Dovolená vs práce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
21709
21.7.23 16:51
@stinga píše:
a protože je zakladatelka tak špatná, tak jediná má smlouvu na HPP

Ty ostatní jsou asi studenti, co pokaždé nemůžou ve školní rok.

Pokud fakt vybírá dovolenou o víkendech, kdy nepracuje, tak je možné, že už žádnou dovolenou nemá s proto si musí nadpracovavat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9637
21.7.23 16:52
@LiduNe píše:
Zakladatelka nabízí jednostranný pohled, s tím je potřeba počítat. Neumím si představit zaměstnavatele, který by neumožnil vybírání dovolené. Může ji nařídit, kdy on chce, ale ne odmítnout poskytnout úplně, to je blbost. A ty volné víkendy, to je tak ohraná písnička. Paní pracuje v 7. denním provozu a odmítá dělat víkendy, protože chce vidět dítě. Jako sorry, ale koho to zajímá.Tak si musí najít práci, kde víkendy nebudou.

Třeba zákoník práce? :think:
Požádá-li zaměstnankyně/zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 letnebo těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnankyně/zaměstnanec, která/ý prokáže, že převážně sama/sám dlouhodobě soustavně pečuje o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu, o kratší pracovní dobu nebo o jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět jejich žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
21.7.23 17:03
@Jahru píše:
Třeba zákoník práce? :think:
Požádá-li zaměstnankyně/zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 letnebo těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnankyně/zaměstnanec, která/ý prokáže, že převážně sama/sám dlouhodobě soustavně pečuje o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu, o kratší pracovní dobu nebo o jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět jejich žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.

To nevím, myslela jsem, že tahle formulka je pro singl rodiče, kteří sami pečují o dítě. Znovu říkám, je to jednostranná interpretace zakladatelky.

• Citovat
  • Upravit
16077
21.7.23 17:08
@LiduNe píše:
O víkendech tam jsou brigádnice, protože asi už jiná možnost není, když je jediná hpp nechce dělat. Jsem si jistá, že nadřízená má svoji verzi příběhu, protože se zakladatelkou má osobní zkušenost.

Jo, takže by měla pracovat třeba každý druhý týden středa až neděle, a majitelce se budou snáz hledat brigádníci na pondělí+úterý, jo? Jen proto, aby teď na tebe nepůsobil jako červený hadr na býka výrok „o víkenech tam jsou brigádníci“ :zed: To jí ty volné víkendy závidíš?
Otvírací dobu po-ne 8-19h nikdy nevykryješ 1-2 zaměstnanci, a když budeš chtít sehnat brigádníky, tak podstatně víc jich bude mít prostor odpoledne a o víkendech (protože k tomu budou z velké většiny studovat nebo pracovat), než že by někdo bezprizorní mohl přijít pondělí nebo úterý ráno, ale zároveň byl happy, že odpracuje třeba jen 30h měsíčně a mohl současně kdykoliv i odpoledne nebo o tom víkendu. Nejvděčnější v tomto jsou opravdu ti studenti, pro které je třeba 2× odpoledne 15-19 + víkend ideální přivýdělek. I pro toho zaměstnavatele je lepší si na víkend vzít někoho na DPP (ideálně s výdělkem bez odvodů), než platit svému zaměstnanci hodinu s příplatkem za přesčas, s příplatkem za víkend a s tučnými odvody (ale s pocitem, že ho ten zaměstnanec musí poslechnout a dorazit o víkendu :roll: ). Alespoň já být majitel a zjistit, že provozní nejedná ekonomicky, tak s ní hodím důraznou řeč.
V tomto případě to spíš vypadá tak, že provozní vůbec nemá páru, která bije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21147
21.7.23 17:08
@mado píše:
Ty ostatní jsou asi studenti, co pokaždé nemůžou ve školní rok.Pokud fakt vybírá dovolenou o víkendech, kdy nepracuje, tak je možné, že už žádnou dovolenou nemá s proto si musí nadpracovavat.

to by ale měla týdenní pracovní dobu vyšší než 40h

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21147
21.7.23 17:10
@LiduNe píše:
O víkendech tam jsou brigádnice, protože asi už jiná možnost není, když jejediná hpp nechce dělat.Jsem si jistá, že nadřízená má svoji verzi příběhu, protože se zakladatelkou má osobní zkušenost.

tak ta jediná HPP si oddělá svoje během pracovního týdne a já nevidím důvod, proč by neměla mít volno. Zvlášť když ve smlouvě má, že pracuje pondělí - pátek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68886
21.7.23 17:45

Píše, že má za měsíc odpracovat 160 hodin, což nejspíš dělá. Po-pá 8-15 a občas na celý den. Tak jí k tomu těžko napaří to, že si o víkendu čerpá dovolenou.
A jo, byť jsem nebyla v gastru, na střední a začátkem vysoké školy jsem taky brigádničila na místě, které jelo i komplet víkendy, státní svátky a prázdniny. A my brigádníci byli fakt vděční, že pro nás má někdo práci, která nám po-pá 8-15 umožňuje sedět ve škole, v té době tam byli stálí zaměstnanci. Oni byli rádi, že tam nemusí být celé víkendy a o prázdninách si můžou vzít dovolenou, my naopak vítali, že si právě v téhle době můžeme vydělat a nenarušuje to studium. Říct nám tehdy šéf, že v rámci nějaké spravedlnosti musíme i my pracovat některé všední dny odpoledne a stálí zaměstnanci budou muset do práce i o víkendu, došlo by asi k velké vzpouře na straně zaměstnanců i brigáádníků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
21.7.23 18:03
@PaníBovaryová píše:
tak ta jediná HPP si oddělá svoje během pracovního týdne a já nevidím důvod, proč by neměla mít volno. Zvlášť když ve smlouvě má, že pracuje pondělí - pátek.

Ale ona nikde nepíše, co má ve smlouvě tyjo :roll: Kdo ti něco takovýho dá dneska do smlouvy, to je kravina. A všimněte si modelky, jak je najednou ticho. Přečetla jsem si znova diskuzi, jakmile jste se jí začaly podrobněji ptát, kdy vlastně čerpá tu řádnou dovolenou, nikomu neodpověděla.

• Citovat
  • Upravit
76028
21.7.23 18:18
@LiduNe píše:
To nevím, myslela jsem, že tahle formulka je pro singl rodiče, kteří sami pečují o dítě. Znovu říkám, je to jednostranná interpretace zakladatelky.

všech milion diskusí zde jsou jednostranná interpretace zakladatele nebo zakladatelky :nevim: to tu pak můžeme zrušit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76028
21.7.23 18:19
@ugluk píše:
Píše, že má za měsíc odpracovat 160 hodin, což nejspíš dělá. Po-pá 8-15 a občas na celý den. Tak jí k tomu těžko napaří to, že si o víkendu čerpá dovolenou.
A jo, byť jsem nebyla v gastru, na střední a začátkem vysoké školy jsem taky brigádničila na místě, které jelo i komplet víkendy, státní svátky a prázdniny. A my brigádníci byli fakt vděční, že pro nás má někdo práci, která nám po-pá 8-15 umožňuje sedět ve škole, v té době tam byli stálí zaměstnanci. Oni byli rádi, že tam nemusí být celé víkendy a o prázdninách si můžou vzít dovolenou, my naopak vítali, že si právě v téhle době můžeme vydělat a nenarušuje to studium. Říct nám tehdy šéf, že v rámci nějaké spravedlnosti musíme i my pracovat některé všední dny odpoledne a stálí zaměstnanci budou muset do práce i o víkendu, došlo by asi k velké vzpouře na straně zaměstnanců i brigáádníků.

přesně, vždyť to nemá logiku,
jen @LiduNe to tu umíněně pořád převrací

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2604
21.7.23 18:20
@LiduNe píše:
O víkendech tam jsou brigádnice, protože asi už jiná možnost není, když je jediná hpp nechce dělat. Jsem si jistá, že nadřízená má svoji verzi příběhu, protože se zakladatelkou má osobní zkušenost.

Víš proč je tam jediná zakladatelka na HPP? No protože pokryje ty všední dny. Nevím jestli jsi někdy plánovala někde směny. Já ano šlo tehdy také o pozice na dohody a řeknu ti, že jsem byla opravdu vděčná za dvě kolegyně, které ty všední dny braly a logicky potom už nechtěly víkendy. Protože víkendy a odpoledne pokryjí studenti, kteří do odpoledne sedí ve škole.
Z toho co tu zakladatelka píše mám též pocit, že jí šéfová neproplácí dovolenou. A ještě vyvádí, když si práci nadělá a dovolí si deset dní nejít do práce a přitom splnila hodiny.
Jako jo samozřejmě paní šéfová může udělat pevný šichťák. Ale potom ať se rozloučí s brigádníky. Ty jí všední dny dělat prostě nemohou na úkor školy. A vezme další HPP zaměstnance. Tu dovolenou, na kterou má i zakladatelka nárok budou čerpat všichni. A stejně tak PN a OČR. To se jí určitě vyplatí.
Takže za mě ano. Šéfová by se měla chytit za nos a vyjít zakladatelce vstříc. Protože jinak může mít brzo problém s pokrytím směn. Tolik moje zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.23 18:21

@mado já letos dovolenou ještě neměla😂 😂 😂 😂 😂 😂

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.7.23 18:29

@LiduNe omlouvám se vám že jsem v noci usnula a pak neměla čas sem jít 😂 přečtěte si kdy jsem psala na poslední v kolik to bylo hodin. Znova tedy píšu pracují na hhp od pondělí do pátku, od půl 8 do 15 odpoledne. Někdy když mohu jdu i na celý den což je cca 12,5 hodiny. Ve smlouvě mám že mám za celý měsíc mít oddělení 160 hodin. Jelikož mám oddělano kolikrát i kolem 180 hodin, chodím stále, nemarodim, na OCR jsem byla jednou nevidím důvod proč bych nemohla mít dovolenou ;) Letos jsem dovolenou nečerpala zatím ještě ani jednou. A vyprosuju si aby jste mi říkala modelka když mě neznáte..

• Citovat
  • Upravit
68886
21.7.23 18:32

@LiduNe jaká modelka, proč máš potřebu ji urážet? Včera večer odpověděla, že se u nich neděje to, že by jim zaměstnavatel umožnil čerpat dovolenou, natož 14 dní v kuse. Pokud se to neděje, zaměstnavatel porušuje zákoník práce, víkendy-nevíkendy, matka-nematka.
Pokud je pro ně podmínkou pěti dní volna to, aby si je jindy napracovala, tak nemají problém s tím, že by ten týden personálně nepokryli, ale že by těch 40 hodin museli zaplatit nějakému brigádníkovi, což se jim nějak nechce. Ale jaksi jim nedochází, že když zaměstnají člověka na HPP, tak mu těch 160 hodin dovolené za rok prostě zaplatit musí, aniž by to po něm chtěli napracovávat.
Rovněž nikde nepsala, že by měl kdokoliv kdykoliv předtím, ať už kolegové nebo vedení, problémy s tím, že nepracuje o víkendu. A předjímat, jak moc to musí štvát všechny okolo, když madam pracuje po-pá, zatímco ostatní chudáci musí makat i večer a o víkendech, je nesmysl, ba jak již zde několikrát zmíněno, dost pravděpodobně to minimálně někteří brigádníci velmi vítají.
Asi holt každá čteme úplně jiný text :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
21.7.23 18:49

Jí vůbec neoslovuju a modelka není urážka :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie