Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hmmm, ja bych byla asi stejna
![]()
Jsem na pul cholerik a cely zivot se ucim ovladat a vzdorovite, vztekle a ujecene dite mam za trest
, dneska mi taky ujely nervy, kdyz jsem sla pro druhou lzicku, slezla ze zidle a otevrela si mala behem obeda dvere na lodzii, bosa si stoupla do rohu a absolutne nereagovala na nic a umim si predstavit, ze bych reagovala stejne jako ta maminka na hristi. Ale je pravda, ze venku ji tolik nenechavam vztekat, prave kvuli tomu, ze to muze dost dobre obtezovat lidi okolo.
Se přiznávám, že mě nikdy nenapadlo houpat zpředu, to může dítě kopnout, aniž by chtělo ![]()
Jsem důsledná, i za cenu řevu, ale taky používám mozek a nevyvolávám zbytečné hysteráky, přičemž toto mi přijde, že se maminka tak soustředila na důslednost, že zapomněla přemýšlet. Následné houpání probíhalo jak, kopal? Pokud ne, tak chápu motivaci, dítě třeba slíbí, že už bude hodné a při následném houpání to dokáže ![]()
Pokud by kopal schválně, tak bych upozornila třikrát nekopej nebo nebudu houpat, pak přestat houpat. Když by byl hysterák nebo prosení, nabídla bych poslední šanci. Pokud by kopal znovu, šlo by se pryč s tím, že na jeho křik není nikdo zvědavý. Nekřičela bych a neměla z toho nervy.
Už ze začátku bych si stoupla tak, aby mě dítě nemohlo kopnout, určitě ne dopředu, ale zboku..Pokud by se o to dál schválně pokoušelo, už bych nehoupala ani za cenu řevu.
A jinak, dítě mezi 3 a 4 lety by se mělo dávno houpat samo, podle mě to je jen lenost, moje děti se houpou samotné od dvou let, jedno dítě ze 3 to umí od 18 měsíců..Dvouletku jen trochu rozhoupu a potom už pokračuje sama(na houpačce bez opěrátka dalších "bezpečnostních prvků)..Myslím si, že i tato scéna udělá obrázek o tom, jak se maminka k chlapečkovi chová v jiných situacích.
Díky holky za názory ![]()
Jen pro upřesnění, hřiště je opravdu veliké, tak kdyby u nich nechtěl někdo být, tak opravdu nemusí. Tak si myslím, že zas až tak nikoho neotravovali. Jelikož syn chtěl na tý houpačce mermomocí být, tak jsme setrvali. Nevadilo mi to, spíš jsem měla důvod k zamyšlení, jestli bych neměla přehodnotit mou důslednost.
@Bibi239 jak to probíhalo dál už pak nevim, protože jsem syna na ten kolotoč nakonec ukecala a začla si povídat s jinou paní (co znám), tak už jsem je přestala vnímat.
@Liz hlavně „dítě mezi třemi a čtyřmi“ se snad už na hřišti umí zabavit samo včetně houpání. Nevidím důvod, proč by ho měla maminka houpat.
@Jana206 tohle je taková ta houpačka pro menší, co z ní nemůže dítě vypadnout. Z lan je udělané opěrátko a díry na nohy. Dcera, která se už dávno uměla houpat sama na normální houpačce, na týhle jí to moc nešlo. Pak je to o šikovnosti dítěte. Taky jsem dceru docela dlouho houpala, protože to nebyla schopná pochopit, ač jsem se snažila jí to naučit. To bych tak nebrala.
@kacz vypadalo, že jsou tam poprvé. Můj dvouleťák, který toto hřiště zná se tam také často zabaví sám na písku, nebo na klouzačce. Když jdeme ale na nové hřiště, kde nikdy před tím nebyl a je hodně velké, tak jsem tam u obou dětí (4 a 2)
@Liz dítě mezi třemi a čtyřmi dobrovolně leze na houpačku pro mimina? To se mi moc nezdá. Ale to je jedno.
Pochybuju, že to opravdu bylo tak, že si ta paní stoupla přímo před houpačku, aniž by k tomu měla nějaký dobrý důvod, notabene pokud už má za sebou pár let zkušeností na hřišti.
@Liz Taky ji máme na hřišti. V tom případě nechápu, co tam dělalo děcko mezi 3 a 4 lety. Ta houpačka je primárně určená pro batolata. Je mi jasné, že má větší nosnost, ale dvouletku už do ní nedávám. Musela bych ji zvednout do větší výšky a jak píšu, už se pár měsíců umí sama dobře houpat na normální houpačce. U nás si to maminky hlídají, jakmile je v houpačce starší dítě(což je ale málokdy, spíš puberťáci z blízké školy se na tom občas houpou, ale hned dostanou kartáč od rodičů),upozorňují na to, že je to pro batole, které se nemá kde houpat. A u nás na hřišti vždy nějaké batole, které se tam chce houpat, je ![]()
Takže odpověď na úvodní otázku, do takové houpačky bych tak staré dítě nedávala a když už by začalo kopat a potom dělat scény, řekla bych, že je to houpačka pro mimina, tím by to pro mě bylo vyřešené.
Ještě dodám, že je to taková dvojhoupačka stojící na rámech ze strany, tak se tam na straně špatně stojí, ale dá se to.
@kacz jo jo, houpačka je řešená jak pro mimina, ale je velká a pevná, tak že se tam někdy houpou i šestiletí.
Jinak ano, u této houpačky si nejde stoupnout z boku, je nutné houpat buď zepředu nebo zezadu..Je tak nějak vyvážená, aby to bylo pro batole bezpečné. Do houpačky jsem děti dávala cca od 9 do 15,velmi vyjímečně do 18 měsíců, od té doby je to už houpačka „pro miminka“.
Teda, kdyby tam nějaká matka zdržovala se 4 letým děckem dvacet minut, tak jí řeknu svoje i kdyby tu houpačku momentálně nikdo nepotřeboval.
@Liz píše:
@Jana206 tohle je taková ta houpačka pro menší, co z ní nemůže dítě vypadnout. Z lan je udělané opěrátko a díry na nohy. Dcera, která se už dávno uměla houpat sama na normální houpačce, na týhle jí to moc nešlo. Pak je to o šikovnosti dítěte. Taky jsem dceru docela dlouho houpala, protože to nebyla schopná pochopit, ač jsem se snažila jí to naučit. To bych tak nebrala.
Dcera se taky už umí houpat a přesto občas rozhoupat nebo i chvíli houpat chce. tak ji pohoupu, v tom nevidím nic extra výchovně důležitého jako že, jednou to už umíš, tak už navždy musíš sama. Většinou se houpe sama a já si něco čtu, někdy vyhovět je taky lekce pro dítě, že někomu vyjít vstříc může někdy každý a je to dobré pro všechny.
Spíš takhle nevznikne zbytečný konflikt, jako si vytvořila ta maminka a pak je nutné být důsledný, dítě je důsledné a už to jede…
@Jana206 Jasně, ale to je ta houpačka, co stačí se jednou rozmáchnout a pak to 5 minut houpe samo, ne? Během houpání v týhle houpačce v klidu zvládnu vypít velký pivo ![]()