Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, už několik měsíců řešíme, jestli se pokusit o třetí mimčo. Pořád dokola zvažuju všechna pro a proti, na nic jiného už snad nemyslím. Manžel to více méně nechává na mně. Vyrostla jsem jako jedináček a hodně jsem se tím trápila. Už proto mně tři přijdou akorát. Teď ale naopak řeším, jestli na tom nejmladší nebude jako kdysi já - sám proti dvěma. I kdyby se zadařilo brzy, byl by věkový rozdíl od starších cca 9 a 7 let ![]()
Máte někdo třetí dítě s větším věkovým rozdílem? Jaky je jeho vztah je starším? Není to spíš jedináček? Děti jsou od sebe 2 a půl roku a teď už rozdíl není skoro znát, krásně si vyhrají.
Díky moc za odpovědi, řeším to fakt už ze všech stran ![]()
Mám dva bratry starší o 12 a 14 let
Máme super vztah, vždycky mě chránili, balili na mě holky a pěkně mě rozmazlovali ![]()
@levand mam kluky, kterym brzo bude 6 a 8 a holcicku, te bude rok. nepocitam, ze by si v budoucnu spolu nejak hrali, jednak kvuli pohlavi, jednak kvuli veku. ted jsou na ni hodni, kdyz reknu, tak podaji veci nebo ji na chvilku zabavi, ale stejne je kontroluju, je to na ne moc velka zodpovednost.
Samozrejme, ze nektere veci nemuzeme delat jako driv, ze jsme sli vsichni na lyze, do bazenu, do kina a tak
Ale zase to miminko za to stoji, nemenila bych ![]()
Já mám dva sourozence starší o 10 a 13 let a jsem totální jedináček. Když bydleli ještě doma, téměř si to nepamatuju. Nerozumíme si a bavíme se jen proto, že jsme sourozenci. Ne že bych je neměla ráda.
@levand Já mám syna od dcer s jednou o dvacet let a druhou o šestnáct. Jasně, že to je jedináček, dcery už se doma zdržují velmi málo a v sobotu řekl kluk sestře teto Denisko
Tohle u vás ještě nehrozí, ale moc si asi nevyhrají. Švagrová má o sedm let a už tam byl dost velký rozdíl mezi nimi. Jedině pokud tě to trápí, mít ještě dvě
za sebou.
Já mám 3 kluky od sebe po 2,5 letech… ale mám o rok mladšího bráchu a 8 let mladší segru…upřímně, jako děti jsme si vůbec nerozuměli, „musela“ jsme ji občas pohlídat, když mě bylo 16 a jí 8, tak pořád se mnou všude chtěla chodit
řekla bych že jsme si začali rozumět ted v dospělosti, kdy už máme obě děti… ty jsou věkově k sobě blíž…
Jinak z pohledu rodičů to už je myslím fajn, s velkými nejsou takové starosti a užijí si to nejmladší…osobně jsme chtěla mít třetí až budou kluci ve škole, ale nějak se zadařilo dřív
![]()
Já mám se sourozenci dvojnásobně větší věkový rozdíl než byste měli vy, oni jsou od sebe rok. A nemohla jsem si to nikdy vynachválit. Hlídali mě, hlavně brácha byl a je ze mě stále pryč, je to moc pěkné. Zároveň jsem ale měla i ty jedináčkovské výhody. ![]()
Děkuju, to jsou přesně ty příspěvky, které potřebuju. Můžu se zeptat, jak to kluci berou, že vás malá „omezuje“? U nás právě začal ten super věk, kdy s nimi můžu sama na kola, do bazénu, aby to pak mladšímu neměli za zlé.
Moc nad tím uvažuješ ![]()
Já mám 3 mladší sourozence a nejhezčí vztah mám paradoxně s tou nejmladší, která je mladší o 7 let..Hodně jsem se o ni starala, pečovala o ni a brávala ji ven, když byla malá..
Mám 3 děti, ti dva starší jsou od sebe o 2,5 roku, ta nejmladší je od nejstaršího přesně o 6 let a 3 dny a od té prostřední o 3,5 roku..Teď mají 7let a 8 měsíců,5 let a skoro 3 měsíce a skoro 20 měsíců..Je jasné, že co se týče „rovnosti“ k sobě mají blíž ti dva nejstarší a potom ta prostřední s nejmladší. Ten nejstarší tu malinkou hlídá a opečovává, ten vztah bude pravděpodobně i v budoucnu „jiný“..Taky hraje roli pohlaví..
I kdyby byl „jedináček“, co je na tom špatného? Mnohem důležitější mi přijde, jestli po tom třetím toužíte.
@levand já mám děti 10,6 a 1 rok a vztah pokud zatím můžu soudit mají super, starší si rádi hrají s malým, dneska ho naučily plácnout si když se mu něco povede a dvě hodiny se tomu vydrželi smát
manžel má o 15 a 20 let starší sestry a vztah k nim nemá žádný, vůbec se nevídají
Ja mam holky od sebe 15 let, to jsou dva jedinackove
A presto jsou ze sebe cele poprdene ![]()
Ahoj,
já mám tedy zatím jen jednu princeznu, ale jsem z pěti dětí… Mamka se rozvedla a dala se dohromady s mým novým tátou (je úžasný, jako můj vlastní) a ten měl dvě slečny a společně si pořídili ještě jednoho prcka. Když se bráška narodil, tak věkový rozdíl od nás starších sourozenců byl 10 a víc let… Můžu ti to jen doporučit…
Je teda pravda, že je hodně rozmazlenej, protože ho od mala rozmazlujeme všichni, ale je úžasnej… A hlavně mamka si to s malým stašně užívala, od těhotenství po vše… Bráchu si pořizovala po třicítce a říkala, že to všechno přožíváš a vychutnáváš si úplně jinak než ve dvaceti…
Já mám tedy malou ve 24, je jí deset měsíců a taky bych k ní chtěla přidat dva sourozence… Manžel je jednnáček a docela mi závidí kolik mám sourozenců, máme spolu moc hezký vztah a taky z toho těží moje malá, pořád hodně dárků a dost pozornosti, je to první vnoučátko v rodině
… Početnější rodina je lepší, hlavně když se něco stane, nikdy nejsi sám…
Nás je 5 dětí s věkovým rozdílem 9, 13, 15 a 18 let od nejmladšího
Vzrahy máme všichni moc dobré, pomáhame si navzájem, vídame se teda jenom párkrát do roka, tak asi proto
Ale jsme v kontaktu, navzájem se navštěvujeme, děcka si spolu rozumí. Já jsem od nejmladšího bratra právě o těch 9 let, mám ho moc ráda, máme si o čem povídat, loni jsme ho vzali sebou na dovolenou. Mně zase starší brácha taky koupil první mobil, zaplatil mi před x lety dovolenou a pod. Dá se říct, že máme nadstandardní vztahy a věkový rozdíl už teď, když jsme všichni dospělí nehraje až takovou roli. A nejmladší měl k sobě parťáka - synovce o 5 let mladšího ![]()
Mám to stejně…věkový rozdíl dvou starších od nejmladšího je 9 a 7 let a problémy nemají.
@Litta píše:
Já mám se sourozenci dvojnásobně větší věkový rozdíl než byste měli vy, oni jsou od sebe rok. A nemohla jsem si to nikdy vynachválit. Hlídali mě, hlavně brácha byl a je ze mě stále pryč, je to moc pěkné. Zároveň jsem ale měla i ty jedináčkovské výhody.
Já právě nejsem skutečný jedináček. Ale kam moje paměť sahá, starší sourozenci už byli z domu. Já jsem se tím fakt hodně trápila, hrozně jsem chtěla někoho k sobě. Přitom máme dodnes hodně blízké a fungující vztahy. Kdybych to jako dítě takhle necítila, asi bych teď o tom tak moc nepřemýšlela, ale ten pocit „jedináčka“ mám z dětství fakt nepříjemně silný.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.