Downův syndrom - rozpoznání kdy?

218
8.9.11 13:31

downův syndrom kdy?

Maminky, chtěla bych se vás zeptat najednu věc. Všude se dočítám příběhy maminek,kt se naodilo miminko s DS,že se to dozvěděli dvě hod po porodu či během pobytu v porodnici. Zajímal by mě váš názor,zda je možné,že lékaři znaky přehlédnou a maminka se o diagnoze dozví třeba později(měsíc,dva..). Četla jsem hodně článků a prostě mě t zajímá…viděla jsem hodně fotek dětí s DS a do spousty bych ani neřekla,že tímto DS trpí.
Přejeme krásný den a jsem zvědavá na příspěvky- :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16939
8.9.11 13:51

Mám kamarádku,která měla naprosto bezproblémové těhotenství,všechny testy byly OK a když porodila,tak teprve zjistili že má malej DS.Měl problémy se srdíčkem atd. Dneska je mu rok,sice má obličejíček klasickej k DS a je trochu pomalejší,ale jinak je naprosto skvělej.
Asi to tak mělo být,prostě se chtěl narodit a tak to skrýval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16939
8.9.11 13:55

ukážu ti ho,je to můj miláček…nebrečí,pořád se směje :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5394
8.9.11 13:58

Downův syndrom by se měl poznat ještě v porodnici a jak píše eseta, miminka mívají ještě jiné problémy, jako je srdíčko atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
8.9.11 14:04

je to je smisek malinkej, ne nadarmo se rika, ze jsou to slunicka:-)
Ja znam take hodne pripadu, kdxy testy o.k a narodilo se miminko s DS, ale prave me zajimalo, zda se to da prehlednout jeste po porodu a prijde se na to treba za mesic…v porodnici miminka asi poslouchaji fonendoskopem(nebo jak se to jmenuje:-), tak tezko rict, zda by tam slyseli odchylku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aghata nepřihlášená
8.9.11 17:25

Srdeční vady u DS jsou časté, nevím bohužel procento, ale rozhodně to není 100%! Takže samotné vyšetření srdíčka není směrodatné.

Mně v porodnici tvrdili, že DS se pozná vzhledově hned (měla jsem vypočítané vysoké riziko z prvotrimestrálního screeningu, na amniu jsem nebyla, takže jsem samozřejmě ve finále napjatě čekala), ale umím si představit děťátko jako měla kamarádka, které má po celé tři čtyři dny v porodce tak oteklá očička, že se to podle nich prostě nepozná … o ostatních směrodatných znacích nevím …

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.11 08:47

Pokud je lékař pečlivý tak si myslím, že ve 13 týdnu by měl jisto jistě poznat podle nosní kůstky na UTZ jestli je dítě zdravé(tohle vyšetření se dělá ale jen na některých pracovištích, myslím a je placené)… já pracuji na oddělení, kde vyšetřujeme tyhle děti v bříšku a v 17 týdnu už máme jasno!!!! Podle vody v mozečku!!! ALe musí matku někdo vyšetřit a někdo si vady všimnout!!!

• Citovat
  • Upravit
218
9.9.11 09:28

jj to ja vim, byla jsme ve 13 tydnu na screeningu, paltilo se 1400, ale zadne testy krome plodove vody nejsou stopro, hodne mamion, melo testy o.k a stejne se bohuzel narodilo mimino s DS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.12 18:35

Znaky DS

Radši anonymně, protože nechci způsobovat zbytečný povyk. Máte někdo zkušenost s tím, že by dítě mělo jeden dva znaky DS a přesto bylo úplně zdravé? Náš malý má na ruce opičí rýhu, a doktorka se ptala, jestli někdo v rodině nešilhá, že má kožní řasu na očích. Jinak je pohybově úplně v pořádku, všechno dělá předpisově podle tabulek, žádná srdeční vada nic, jediný problém je, že mu je pomalu k roku a nežvatlá. Nijak se zbytečně nestresuju, ale vrtá mi to hlavou…doktorka by přece nějaký problém rozeznala, že? To samé v porodnici… :think:

• Citovat
  • Upravit
17359
29.3.12 19:31

moj maly ma opiciu ryhu na pravej ruke. inak je uplne zdravy, vyvinovo mozno aj trosku napred. dok sa ma pytala, ci chcem ist na genetiku - na 11mesacnej poradni som jej tu ryhu spomenula- odmietla som.

dam Ti aj foto, aby si videla, ze je uplne ok a ze sa nemas preco stresovat :D ojedinely znak nic neznamena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
29.3.12 19:49

znaky DS

dle screeningu ve 13 tydnu (mj. nebyla patrna nosní kůstka plus asi i další věci) nám vyšla pravědpodobnost na DS 1:12, no a máme zcela zdravé skoro dvouleté dítko, takže bych rozhodně nesoudila jen podle nosní kůstky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
713
29.3.12 21:13
@soldi píše:
moj maly ma opiciu ryhu na pravej ruke. inak je uplne zdravy, vyvinovo mozno aj trosku napred. dok sa ma pytala, ci chcem ist na genetiku - na 11mesacnej poradni som jej tu ryhu spomenula- odmietla som.dam Ti aj foto, aby si videla, ze je uplne ok a ze sa nemas preco stresovat :D ojedinely znak nic neznamena.

Co to je opičí rýha? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17359
29.3.12 21:16

@JaSa ze na dlani nema 3 ciary, ale len dve. ciara srdca a ciara rozumu (myslim) su spojene. http://www.fims.uwo.ca/…/JA1117-baby's-hand-Down-Sim.jpg

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.3.12 10:05

ahoj anonymní, moje neteř má DS, dnes jí je 12 let :-)
Na tvém místě bych se s otázkou obrátila na specializované pracoviště, kde ti poradí odborníci a sdělí svůj názor. Věřím, že tě uklidní a nebudeš se dál stresovat. Nespoléhala bych na doktorku, která to odhalit opravdu nemusí.
 http://www.downsyndrom.cz/

• Citovat
  • Upravit
4930
31.3.12 20:18

Manžel má z předešlého manželství 13 letého syna, u kterého vyšel v testech DS. Bylo jim doporučeno jít na odebrání, ale oni se rozhodli nechat si mimčo i s postižením…Narodil se jim naprosto zdravý klučina :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí