Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@analoja Ono to není taková sranda a schované účty opravdu v dědickém řízení nijak nepomohou
Navíc, i závěť se dá úspěšně napadnout, takže za stávající legislativy je jedinou jistotou darování, s tím se (pokud si to darující do půl roku nerozmyslí) už nijak hnout nedá.
Anonymní, určitě se pleteš v tom, že jak budete mít přepsanou půlku domu, že budete lépe komunikovat a budete si moct říct, co a jak. To si nemyslím. Možná bude docházet ještě k větším střetům. Vzájemné soužití je hlavně o respektu. A tcháni vás najednou nezačnou a vaše názory respektovat, pokud tomu není doteď. Z vaší strany: budete si aspoň něco chtít dělat po svojem a bude oheň na střeše.
No já si myslím, že je chyba na obou stranách… Já si myslím, že jako chod domu by mělo být společné, ale jako zkrašlování domu nebo jak to napsat, by si měli platit sami..
Beru to te´d z našeho pohledu, že na zimu platíme dřevo napůl s tátou, ale když jsme si udělali nové okna tak jsme si je platily sami.. Takže bych to i tak chápala, že vy ještě nemáte jistotu ani nevíte jeslti tam budete, tak je asi divné platit tam nějaké dlažby, fasády, okna..Zatím je to dům rodičů..
Takže na jednu stranu, to asi u vás berou tak přispívat na vše, už vás berou, že jste součásti ale na druhou stranu, vás tam berou jako malé děcka, že asi ani nemáte soukromý, a nemůžete si nic udělat sami ve spích horních pokojích ![]()
Asi si myslím, že je potřeb a si říct jak to bude, jestli pojedete jako rovnocenní - finančně, ale i soukromý nebo ne…
@kvaček Problém je, že jakmile se děti začnou podílet na rekonstrukcích finančně, a přitom jim v domě nepatří ani klika u dveří, tak peníze vyhazují dvakrát - jednou za spoluzaplacení např. vysušení sklepa či nové střechy, vyvložkování komínů,,, podruhé tím, že těmito rekonstrukcemi zvyšují hodnotu domu - o to víc pak budou vyplácet ostatním spoludědicům, pokud je budou chtít vyplatit..
Tohle opravdu takto řešit nejde, resp. jde, ale je to dost nefér a nedejbože, aby se ve finále stalo to, co u nás - že pozůstalý rodič přepíše svůj podíl darem na sestru…
![]()
Tyhle věci se prostě musí řešit včas, ať se nám to líbí, nebo ne.
@Amber_1977 ano tak to myslím, ale prostě nejde, aby žili v holých zdí..
My bydleli v bytě co vlastnili tchán a tchýně.. Jediné co tam po nás zůstalo bylo vymalované, protože ostatní - spotřebiče, garnýže, koberce jsme si vzali - zůstali opravdu holé zdi.. I když jsme dělali třeba vestavěnou kuchyň tak to manžel proděl - spotřebiče..
Spíš jsem myslela, když by si tam rodiče zmysleli, že by byla vhodná fasáda a nová okna atd. tak to asi bych nešla..
Spíš nech si zvelebují vrch jako obytné místnosti…
@Anonymní píše:
Anonymní bojíš se tohodle?...…to budeme muset sestře vyplatit polovinu hodnoty, pokud si to ještě za života rodiče neošetří jinak? Jako platit polovinu domu třeba 2,5 milionu…to sestře práve zaplatíme její nový barák a kdo vlastně určí tu částku, která se bude muset vyplatit? Prosím o rady ty, které byly v podobné situaci, jak to u vás dopadlo, nebo je tu někdo kdo se v tomto vyzná? Představa, že si za pár let budeme brát hypotéku (teď jsme bez ní) na to abychom někoho vypláceli, no to je maso
Nepochopím, že do něčeho takového jdete bez předchozí domluvy. Stálo by za to o tom dát řeč. Např. by šlo udělat i to (kromě přepsání ideálního podílu na celém domě), že se každé patro zapíše jako samostatná bytová jednotka (pokud to splňuje podmínky, tedy že jsou opravdu oddělené), horní patro na vás, spodní na prarodiče. Tím by se (třeba) vlk nažral a koza zůstala celá… ![]()
Zakladatelko, píšeš, že jste do domu už ivestovali. Sedli jste si někdy a spočítali, kolik to dohromady dělá, a vydělili počtem měsíců, po které tam bydlíte, resp. budete bydlet? Třeba byste se dostali na částku cca 2000, což je běžný fond oprav v bytě, jehož jsem majitelkou. Co se domluvit s tchánovci, že nic kupovat dál nebudete, ale budete měsíčně přispívat např. těmi 2000, které se budou investovat do domu pokud bude potřeba? Prostě si založit takový vlastní společný fond oprav. A nebudeš pak muset řešit přepisování a vyplácení sourozenců. Prostě tam bydlíte, tak by mi i vůči nim připadalo nefér platit třeba jen za energie. Prostě bych to brala tak, že jsem tam v nájmu, a tudíž musím přispívat i na opravy. Jasně, že když pak jednorázově vyhodíš pár tisíc za např. již zmíněné vložkování komínu, tak se to zdá být hodně, ale když měíčně budete odkládat nějakou rozumnou částku, ze které se tato oprava jednou zaplatí, tak vás to nebude tak bolet. A je normální, že pokud někde žiješ a nepatří ti to, tak jsi vlastně nájemník a platíš víc, než kdyby ti objekt patřil. Takže jediná rada zní - buď se odstěhovat do jiného nájmu a platit i několikanásobně víc, ale mít klid, že nebudete muset nikoho nikdy vyplácet, nebo si našetřit na vlastní bydlení a stejně do něj investovat… Víš, ono to bydlení není zadarmo nikde (krom bydlení u rodičů
) ![]()
@Anonymní píše:
Né že nechcou, ale nemaj se k tomu, a nepochopí, že my tady nechceme nic dělat dokaď, to nebude jeho, bo pak se něco stane, a jde to na 3 díly, a pak budeme v pr…
Proč by ale měli?
S dítětem - to je jiná ..to se nedej ale do baráku že nepřepíšou ..no je jejich.. proč by měli?
Pokud jim platite najem a vyjde vas to stejne jako platit najem v byte tak proc vahate se odstehovat? Proc uz nejste davno pryc? Aspon budete mit klid vseci. Rodice nemaji povinnost prepisovat barak, stejne jako by se potom mohlo stat ze by sourozenec prodal tu svou zdedenou polovinu nekomu jinemu. Pokud po vas chteji investice do oprav domu jde o to o jakych castkach se bavi ale asi hodne zaplati z najmu od vas ne najmy se pohybuji od 10 000 coz jim davate hodne penez. Pomahat na zahrade pokud tam bydlim je normalni. To ti dite odtrhne z rukou nerekne kam jde a vypadne… nechce se mi verit. S cim souhlasim tak z koberce bych nadsena nebyla
@Luc-1 odepisuješ na diskusi 9 let starou
asi už to dávno mají vyřešené
@Luc-1 taky se mi už stalo, že jsem tak odepisovala na starou diskusi ![]()
Tak nějak
vyrovnané účty dělají přátele a hlavně nekazí rodinné vztahy