Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@zrcadlo Nevim,jak to napsat, jemu jde o to, ze rodicak je nejvyhodnejsi na ty 3 roky.Ale zase jde to pak zvednout.Ja chci co nejdriv do prace, aby na to nebyl sam.
Ale to už dávno neplatí, rodičák je 220000 bez ohledu na variantu, můžete podle jeho příjmů navýšit až na 11500Kč měsíčně.
@zrcadlo To jo, ale zvysuje se to az je zena tehotna a to uz se nemusi stacit vybrat. ![]()
Ted jsem tak premyslela, kdyz bychom se zacly snazit ve 2letech synka, tak muzu otehotnet treba za rok. Takze bych byla tehotna a zaroven se mela vratit do prace.
Coz nejde pri me praci. Takze zase nemocenska a 3 roky doma. Snadno tak muzu byt doma 7 let. Tohle urcite mojeho nenapadlo.
**@* píše:
Ted jsem tak premyslela, kdyz bychom se zacly snazit ve 2letech synka, tak muzu otehotnet treba za rok. Takze bych byla tehotna a zaroven se mela vratit do prace.Coz nejde pri me praci. Takze zase nemocenska a 3 roky doma. Snadno tak muzu byt doma 7 let. Tohle urcite mojeho nenapadlo.
no jadne mne to vyšlo uplne super mam termín tak jak sr narodil prvorozeny
u prvního jsem byla taky ny neschopence na rizikovem kvůli práci a byl to děs
@Jannys Povidej mi o tom. Nemocenska byla dlooouha.
Utikala mi podle kontrol v poradne. Chtelo by to, zacit se snazit tak za pul roku.To bude mit maly rok a pul.Kdyz by se za pul roku zadarilo…Hodim rek s partnerem.
Promiň ale žádná z holek ti neřekne jaká je to darda mít dvě malé děti. Každá tady radí jak je to v pohodě, ale když ti jedno nespí přes den a pak druhé přes noc jsi unavená a nevyspalá a přesto se musíš starat o dvě děti. Mysli na to až budeš dávat řeč…
@Riky69 Tak každá asi taky neradí jaká je to „pohoda“ jasně že je to záhul. Spíš se píše o tom, že je to ta „pohoda“ o tom mít děti blíko sebe z důvodů, že si pak spolu pěkně vyhrají a jsou si parťáci do života.
@Jannys Já jen vyjadřuji svůj názor. Není pravda, že vždycky si spolu vyhrají a jsou si parťáci. I děti s větším věkovým rozdílem si spolu vyhrají a jsou si parťáci. Mě jen udivuje jak se v naší společnosti pořád tolik propaguje menší věkový rozdíl, když je ta maminka pak tak zoufalá, že dva roky skoro jen přežívá. Nechci se tu přít o ideální věkový rozdíl, to je na každé ženě, ale jestli partner pochybuje, dala bych na jeho vnitřní pocity a hlavně to řešila s ním. Protože si myslím, že když s ním hodí řeč stylem že ho bude přesvědčovat, tak pak z toho akorát vzniknou problémy že jí nepomáhá…
@Riky69 Však to je v pořádku, myslím, že tu nikdo nepropaguje právě ten zmiňovaný ideální věkový rozdíl. To už je na každém a hlavně na ženské která se na to cítí a v další řadě i na tom chlapovi.
Tady tazatelce (anonymní) můžeme pouze říct ať si promluví s přítelem či manželem. Hlavně nepřemlouvat to je pak špatná věc, také chlap to musí cítit stejně jako ta žena která druhé dítě chce. Ať už s menším či větším věkovým rozdílem.
@Jannys kecy,kecy, kecy. Naprosta většina sourozenců si spolu hraje dost malo, většinou se perou o hracky a závidí tomu druhému. V dospělosti maji k sobě blíž, to je spis pravda, i kdyz znam nemálo sourozenců, kdy ten jeden bude druhému na obtíž (alkoholik a dědictví/40 nezamestany mamanek bez deti a ženy bydlici u rodicu-az ti nebudou, je jasné, ze bez prace, kterou nema uz 10 let, skončí na krku své sestre).
@Jannys ja si se segrou sem tam hrála, ale praveze to nebylo porad, jak se porad propaguje a uz vubec me nezajímala jako mimino (je mladsi o 1,5 roku. Jelikoz v 80.letech bylo normální mit dve deti, tak na základce nebo respektive mi vrstevníci maji, az na minimum, sourozence. A kazdy z nich se s tim druhým otravoval, bud starší musel hlidat mladšího nebo se mezi sebou rvali apod.Jako jiste, nekdy si i sourozenci vyhrali, ale neni to tak růžové, jak si lidi maluji, kdyz si hodlají pořídit druhe a jeste to zdůvodnuji tim, aby prvnímu nebylo smutno.Ale mozna jsem vic negativni, protoze mam i jednoho ditete plny brejle.
@Rakosnicek1983 já mám segru starší o 3 roky a 1 den a taky to zrovna ted není růžové.
Ale když jsme byli malý bylo to super.
Také mám zatím jedno dítě a někdy teda myslím, že už jsem dosáhla nervního konce a přesto jdu do druhého tedy vlastně už mám v bříšku. Jsem zvědavá jestli budu tak svěží při pozitivní náladě až porodím ![]()
Jak staré máš dítě?
@Jannys jen 7 mesicu, ale asi od konce sestinedeli si nedokazu predstavit mit druhe, nebo teda ne je mit zaraz doma. Pokud jedno bude většinu dne ve školce/škole, tak mozna jeste jednou cele to martyrium podstoupim, ale abych hlídala batole a do toho mela novorozeně, brr
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.