Drastický porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
445
18.2.24 10:10
@Lily-of-the-valley píše:
Normálně tvoje názory a komentáře mám rada, tady mi přijde, ze mas názory tak padesát let dozadu. Já taky nejsem žádná Lesana, porod jsem měla vyvolavany a z toho hlediska jsem už rovnou lékařům ustupovala, protože od začátku nebyl přirozený. Ale proč by ženská co nemá problem nemohla porodit jak sama chce?
Porod muže být v porodnici a bez sprostých projevu. Fakt nechápu, proč se vysmivas skákání na břicho - je to technika, která přináší víc rizik a skody, než užitku.

Ale co se divím, ty jsi generace trochu starší než moje mama - ta si z porodu nic nepamatuje, jak ji zdrogovali, hlavně ze to z ni vytáhli, cit k dítěti přišel za par měsíců, co už, za třicet let se už nikdo nepta a nikdo si nic nepamatuje. Pamatuje si jen jak pak hodiny ležela sama v porodnim sále, krvacela, byla ji zima a pocurala se. Ale jo, pojďme se vrátit do te super doby, kdy si nikdo nedovolil ani slovem proti lékařům. To byly casy!

Ach bože, to se nedá normálně číst, co tu pisete. Absolutní nerespekt k tomu, ze by někdo třeba chtěl mít pozitivní zážitek z porodu, hlavně být co nejvíc hnusne a pichlave.

Protože některé ženy si to nechtějí připustit, že to jde jinak. Ženský prostě můžou porodit v pohodě a bez zásahů, dítě se může přistát na prso hned na sále atd. Taky jsem to tak měla, dovolila jsem si ale „nic nechtít“. Byla jsem slušná, neměli se mnou prakticky žádnou práci. Proč nabízet rizikové urychlování, když žena a dítě jsou v pohodě?
Stres zastavuje porod. Proto by se měl personál chovat s citem. Rodička potřebuje být v klidu a pohodě. Podpořit ji, že vše probíhá dobře a až v případě komplikací zasahovat.
Proč by vlastně mělo doktorům vadit, že ženy rodí samy a oni fungují jen jako někdo, kdo jim kryje záda?
A představa, že kvůli našim rodičkám s porodními plány půjdou doktoři radši do zahraničí je úsměvná. Že by tam nemuseli brát takové ohledy na rodičku? Leda jestli dámy nemyslely, že půjdou někam na východ :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
18.2.24 10:14
@inkakřivák píše:
No proto ten náš lékař v rodině, který celá studia snil o porodnictví, nakonec z oboru odešel. Protože říkal - jinde jde o jeden život, zde o dva. A nikde jinde ten pacient do toho tolik nekecá a nevymýšlí nesmysly. No a myslím že poslední hřebíček bylo to masivní krvácení, které se jim poštěstilo. Takže je jinde.

Masivní krvácení by jistě dle Lucie zvládla snadno PA v domácích podmínkách :-)
Ano, býval to vysněný obor, ale už není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
18.2.24 10:14
@Lucie_Sx píše:
Ja si vzdycky vybavim, jak probihaji porody u klisen - nikam nevozit, nerozsvecet, nechodit tam ve vic lidech, nehlucet, ticho, pritmi, jeden dva lidi, sledovat, idealne moc nezasahovat, jinak je velka sance, ze se to cely podela.Proc to takhle do haje nejde i u lidi?

To docela sedí. A zvířatům nikdo po porodu mláďata nebere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
18.2.24 10:18
@Lily-of-the-valley píše:O par let později byla už úplně jinak nastavena a všechny nás podporovala v tom, aby aspoň ty naše porody nebyly hruza za hrůzou.

To je hezký a pro naše děti to třeba bude zase ještě o něco lepší. Já bych jim to přála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13898
18.2.24 10:27
@šklíbakočka píše:
Ona to pak specifikovala, že v tom městě pečou perník. Takže asi P., tam právě hledají porodníka. Já jsem si to celé ještě přečetla a pisatelka ráda používá termíny jako peklo, ohrožení života atd. Nevím, proč by při použití VEX měl být ohrožen život, je to jedna z metod při nepostupujícím porodu. Porod byl těžší, což některé porody jsou, evidentně dítě i rodička jsou OK, myslím, že psala, že již pracuje. Místo, aby si užívala dítěte, tak řeší, kdo měl jakou atestaci, dává stížnosti a píše hororové romány na emimino. Také jsem nikde nenašla, jak je stará, jakou má váhu, jaké byly nějaké další potíže již od začátku, které nějak naznačuje. Což vše mohlo průběh ovlivnit. Fakt se divím, že ještě někdo porodníka dělá.

Doufám ze tenhle přístup “hlavně ze je to zdravý, co na tom, ze to bylo strašlivý” mas i všude jinde. Takže když ti švec užije boty, tak si nestezuje ze jsou černý a ne hnědý jak jsi chtela, hlavně ze jsou dobře ušitý. A když tě ostriha kadernice, nevadí, ze úplně jinak, ono to zase tak zle nevypadá a sama by sis to udělala hůř. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
18.2.24 10:28
@Zmatka píše:
No, jenze ono by to nemelo byt bud - a nebo. Nikdo nepopira, ze diky lekarske vede neumirame kazda pata u porodu. Nechci rodit ani na mezi, ani v Africe. Z toho plyne ale ten pocit bezmoci, protoze nekdy za fyzicke bezpeci a zdravi vymenis psychicke trauma. Lekarska veda, kdyz se dostala k porodum, k nim pristupovala stejne jako k jinym operacim. Zena nerodila, „odrodil“ ji lekar. On byl odbornik, ona nemela absolutne sanci na nejakou diskuzi. Zasahy jako na bezicim pasu. Vse z klasicke mediciny se aplikovalo i zde…vse dezinfikovat, rodinne prislusniky nepoustet, zeny povinne hospitalizovat. Vsak jeste moje mama byla v nemocnici tejden a nutili ji pred kazdym kojenim dezinfikovat bradavky :lol: Bylo nadseni z vedeckeho pokroku a uplne se zacal popirat vliv psychiky. Psychika byla jen produkt mozku. Neco neduleziteho, nemeritelneho, nevedeckeho.

Nejen vlivy na psychiku. Dnes jsou zase jiné informace a ví se, že pro miminko je prospěšné, aby se osídlilo bakteriemi z matky, víme, že psychika je napojena na fyzický stav těla atd. Poznání se nějak vyvíjí. Když se ohlédneme zpět, tak mnohokrát byly lékařské postupy chybné. Co domněnky, že novorozenec nic necítí? Co horečky omladnic? Je možné, že za pár desítek let se budeme koukat na dnešní dobu a divit se, jak mohli lékaři rutinně dělat nástřihy, podávat oxytocin, odmítat jiné polohy než na zádech atd.
Nějaká otevřenost novému, lepšímu, pro budoucí generace, je prospěšná. Ne jen zapšklé, já jsem to přežila, vy musíte taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13898
18.2.24 10:30
@inkakřivák píše:
Tak to jo, pokud to uvedla i do hodnocení porodnic, tak jo.
Ale beru to asi takto - porod měla těžký, to ano. Ale co měli ti doktoři udělat jinak? Kdyby rodila v nějaké jo přívětivé porodnici se špičkovým personálem, tak by ten zjizvený čípek dělal taky neplechu, ne? A pravděpodobně by ji museli s tím otevíráním nakonec taky pomoct. Nevím. A následná péče? Proč pro všechny svaté chodila zase do té vrahounske nemocnice?
Mimochodem v Pardubicích rodila moje sestra, a manželka jejího syna. Ta třikrát, jednou konec pánevní. Na personál neříkala nic, prostě porod.

Ale to je ono, narazis na špatný personal a jsi v řiti😁 a je jedno jestli jsi žena co potřebuje CS a mas doktora co se císaři chce ze každou cenu vyhnout nebo chceš přirozený porod v alternativní poloze a místo toho tě natlaci na zada a hodi nohy nahoru a pak musí udělat nastrih, protože hlavička nemůže projít. 🤷‍♀️ (můj případ 😅) a je jedno jestli jsi v Praze nebo na Moravě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
18.2.24 10:35
@inkakřivák píše:
Víš, kde je problém? Že člověk na rozdíl od koní, chodí vzpřímeně. Takže má mnohem užší porodní cesty a mnohem komplikovanější porod. To bys měla vědět. Něco si na toto téma přečti.

No ale naše děti jsou tomu uzpůsobené, rodí se proto nezralé. Kůň porodí mládě, které je schopné samo chodit.

Příspěvek upraven 18.02.24 v 10:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
18.2.24 10:35
Doufám ze tenhle přístup “hlavně ze je to zdravý, co na tom, ze to bylo strašlivý” mas i všude jinde. Takže když ti švec užije boty, tak si nestezuje ze jsou černý a ne hnědý jak jsi chtela, hlavně ze jsou dobře ušitý. A když tě ostriha kadernice, nevadí, ze úplně jinak, ono to zase tak zle nevypadá a sama by sis to udělala hůř. :roll:

No já na tom popisu nic strašlivého neshledávám. Prostě to byl těžký porod, nemáme informace, abychom věděli, proč. Část porodů je těžká, tak to je. Protože nepostupoval, bylo nutno ho nějak ukončit, což nastalo.
Kadeřnice mne stříhá dobře, boty si nenechávám šít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
18.2.24 10:40
@inkakřivák píše:
@Lucie_Sx A současné by tedy bylo nutné, aby matka podepsala to, že si sama zvolila domácí porod. A že až se něco poděla, tak si to taky sama s PA vyzere a nikdo z rodiny nebude podávat žalobu na to, že matka nevěděla a že rychlý dojela až ta deset minut. Když chce mstka právo, musí přebrat i zodpovědnost.,ne jak je to teď, že si vymyslí domácí porod, s když nastanou komplikace, vyhladí to za překotný porod a zazalujr doktora.

Vždyť ty ženy přebírají odpovědnost. Vždyť jde o jejich dítě a jeho zdraví a život.
Z druhé strany - jmenuj případ lékaře, který byl reálně postihnutý za problémový porod v nemocnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13898
18.2.24 10:43
@šklíbakočka píše:
No já na tom popisu nic strašlivého neshledávám. Prostě to byl těžký porod, nemáme informace, abychom věděli, proč. Část porodů je těžká, tak to je. Protože nepostupoval, bylo nutno ho nějak ukončit, což nastalo.
Kadeřnice mne stříhá dobře, boty si nenechávám šít.

No pardon, nejsem zdravotník, mám jen nedokončenou veterinu, ale propustit ji po kontrolním ultrazvuku a o par dni později ji objevili zapomenutý kus placenty? To mi nezní jako ok postup.
Edit: tři týdny! A hospitalizace v sestinedeli, ztráta laktace, za mě jako dost na prd, ač teď jsou všichni živí a zdraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
18.2.24 10:46

Já byla se svým prvním porodem v čechách moc spokojená i když skončil císařem - ale vybírala jsem moc dobře a byla ubytována ve městě 3 týdny předem, kdyby něco. Abych neskončila, kde nechci.

Teď jsem rodila v Bruselu. Bez srovnání. Sháněla jsem reference, kde rodit. Nic jsem nesehnala, každá jedna žena chválila nemocnici, kde rodila. Ženy o porodech neví skoro nic, prostě jdou do nemocnice. Až po porodu jsem pochopila proč - všichni do poslední sestry jsou vstřícní, slušní, před všemi úkony se radši 2× zeptají jestli můžou a jestli chci být u toho, pokud dítě musí na chviličku jinam. Dítě nikdo od mámy nebere ani na jipce - ani na sekundu nás nerozdělili ani po císaři a na noc mi ho dokonce speciálně dávali do postele - že pro dítě to je lepší. Mají to prostě vymyšlený, aby to šlo.

Viděla jsem i porodní sály - i ve státní i v soukromé nemocnici. Supr tupr vybavení, ženská může dělat i stojky na hlavě když chce. Taky by nikoho nenapadlo skákat po břichu - což je snad už dnes středověká praktika, která je jenom škodlivá. Nakolik dávají klid, posoudit neumím. Na šestonedělí klid byl a mohla jsem zvonit i každou půl hoďku a vždy hned někdo přišel.

Do kojení nikdo nenutí, do UM nikdo nenutí, ptají se, jestli žena chce kojit a chce poradit.

To nenucení a žádná buzerace byl tak skvělý zážitek… z hnusného necitlivého neempatického stláčení bradavek v čechách snad každou hodinu a vnucování věcí kolem kojení mám husí kůži do teď. Bohužel jsem se tehdy jako vyplašená prvomatka neohradila.

Já myslím, že to je pořád pozůstatek komunistického myšlení a autoritární výchovy. Prostě lidi mají sníženou empatii a přijde jim to v pohodě. Z dětí bitých často vyrůstají necitliví lidi a ani o tom nevědí. Často jsou obklopeni stejně necitlivými lidmi - nemají jinou zkušenost, ani si neumí představit, že to, co je normální, může být jiné, mnohem laskavejší a empatičtější. Pak jsou babičky hnusné na mámy a ty na své děti. Oni to museli přežít, tak proč by to teraz tahle generace měla mít lepší. Ani nevědí, že tohle je projev traumy. Neříkám, že všichni, ale takových zástupců staré generace, která neumí mít respekt a pochopení ani vůči své rodině, je všude pořád plno.

A další faktor - přetížení lékaři taky těžko budou natolik empatičtí a vstřícní jako by mohli být, kdyby měli normálné podmínky práce. Za mě je choré, že všichni mají 8 příp. 12h pracovný čas, ale ti, koho chyba může být fatální, mají tahat 24ky nebo někdy i 48ky. V takovém systému nelze nedělat chyby a být pozitivně nastaven.

• Citovat
  • Upravit
445
18.2.24 10:52
No pardon, nejsem zdravotník, mám jen nedokončenou veterinu, ale propustit ji po kontrolním ultrazvuku a o par dni později ji objevili zapomenutý kus placenty? To mi nezní jako ok postup.
Edit: tři týdny! A hospitalizace v sestinedeli, ztráta laktace, za mě jako dost na prd, ač teď jsou všichni živí a zdraví.

Přesně. Začalo to vyvoláváním, které samo o sobě je určité riziko, že porod neproběhne, jak má.
Pak tedy ani pohledem zvenčí na placentu, ani ultrazvukem nepoznali, že se neodloučila celá.
Proč nemohla být hospitalizovaná s miminkem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
18.2.24 14:30
@Capelucia píše:
Já byla se svým prvním porodem v čechách moc spokojená i když skončil císařem - ale vybírala jsem moc dobře a byla ubytována ve městě 3 týdny předem, kdyby něco. Abych neskončila, kde nechci.

Teď jsem rodila v Bruselu. Bez srovnání. Sháněla jsem reference, kde rodit. Nic jsem nesehnala, každá jedna žena chválila nemocnici, kde rodila. Ženy o porodech neví skoro nic, prostě jdou do nemocnice. Až po porodu jsem pochopila proč - všichni do poslední sestry jsou vstřícní, slušní, před všemi úkony se radši 2× zeptají jestli můžou a jestli chci být u toho, pokud dítě musí na chviličku jinam. Dítě nikdo od mámy nebere ani na jipce - ani na sekundu nás nerozdělili ani po císaři a na noc mi ho dokonce speciálně dávali do postele - že pro dítě to je lepší. Mají to prostě vymyšlený, aby to šlo.

Viděla jsem i porodní sály - i ve státní i v soukromé nemocnici. Supr tupr vybavení, ženská může dělat i stojky na hlavě když chce. Taky by nikoho nenapadlo skákat po břichu - což je snad už dnes středověká praktika, která je jenom škodlivá. Nakolik dávají klid, posoudit neumím. Na šestonedělí klid byl a mohla jsem zvonit i každou půl hoďku a vždy hned někdo přišel.

Do kojení nikdo nenutí, do UM nikdo nenutí, ptají se, jestli žena chce kojit a chce poradit.

To nenucení a žádná buzerace byl tak skvělý zážitek… z hnusného necitlivého neempatického stláčení bradavek v čechách snad každou hodinu a vnucování věcí kolem kojení mám husí kůži do teď. Bohužel jsem se tehdy jako vyplašená prvomatka neohradila.

Já myslím, že to je pořád pozůstatek komunistického myšlení a autoritární výchovy. Prostě lidi mají sníženou empatii a přijde jim to v pohodě. Z dětí bitých často vyrůstají necitliví lidi a ani o tom nevědí. Často jsou obklopeni stejně necitlivými lidmi - nemají jinou zkušenost, ani si neumí představit, že to, co je normální, může být jiné, mnohem laskavejší a empatičtější. Pak jsou babičky hnusné na mámy a ty na své děti. Oni to museli přežít, tak proč by to teraz tahle generace měla mít lepší. Ani nevědí, že tohle je projev traumy. Neříkám, že všichni, ale takových zástupců staré generace, která neumí mít respekt a pochopení ani vůči své rodině, je všude pořád plno.

A další faktor - přetížení lékaři taky těžko budou natolik empatičtí a vstřícní jako by mohli být, kdyby měli normálné podmínky práce. Za mě je choré, že všichni mají 8 příp. 12h pracovný čas, ale ti, koho chyba může být fatální, mají tahat 24ky nebo někdy i 48ky. V takovém systému nelze nedělat chyby a být pozitivně nastaven.

Napsalas to moc hezky.

Az na ten konec, tam bych trochu oponovala - pokud je schopny primar nebo schopna stanicni, tak uplne ve stejnych podminkach dokazes vytvorit zcela rozdilny pristup personalu.

Prikladem budiz jedna porodnice, kde jsou dve oddeleni sestinedeli - jedno naprosto skvele, protoze stanicni je andel. Druhe hruza, protoze stanicni je kraa. a necitliva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2485
18.2.24 20:29
@šklíbakočka píše:
Kadeřnice mne stříhá dobře, boty si nenechávám šít.

Ztráta laktace a kus placenty je nic? Hroznej humus tohle číst. Jak tohle může napsat žena ženě 🙈 🤦‍♀️.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí