Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Je mi 25 let, mam dítě, 3 roky praxi a jsem magistr (studovala jsem dálkově, u toho pracovala na HPP). Hypotéku teda máme na dům, ale protože jsme oba dva pracovali s prokazatelnými vyššími příjmy. Nevím, kde ten byt chceš, ale my máme i byt, ve kterém teda nežijeme a tam se měsíčně platí 6500 jen za režii bytu (je to 3+1 a barák po komplet rekonstrukci), takže si k tomu připočti ještě tu hypotéku, jídlo, zábava atd. atd. Jo a úrok 2,2 % není směrodatný, banka dává úrok každému jiný a to podle toho jak ho posoudí a kolik má základní kapitál. V reklamách ukazují vždy jen ten nejnižší možný ![]()
@Samarag píše:
1. co se týče mě… i za tři roky jsem si našetřila slušnou sumičku, 2. kdo mluvi o splatkach 10tis +, nechci ted az po maturite… o prazkach mam plat 30tis + tak az mi to opet skonci tak pak, tim ze nebudu muset platit rodicum to pujde ciste me, chce byt do 1 200 000 a urok co mam pres banku mam 2,2 s tim, ze co vim splatky, platba je pod 5000 na 20 let (zakladni kapital cca 350 000,–)
Jenže vy opravdu nebudete platit 5tis. Připočti si fond oprav, energie, plyn, internet, pojistky… a rázem jsi na úplně jiné částce.
Vidíš to jako Hurvínek válku. Taky platíme hypo 6tis., ve finále nás ovšem to bydlení se vším všudy vyjde na víc jak jednou tolik.
@mončís píše:
Pochybuji a hlavně z čeho by jste vše platili?ono to nekončí jenom splátkou za hypo měsíčně.My taky zkoušíme vyběhávat. Máme pozemek, já sice na RD(s jedným prckem) a příjem 7200, manžel má na pásce přiznaných pouze 12000,–čistého, a to má jinak 3X větší plat(ale bohužel né na té pásce)a banku to nezajímá, že se u něho na účtu každý měsíc otočí 40 tis. a máme problémy vyběhat hypotéku na 1 350 000.. takže to dopadne tak že musíme počkat až na nový rok půjdu zase do práce a tím se příjmy zvýší.
taky jsme měli podobný problém.. muž má přiznáno 758 euro, bere celkem 1300 a skoro 400 dostáváme přídavky na děti…
my jme chtěli 1400 000, dostali jsme 1 350 000 - ale tam to je kvůli odhadu, kdyby vyšel, tak byl 1,4m bez problémů
Ale v KB nám nechtěli dát ani to, max 1300 000 na 30let, ne na míň, protože oni odečítají 20% z platu těm, kteří dělají v SRN
Taky je nazajímalo kolik se nám točí na účtu, nezajímalo je, že nikdy jsme nebyli na účtě po 5000, nezajímali je naše (celkem slušné) úspory, nezajímalo je, že nikdy jsme neměli půjčku - to spíš byl problém, protože prý neví, jak budeme splácet ![]()
@Samarag NO TO JE SICE HEZKÝ. Ale nmáš základní věc, tj zaměstnání, ideálně na dobu neurčitou. Budou po vás chtít 6 po sobě jdoucích výpisů z účtu - právě kvůli příjmu
A ideálně taky mít rezervu na cca rok splůácení - i když na to se tě nikdo neptá, ale je lepší je mít
@Samarag píše:
1. co se týče mě… i za tři roky jsem si našetřila slušnou sumičku, 2. kdo mluvi o splatkach 10tis +, nechci ted az po maturite… o prazkach mam plat 30tis + tak az mi to opet skonci tak pak, tim ze nebudu muset platit rodicum to pujde ciste me, chce byt do 1 200 000 a urok co mam pres banku mam 2,2 s tim, ze co vim splatky, platba je pod 5000 na 20 let (zakladni kapital cca 350 000,–)
Studuješ výšku (genetiku) bez maturity? Budeš psát seminárky a diplomku, nauč se pravopis.
Celkovej prijem 14 tisic? To je hodne dost malo. Pocitej minimalne 10k za provozni naklady, neco musite jist, neco stoji obleceni, drogerka, apod. Pritel ma zkracenej uvazek, to taky neprida, oba studujete, proc nepockas? My mame prijem neco pres 30k a cekame az se to zvedne, i to mi prijde dost malo, nezachovali bysme si ten standard, co ted mame. Nastesti mame vizi toho, ze plat nahoru pujde, kdyz ne me, priteli urcite. Dostuduj a pak to res. Ted ne, nemyslim si, ze mas sanci, a jestli jo, je to cesta do pekel. Ze 14 tisic bysme nevysli ani nahodou a to zadnou hypoteku nesplacime.
EDIT: Samozrejme je to „malo“ mysleno tak, abyste dosahli na hypoteku. Aby si nekdo nemyslel, ze si myslim, ze je 14tisic malo penez ![]()
Příspěvek upraven 14.01.15 v 21:09
@blecha72 to mě také zaujalo, chystá se na maturitu, pak přijímačky na VŠ - nevím, zda už teď může odhadnout, jak to bude časově zvládat, pak najít slušně placenou práci v oboru - hned po škole ten plat nebude asi nic moc…no nevim…velké plány ale v této fázi špatně realizovatelné…
No… nešla bych do toho, hypo jsme teď půl roku vyběhávali, abych posléze zjistila že jsem v registru dlužníku kvůli tomu, že jsem o pár dní později splatila kontokorent. a nikoho nezajímalo, že mám plat 50 000 hrubého, smlouvu na neurčito, 2 ručitele s majtekme mnohem vyšším než bych chtěla hypo.. prostě smůůůůla. nakonec si hypo vzal chlap jako bezpříjmovou, neboť je podnikatel a musel by dodávat daň. přiznání. To bu nedali taky.
Takže bezpříjmovka na 50% - ručili nám jeho rodiče svým bytem v hodnotě 3 000 000 aby nám na základě toho půjčili 1 500 000. a jsou kolem toho akorát nervy, radím ti našetřit aspoň 300 000, pak musíš mít smlouvu na dobu neurčitou a odpovídající plat- odpovídající plat stačí mít aspoň poslední 3 měsíce. (třeba u čsob) a čistý rejstřík dluhu. a to by ses divila, za ce všechno se člověk dostane do rejsříku dluhů- i kvůli 6 korunám za paušál.
@Samarag píše:
Dobrý večer, jsem studentka a budu příští rok maturovat a chtěla bych se hlásit na vysokou školu, můj přítel je o dva roky starší jak já a vysokou školu studuje. Teď dostal smlouvu na zkrácený úvazek(30h tejdně) na dobu neurčitou. Co se týče mě mám 4 roky praxi jako číšnice a budu si dělat letos barmanský kurz. Pročítala jsem si problémy co se tu řeší a chtěla bych se zeptat. Je tu někdo takový, kdo by mi dokázal poradit, jestli dva vysokoškolští studenti mohou mít hypotéku když oba pracují na zkrácený úvazek na dobu neurčitou při celkovém příjmu dvou lidí 14 tisíc? Děkuji
Vystudujte, najděte si HPP, pracujte min. 3-6měsíců a pak můžete uvažovat o hypotéce…Dřív Vám to nikde nedají, kor se 14tisíci na dva lidi..
Mas ten plat ale jen o prazkach, to nestaci, hypoteku mas treba na 30 let. A splatka je jedna vec, dejme tomu 4500, +elektrika, plyn, teplo, pojistky, inkaso, internet apod. A to si pis, ze na tu desitku se dostanes - jen za byt a poplatky. No a pak jidlo, muzu rict za sebe ze za mesic tu ctyrku prozerem. Ve dvou. Pak jak jsem psala vys - obleceni, drogerka, zabava. Na to vezmes kde?
@atominnka píše:
taky jsme měli podobný problém.. muž má přiznáno 758 euro, bere celkem 1300 a skoro 400 dostáváme přídavky na děti…
my jme chtěli 1400 000, dostali jsme 1 350 000 - ale tam to je kvůli odhadu, kdyby vyšel, tak byl 1,4m bez problémů
Ale v KB nám nechtěli dát ani to, max 1300 000 na 30let, ne na míň, protože oni odečítají 20% z platu těm, kteří dělají v SRNTaky je nazajímalo kolik se nám točí na účtu, nezajímalo je, že nikdy jsme nebyli na účtě po 5000, nezajímali je naše (celkem slušné) úspory, nezajímalo je, že nikdy jsme neměli půjčku - to spíš byl problém, protože prý neví, jak budeme splácet
Fakt?
tak to nas ceka jeste zajimava doba nez nam to snad daj. Kdo vam na konec pujcil? V cesky nam rekli ze kdyz bude mit manzel alespon 6 mesicu za sebou 30tis. vklad kazdy mesic tak by jim to stacilo. Bohuzel mi pred tim penize daval na ucet me manzel, takze ted vse davame na jeho. Takze jsem zvedava jestli to pak pujde, ale moc tomu neverim!!
Za prve jste oba strasne mladi, na to banky koukaji taky. Za druhe musite mit stabilni zamestnani s dostatecnym prijmem, ne brigady. A pak mit nejaky vlastni finance, coz tedy pises, ze mate, protoze plnou kupni castku na hypo nedostanete.
My mame hypo na 1 milion, momentalne se splatkou 4100,– ale k tomu platime za byt cca 5 tisic (voda, teplo, fond oprav atd) a k tomu jeste elektrika, plyn, internet cca 1500,– takze ony se ty vydaje za byt proste kolem tech 10 tisic nascitaji a k tomu musis mit samozrejme jeste pojisteni bytu, to je pozadavek k hypotece a pak ti musi zbyt na jidlo a dalsi veci. Takze pokud opravdu mate prijem behem roku kolem 14 tisic, tak nemate sanci ani logicky kdyz se na to podivas a to banky to berou jeste vic tvrde, ze i kdyz ty si reknes, ze treba ze 4 tisic na mesic vyzijete, tak banka ma proste tabulky, kde maji minimalni vydaje na osobu a toho se drzi.
@mončís nakonec Raiffesen
ale my jsme šli hned k nim, když nám KB nechtěla půjčit, takže jinde nevím, jak by to bylo
@atominnka píše:
@mončís nakonec Raiffesenale my jsme šli hned k nim, když nám KB nechtěla půjčit, takže jinde nevím, jak by to bylo
A jaky oni tam maj podminky?