Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Za me taky utopie. Jedine reseni by u vas byl pozemek a maringotka/tinyhouse/jurta/rostouci modulovy dum s jednou budkou 2kk.
Navic lidi s vasim rozpoctem a napadem jsou mraky, takze i kdybyste takovy idealni dum objevili, sance, ze ho urvete zrovna vy je mala.
Určitě byt, dům za tyto peníze ve vaší lokalitě bude problematická ruina. Problematická v tom smyslu, že za tyto peníze nekoupíte nic, kde by nebyl hodně velký problém.
Spíš mě zaráží ten váš nízký strop celkově, ono i koupit byt někde, kde je to slušné, bude trošku oříšek.
@zrnko děkuji za názor. Ale stále koukám, že na byt po reko do 50ti kilometrů stále máme šanci dosáhnout…i na vlaku. Aspoň že tak.
@Sany80s jak Vás může zarážet náš nízký cenový strop? Zadejte si do inzerce byty v SČ kraji do tří až tří a půl milionů, od 50zi merů2 výš…jsou tam, i na dojezd do Prahy, není jich tolik, ale jsou. Asi neseženeme hned, ale když si zatím půjdem, tak věřím, že budeme mít štěstí. A tenhle strop si člověk nevolí sám, to je přece dané i situací, Přece nepůjdu po bytě za 5 000 000, když budu vědět, že to pak nebudu schopná splácet…nebo jak žijete Vy? Tohle jsou částky které se při mateřské a normálních platech splácí dost blbě. Prostě si nikdy nekupuji to, na co nemám.
@Anonymní píše:
@sahrazad1 no neříkáš mi novinku, ale já třeba dál než 50 km z Prahy nemůžu kvůli pritelove podnikání. Barák bychom asi nakonec sehnali, ale mluvím o penězích. Chtěla jsem se mimo jiné ujistit, že fakt dobře koukám a že se mi to nezdá, že vše rozumné je fakt drahé. A je to i o měsíční splatce, když platíš hodně, jsi otroky práce, proč maka jako magor a zaměstnanec hpp často drží hubu a krok, jelikož se bojím o práci…takhle já žít nechci, mám ráda svobodu volby, neunesl, když mě okolnost láme, kam nechci…do toho samozřejmě nezahrnuje zodpovědnost za děti, to je přirozené.
Tak vezmi byt, ale za mě před rekonstrukci, ať si to tam muzete všechno udělat podle sebe.
@Anonymní píše:
@Sany80s jak Vás může zarážet náš nízký cenový strop? Zadejte si do inzerce byty v SČ kraji do tří až tří a půl milionů, od 50zi merů2 výš…jsou tam, i na dojezd do Prahy, není jich tolik, ale jsou. Asi neseženeme hned, ale když si zatím půjdem, tak věřím, že budeme mít štěstí. A tenhle strop si člověk nevolí sám, to je přece dané i situací, Přece nepůjdu po bytě za 5 000 000, když budu vědět, že to pak nebudu schopná splácet…nebo jak žijete Vy? Tohle jsou částky které se při mateřské a normálních platech splácí dost blbě. Prostě si nikdy nekupuji to, na co nemám.
Já si to zadala, proto vím, že to bude problém. Když si člověk některé namátkou zkontroluje, tak vidí problém. Nemůžu říct samozřejmě do jednoho, ale mnohdy jde o špatnou dostupnost, špatnou vybavenost a tam kde toto neplatí zase špatnou čtvrť.
Já také žiji tak, na co mám, ovšem ten váš strop je v tom vašem kraji něco hodně neobvyklého, proto se ptám.
Co máte za práci, že máte ty platy tak nízko?
@sahrazad1 nejhorsi varianta je vzdycky par let po rekonstrukci. Majitel vidi, kolik do toho narval penez a pripada mu to nove, krasne a chce to zohlednit v cene. Zajemce vidi, ze to uz uplne nove neni, vidi, co vsechno by udelal jinak a kolik do toho musi narvat penez… a chce to zohlednit v cene. ![]()
Řeknu to tak, že 10 000 splátka měsíčně + režie by byla krásná situace, 15 000 plus režie by pro nás už mohl být při mateřské do budoucna problém. V mém okolí má hypotéku kde kdo a nevěřím, že to mají všichni tak, že složili 10 % ceny nemovitosti a pak ještě platí 15 000 plus. My prostě to štěstí nemáme, že bychom něco podědili nebo by nám někdo něco dal. Musíme vycházet z toho, co máme a jaké máme prostředky. Dlouho budeme mít plat jeden. Neohrozím svoje budoucí děti tím, že teď mám velké oči a pak jim nebudu moct koupit ani pořádné boty.
@inkakřivák píše:
Dva Pražáci, celý život v bytě, to je jednoduché. Byt. Rozhodně ne domek k rekonstrukci někde na vsi.
Tohle je relativní… nejde o to, kdo se kde narodil, spíš jestli k tomu má nějaké vlohy, motivaci, baví ho podobné věci. Znám mraky lidí, co pocházeli z velkých měst a kolem třicítky bouchli do stolu a zrekonstruovali vlastníma rukama ruinu, postavili si barák nebo zkrátka přesídlili na venkov a jsou tam už X let a šťastní a ta práce na domu a pozemku je baví a naplňuje. A naopak lidi, co vyrostli na statku mezi kravami, kde se makalo a něco opravovalo od slunka do slunka, a pak se s dospělostí radostně přesadili do města a tam si lebedí, že už po nich tyhle práce nikdo nechce…
Zde u zakladatelky je prostě problém ta částka - mít o 2 mega rozpočtu víc (tj. mít třeba aspoň ty 2 našetřené), bylo by to veselejší. Pokud nechce dál, než 50 km od Prahy, je nutné dojít ke smíření, že ne každý může od 30 žít ve vlastním baráku.
@sahrazad1 píše:
Půjdu proti proudu. Za mě starý domek k rekonstrukci. Ale poradně vybrat lokalitu, aby tam byli v tom místě i novostavby, tzn rodiny s dětmi, a dobře spojení do nejbližšího města. Po tom, až budete mít děti, ty budou litat po vsi s ostatními dětmi. Jo, na baráku je práce, i na zahradě, a dost záleží na vaši náročnosti. Z finančních důvodu se můžeš dívat i na dražby nemovitosti, ale částky většinou také nejsou malé. Ale za mě domek a zahrádka v místě, kde jsou jiné mladé rodiny, je lepší než byt ve městě. Mimochodem, v tom našem zrovna bezpecno není. I to je na zvážení.
V lokalitě, kterou popisuješ, bude v této ceně možná dům ve stavu, kterému drží jen obvodové zdi. Možná. V tom okolí Prahy je to fakt tragédie. ![]()
Jjo a taky spousta těch lidí je i nešťastných. Že dobře neuvazili, co to znamená odejít z bytu do domu. Protože měli sen, ten si nějak splnili a zjistili, že ten sen lhal. Kolik lidí to vidí jako v reklamě, šťastná rodinka kolem krbu nebo bazénu a děti dovádějíci na zahradě. Realita? Rodiče dojíždějí do práce, děti sedi Do čtyř v družině nebo školce, pak přiletí matka, nabere je a letí do obchodu, pokud na vsi je. Otec dorazí třeba v šest. Idyla jaksi nikde. V sobotu a neděli se honí nutná údržba, idyla nikde. A děti otrávené na zahradě. Kamarádi přijedou jednou za kvartál třeba. Ono je to fakt složité, a člověk nesmí vidět jen tu reklamu. A skutečně je to těžké. Ale ty peníze prostě na slušný obyvatelný dům do 50 km nestačí. Ne teď. Před deseti lety jo.
@inkakřivák Jo, takových je samozřejmě taky dost…
Ale jen bych tu automaticky nepředpokládala „Měšťáci? Tak to na barák ani nemyslete.“
@inkakřivák dík za názor. Máš vlastně asi pravdu na jednu stranu. Jinak si nemyslím, že koupě bytu za tuhle cenu je v SČK nereálná…jen asi budeme muset být hodně akční.
@Anonymní píše: Řeknu to tak, že 10 000 splátka měsíčně + režie by byla krásná situace, 15 000 plus režie by pro nás už mohl být při mateřské do budoucna problém. V mém okolí má hypotéku kde kdo a nevěřím, že to mají všichni tak, že složili 10 % ceny nemovitosti a pak ještě platí 15 000 plus. My prostě to štěstí nemáme, že bychom něco podědili nebo by nám někdo něco dal. Musíme vycházet z toho, co máme a jaké máme prostředky. Dlouho budeme mít plat jeden. Neohrozím svoje budoucí děti tím, že teď mám velké oči a pak jim nebudu moct koupit ani pořádné boty.
Uvazujes spravne. Spousta lidi, ale kupovala nemovitost pred vice lety a ty ceny raketove rostou nekolik let. Takze oni mohou mit tu splatku nizsi a pritom jim nikdo nic nedal nebo taky mohli bydlet doma a pritom si nasetrit, coz se setri jinak, nez kdyz mas platit normalni najem. Ja teda vubec nezavidim tomu, kdo chce dnes resit bydleni v Praze a okoli. Taky vsichni nemaji v Praze vysoke platy. To je takova predstava lidi, co tu neziji. Taky tady ma spoustu lidi tabulkovy plat a chce taky bydlet.
@Oriseka díky, jasně. Máš pravdu. Buď někdo koupil, když ty ceny ještě šly…pokud kupují teď, tak často něco mají od rodičů (tedy alespoň v mém okolí)…anebo tu cenu nastřelí a pak nestíhají valit oči. Touhle cestou jít nechci, radši se uskromním v bydlení. Ale platit 17 000 (a to nebydlíme v centru ani v blízkosti širšího centra) a více za nájem v Praze nebo v těsné blízkosti Prahy tak, aby v něm bylo alespoň trochu míst, to už je nám doopravdy líto peněz…proto ta volba odejít z Prahy a postupně si vkládat peníze do svého. Momentálně může být hypotéka ekonomičtější řešení než právě onen pronájem.
@sahrazad1 no neříkáš mi novinku, ale já třeba dál než 50 km z Prahy nemůžu kvůli pritelove podnikání. Barák bychom asi nakonec sehnali, ale mluvím o penězích. Chtěla jsem se mimo jiné ujistit, že fakt dobře koukám a že se mi to nezdá, že vše rozumné je fakt drahé. A je to i o měsíční splatce, když platíš hodně, jsi otroky práce, proč maka jako magor a zaměstnanec hpp často drží hubu a krok, jelikož se bojím o práci…takhle já žít nechci, mám ráda svobodu volby, neunesl, když mě okolnost láme, kam nechci…do toho samozřejmě nezahrnuje zodpovědnost za děti, to je přirozené.