Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moji kluci jsou taky každý úplně jiný. Ve školce nemohli uvěřit, že to jsou fakt bráchové
Nejsou si podobní ani vzhledem, ani povahou.
Malá jedla všechny přesnídávky kromě banánové. Malý jedl jenom banánovou. V podstatě na ní vyrostl. Zkoušela jsem různé značky, ale jedl jen tu jedinou, kterou ona nechtěla.
Měla ráda i masozeleniny. Dlouho nic jiného nechtěla. On to odmítl už před rokem.
Ona věčně potřebuje pozornost. O něm ani kolikrát nevím, že je doma.
Ona jeden čas jedla jen prostředek chleba, on jen kůrku.
Ona jí okurky vcelku. On je musí mít nakrájené.
Ona jí jen lžící. On zásadně vidličkou (tuhle ji chtěl i na polívku:))
Když byli menší - ona jedla jen maso, on jen přílohu.
On jedl brambory, ona ne. Teď je to naopak - ona je jí, on ne.
Ona má ráda bramborovou kaši. On má záchvat breku, když má od ní jen umazanou vidličku.
Ona měla ráda kaše večer, on dlouho ne.
Ona si nechtěla držet sama lahev s mlíkem do dvou let. On nesnesl, abych mu ji držela od 3 měsíců.
Ona v čekárnách nevydrží sedět. On je to nejhodnější dítě, co jste kdy v čekárně potkali.
Ona neumí házet horem, i když je starší. On bez problémů, hodně daleko a má trefu.
Ona se na noc odplenkovala automaticky s nočníkem. On do teď ne.
Ona kreslí, on ne.
Ona dlouho nechtěla venku chodit za ruku. On jedině za ruku a nemusela jsem ho to učit, ani ho nutit.
Ona má ráda čtení. On má taky knížky rád, ale spíš si je prohlíží sám nebo s ní.
Když si je táta vezme na koníka, ona se šíleně drží. On se zásadně nedrží. Odmítá se držet i na houpačce.
Ale zároveň mají spoustu a spoustu společného.
@subsomi píše:
Každé dítě je originál
mám dvojčata, jsou od sebe 1 minutu, jsou vychováváni ve stejném čase ve stejném prostředí, stejnými rodiči a jsou naprosto rozdílní - povahou, zájmy, chutě…
Viděla jsem dvojčata, 2 holčičky. Jedna drobná blondýnka, věčně uřvaná, nespokojená. Druhá brunetka, statnější, těžká pohodářka. Vůbec nevypadaly jako dvojčata.
Dvě holčičky, o rok a půl od sebe a jsou jako noc a den
jsou si podobné akorát vzhledově ![]()
Mám 5 dětí. Starší jsou raci, mladší lvi, sedí to na ně se vším všudy ![]()
Nicméně, vzhledově jsou si velmi podobní - oba dva synové jsou až na několik detailů stejní a to je dělí deset let. K tomu mám jednovaječné holky, což podobu zaručuje ![]()
Ale povahově jsou každý úplně jiný, byť tam vidím ty klíčové vlastnosti jejich znamení. Starší syn kliďas (rak) starší dcera ďábel (také rak), dvojčata, byť jsou stejně narozená, tak každá je jiná, jedna více klidná (ale není jako starší syn), jedna divoký vejce
(ale zase méně, než starší dcera) a nejmladší, to je mazel, zatím dost podobný nejstaršímu synovi, ale občas se začíná vybarvovat jako „divoké vejce a ďábel v jednom“
.
Takže opravdu platí, co kus, to originál! ![]()
Dva kluci, jeden skoro 5 a druhy skoro 2. Tehotenstvi obe problemova ale obe problemova jinak. Porody oba strasne rychle. Porodni vaha rozdil 1,5kg. Motor. vyvoj u druheho rapidne pomalejsi, jeste nechodi, prvni chodil na 14m. Prvni v 18m doplnoval rikanky, breptal, hral si apod. Druhy neumi nic, nic nerika, ani jak delaji zviratka. Rozumi vsemu, ale neudela nic. Oba moc hodni, klidni. Prvni byl do vic nez roka nocni trapic, vyzadoval piti, kojeni a pozdeji vodu. Druhy od 6m krasne spava celou noc. Oba nejsou ranni ptacata, vstavaji (kdyz neni skolka) po 8hod. Jsou si podobni, prvni je nas mix a druhy je cely tatinek.
Jo a oba jsou byci (byciho na nich nepozoruju snad nic). Starsi narozen v terminu a mladsi o dva tydny driv nez mel byt.
Mám dva kluky 14m od sebe. Oba uplně jiní! Starši jí jen čoko jogurty a tvarohy, mladší jen světlé - vanikové. A takhle je to se vším ![]()
Baví mne to jak se doplnují.
Zatím nemůžu příliš srovnávat, ale těhotenství obě dvě naprosto bez problémů, porody taky. Syn vstává od narození brzy ráno, dcera už ty móresy taky chytá
Syn se jako malé mimčo moc nesmál, ale dcera se směje pořád. Dál se uvidí. ![]()
Mám 3 kousky, vzhledově jsou si podobní nejstarší a nejmladší, mám pocit, že mám teď doma právě narozenýho nejstaršího, prostřední je jinej, povahově, o miminu můžu říct jen to, že je takový nejurputnější(když ho srovnám s bráškama v tomhle věku)nic jinýho zatím u měsíčního mimina posuzovat nemůžu. a nejstarší a prostřední jsou kažsý dost jiný, nejstarší je dost uzavřenej, stydlivej, prsotřední je od mala s každým kamarád. a je vzteklejší. ![]()
@lennel
obě holky jsou jiné, těhotenství jiné…já s tím počítala a ani je nesrovnávám…co dítě, to originál ![]()
Já můžu srovnat už teď nebe a dudy.Syn byl uřvaný od narození a zůstalo mu to. Motorický vývoj, malá jde podle tabulek, on se naprosto vymykal, byl hodně opožděný. Malá je strašně hodné miminko až mě to překvapuje, uvidíme jak to bude dál. Těhotenství bylo rizikové každé jinak. Dcera je o 3 týdny dříve, syn o týden.