některé komentáře přítomných žen. Představa, že si to má čtyřleté dítě ohlídat, to absolutně neodpovídá skutečnosti. Děti jsou ještě příliš roztěkané, na výletě navíc zahlcené novými podněty a zralost jejich nervové soustavy (respektive nezralost) tomuto absolutně neodpovídá - tím chci říct, že v tomto věku je zcela v pořádku, pokud se dítěti na výletě stane, že zapomene na čepici. Prostě zažilo mnoho nového, do toho jeho kamarádi, autobus… stane se, že zapomene. Nechci tím tvrdit, že se nemá dítě vést k samostatnosti a odpovědnosti, to samozřejmě ano, na druhou stranu se ale nemůžeme divit, že dítě na výletě zapomene. Je vytrženo ze svých školkových rituálů, zažívá mnoho nového a hlava mu prostě ještě nefunguje jako dospělému.
souhlas. ne, nemůžeme se divit. ale házet to na učitelku… Vždyt ta je na tom úplně stejně jako ty děti. spousta nových věcí, starostí, není to denní rutina v šatně před odchodem ven. Může se bát, že jí nějaké dítě zdrhne, zatoulá se, hlídá více věcí, do toho čas, děti jsou méně samostatné. Takže je naprostopo pochopitelné, že prostě i ta úča ve stresu přehlídne, že nemá čepici.
Já teda nejsem učitelka. Jezdila jsem dobrovolně jako doprovod s dětma naší miniškolky z řad rodičů. A fakt psycho, to uhlídat.
A to se jinak moc učitelek nezastávám, zlášť těch našich. Ale v tomdle případě je to myslím na místě.
Mně jenom fascinuje, že tam byly 4 učitelky a jen jedna je kráva, že si nevšimla a zrovna mimochodem ta, která zakladatelce nesedí celkově ![]()
@tamata píše:
Mně jenom fascinuje, že tam byly 4 učitelky a jen jedna je kráva, že si nevšimla a zrovna mimochodem ta, která zakladatelce nesedí celkově
tak asi měla zrovna tato na starost skupinu kde byl syn..proč by měli ostatní učitelky které měli na starosti své skupiny, kontrolovat ještě ty cizí..
@tamata ta jedna byla učitelka toho konkrétního chlapce. A učitelka je zodpovědná za to, že dítě přečká vylet v pořádku a ve zdraví. Ona je tam od toho, aby se dítě neztratilo, aby se.mu nic nestalo a aby nechodilo v mrazu bez čepice. Ona to dítě má na starosti.
Ale i ta „kráva“ měla přijít na to, že tam má dítě bez čepice. Musela děti několikrát počítat, tak by si toho měla všimnout.
Ztrátu čepice neřeším, ale to, že si nevšimla, že ji dítě nemá, je divný. Zrovna čepice je vidět na první pohled, takže i když počítá děti „na dálku“, si musí všimnout.
Připouštím, že je i možnost, že na něj houkla, nasaď si čepici, kluk to přeslechl a ona spoléhala, že stačí říct jednou. Pak zopakovala ještě jednou v autobuse a to už si pamatuje. Ale to chce řešit s učitelkou a zeptat se i na její pohled na celou situaci.
@smurfka píše:
tak asi měla zrovna tato na starost skupinu kde byl syn..proč by měli ostatní učitelky které měli na starosti své skupiny, kontrolovat ještě ty cizí..
já si taky myslím. A když poletí dítě do silnice, tak nejdřív kouknu, jestli zrovna to dítě mám na starosti a dle toho buď ingoruju anebo ho zastavím, že jo? ![]()
U nás teda spolu učitelky mluví a spolupracují. Ale my jsme celkově divná školka. Protože až tady na emiminu jsem zjistila jaký jsou všechny ostatní učitelky neschopný pipiny, co nemají na svém místě, co dělat. Zatímco děti jsou svaté a vždy za vše může jen učitelka ![]()
Příspěvek upraven 08.12.16 v 13:02
Tak pokud je to jak píšete, tak je tu řešení v tom, že se zajde za zřizovatelem školky a podá se stížnost na učitelku, ne? Oni to určitě rádi přešetří
A ještě bych založila petici za vyhození učitelky. To jsou dvě rady. Zatím jich tu moc nepadlo ![]()
@tamata píše:
Tak pokud je to jak píšete, tak je tu řešení v tom, že se zajde za zřizovatelem školky a podá se stížnost na učitelku, ne? Oni to určitě rádi přešetříA ještě bych založila petici za vyhození učitelky. To jsou dvě rady. Zatím jich tu moc nepadlo
hele, tak zas na druhou stranu, ona v úvoodním příspěvku řešení nehledala.
ptala se učitelek, jestli je to možné. že se to stane. Takže víceméně mi to tu plevelíme našimi moudry. ![]()
@tamata
ty si snad jediná která tady řeší aby podala stížnost ředitelce nebo zřizovateli..tak nevím
![]()
paní chce asi zjistit jestli je to možné a jak? jestli třeba běžně učitelky při odchodu z místa výletu děti kontrolují, počítají ( jak je jasné že si něčeho takového musí všímnout ), nebo to nedělají a pak je nasnadě, že si toho nevšimla..
Ano, už přiznala že to je vina syna, jde jí ted zřejmě o ten systém jak to funguje..
Ale ty se raději drž toho že všechny nadáváme, že uči nic nedělají, a že je všechny chceme předně vyhodit.
@Lama Lama píše:
hele, tak zas na druhou stranu, ona v úvoodním příspěvku řešení nehledala.ptala se učitelek, jestli je to možné. že se to stane. Takže víceméně mi to tu plevelíme našimi moudry.
no a dozvěděla se, že je to nemožné. Že správné učitelce se to nikdy nestane (bych chtěla vidět, pokud nějaká učí desítky let, že jede jako robot bez pochybení
)
A teď bude dál dávat dítě do školky takové neschopné ženské? ![]()
Příspěvek upraven 08.12.16 v 13:09
jasou situace, kdy se sarkasmus výborně hodí. A jsou situace, kdy ne. Jak můžeš srovnávat věc, kdy jde o ohrožení života dítěte (letí do silnice) a nebo kdy si má učitelka pořádně zkontrolovat stav dětí, než s nimi vyjde na ulici? Proboha…
Takže protože existuje situace, kdy by dítě ohrozilo svůj život na silnici, má učitelka zkontrolovat oblečení nejenom u svých 10 dětí, které má na starost, ale ještě musí překontrolovat práci ostatních kolegyň? To bys po té jedné ženské toho fakt chtěla hodně.
@Modesta já nesrovnávám, já jsem naopak pochopila, že ztráta čepice není taková blbost jak jsem si doposud myslela, ale vážná věc zasloužící si založení diskuze ![]()
A ještě by mě zajímalo, kdybych tu já jako matka napsala, že jsem byla s děckem venku a domů jsme došli bez čepice. Jestli bych tu taky byla ukamenována, že jsem totálně selhala a že toto se opravdu nikdy nesmí stát a není to možné ![]()
Ve vedlejší diskusi o tom, kam zmizely některé nicky si často holky stýskají, že to tu dřív bylo lepší, laskavější a že je tu teď plno zloby, negativity a přechytralých slepic, které se slétnou, jen aby druhou uklovaly. Když jsem to četla, tak jsem to nechápala. Teď už to chápu.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.