Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Jannys No klidně bych je měla i po roce ale…mladá, škola, brigády… nešlo to. ![]()
Ja mam rozdil 3 roky. V nemocnici jsme zkysli skrz infekci 10 dni. Mala je vic fixovana na tatinka, ale i tak vic brecela ve skolce, doma chodila spat k nam do loznice ( bezne spi v pokojiku) a celkove mi prisla takova presla. Jezdili za mnou kazdy den.
Jak si budou rozumnet teprve uvidime. Mala je zatim skvela a vubec nezarli, ale ona vzdycky byla hodna ![]()
@veeerry Jasně no… no uvidíme já mám doma šílené torpédo, ale beru pozitivum, že se má narodit mimčo v červnu, takže to budou neustálé procházky a pod ![]()
@Jannys b
Sem chtěla taky, první bylo náhodou přes ochranu a druhej se se snažením protáhl na rok a půl, tak jsme byli rádi, že se zadařilo a první říjen, druhý v březnu, teplo moc nebylo. Tak ze začátku fičák, ale po roce se to sklidní, ony děti, když si maj s kým hrát tak tolik neřádí, pokud teda v jednom kuse nevymýšlí kulišárny ![]()
Mezi dětmi mám rozdíl 2 roky a 2 dny… a dcera na mě byla celkem závislá…i když nikdy nespala s nikým jiným než se mnou, tak jednu noc u babičky zvládla a 4 dny s tátou zvládla taky bez problémů. Když mě přišli poprvé navštívit do porodnice, tak když odcházela, tak neřvala, že nemůže zůstat s maminkou, ale řvala, že musí opustit bráchu. Další návštěvy byly už OK. Děti jsou hodně přizpůsobivé a příjde mi, že se mi po ni stýskalo více než ji po mě.
Malý byl a je strašně hodné miminko… takže jsem se hodně věnovala dceři a ona zkoušela, co si k němu může a nemůže dovolit. Masí ho teda pořádně, ale ti malí naštěstí rostou hodně rychle a jsou na toto zacházení zřejmě připravení
Jinak kolem 6tého měsíce, kdy už malý přestal být to ležící/pasoucí miminko a začal se plazit a brát si její hračky, tak začala trochu žárlit s kombinací období vzdoru.
Jinak malý byl první 2 měsíce celý den a noc pevně zavinutý, cpala jsem do něho Espumisan a masírovala bříško a hýbala nohama, nechávala jsem ho spát kdy chtěl a doteď vůbec neřeším, že usnul v 6 nebo 7 večer a pak že mi nebude spát v noci… zjistila jsem, že čím více spí přes, tak tím lépe pak děti spí v noci, protože pak nejsou přetažení z celého dne a spinkají hezky celou noc. Dceru jsem nikdy nenechala spát v 6 večer, protože jsem si myslela, že bychom ji museli nosit nebo skákat na míči do půlnoci místo do 22 h, kdy vyřízená po několikahodinovém řvaní pravidelně usínala.
Dále jsem měla připravené varianty, které bych použila, kdyby bylo potřeba… když byl malý, tak Babyvak, pak Manducu a kdyby bylo nejhůře, tak hacku. Ale naštěstí nebylo nic zapotřebí a on byl spokojený v postýlce nebo kočárku.
Hlavně, když jsou malí, tak je jenom pozorování staršího sourozence hodně unaví a zabaví
a oni se jenom vezou s programem staršího sourozence
@veeerry jo no tak to je pravda že ještě byla taková zima. Nám to tentokrát vychází opět na konec Června
takže to věřím, že budou krásné tepla
Tak uvidíme hlavně, aby bylo vše v pohodě a v pořádku.
Uvidím jaké to je mít dvě děti uteklo to tak rychle, že si už ani pořádně nepamatuji, ale říká se, že jedno dítě -žádné dítě
Tak já mám první děti od sebe 18m a druhé od třetího potom 2 roky a 3 měsíce. A za mě rozdíl 18 super a potom až tak ty 4 roky, když už má dítko trochu rozum. Mezi tím 2,5-4 rokem se děti dost perou s vlastní identitou, je tam období vzdoru,…
Ten 1,5 roční rozdíl nám s dětí dělá skorodvojčata. Nedají bez sebe ani ránu. Za mě tedy ideální rozdíl max 2 roky ![]()
@Anonymní píše:
Zatím raději anonymně, chodí sem moje kamarádky a nechci, aby věděly, že začínáme plánovat druhé dítě. Malému jsou 2 roky a 3 měsíce. A začínáme vážně uvažovat, že mu pořídíme sourozence. Chtěla jsem se zeptat, jak to vaše děti zvládaly bez maminek, když jste byli v porodnici? Rodila jsem prvního sc, a upřímně si nedovedu představit nebýt 5 dní se synem. A žárlily vaše prvorozené děti na miminko? A jak jste potom doma zvládaly? Děkuji předem za vaše zkušenosti.
Takhle velký dítě bez mámy vydrží uplně bez problému klidně i měsíc
Já si to taky nedovedla představit, mladšího jsem tedy rodila ambulantně, rozdíl přesně 22měsíců. a starší nežárlil vůbec, mimina si nějak moc nevšímal, teď jsou parťáci, co se občas servou, ale mají se rádi
mezi druhým a třetím budou bez pár dní 3 roky, doufám že zase nebudeme muset ležet v porodnici, kluci by to asi zvládli(starší teda určitě, maldší si myslím taky), ale já bych měla problém ![]()
@Jannys píše:
Jak to tady tak čtu tak začínám mít obavy :-/ bohůžel mně rodina jen tak nepomůže a ani nepomáhá kor s hlídáním dítěte tak snad to pak taky nějak zvládneme.
Me taky extra ne
@Kofolová Tak já si zase říkám zvládla a zvládám jedno zvládnu i druhé. Na druhou stranu je to možná i lepší že rodina jen tak nepomáhá a jsem odkázána sama na sebe. Páč pak mně jen tak něco nevykoleji
Chci druhe dite. Partner taky, ale neni si jisty. Alespon me to tak prijde.
Mame rocni mimi.Ja chci mit deti brzy po sobe. Partner jednou rekne, ze chce, pak zase, ze jedno dite nam staci. Takze nevim, jestli prestat o druhem mimi mluvit a zkusit treba za rok? Nebo mam pockat, az zacne o mimi mluvit sam? Zatim se teda vyjadril, ze kdyz uz, tak za rok se snazit.Chce abych byla s kazdym prckem doma 3 roky. Nutit ho nechci. Napise nekdo, jak ten rok vydrzet? Taky se bojim, ze za rok nebude chtit vubec.
Dik za anonym.
Pokud přítel takto „blbne“ tak si myslím, že si není jistý jestli zvládne další dítě. Jak se chová k prvorozenému?
No ono rok je dlouhá doma my jsme se o druhé mimčo snažili přes rok :-/ a pokud vše dobře půjde a dopadne, tak porodím na konči června a to od sebe budu mít děti přesně 3 roky
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
My jsme začali na druhém dítěti ‚pracovat‘ teď, synovi je 17 měsíců. Doby v porodnici se ani nebojím, protože je na hlídání zvyklý. Dva dny v týdnu chodím do školy, tak už to beze mě umí. Víc se bojím toho, jak ho uhlídám, aby mi pak neproletěl břichem. Je to děsný éro