Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, mate zkušenost s duphastonem? Je to hormon na podporu druhé fáze cyklu, při spineni v nidace a špatně funkci žlutého tělíska. Zapomněla jsem se zeptat zda něco nepokazím když ho po 10dnech vysadím dle dávkování a treba v té době budu těhotná a poklesne mi tak hormon..Mám si zajít treba 10dpo na krevní testy? Doktorka ma věcně obsazeny telefon..
Dneska je to pátý den či beru duphik a z ničeho nic mám solidní zavrate. Myslíte si ze to s nim muže Mít spojitost?
@zatáčka Myslim, že to z toho být může…koukám, že je to psané mezi nežádoucíma účinkama
No já když to začínala brát tak jsem ten informační leták jen tak prolítla, a ted teprve koukám co tu všechno píšou za možné nežádoucí účinky - migrény, závratě, nevolnosti, deprese, nepravidelné a silné periody, atd atd… ![]()
Tak jsem se z toho naštěstí vyspala, dneska hlava spíš bolí, ale není to tak nepříjemné… pokračuju dál a uvidím, jestli to udělá i při příštím braní, pak to bude jasně z toho.
Teda holky já brala duphaston v prvním těhu kvůli hematomu asi od 12tt jen chvíli
druhé to bylo bráno před otěhotněním ten měsíc to vyšlo a ihned dále z prevence
třetí bylo bráno uff ted netuším zda už před ale mám pocit, že ne a pak z prevence
a čtvrté bylo bráno ihned po ovulaci a 4 dny jsem pak vynechala já si nebyla jistá zda dobře vidím a až do 14+0 a necítila jsem vůbec na sobě nic, že by ten lék se mnou něco dělal ![]()
hodně štěstí at máte klid.
@Peťulínka29 tak já v pondělí plašila že jsem začla krvácet, burcuju svojí doktorku a ona at ho přestanu brát, že mam MS. no, jsem za debila, protože po tom zakrvácení byl klid. tak jsem druhý den - včera ráno - normálně vzala duphaston (vynechala jsem teda vlastně jen 1) a ted jsem zase zašpinila, tak už fakt nevím. jak říkáš, někdy je to klasické špinění „do hněda“ a ted mi to přišlo jako světlounká krev, takový spíš něco mezi hnědou a růžovou
no tak teda fakt nevim co… prostě ho ted už doberu. nějak nemam sílu a chut to pořád řešit, jestli je to krvácení a neměla bych ho brát, nebo jen špinění a nic to není… znáš to, hrozně to člověka psychicky vyčerpává.
ovulaci jsem myslela že mam - minulý měsíc i tenhle mě zhruba ve stejnou dobu cyklu bolel pravý vaječník, pak to přešlo do podbřišku. po asi týdenním pobolívání mi dr. (ne můj, byla jsem tam právě se poradit co to špinění) řekl, že se chystá ovu a sliznice je nízká. ale teda bolesti týden před ovulací, to nevim jestli je možný. takže logicky nemůžu ted normálně menstruovat když v sobotu při špinění jsem měla nízkou sliznici, tak to prostě beru jen jako špinění. už jsem si i říkala jestli jsem nemohla mít dvě ovulace a nejsem těhotná, jestli to není špinění při uhnizdování. ale zase by se to asi nemělo kam uhnízdit když jsem podle dr. měla nízkou sliznici…
já už se i snažila „vygůglit“ obrázek utz jak vypadá nízká a vysoká sliznice, jestli se ten divnej doktor nepřehlídl
myslela jsem že se ta sliznice dělá jakoby po stranách dělohy - na stěnách. podle toho co mi ukazoval na utz by ta sliznice „visela“ z ničeho uprostřed dělohy ![]()
když to ted tak čtu, vlastně mi to přijde i docela tragikomický a musim se tomu smát…
včera a dneska mě bolela hlava a jsem dost unavená tak už za tim hledam fantasmagorie ![]()
@Deny888 píše:
Ahoj, mate zkušenost s duphastonem? Je to hormon na podporu druhé fáze cyklu, při spineni v nidace a špatně funkci žlutého tělíska. Zapomněla jsem se zeptat zda něco nepokazím když ho po 10dnech vysadím dle dávkování a treba v té době budu těhotná a poklesne mi tak hormon..Mám si zajít treba 10dpo na krevní testy? Doktorka ma věcně obsazeny telefon..
já myslim že ho tady holky braly na podporu uhnízdění, pak s nim přestaly a čekaly zda se dostaví MS a když ano, jeli dál další měsíc.. když MS nepřišla a byly těhotné, tak ho začaly zase brát hned, ale nejsem doktor, takže nevim, to spíš jen co mam tady z diskuzí…
@Jan-icka píše:
já myslim že ho tady holky braly na podporu uhnízdění, pak s nim přestaly a čekaly zda se dostaví MS a když ano, jeli dál další měsíc.. když MS nepřišla a byly těhotné, tak ho začaly zase brát hned, ale nejsem doktor, takže nevim, to spíš jen co mam tady z diskuzí…
Diky, udělám to tak..
Ahojky Holky sháním info o léku duphaston a estrofem, dostala jsem je včera u dr a jsem z toho zmatená nevím co si myslet tam mi tuto kombinaci předepsali s tím že potom se mi líp otěhotní, ale podle toho co se tady píše mi to tak nějak nepřipadá. 14 dní duphaston nebo než příjde MS a pak od 5 - 12 dne estrofem a pak od 16 dne zase duphaston nějak tomu nerozumím, když to nepodporuje ovu nebo ji to brán tak jak by mi to mohlo pomoct otěhotnět???
@Jan-icka no přesně, takhle to mám po tom Duphastonu taky, špinění + mezitím i nějaké občasné slabé zakrvácení…ale pak jak jsem ho dobrala, tak špinění na jeden den přestalo a následující den už dorazila MS. Jinak s tou sliznicí taky nevím jak to je, jak vypadá nízká a vysoká, to jsem si na utz nikdy nevšimla, viděla jsem jen vaječníky a folikul, pokud tam zrovna byl
A ty bolesti týden před ovulací, asi bych se radši poradila se svým doktorem čím to může být…Já sem si nikdy nemyslela, že ten cyklus a to všechno co tam probíhá, že je tak složitý a že se toho může tolik pokazit, to až teď jak jsem to všechno začla řešit. Buďto má člověk nízkou sliznici, když už by měla být vysoká, nejsou folikuly, nebo jsou folikuly ale nestačí dozrát, nebo dozrajou ale vajíčko se stejně neuvolní…to je fakt moc věcí co se může pokazit, a jak se člověk víc a víc pak stresuje, tak si tohle všechno ještě víc rozhodí
Dneska večer doberu poslední Clostilbegyt a za týden mám jít na ultrazvuk, aby mi dr. řekla jak to vypadá, tak doufám, že tam bude aspoň nějakej folikul. A radši jí znovu řeknu, že jsem měla zase to špinění, aby to věděla a rozhodla, jestli mi dá Duphaston znovu…to si myslím, že je právě blbý takhle před ms špinit (navíc ještě když je to při tom Duphastonu i horší než obvykle), vždyť to vajíčko pak ani nemůže mít šanci se tam uchytit… ![]()
@Jajul85 Ahoj, Estrofem neznám, mám teď Clostilbegyt, ale zřejmě to bude něco podobného, když to máš brát 5.-12. den cyklu, já beru Clostil 3.-7. DC 2× denně a mělo by to podpořit činnost vaječníků a ovulaci. A pak se bere Duphaston v druhé půlce cyklu, který má dodat potřebné hormony pro růst sliznice a podpořit tak případné uhnízdění oplodněného vajíčka
Ale jestli může Duphaston narušit ovulaci, když by k ní došlo až v druhé půlce cyklu, tak to nevím…doktorka mi nic neříkala ![]()
@Jajul85 dupik se bere az v druhe polovine, jinak muze ovulaci blokovat, podporuje cinnost zluteho teliska, kdyz je nedostatecna, estrofem jsem dostala spolu s dupikem, kdyz jsem objevila // a krvacela
mimisek se stejne neudrzel, asi bylo neco spatne, jinak dupik jsem brala tri mesice vzdy po ovu a ten treti jsem nasla //
@Muflu aha tak to zní hezky tak snad se i nám brzo povede, já jsem první těhotenství nic takového nezažila tak si připadám jak Alenka v říši divů. Snažme se krátce tak snad to bude rychlé. Moc děkuji za vysvětlení ![]()