Downův syndrom opakovaně, máte zkušenosti?

5785
20.5.09 09:44

Downův syndrom

Mám dvě zdravé děti,bez potratů,bez interupcí,je mi 30 let,ale nedávno jsem ve 13 týdnu byla na přerušení,miminku byla zjištěna VVV Trizomie 21(downův syndrom).

Má někdo zkušenost s tímto problémem?Mám strach,že by se to mohlo opakovat,prošel někdo tímto?Jaké je riziko,že se mi to může stát znovu?(bylo nám řečeno,že se jednalo o prostou náhodu,že nejsme žádní přenašeči).

Chtěla bych po létě otěhotnět,ale mám strach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7095
20.5.09 11:44

To je mi líto, držím palce, ať se brzy zadaří a všechno už je v pořádku do zdárného konce!

Jinak my máme několik Downíků v rodině, takže jsem měla taky strach, zjišťovala, ale dle dr. je toto postižení opravdu náhodné, genetika nehraje žádnou roli :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5785
20.5.09 12:04

U nás to právě nikdo nemá,náhoda.

Díky za podporu,to se nedivím,musela jsi mít strach zda děti budou zdravé :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
20.5.09 12:05

bosorenko, taky je mi líto. Ale třeba na stránkách tohoto centra: http://www.prenatal.cz/faq.htm píšou, že DS se vyskytuje nahodile a nesouvisí s genetikou. Takže bys byla téměř statistickou raritou, kdyby tě to potkalo podruhé.
Přeji brzké otěhotnění a krásné zdravé miminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43030
20.5.09 12:12

Existuje dedicna forma - je to potom tak, ze u jednoho z rodicu jsou ty dva chromozomy jakoby spojene a pri pohlavnim deleni se od sebe neoddeli, jako normalne - takze od jednoho rodicu dostane dite dva spojene, od druheho jeden a dohromady jsou 3. Ale kdyz mas dve zdrave deti, tak to sotva budes mit, protoze v tomhle pripade je narozeni zdraveho ditete dost vzacne, v podstate musi dojit k tomu, ze nastane chyba pri deleni pohlavnich bunek i u toho zdraveho rodice a ten neda chromozom zadny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5785
20.5.09 12:16

Před týdnem jsem si zakoupila knihu o této vadě a tam jsem se dočetla,že pokud žena,měla dítě s DS tak má prý velké riziko,že se to může opakovat,to riziko je prý vyšší než u ženy,které je po 35l a nahoru,je to tam přesněji napsané než to dokážu popsat.

Prostě strach je,zajímám se právě o to,jestli se to někomu už stalo.
Pak siříkám,že když je tělo už zhojeno po těch 3 měs,proč tedy čekat 6 měs,když to bylo pouze náhodné,to tedy nechápu.Myslí tím,že se mi to může opakovat pokud otěhotním třeba za 4-5měs?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5785
20.5.09 12:22

Pudoslavo ano to jsem četla,tak jak to říkáš.
Dávají za vinu i to,že v době,kdy zrálo vajíčko a mělo dojít k ovulaci,jsem byla hodně nemocná,horečky,průjmy,hodně léků a antibiotika,taky mi do toho selhala antikoncepce,no a pak došlo ke styku a bylo to.Ale kdo mohl vědět,že je to nechráněný styk.Takže teď dávám bacha a dokud nebudu zdravá tak neotěhotním,koupila jsem vitamíny a čistící čaje,mám strach,že by se to mohlo opakovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43030
20.5.09 12:25

Bosorenka na cekani se gynekologove neshodnou, nekdo doporucuje 3 nekdo 6 mesicu, taky podle stari tehotenstvi pri potratu. proto jsi asi dostala rozporuplne informace. Koucky doporucuje alespon 3 mesice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43030
20.5.09 12:26

Jinas teda na stavu bezprostredne pri ovulaci az tolik nezalezi, vajicko se vyviji 3 mesice predtim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
794
20.5.09 12:32

Jak už tu bylo řečeno, fakt bys byla velká rarita, kdyby se to stalo podruhé. My máme dítě sice s jinou trisomií, ale všude na genetikách, co jsme prošli, nás ujišťovali, že tyhle vady jsou velká náhoda - prostě „výhra v loterii“. Pokud tedy nejste oba nositelé špatného genu, což nejste!!! Tak se neboj a zbytečně nestresuj!!! Kdy zkoušet druhé neporadím, to nevím, ale my jsem začali hned jak to šlo. A čaje jsou určitě dobré, pročištění organismu po nemocích jen prospěje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5785
20.5.09 12:41

Na genetice řekli,že klidně už po 3 měs,když to bylo jen 13 týden,můj gynekolog říká 6 měs,tak jsem si řekla,že něco mezitím tak 4-5měs,tím nic nezkazíma,ale rozhodně si to naplánuji tak,abych nebyla nemocná atd.

Díky za Vaše příspěvky,nemám s kým o tom hovořit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
20.5.09 13:24

Bosorenko,
taky, pokud to k něčemu je, podpora. I když (já vím , že jsou to blbé kecy, že i tak je to hodně velká a ošklivá rána) lepší, než aby na to přišli klasicky po 20.tt. Můžu se zeptat, jak se na toho Downa přišlo? Screeningem ve 12. tt? Vzhledem k svému věku 37 jsem to nedávno sama dost řešila.

Jinak se přidám k holkám s ujištěním, že pokud vám dr. řekl, že nejste přenašeči (jak píšeš, určitě vás prohnali genetikou), opakování této vady u dalšího dítěte je naprosto nepravděpodobné. I když po takovém zážitku se člověk holt bojí a těžko s tím něco udělá. Já v tomhle vyznávám zá:,–(u udělat všechno, co můžu (třeba ty čistící čaje) a poručit to osudu.

Tak držím palce do budoucna.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5785
20.5.09 13:40

Evalu,díky za milé slova.
Jen tak ze srandy jsme se řekli,že bychom zajely do Brna na genetiku na nové UTZ vyš.NT.Pak jsme řekli,že ne,že je to drahé,děti máme zdravé.No a pak jsem šla na KO na gyndu a lékař mi řekl,že vidí na UTZ,že miminko má širší krček(5mmm),to jsem byla v 12+5,řekl,že do toho Brna mám raději jet.Tak mě manžel objednal a hned za dva dny nás vzali,už na UTZ lékař viděla,že to není dobré,taky slabé srdíčko,nabídl mi mimi amniocentézu,která se dělá dříve,než v 16 týdnu.Výsledek mi byl zavolán už v sedm večer,že je pozitivní na 21.Bylo mi doporučeno přerušení.Na umělé přerušení jsem šla přesně ve 13 t,klasická kyretáž a pak za týden revize.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
20.5.09 13:50

Aha, to jste měli štěstí v neštěstí - znovu se tedy omlouvám, bylo to moc zlé, ale pro mně byl ten nucený potrat po 20.tt vždycky noční můrou.

Tak ještě jednou přeji hodně štěstí.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5785
20.5.09 14:16

Evi bylo to hodně těžké,protože jako zkušená matka jsem cítila miminko v bříšku,i když jsem necítila žádné pohyby,takže než k tomu došlo tak jsem si pořád držela bříško a nechtěla jsem se miminka vzdát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty