Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ano šla. Upřímně, kdybych zjistila že nemůžu mít další dítě tak by mě to zdrtilo a to opravdu hodně. Syn je sice velký ale rozhodně chci další děti. Takže já bych asi udělala první poslední abych ho měla… Protože adopci mi neschválí (ani pěstounství) a pro mě je prostě představa že syn je první a poslední zničující.
@Anonymní píše:
Kdybyste už jedno dítě měly (přirozeně) a druhé byste mohly mít jedině přes ivf, šly byste do toho? Nebo ne a dítko by bylo radši jedináček?
no tak člověk nemá říkat co by kdyby, ale spíš ne..nešla bych do toho.. pravděpodobně bych nešla ani do prvního, kdybych nemohla mít děti přirozeně…
Šla bych do toho, ale asi bych to zkoušela po nějakou dobu a nehnala to do extrémů, když jedno dítě už mám.
Sla bych. Cekam prvni z ivf a pro dalsi dite to klidne podstoupim znovu. Tak bud to druhe dite opravdu chces a v tom pripade udelas pro to vse a nebo ho zase tak moc nechces a zustan u jedinacka. Co jineho radit ![]()
@Anonymní píše:
Nemůžu se zbavit pocitu, že ty co nemají problém mít děti přirozeně, se k tomu staví automaticky negativně. Já bych zase nešla do adopce. Bála bych se, že cizí dítě bych 100% nemilovala. Jinak, jsem rozhodnuta.Jdu do tohoMyslím, že sourozenec je to nejlepší, co můžu prckovi dát, pokud se zadaří.
ano, ty co mají děti přirozeně nemají moc rády, když si hrajeme na bohy.Tedy ne všechny, ale vždycky to slýchám od těch, co mají své děti. Mám na tyhle hlášky kopřivku.
@terinka4444 zajímavý, že já to slyšim i od těch co ty děti mít nemohou… čím pak to asi bude, že by tím, že je to pravda ![]()
@brumdinka píše:
@terinka4444 zajímavý, že já to slyšim i od těch co ty děti mít nemohou… čím pak to asi bude, že by tím, že je to pravda
nebo že by to bylo omezeností? To spíš. Léčit rakovinu taky nebudeme? Co, vždyť když někdo dostane rakovinu, má holt zemřít, co si hrajeme na bohy a prodlužujeme mu život? Ne pravda, tupost a omezenost.
@terinka4444 víš co terionko s tebou nemá cenu diskutovat zas to otáčíš uplně někam jinam on je rozdíl léčit rakovinu a rozdíl to o čem sme se bavili, ale ty to zas mícháš dohromady…mmch ty nemoci jsou z toho důvodu, že planeta je stejně přelidněná a jo nezní to zrovna hezky nebo eticky nebo jak chceš, ale je to pravda příroda se takhle brání…můžeš se vztekat jak chceš…krásné vánoce ![]()
@brumdinka já se nevztekám a už vůbec ne při diskuzi s tebou. To si zase nefandi. Ta obrovská neplodnost je taky civilizační choroba. Ale chápu, že ty si ráda meleš svou. Tak si to užij, i ty svátky.
Nešla, je mi už 37 a do 39 to necháme na přírodě. Nechci do sebe prát na staré kolena hormony, abych tak podstupovala riziko rakoviny a jiné. No tak budeme mít jenom jedno a jsem vděčná a šťastná, že ho máme.
@Anonymní píše:
Kdybyste už jedno dítě měly (přirozeně) a druhé byste mohly mít jedině přes ivf, šly byste do toho? Nebo ne a dítko by bylo radši jedináček?
Málo se o tom mluví, ale tato metoda skrývá daleko víc, než si běžný člověk, který tím neprošel, dokáže představit. Já tedy otěhotněla přirozeně, tak se neumím vžít do někoho, kdo dítě nemůže mít. Ale kromě šíleného zásahu do těla matky (a ty hormony mění samozřejmě i chování ženy, což ovlivňuje celou rodinu), tak kromě toho nikdy nevíte, kolik embryí se skutečně vytvoří a co se potom s nimy děje, nevíte, na kolikátý pokus to vyjde atd… Někdo tvrdí, že mu to je jedno, že to není ještě člověk, ale je. Když se vytvoří embryo psa-ryby-člověka, tak už od prvního dne to prostě není to samé. Celá ta metoda je taková neetická. Vím, že to zní ode mně necitlivě, ale píšu to otevřeně a upřímně. Zvlášť pokud děťátko už máte. Můžete adoptovat, nebo prostě vychovat co nejlépe to jedno děťátko, které máte. Tedy můj názor - určitě ne!
Při druhém jsem měla problém otěhotnět, když jsme doladili otěhotnění, byl problém udržet ho. Nakonec se nám to podařilo, bez zásahu lékařů…Dávala jsem tomu poslední měsíc a povedlo se. Do umělého oplodnění bych nešla, ale jen proto, že to mám zakázané od lékařů…ale protože mě, to že nebudu mít druhé velmi trápilo, nejsem si jistá, jestli bych na doktory netlačila, aby mi to dovolili, tak jako spoustu věcí, které u mě považovali za nemžné a já jim dokázala, že to jde
Proto nikoho nesoudím, každý považuje možnost mít děti za jinak důležitou a já ty, co proto udělají cokoli obdivuji, moje hranice je někde mězi darovaným vajíčkem a náhradní matkou, tam už si nejsem jistá, jestli to cítím jako dobré.
Jedináčka jsme nechtěli, moje ségra ho má, z mého pohledu blbá volba, moje mamka je jedináček, špatná v volba z jiného důvodu.
Dvě děti mám kvůli nim, ale i kvůli sobě, zrození dítěte mi přijde něco fenomenálního a kdybych mohla mít ještě jedno bez rizika, tak do toho znova jdu ![]()