Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Moc děkuji
Je mi 27, bydlím kousek od Třebíče. Jinak pohlaví zatím pořád neznáme.
Na 1. screeningu to podle doktora vypadalo na 2 kluky, teď na druhé kontrole v 17 tt o kus povyrostli a jsou tam hrozně namačkaní - ukazovali nám jen záda a zadečky a kdykoli se snažil dostat mezi nožičky, vyskočil tam druhý prcek, jak jsou blízko u sebe..
Nic vidět nebylo, tak Dr odhaduje 2 holčičky. Takže je to u nás pořád 50:50. Už se smějeme, že se to dozvíme asi až při porodu.. ![]()
Cítím se dobře, až netěhotně. Příznaky mi úplně ustoupily cca 13 - 14tt a od té doby jsem pořád ve stresu, jestli je vlastně vše ok
Kvůli dvěma dětem a vyšším rizikům mě Dr tlačil snad už od 11 tt na nemocenskou, nastoupila jsem teď v tom 19tt. Od 20 tt prý jen polehávat a nechat většinu věcí na chlapovi, ať zajistíme, aby byly děti v bříšku co nejdéle. A i z okolí se mi dostává zpráv, že pár žen, které pracovaly co to šlo většinou porodily předčasně, cca 6.-7. měsíc a ne vždy to dopadlo dobře… Ale je to individuální.. Tak se snažím odpočívat a jít tomu naproti. Dle Dr bych neměla dlouho postávat, měli bychom úplně vynechat sex, nechat se obskakovat - ale to já neumím, takže prostě všeho s mírou, zatím funguju normálně, ale snažím se to často prokládat odpočíváním s nohama nahoře. ![]()
Jak se cítíte vy a co doktor, taky vám dává kázání každou kontrolu? ![]()
Jinak bříško už mám jak v 6. měsíci, roste to rychle. V 1. trimestru jsem ho už taky měla, ale byla jsem spíš nadmutá, ale za ten poslední měsíc vyskočilo dost. Normální oblečení neobleču snad už od 7 tt.
V nějakém 11 - 12 tt jsem taky trochu špinila, ale dostala jsem Utrogestan a Ascorutin a vše v pořádku. Jinak jak my, tak rodina samozřejmě v šoku, ale všichni jsou z toho nadšení. Já to zatím pořád vstřebávám a úplně mi to nedochází
Jinak pohyby cítím cca ASI od 17 tt, to byly spíš bublinky a šimrání, teď v tom 19 je to snad poprvé fakt poznat, cítím tak 2× za den velmi jemné „kopanečky“ v okolí pupíku, tak si konečně začínám říkat, že se asi fakt něco děje
![]()
@Little_dreamer jee, super, ze ses tak rozepsala.
Taky jsem zvědavá příští týden jestli se prcci ukážou. Já prave četla, ze to spineni byva dost často kolem toho 12tt. Tak mě to drží tak nějak v klidu, dokud nemam nějaký bolesti nebo něco. Každopádně teď mi nevolnosti taky ustoupily, asi tím, jak se mi prehupuje ten 13tt. Na jednu stranu jsem strašně šťastná, na druhou trosku vydesena.
Ale to budu ještě par let. ![]()
Co se tyče kontrol, tak mě teda doktor taky zakázal úplně všechno. Ale úplně.
Na neschopenku jsem musela bohužel hned, jelikož pracuji v domove důchodců, tak to neslo abych se tahala. I když představa, ze bych chodila do práce na 12tky s tema nevolnostma a hroznym spaním, tak jsem rada. Ale o to víc se mi to hrozne vlece.
Však já si vzpomenu ještě až tu budou dvojky jaký to byl veget se valet.
Jen jsem si ještě nezvykla, jelikož jsem byla predtim hodně akční. Ale už člověk nemůže byt sobec. ![]()
Tyjo taky jsem se nějak rozepsala, snad to bude dávat trosku hlavu a patu.
Ale jsem rada, ze se mužu aspoň někomu vykecat a čerpat zkušenosti od pokročilejších
![]()
@Little_dreamer @Elleaa
Mně tedy doktorka zatím nic nezakázala, ani sex ani práci, kdybych chtěla chodit…
Já jsem zatím ještě s dcerou na RD, ale po prázdninách jsem se měla vracet do práce. Nicméně z toho, co jsem četla - a jak zmínila @Little_dreamer - tak po tom 20.-25. týdnu hrozí více komplikací a předčasný porod. Já bych do práce musela jezdit MHD a od zastávky chodit ještě kus pěšky, tam sedět celý den u PC a pak zpět MHD domů, tak z toho mám docela strach a nechci to pokoušet. Jinak když jsem čekala dceru, tak jsem pracovala do poslední možné chvíle a úplně bez problémů, v 8.-9. měsíci jsem si ještě tahala nákupní tašky domů do kopce ve 30 stupních… ![]()
Já se těším, až mi ty nevolnosti taky ustoupí, ráno bývá v pohodě, odpoledne přichází únava ale večery už jsou na pytel, od 18. hod. mi je blbě, nepomáhá jíst ani nejíst, tak to většinou chodím brzy zaspat, jenže takhle nejsem schopná nic udělat, když přes den mě nenechá dcera a večer už to moc nejde. Ale já si ještě tak 2 týdny počkám, teprve budu končit 10 tt.
@Elleaa Já mám kontrolu den po tobě, jdu na krev před screeningem a kontrolní UTZ a hrozně se mi to vleče, už se nemůžu dočkat. Tobě budu držet pěsti, ať ti to dobře dopadne, ať se prcci hezky vystaví a ukážou, co jsou zač. A budeme očekávat, že nám to pak hned práskneš.. ![]()
@Ellimere nebooj to přejde
taky jsem mívala nejhorší stavy od odpoledne do večera. To bylo hrozny.
Teď je to takovej nezvyk. I když zase jak jsou ty šílený vedra, tak mi to taky nedela vůbec dobře. Ale díky bohu nejsem tady v nějakým pokročilejším měsíci, tak si nebudu stěžovat ![]()
Hrozne se to vlece vždycky na ty kontroly, nejraději bych chodila jen tak každý týden.
Jsem zvědavá kdy člověk přechází do te poradny, kde to hlídají častěji. Protože já mám kontrolu toho 14. a pak další až za 4 týdny.
Beztak poradny berou až od 20.tt.
@Little_dreamer ty Jses už dál než my, jak často chodis?
![]()
Ahoj holky
Jsem rada, ze je nas uz tolik to je fajn:) Taky uz mam za sebou screening, obe mrnata na milimetr stejne velci, docela sranda to byla. Take mi pridali tyden, pritom ovulaci vim presne, tak se jim asi u me dari. Dost me vysavaji, krevni testy uz se horsi, injekce sice na redeni uz picham, ale ke konci me mozna budou jeste cekat krevni transfuze, no zadna sranda.
Jinak ja uz citim par dnu pohyby:) Jeden ma placentu na zadni stene, druhy na predni. Odhad je dva kluci
Manzela malem trefil slak ![]()
Dnes jsme prijeli z chaty, a take jsem tam trochu zaspinila. Jen sem to sledovala, ale den predtim sem hodne nosila syna takze je mozny, ze to bylo namahou. Nastesti sem to vylezela.
V utery se budu snazit zaregistrovat do porodnice, tak mi drzte palce at jsem rychla jinak me trefi slak ![]()
@Elleaa
Ja uz se taky tesim na ty castejsi, jsem rizikova, chodila sem na zacatku po dvou tydnech a ted uz taky po 4.
@krispyna jeee tak to jsou krásný zprávy!
Haha dva kluci, no já nad tím občas taky premyslim co by pro mě bylo horší
jestli jako další dva chlapy k tomu mymu, takže třikrát tolik zechcanej záchod a já jedna velká vývařovna nebo další dvě protivky doma.
Ale samozřejmě, jen ať jsou zdravy ![]()
Pohyby? Tedaa však kolikatej Jses týden? I kdyz ty je mas vlastně napřed obříky
Já jakožto prvorodicka, tak jsem zvědavá jaký to je to cítit. Nechám se překvapit ![]()
A s nemocnici držím palce, určitě dej vědět. ![]()
@Elleaa
Podle ms 13+2, podle screeningu 14+1 ![]()
Ale jsou hodne pres sebe v urovni pupiku takze to mozna dela to jak tam jsou napaskovani:) Kazdy den je to castejsi a je to pak uz hezky kdyz to zacnes vnimat. Par tejdnu teda nez ty kopacky zacnou nabirat grady ![]()
Presne ja sem si rekla no co, pindika zvladam, holku bych se musela ucit
kluci vydrzej v jednom pokoji
spis uz se krizuju z tech reci, ze holcicku teda jeste treba zkusime atd ![]()
Jak jste na tom s timhle vubec holky? Me jen vsichni strasi.. ja uz jsem na to alergicka.. me to nejak nedesi proste zvladnout se to musi. Trapi me to, ze upozadim prvorozenyho, ale na toho kazdy dlabe.. ale kecy typu vis co te ceka, nebo ja te obdivuju - oboji mam chut uz poslat do temnych mist.. jako kdybych si to snad vybrala, nebo mela jedno nechat v porodnici, ze je navic
A to verejne se to jeste nevi, je to jen nejblizsi rodina a okoli co samozrejme brisko na hubeny holce neprehlidne.
Taky jsem měla nevolnosti hlavně odpoledne a nejhorší to bylo večer, potřebovala jsem pořad něco jist, jinak to bylo špatne
Ale opravdu v tom 13-14 tt snad ze dne na den přešly, tak jen vydržet @Ellimere! ![]()
Jinak kontroly mám také po měsíci, vždycky se to hrozne táhne… Klidná jsem jen den po kontrole a pak mám zase strach ![]()
Jinak @Elleaa pohyby jsou hrozne vtipné, já je dokážu rozeznat až teď v 19tt, do te doby spis bublinky, kdy jsem si nebyla jistá, jestli to nejsou střeva…
![]()
A @krispyna ty kecy jsou na tom vůbec nejhorší. Vůbec strašný je to, kdyz se nějaká mamina v okolí opije a pak nám s mužem kaže, jak si to vůbec neumíme představit a co jako budeme dělat a jaké je to pece…
Už zacinam byt docela prudérní na tyhle řeči.
![]()
Ahoj holky, dnes jsem byla na 1. kontrole a byly tam tři dutinky, jedna z nich menší.. Podle MS jsem 6+5, ovulace byla 14. den cyklu. Stalo se vám to některé, že dvojčata byla opožděnější? Trochu se bojím, že z toho nic nebude, v 7. tt už bývá někdy vidět i srdíčko a já mám jen váčky… doktorka říkala, že se uvidí za 14 dnů, ale to čekání je děs.
@Dortik2
Ahoj. Gratuluji k mnoha dutinkám a přeji, ať ti to dopadne tak, jak si budeš přát.
jinak dvojvaječná dvojčata vznikají tak, že jsou oplozena 2 různá vajíčka, k čemuž může dojít i v rozdílnou dobu. Mohla jsi mít ovulaci 14. den cyklu a později mohla být ještě další ovulace, kterou už jsi třeba nezaznamenala. Já mám sice mezi dvojčaty rozdíl jen 1 den, ale takhle mi to vysvětlovala doktorka. S trojčaty by měl být princip stejný.
A nemusíš zatím panikařit, co jsem pročítala různé diskuze, tak ne každý měl srdíčko už v 7 tt, ale až později. Člověk ale takhle na začátku musí počítat se vším. Já třeba když jsem zjistila, že čekám dvojčata, tak mě to paradoxně uklidnilo, protože jsem si řekla, že při nepřízni osudu je alespoň větší pravděpodobnost, že nám zůstane to jedno, které jsme původně plánovali.
Držím palce do další kontroly a přeji, ať ti to rychle utíká, taky se nikdy nemůžu další kontroly dočkat.
@Elleaa @Little_dreamer díky za podporu, holky. Teď se mi k tomu ještě přidala rýma a bolehlav, tak je to ještě větší lahoda…
![]()
@Little_dreamer já jsem doma z nervozity na „přes hubu“ už několik dní před kontrolou, chodit jednou za měsíc, tak jsem rovnou na zabití.. ![]()
@krispyna @Little_dreamer mrzí mě, že je vaše nejbližší okolí tak negativní, sama jsem zvědavá, jak to přijmou naše rodiny.
![]()
Jinak já tím, že už doma jednu holku mám, tak bych teď preferovala kluka a ještě jednu holčičku, když to budou dva kluci, tak taky dobrý a když to budou dvě holky, tak to asi trefí šlak partnera, on říká holkám pokladničky, že se do nich jen sypou peníze…
ale ať je to cokoliv, hlavně ať jsou zdravé. ![]()
@Ellimere moc díky za odpověď i povzbuzení
paní doktorka právě říkala, že ta třetí je menší, tak že z té asi nic nebude.. že u těch dvou uvidíme na další kontrole.. a máš pravdu, že ovulační bolest jsem cítila tak nějak nadvakrát.. takže musím počkat, a doufám, že aspoň jedno bude pokračovat
dvě by napoprvé byl masakr, ale nějak bychom to dali.. no ale tři už si fakt představit nedokážu ![]()
@Elleaa děkuji, ano termín se mi posunul na 29.12 ale prý plánovaný císař cca o dva týdny dříve ![]()
Jinak byla jsem teď osmého na ultrazvuku, pravé i kvůli pohlaví. Půl hodiny jsme to tam lovili ale decka ne a ne se natočit, jeden ukazuje zadek a druhy stojí na hlavě a kope nohama ![]()
Takže mi bylo řečeno, ze u jednoho MOŽNÁ kluk ale druhé ze fakt nevidí ![]()
29.7 druhy pokus, tak snad ![]()
@Dortik2 ahoj, veliká gratulace ![]()
Byla bych v klidu třeba si opravdu pozdější než si doktorka myslí. Takhle na začátku je to vždy otázkou, a přeji ti ať to dopadne tak jak si přeješ. Je to úžasný, trojčata
![]()
@Dortik2 a tedy k té menší dutince. Taky jsem na začátku měla jednu dutinku mešní a doktorka říkala ze nejspíše budu mít nakonec jen jedno.
A teď jsou stejně velké a řádí tam tolik, ze je člověk na ultrazvuku musí prohlížet déle aby se zkontrolovalo vše co má.
Snad ukazou alespoň pohlaví
. Protože nejsem jedna z těch co chce překvapeni až v porodnici ![]()