Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
tak to jste dobří, ale zakladatelka je sama jedna žena s dítětem, to se moc do nějakého dobrodružství pouštět nechceš, nikdo jí nepomůže se zavazadly, s dítětem, kdyby bylo potřeba ho někam přenést a tak, potřebuje něco, co jde realizovat jednoduše a co zvládne sama,
také jsem letěla s dcerou za covidu sama z Vídně do Oropesy u Valencie, plán byl z Valencie jet vlakem, dcera po výstupu z letadla blila a blila, tak jsem zavolala taxík, pak jsme s ním jely i nazpět a půlka financí z celé dovolené padla na taxík
Tady bys bydlela přímo na trati
a Lužické hory jsou krásné. https://www.apartmany-jedlova.cz/#…
Já byla s cestovkou jen jednou v životě na Rhodosu. Nechávali jsme na letišti auto (ale můžeš na letiště i busem), v řecku na letišti vyzvedl celý zájezd bus od cestovky, odvezl až do hotelu. A na konci pobytu zase nabral a odvezl na letiště. Určitě takové pobyty jsou i třeba do jiných zemí, levná bývá Itálie nebo Bulharsko a tam vím, že tyhle „zájezdy“ tak taky fungují. A do dvacky byste se taky mohly vejít, když dobře pohledáš.
Ja bych bez auta nikam do hor nejela, spis do města a tam podnikala s dítek nějaké aktivity, bazény, herny, muzeum apod. Nebo treba do Liberce do Babylonu, tam je vyžití pro dítě v tomhle věku dost.
V Tatrách zas tak moc auto nepotřebuješ. Já tam byla s partnerem autem a auto jsem využili jen jednou, autobus a TEŽ to jistili. Tohle léto jsem tam byla se synem bez auta a vůbec nechybělo. Jen bych volila takové ty víc známé osady, nemusí byt zrovna Poprad, i když to je jedna z možností, pak je fajn Starý Smokovec, Tatranská Lomnica, je tam spojení jak autobus, tak TEŽ, nebo Štrbské Pleso, tam chodí i zubačka ze Štrby. Taky jsem byla s mámou bez auta a víc lidí v Jeseníky, Beskydy v okolí Velké karlovice, i když to už je dost let zpátky, ale myslím, že moc se nezměnilo.
@stinga píše: Více
Nám takto padly všechny peníze také o covidu. Ze Slovinska do Rakouska nám zrušili všechny přímé vlaky, šlo pouze o 85 km. Domů bychom jeli dlouho, přes noc. Zůstali bychom viset někde na mezi kolem třetí ráno. To s dětmi a nemocným pejskem nešlo. Odvážili jsme se požádat majitele apartmánu, jestli nás nehodí autem do Rakouska. Hodil, za 140 Euro. Spojili jsme prázdniny u moře v Chorvatsku s horami ve Slovinsku. Při přejezdu z Chorvatska do Slovinska nás vyhodili z hranic. Vrátili nás do Chorvatska, chyběla nám jedna dávka očkování. Zdrželi jsme se o dva dny, takže jsme museli sehnat nové ubytování a ubytování ve Slovinsku zatím propadalo. Celkem nás ty covidové opatření vyšly na dalších 20 tisíc. Takže známe to. Ale zvládli jsme to.
Pěknou nabídku má cestovka https://www.euvikendy.cz/.
Já byla s dcerou s Kormidlem v Chorvatsku, bylo to super.
Vlakem jsme byly několikrát v Polsku, např. letní spoj Wydmy te zaveze přes noc až na Hel, přímo k moři, další doprava netřeba.
Fajn spojení je do Malino Brdo, vlakem do Ružomberoku a oak si zaplatíš akorát taxi do ubytování, tam už se pak dá pohybovat pěšky…
Jinak bych vlakem dala i ty Tatry, tak se holt přizpůsobíte možnostem dopravy a nepůjdete všude.
Vlakem jsme byly v Jeseníkách, několikrát, vlak jede na Ramzovou, Lázně Lipová, tam to staví kousek od ubytování, všude pak můžeš pěšky, místními autobusy, byly jsme tam s dcerou týden a pořád bylo co dělat.
Taky do Karlova jede vlak a tam už je hromada vyžití, Špindlerův mlýn taky… atd.
@stinga píše: Více
Cestuji s dcerou sama už X let, větší cestu jsme podnikly prvně, když jí byly 4 roky, letecky do Španělska… V létě fakt není potřeba mít X věcí, já to vždy zvládla s jedním kufrem/batohem + dcera malý batůžek, teď už je větší, tak ma větší batoh nebo i svůj kufr na kolečkách, podle toho, kam jedeme.
Je třeba se umět sbalit minimalisticky a plánovat cestu tak, že lze dokoupit potřebné potraviny, nevozit jídlo sebou.
Samozřejmě se může vždycky stát, že dítě onemocní nebo tak, ale to by člověk nemohl nikam…
Já mám dnes pocit, že pokud nechce člověk trčet v jednom rezortu, tak se bez auta na dovolené úplně neobejde.
@Alušáček píše: Více
Babylon je taky fajn, ale myslím, že i hory se dají krásně i bez auta.
Ještě si pamatuju, že jsme byly s dcerou na v Beskydech, ubytování pod Pustevnami, pěšky kousek od Lanovky, bez auta jsme zvládly hory i skanzen, bylo to super.
Ale člověk pracuje s tím, na co je zvyklý, též mám v okolí lidi, co by bez auta nejeli nikam, já jsem si musela poradit bez auta, sice řídím, ale bojím se vzdálenější místa… takže hromadná doprava
.
Nemáme auto a na dovolenou jezdíme normálně po Česku a Slovensku. Skoro do každé vesnice se dostaneš autobusem. Vybírám teda ubytování tak, aby kolem bylo něco zajímavého a byla tam nějaká veřejná doprava. Jen teda jezdíme s batohama, a jsme schopní k hotelu dojít třeba kilometr, s kufrem bych se opravdu tahat nechtěla
.
I na Slovensku jsme byli několikrát, pod Tatrami jezdí vláček, takže se dostaneš z místa na místo snadno. Jen je potřeba vybrat si ubytování blízko nějaké stanice toho vláčku.
@Sany80s píše: Více
Důležité je zvolit dobrou základnu a prozkoumat okolí skrze možnosti dopravy.
Třeba jsme byli ubytování v Jeseníkách v Lázně Lipová. Každý den jsme byli jinde, Priessnitz, Ramzová, Jeseník (tam jsme byli na koupališti, protožebylo strašné vedro
), Lesní bar, jakási jeskyně, název si už nepamatuju, a další túry, už nevím, kam… tam je to fajn výchozí bod na různé strany a da se zažít hodně i bez auta, ale samozřejmě jisté omezení tam je…
v Zelezne Rude jsem byla letos, vlakem a to je fakt na pohodu
letos jsem byla s detmi vlakem v Rakousku, vybrala jsem ubytovani kousek od nadrazi, super to bylo
netahala bych kufr, ale batoh
@Eliška píše: Více
Kde jste v tom Rakousku byli? Pokukuju na to už pár let, Rakouské hory znam zatím jen zimní z lyží a chtěla bych i v létě… nějakou túru, lanovku, panoramata
…
Je fajn, že je to blízko a vlakem jezdím moc ráda…
My máme dvě děti s řadou zdravotních znevýhodnění, do jara jsme měli ještě pejska, také nemocného. Bez cestovky každý rok jezdíme bez auta k moři, na hory, přes rok výlety po celé republice. Vše jezdíme - autobusy, vlaky, kde to nejde, tak taxíky. Ty využíváme ale minimálně.