Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Pudloslava píše:
tak ja mela zacatek uplne prirozeny … akorat jedna kontrakce velka, druha mala -do porodky jsem prijela s 2 cm a za 12 hodiny to bylo 3 cm a SC jsem privitala fakt s ulevou
Pudli,
asi se to nejak…zastavilo… ![]()
Na tohle jsou skvele DULY,pokud nekdo ma v tomhle pomoct,asi to jsou ONY.
ALE-jsi lekarka,tak predpokladam,ze jsi spis na ty..logicke a mozkem uchopitelne veci… ![]()
Omlouvám se zakladatelce, že nepíšu přímo k otázce,odpověď je jasná,tak se snad nebude zlobit.
Pudli, prosím Tě, víš nějaké podrobnosti o tom jaká je pravděpodobnost opakování se toho nepostupujícího porodu?Já jsem porodila 36 hodin po odtoku plodovky s tím, že 24 hodin jsem měla kontrakce max. po 5 min., ale i míň, skoro celý jsem to prozvracela bolestí,ale nic z toho, skončilo to SC.A to do mě nacpali snad všechne oxytocin, co měli. Po druhé už bych fakt tohle nechtěla nebo aspoň ne tak dlouho. Takže jsi mě trochu tou větou, že se to rádo opakuje zděsila.
Tina1 píše:
Omlouvám se zakladatelce, že nepíšu přímo k otázce,odpověď je jasná,tak se snad nebude zlobit.Pudli, prosím Tě, víš nějaké podrobnosti o tom jaká je pravděpodobnost opakování se toho nepostupujícího porodu?Já jsem porodila 36 hodin po odtoku plodovky s tím, že 24 hodin jsem měla kontrakce max. po 5 min., ale i míň, skoro celý jsem to prozvracela bolestí,ale nic z toho, skončilo to SC.A to do mě nacpali snad všechne oxytocin, co měli. Po druhé už bych fakt tohle nechtěla nebo aspoň ne tak dlouho. Takže jsi mě trochu tou větou, že se to rádo opakuje zděsila.
tino ja jsem brecela, kdyz mi to rekli (to bylo 4 dny po porodu)
psala jsem kouckemu do poradny a ten rekl, ze zna spoustu zen, co po CS krasne porodily,ale strej je pry spoustecem, trakze pokud bych se mela kvuli tomu stresovat, tak je lepsi si CS naplanovat rovnou
a je fakt, ze zenske s planopvanym CS deprese nemivaji, zatimco podle meho pozorovani zenske po akutnim CS celkem pravidelne citi pocit selhani - jak jste na tom vy ostatni tady?
Já císaře vůbec nečekala, moc jsem se těšila, jak bude u porodu manžel a ejhle. Já cítila pocit selhání a do dnes tomu tak je, i když už to není tak „horké“. Bylo to divné, ležela jsem a za chvíli mi ukázali moje miminko…kde se vzalo? Jako když lusknete prsty a je tady…bez ničeho. Je pravda, že vědět dopředu o císaři, smířím se s tím, ale takhle to bylo zvláštní. Doslova jsem záviděla maminkám co porodily přirozeně.
Díky, ale nahání mi to hrůzu již teď. Tak snad nezbývá než doufat, že až přijde čas na to druhé a popíšu někomu ten porod, že se nade mnou smiluje dřív než po 24 hodinách. Já bych to i nějak ustála, ke konci už mi bylo skoro všechno fuk,ale malý furt padaly ozvy a jelikož jsem pořád blila (pardon, ale jinak se to napsat nedá),tak jsem nebyla schopná nic udýchat. Nebo může být předchozí nepostupující porod ukončený SC důvodem pro plánovanou SC?
Jinak já byla pár dní po porodu totálně v p...... Uvedla jsem se do stavu, že nejsem schopná normálně počít dítě (první ZT a pak to chvíli nešlo), že nejsem schopná normálně porodit dítě a že nejsem schopná kojit. Nakonec kojím úplně v pohodě,ale prostě jsem byla v háji. A věřím tomu, že to bylo tím porodem. Fuj, jsem ráda, že je to pryč.
Tina1 píše:
Díky, ale nahání mi to hrůzu již teď. Tak snad nezbývá než doufat, že až přijde čas na to druhé a popíšu někomu ten porod, že se nade mnou smiluje dřív než po 24 hodinách. Já bych to i nějak ustála, ke konci už mi bylo skoro všechno fuk,ale malý furt padaly ozvy a jelikož jsem pořád blila (pardon, ale jinak se to napsat nedá),tak jsem nebyla schopná nic udýchat. Nebo může být předchozí nepostupující porod ukončený SC důvodem pro plánovanou SC?
Jinak já byla pár dní po porodu totálně v p...... Uvedla jsem se do stavu, že nejsem schopná normálně počít dítě (první ZT a pak to chvíli nešlo), že nejsem schopná normálně porodit dítě a že nejsem schopná kojit. Nakonec kojím úplně v pohodě,ale prostě jsem byla v háji. A věřím tomu, že to bylo tím porodem. Fuj, jsem ráda, že je to pryč.
presne jak pises - nejdriv pocit (IVF), pak donosit (krvaceni a pak zkraceny cipek), porodit a nakonec ani nakojit - mliko az od 5 dne po porodu to bylo teda blues jak krocan
![]()
![]()
promiň včera už jsem to zabalila, ale vystihla jsi to přesně.
Na jednu stranu doufám,že druhej porod by mohl být trošku jednodušší a na druhou stranu si říkám, že to klidně dám jednou znova, hlavně když bude prcek zdravej.
Ale jak se ubránit případnému stresu v takovém stavu a s předchozí zkušeností to fakt nevím. Jdu radši řádit s Kačkou.
Pěkný den všem.
Tak já to měla úplně přesně stejné jako Tina, až na to, že to celé martyrium trvalo 40 hodin od prasknutí plodové vody a nezvracela jsem.
Teď tedy ve skrytu duše spíše doufám, že budu mít plánovaný SC, protože si tou hrůzou procházet znovu nechci. I když zotavování po SC taky není procházka růžovým sadem.
Zatím jsem v 10tt a s doktorem jsem to neprobírala, jaké jsou možnosti, ale riskovat to nebudu.
Evikku, tak to teda držím pěsti, ať to jde hladce a když tak pak dej vědět. Celkem by mě zajímalo, jak se doktoři v tomto případě staví k plánovanému císaři, já bych se mu asi nebránila.
Já nevím jak u Tebe,ale myslím, že ta rekonvalescence po císaři by byla lepší,kdyby mě totálně nevyždímali před tím, 2 noci jsem nespala, skoro 2 dny nejedla,tak to mi taky nepřidalo.
Kdyby manžel neudělal trochu dusno, tak jsem dohnala těch tvejch 40 hodin.Původně měli v plánu mě vzít na císaře až po 4 plánovaných císařích. Takhle to bylo jen „36“ hodin. Už jsem byla v takovým stavu, že jsem ani nevěděla, že tam takovej rozhovor proběhl.
Misula.vdf píše:
Já císaře vůbec nečekala, moc jsem se těšila, jak bude u porodu manžel a ejhle. Já cítila pocit selhání a do dnes tomu tak je, i když už to není tak „horké“. Bylo to divné, ležela jsem a za chvíli mi ukázali moje miminko…kde se vzalo? Jako když lusknete prsty a je tady…bez ničeho. Je pravda, že vědět dopředu o císaři, smířím se s tím, ale takhle to bylo zvláštní. Doslova jsem záviděla maminkám co porodily přirozeně.
Ahoj, ja to mela presne takhle, tesila jsem se, ze to s pritelem prozijeme spolu a nakonec mi praskla voda pri kontrole v porodnici, tak si me tam nechali a po trech dnech kdy se nic nepohnulo, teda nemela jsem ani kontrakce nic, byla jsem par dni po terminu, mimco ok, tak mi rano rekli, ze uz mi dali na vyvolani co slo a ze vubec zadny pokrok a ze za hodinu pujdu na cisare, jestli chci nekomu zavolat
. Byla jsem z toho hodne mimo, nejak jsem furt cekala, ze to pujde prirozene a malou jsem pak videla poradne druhy den odpoledne a hodne dlouho mi trvalo, nez jsem to tak nejak vstrebala, pocit selhani byl velkej. Hlavne me mrzelo, ze tam se mnou nebyl pritel, ze jsme to neprozili spolu. A doktorka na gynde mi pak rekla, ze se to opravdu muze opakovat. Vzdycky jsem si myslela ze jsem takovej prirodni clovek a najednou mi nejde ani porodit dite
(o kojeni ani nemluvim).
tak prave kvuli ten depresim je mozna lepsi nechat se rovnou fiknout - z tech, co mely planovanou sekci, neznam s depkama zadnou.
Ahoj fusa, co se týče kojení, tak to dopadlo úplně na…kojení cca čtrnáct dní. A to se nedá snad ani o kojení mluvit ![]()
Co se týče nepostupování porodu, tak jsem také slyšela,že se může opakovat. Po prvním porodu (akutní SC - problém na straně miminka, 2× omotaný pupečník kolem krku) jsem ležela s paní, která měla plánovaný SC právě proto, že první dítě porodila akutním SC po spoustě hodin bolestí s tím, že se ale vůbec neotevírala
Ačkoliv pro ni byla spádová porodnice jiná, rodila v té „mé“ protože jí její gyndr doporučil, že se tam snáze domluví na plánovaném SC. Ten její gyndr. totiž říkal, že je velmi pravděpodobné, že by to dopadlo jako u prvního porodu - spousta hodin bolestí a nakonec akutní SC ![]()
Takže záleží na porodnici…
A taky je pravda, že ta paní byla po tom plánovaném SC podstatně víc v pohodě, než já po akutním ![]()
Také jsem měla poprvé nepostupující porod po vyvolání.....Podruhé mi řekli, že při vyvolání „už do toho nemůžou tolik bušit“, tak mi zaváděli jen čípky. Každý den jiné, takto to trvalo 4 dny a pátý den mi řekli, že jdu porodit normálně, že se porodní cesty připravily a nevidí důvod, proč by to nepostupovalo. Takže kdybych ještě někdy měla rodit, tak vím, že se zase budu několik dnů připravovat, a pak až rodit.
Domi, díky za zkušenost. Třeba se to jednou bude hodit.
Uršulo, mě by samozřejmě nevadilo, kdyby se takhle dalo postupně vyvolávat, jenže mě praskla plodovka a nic se nedělo,tak prostě začali vyvolávat se vším všudy. A takových případů je tu hodně.
Stejně si přeji,aby to podruhé prostě šlo normálně. Třeba to vyjde.