Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ja měla druhé víceméně stejné jako první, bylo mi zle, krvácela jsem, starší syn akorát nastoupil do školky, takže mi nosil takové ty dětské nemoci. Bolavé kyčle a křeče do nohou mám až ve třetím, ale celkově třetí zvládám nejlíp a jsem nejvíc použitelná, u prvních dvou jsem prakticky cele těhotenství jen prolezela. Každé těhotenství je jiné no a kazde miva jiné problémy ![]()
Já teda při druhém měla horší nevolnosti v první trimestru, ale jinak se vše zdá být lepší - v prvním otoky nohou, brnění, pálení žáhy, později byla špatná placenta - růstová restrikce plodu, preeklampsie. Teď jsem 35tt a vše v pořádku (ťuk ťuk), jen mám teda už teď o pár kg víc než minule při porodu tak sotva vyjdu schody. A to jsem tedy překročila čtyřicítku ![]()
Příspěvek upraven 21.11.21 v 09:32
Obě těhotenství s odstupem 4 roky v pohodě, asi mám kliku, ale mezitím taky 1 raný potrat. Tak to 2. asi bylo za odměnu… žáha mě pálila u obou a na začátku žaludek na vodě, hlavně večer (jak ranní nevolnosti? Já měla večerní;)), železo a magnosolv jsem musela brát v obou. Ale pokaždé jsem chodila do práce co to šlo, u 2. jsem už měla asi větší břicho a vadilo mi delší sezení, i v autě. Tam se mi dělalo i zle víc než obvykle, ale měsíc před druhým porodem jsem zvládla i svatbu - vlastní, ale fakt malou;)
První nic moc, žádné velké komplikace, ale hodně bolesti, druhé úplně bez obtíží, ani ta žáha mě nepálila.
Jinak 1.tehot. ve 30 (malý se narodil mi měsíc před 31.naroz.), během 2. mi bylo 35 a doktor už mě víc hlídal a bral jako rizikovější rodičku i vzhledem k celkové anamnéze (štít. žl.,tlak aj.)
Porody to už byla teda jiná liga a šestinedělí u 1. peklo (psychika, nespavost moje i když dítě spalo hezky), u 2.pohodicka - peklo přišlo až s růstem zubů
V těch 35 už jsem holt to nevyspání zvládala hůř a v těhot. jsem zase po nočním lítání na WC měla problém usnout.
Při prvním nevolnosti první 4 měsíce a bolesti nohou od 5. U druhého jsem první 3 měsíce byla hrozně unavená, nohy mě začaly bolet ještě dřív a víc. U třetího jsem měla ze začátku zase nevolnosti a s nohama už to byla dost tragédie, obzvlášť ke konci.
Tlak, cukrovku, hemoroidy, otoky…nic takového ani jednou. (věkově 22, 23, 25)
První hrozný, od 20 TT ležák v Nemocnici, druhé ještě horší 😂, od 25 TT ležák v nemocnici, třetí sice doma, ale tak brutální nevinnosti, že vůbec netuším, jak jsem to přežila
když někdo říká, že je těhotenství nejhezčí období, klepu si na čelo ![]()
První pohoda, druhé trošku nevolnosti, ale fungovala jsem do 30tt, kdy se mi rozjel porod, takže jsem potom 2 měsíce ležela a třetí ocistec. První 3 měsíce nonstop kocovina, nemohla jsem fungovat a po nevolnostech přišla unava, která trvala az do porodu. Nonstop tvrdé bricho, všechno me bolelo, v noci mi nešlo spát. První dvě děti jsem mela ve 20 a 22 letech, třetí ve 28 a myslím, ze uz jsem prostě na to stará, tělo to nezvladalo a porod me v tom utvrdil. Obdivuji všechny, co to po 30 zvládají, i když jsem si prala vždycky aspoň 4 děti, tak teď vim, ze jsem třetím skončila.
Zakládám téma spíš pro zajmavost.
Jaké bylo vaše druhé těhotenství po zdravotní stránce?
Já měla první úplně bez problémů, krom nějakých těch drobností jako hemeroidy, pálení žáhy a tak.
Teď při druhém mám dojem, že se porodu nedožiju. Pořád něco. Imunita v háji, věčně na hromadě, jsem jedna velká chodící křečová žíla (a křečáky mám i v místech, kde jsem ani netušila, že mohou být), k tomu teď těhotenská cukrovka, v noci se budím s křečema do nohou a s bolestí kyčlí, zablokovaný záda. No nějak se úplně sypu a říkám si, jestli to druhé těhotenství je fakt o tolik destruktivnější než první, nebo že sem překročila mezitím tu magickou třicítku.