Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@a12 no jasně, že chtěli, na to jsem úplně zapomněla
měli na to takový formulář
Jinak co se týká pojištění k hypotéce:
povinné je pouze pojištění „nemovitosti“ a vinkulace té smlouvy ve prospěch banky. Tohle je jednou z nutných podmínek pro načerpání úvěru.
Ale za běžný RD se dostávám s cenou okolo 3.000,– ročně.
Pak je životní pojištění. Není striktně povinné, ale banky dávají „slevu“, když si to vezme člověk od nich. Jenže bankopojištění se obecně nevyplatí. Cenu úvěru sice sníží, ale zase se platí ty platby za pojištění. Celkově to často vyjde hůř, než úvěr bez jejich pojištění (trochu vyšší splátka) a pojištění udělané mimo. Důležitá je totiž celková měsíční platba za úvěr. A navíc bankopojištění je často osekaný produkt, šitý na míru bance a ne klientovi. Spousta výluk a jen na nějaká rizika. Velmi často jde udělat lepší smlouvu, s lepším krytím a dokonce i levnější. Životní pojištění k úvěru tedy (až na vyjímky) být nemusí, ale je velmi vhodné mít krytu alespoň smrt a invaliditu II. a III. stupně. Pracovní neschopnost a ztrátu zaměstnání je také vhodné krýt, ale to už trochu poskočí cena.
Já jsem si brala hypotéku na 1 mil.,plat 15 tis. A prikleply mi ji.
@Samarag píše:
Dobrý večer, jsem studentka a budu příští rok maturovat a chtěla bych se hlásit na vysokou školu, můj přítel je o dva roky starší jak já a vysokou školu studuje. Teď dostal smlouvu na zkrácený úvazek(30h tejdně) na dobu neurčitou. Co se týče mě mám 4 roky praxi jako číšnice a budu si dělat letos barmanský kurz. Pročítala jsem si problémy co se tu řeší a chtěla bych se zeptat. Je tu někdo takový, kdo by mi dokázal poradit, jestli dva vysokoškolští studenti mohou mít hypotéku když oba pracují na zkrácený úvazek na dobu neurčitou při celkovém příjmu dvou lidí 14 tisíc? Děkuji
Ty jsi vtipálek.. a z čeho bys tu hypo chtěla platit
to si piš, že Ti hypo nikdo nedá. Problém jsou i termínované smlouvy, natož jen brigáda. My máme hypo na mega, s pojistkama, poplatkama a všema blbinama okolo, nás to vyjde na 12 tis. A to je fakt málo, samotná hypo je 5 tis, zbytek jsou pojistky, poplatky atd.. třeba počítat i toto..
@Samarag píše:
1. co se týče mě… i za tři roky jsem si našetřila slušnou sumičku, 2. kdo mluvi o splatkach 10tis +, nechci ted az po maturite… o prazkach mam plat 30tis + tak az mi to opet skonci tak pak, tim ze nebudu muset platit rodicum to pujde ciste me, chce byt do 1 200 000 a urok co mam pres banku mam 2,2 s tim, ze co vim splatky, platba je pod 5000 na 20 let (zakladni kapital cca 350 000,–)
ty počítáš samotnou hypo, ale kde máš ostatní platby? na to trochu zapomínáš, ovšem ta banka na to nezapomene. Musíš mít na hypotéku plus na další věci kolem, na jídlo atd..
@Ivan PPZ píše:
Hypotéka s dětma souvisí docela úzce.
Je potřeba vyšší příjem, protože děti nepřinášejí příjem, ale „způsobují“ výdaje.
Takže co stačí „bonitně“ bezdětným manželům, to rodině se 2 dětma už stačit nemusí.
Další věcí je, že když se žena rozhodne mít dítě, tak nějakou dobu má velmi malý příjem a i když chce jít do práce, tak to nemusí být tak jednoduché…
Takže klidně otázka může znít: dítě, nebo hypotéku?
jak která banka.. např KB nám děti v potaz vůbec nevzala. ![]()
@martina.se ja taky u KB priznala jen jedno dite a to kvuli tomu, ze jsem s nim byla doma, tak by to bylo blby i to zaprit ![]()
@Jolynka píše:
@martina.se ja taky u KB priznala jen jedno dite a to kvuli tomu, ze jsem s nim byla doma, tak by to bylo blby i to zaprit
my je nezapírali, ale paní říkala, že to neberou v potaz
já navíc těhotná, že ![]()
Přiznat/ nepřiznat… jestli to dítě je v nějakým systému, tak se dá vždy najít.
A jestli to 1 dítě řeší otázku dostanu/ nedostanu hypo a uvedu nepravdivé informace a banka se to dozví a někdo se naštve, pak může dojít ke sesplatnění hypotéky a to je docela nářez. Nemluvě o úvěrovém podvodu…
@Ivan PPZ píše:
Přiznat/ nepřiznat… jestli to dítě je v nějakým systému, tak se dá vždy najít.
A jestli to 1 dítě řeší otázku dostanu/ nedostanu hypo a uvedu nepravdivé informace a banka se to dozví a někdo se naštve, pak může dojít ke sesplatnění hypotéky a to je docela nářez. Nemluvě o úvěrovém podvodu…
to je jasné.. proto mě překvapilo, když to banku nezajímalo.. ani alimenty na starší, ani 2 děti ve spol domácnosti ![]()
@martina.se prave je to asi nezajimalo, protoze ja samozrejme rekla, ze mame dve deti, ale do zadosti poradce uvedl jedno, se kterym sem doma, asi by bylo blby tam nepsat zadny kdyz sem s nim prave byla doma no ![]()