Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A tedy i teď s malými dětmi, si bereme apartmán, abychom mohli v klidu dělit režimy spících/nespicich lidí, tak proč bych to měla v dospělosti dělat jinak? Člověk spící v obýváku naruší chod celé rodiny, to dcera nevidí? To je úplná blbost, co to vymyslela.
S námi teď třeba pojede na dovolenou přítelkyně nejstaršího syna - oběma bude na podzim 18. Ale jdeme takový několikadenní Alpský horský přechod, spát budeme v zimmerlager na horských chatách (takže tam s námi bude spát třeba dalších 30 lidí (čímž je otázka sexování vyřešena)
. Ale všichni s tím souhlasí - včetně našich dalších dětí - to považuju za důležité. Peníze prostě rozpočítáme a přispěje odpovídající částkou.
@Anonymní píše:
S námi teď třeba pojede na dovolenou přítelkyně nejstaršího syna - oběma bude na podzim 18. Ale jdeme takový několikadenní Alpský horský přechod, spát budeme v zimmerlager na horských chatách (takže tam s námi bude spát třeba dalších 30 lidí (čímž je otázka sexování vyřešena). Ale všichni s tím souhlasí - včetně našich dalších dětí - to považuju za důležité. Peníze prostě rozpočítáme a přispěje odpovídající částkou.
Jako že nepoznáš, jestli to jsou zrovna junioři, nebo někdo jiný, jo? ![]()
@Cuddy píše:
Tak ta pravidla se samozřejmě časem mění, ale co je na tom divného, že dospělé dítě studující na náklady rodičů si nemůže dělat, co chce.
Pokud je dospělé a bydlí jinde, nevím, v čem by mělo rodiče poslouchat. ![]()
I to dítě žijící u rodičů přece nemusí být robot, který poslouchá na slovo, protože studuje. Přece existuje nějaká důvěra a domluva. Nemám ráda, když někdo zneužívá své autority. Platím ti školu, tak budeš poslouchat a nemáš nárok na svůj názor. Vše jde přece normálně vykomunikovat a ne být za každou cenu bachař, ať si rodič vymezí svou nadvládu.
Příspěvek upraven 15.08.23 v 18:15
@Kelsey Tak jsou věci, o kterých můžeme komunikovat a další, o kterých ne…jedna z nich je, že nenechám neplnoleté dítě samotné doma, když jedu na dovolenou…aspoň tak to mám já…
@Bandii píše:
To vážně? I když bude plnoleté, studovat, bude bydlet mimo domov? To ta vaše pravidla bude dodržovat jak? Cinkne mu/jí na účtu výživné a tím to pro vás celkem končí.
Zrovna u nás by si ty nejstarší děti s výživným moc nepomohly, když mají mladší sourozence. Vyživovací povinnost k nezletilému má přednost.
Dospělá dcera známé měla výživné od soudu stanovené 700 Kč od matky, 1500 Kč od otce, doma dva mladší bratři ![]()
Dál v této debatě pokračovat nebudu. Můj dům, moje pravidla. A jedna ze známek dospělosti je schopnost živit se sám.
At si jde k babicce nebo nekomu z rodiny, kdyz nechce jet. Ze zakl.chce mit ve svych 20-25 dnech pridelene svobody klid, celkem chapu.
@Monchichik píše:
@Kelsey Tak jsou věci, o kterých můžeme komunikovat a další, o kterých ne…jedna z nich je, že nenechám neplnoleté dítě samotné doma, když jedu na dovolenou…aspoň tak to mám já…
Jsou věci, přes které nejede vlak. Pokud někdo chce, ať si na dovolenou bere pubertální lásky svých dětí, u mě je to jedna z věcí, na kterou bych nepřistoupila.
Však až budou plnoletí, můžou jet sami.
Asi bych nepletla dohromady vydirat dite neprispivanim na vyzivu a to, ze mu nechci zaplatit extra pokoj pro pritele na dovolene, kde toho pritele ani nechci ![]()
To není vůbec o dovolené. Direktivní rodič bude direktivní ve všem. Já jsem boss, já platím a ty budeš poslouchat. Smutné.
@Kelsey Ale je to o dovolené..na něčem se lze dohodnout, o něčem prostě nediskutuju…není to tak, že bych nebyla ochotná diskutovat či ustoupit v jiných věcech…
@1Pears1 Jo, já to mám taky tak…plnoletí můžou jet sami…a za svoje ![]()
@markytka3 píše:
proc se ke sve 17ti lete dceri chovas jako k malemu harantovi? neni lepsi ji kapku chapat? takhle docilis akorat toho, ze od tebe odejde, jak bude moci. neni pekne, ze dcera ma jednoho pritele, neni to davajka z diskotek? pokud je to slusny kluk, proc zavirat oci pred tim, ze z tve male holcicky je uz temer dospela slecna?
Tak to přeci neznamená, že když je holka z kluka paf, tak rodiče musí být taky a tahat ho na dovolenou.Spal by v obýváku, takže by fakt neměli žádné soukromí. Chaou, že by jim nevadil víkend, ale delší dovolená, to už je moc
Kdyby měli svůj pokoj, chatku, tak by to možná bylo jiné
@1Pears1 píše:
Zrovna u nás by si ty nejstarší děti s výživným moc nepomohly, když mají mladší sourozence. Vyživovací povinnost k nezletilému má přednost.
Dospělá dcera známé měla výživné od soudu stanovené 700 Kč od matky, 1500 Kč od otce, doma dva mladší bratři
Dál v této debatě pokračovat nebudu. Můj dům, moje pravidla. A jedna ze známek dospělosti je schopnost živit se sám.
Smutný…