Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Dortik2 snad to není hloupé, ale budu s napětím sledovat, jak se to u tebe bude vyvíjet
, protože když si vzpomenu, jak já byla v šoku, když mi doktorka řekla dvojčata, tak si neumím představit, jak bych reagovala na trojčata…
jak to vzal doma chlap? Jinak já jsem teď 10+1 a nemůžu se dočkat 13 tt, to si pak aspoň trochu oddychnu, že to nejhorší mám za sebou.
A prvorodička nebo ne, obojí má svoje výhody i nevýhody. Já už doma jednu holku mám a stejně jako @krispyna se bojím, že už na ni jako máma nebudu mít čas. A nejen to, bojím se, že kvůli únavě na ni budu protivná a zlá a tím ji zklamu. Ale zas prvorodička musí překonat o to větší strach z neznáma. ![]()
@Aneeyj ne že bych ti to přála, ale ono to překvapení na porodním sale může přijít i tak, stačí, aby doktoři změnili pupečníkovou šňůru za pindíka a hned je z holčičky chlapeček…
![]()
@Ellimere já vím
a doufám ze se ukážou a nepřekvapí mě až na sále ![]()
S dovolenim popisu svoje zkusenosti. Cekam dvojvajecna dvojcata, holcicku a chlapecka, ted jsem v cca 31tt, kazde uz ma 1600 g, dosud chodim do prace na plny uvazek, pribrala jsem 4 kg, prvni trimestr jsem prospala, celou dobu rostou naprosto identicky, rozdil byl nejvice 30 g, maji stejny obvod hlavicky, briska, predrustaji se delkou stehenni kosti, ale to vsechny moje deti ![]()
Myslela jsem si, ze budu rada, kdyz bez neschopenky vydrzim do 20tt, ale je skvely, ze jsem to zatim bez ni dotahla tak daleko a vlastne za par dni uz muzu jit na materskou.
@Aneeyj nezbývá, než si počkat, no… ale vůbec by nám nevadilo, kdyby byli „jen“ dvě ![]()
@Ellimere hele s tím, jak je to brzo a bylo to menší, tak to ještě bereme s rezervou a nestresujeme se počty… asi zajdu v pátek po týdnu někam na utz, abych věděla, na čem jsme a zda se to někam posunuje.. Až v momentě, kdy mi řeknou, že tam jsou dvě/tři srdíčka a vypadá to s nimi dobře, tak to začneme brát víc vážně a stresovat se, jak to zvládneme.
určitě dám vědět, jakmile budu vědět víc
držím všem palce, ať miminka pěkně rostou
@krispyna tyjo tak hezky, já jsem teď 13tt a nic zatím necitim, ale to bude až později určitě, přece jen žádný dítě ještě nemam. ![]()
Co se tyče těch reakci, tak teda rodina z manželove strany dobrý, protože jeho mati je z dvojčat, tak jsou na me hodni. Moje strana všichni v pohodě až na mou mati, ta delala x let porodní bábu, takže je postižena praxi a vi co se všechno muže stát atd, tak mě zezacatku tak strašně vydesila, ze jsem jen brecela a premyslela nad nejhorším.
Nastesti ji to došlo, omluvila se a dobrý. Ale začátky jsem teda měla úplně pokažený.
@Dortik2 ahojky, gratulujuuu
Nic se neboj, ono to vsechno dopadne dobře. A kdyby se vyklubaly “jen” dvě, tak to člověk musí brat tak, ze si příroda sama poradila než aby byl nějaký pruser později.
![]()
@Ellimere přesně taak, hlavne ať jsou v brisku co nejdyl a narodí se zdrave
Ale já se už nemůžu dočkat stredy co tam na nás vykoukne. Jsem hrozne zvědavá
![]()
@Aneeyj no tak uvidiiis, jsem zvědavá na všechny co čekáme. Pak by jsme mohly udělat nějakou tabulku s terminama a kdo čeká co a tak.
já to počítala a kdybych to zvladla do 36tt a dal, tak bych měla rodit od 20.-27.12.
Tak uvidíme ![]()
@Anonymní píše:
S dovolenim popisu svoje zkusenosti. Cekam dvojvajecna dvojcata, holcicku a chlapecka, ted jsem v cca 31tt, kazde uz ma 1600 g, dosud chodim do prace na plny uvazek, pribrala jsem 4 kg, prvni trimestr jsem prospala, celou dobu rostou naprosto identicky, rozdil byl nejvice 30 g, maji stejny obvod hlavicky, briska, predrustaji se delkou stehenni kosti, ale to vsechny moje deti
Myslela jsem si, ze budu rada, kdyz bez neschopenky vydrzim do 20tt, ale je skvely, ze jsem to zatim bez ni dotahla tak daleko a vlastne za par dni uz muzu jit na materskou.
To fakt obdivuju, me prijde, ze uz me to ted brzdi v tempu
poprve jsem od 30tt mela sbaleno kvuli predcasnemu porodu, takze ted uz to na sobe citim, kdyz se pretahnu. Nezbyva nez zavidet tu pohodu
A mam pocit, ze ctyri kila mam ted za prvni trimestr
S prvnim sem pribrala 18 takze si nedelam iluze s velikosti u dvojcat ![]()
@Ellimere Tak tak.. ja si vzdycky rikam no co.. hraju hru na mobilu, obcas zvladnu serial, napsat kamaradkam, tak proste budu muset svuj cas omezit na sprchu a zbytek malymu. Treba se to zajede, ale nechci se chytit u toho, ze mu budu vsechno zakazovat protoze miminka.. Bohuzel nesladim ani zadny spanek, protoze syn od roka pres den nespi a usina dost pozde, takze snad nejak zabavim. Uz sbiram na instagramu ruzny aktivity na tvoreni ze drivek na zmrzliny, z vicek od pet lahvi atd. Ke konci si chci uvarit a zamrazit knedliky, at se mi od neceho trochu ulevi nez se vzpamatuju
Manzel umi uvarit jen damejidlo ![]()
@Elleaa tak u tebe to bude jednodušší, stačí, když se pořádně ukáže jen jeden..
budete mít krásný vánoční dárek.
i když my jsme zrovna tedy dítě na Vánoce mít nechtěli, takže i to snažení jsme ten měsíc odložili, aby nám to nevyšlo na Vánoce, takže když jsem po zjištění těhotenství zkoušela termín přes kalkulačku, vyšlo mi 5. února. Říkám si „to je cajk, moc únorových oslavenců v rodině nemáme“… jenže dvojčata mi asi do tohoto termínu nepočkají…
tak aspoň do ledna vydržet.. ![]()
@krispyna asi to tak - minimálně ze začátku - bude muset dopadnout, že pro nás fakt jen to nejnutnější, a co nejvíc času dětem, ale jak já se znám, tak to nezvládnu dlouho. potřebuji mít i nějaký čas pro sebe, abych mohla fungovat. A než dojde na relax u filmu či knížky, tak se vždy najde kopec věcí, které se ještě musí udělat - vyřešit pojistku, objednat dárky k narozeninám atd. Mně naštěstí dcera nastoupí od září do školky, tak bude mít alespoň program a nebude si doma připadat odstrčená. ale bude čerstvě tříletá, tak se bojím, aby to zvládla bez potíží, i když se zatím jen těší. než se další narodí, tak si to snad sedne a zvykne si. Ty budeš mít syna na školku ještě malého, že? I když školka může přijmout i mladší dítě, které pak nastoupí během roku, jakmile mu budou 3. Nebo kamarádka má starší dceru (už od 2,5 r) v jeslích, chodí tam na 3 dny v týdnu a je tam moc spokojená, že si tam právě může hrát bez ségry…
víš, že by měl aspoň jiný program, i když maminku mu to nevynahradí, ale nebude si tolik připadat na vedlejší koleji… ![]()
@Ellimere Ja to budu mit s Dorienem bohuzel fakt jen doma. Skolky praha 10 jsou uplne full, do te moji se hlasilo 110 deti a brali 22, takze me bylo jasny ze listopad triletyho nevezmou. Navic ted resim logopedickou soukromou kliniku protoze mame podezreni s vice doktory na vyvojovou dysfazii, takze ja fakt nemam jeste dite na skolku. On se sam ani nenaji, nemluvi, vysvetlovani je spis podle gest a mimiky, nerozumi mi co po nem chci. Chteli jsme partaka aby se tahli, a nakonec dva no. Takze ja pocitam s tim, ze tezky to bude to je jasny. Ale zase bydlime v rodinnem dome s mym brachou a svagrovou, mamou a tatou, takze mam moznost pomoci, kdyz bude nejhur. A mame zahradu, takze kocar venku, starsi na pisku, ja snad to studeny kafe v ruce
![]()
@krispyna vybrali jste krásné jméno. ![]()
na školky tady v Brně byl stejný nával a my v prvním kole neuspěli ani v jedné z devíti podaných. Až později se podařilo. ![]()
Je super, že bydlíte takhle pohromadě (pokud vycházíte v pohodě) a budeš mít pomoc nadosah, obzvlášť když máte takové starosti. Dorienovi přeji, ať dělá pokroky a brzy vše dožene. A brácha se ženou děti nemají/nechystají? A ta zahrada bude k nezaplacení, vidím to u nás, když jezdíme za mámou na barák. Holka na pískovišti nebo se cachtá v bazénku a člověk má půl dne klid.
![]()
@Elleaa @Little_dreamer
Normálně holky, mně snad od té doby, co jsem to tu napsala, postupně odezněly ty večerní nevolnosti…
![]()
Ale přestalo s tím i táhnout břicho, což ne že bych si stěžovala
, ale doufám, že je tam všechno v pořádku, přece jenom by prcci měli teď začít více růst.
naštěstí do kontroly už jen 3 dny.
@Ellimere no tak to buď jedine rada
I když já si to parkrat rekla kolem toho 10-11tt a pak to za par dnů zase přišlo.
ale teď od toho 13tt musím zaklepat, žádný nevolnosti. Taky se mi to hrozne vlece, už pozitriiii
Ale jsem pořad taková nad věci, zase jsem trosku zaspinila, mě už z toho drbne.
ale když to není doprovázeny nějakým krvacenim nebo bolestma, tak to neřeším. Ve středu budu rozumnější. A prinejhorsim snad aspoň jedno bude v pořádku kdyby se mělo něco stát.
A uklidnuju se, ze mi bricho roste a ještě mě to cely občas táhne
No už ať je streda. ![]()
@Elleaa máš opravdu rozumný přístup.
jsem ráda, že jsme se tu sešly takové, že ač každá máme své strachy a obavy, které si tu můžeme svěřit, není to nijak přehnané a pesimistické, jako jsem občas narazila v jiných skupinách.. ![]()
@Ellimere já si myslím, strach tam bude vždycky, kor začátky, pak ty konce, ale když jsem četla samy špatný zprávy, tak jsem měla pak akorát náladu na prd. Všechno je a bude jak má byt.
Těším se až si tu budeme stěžovat, jak nám ty dvojky dávají zabrat a nevíme co s nima.
![]()
@Ellimere S brachou to je tezky jemu je 27 a pritelkyni bylo 40. Nez se sladili trvalo to v otazce deti a pak prisel covid a svagrova na pet mesicu neschopenka. A vzalo ji to vitr z plachet no.. Bylo to tu dost smutny, kazdej ma nasledky jinde, takze chapu ze se ted uz potom asi i boji.
Holky ja uz nasla jednoho prcka angel soundem:) jsem zvedava kdy najdu oba, ale netlacila sem nejak na pilu. Zkusila sem povedlo se a uklidila jsem ho. Pro me to bylo poprve k nezaplaceni, i na konci kdyz syn byl linej a blizko k porodu i na monitorech spal. Takze jestli se nektera chcete uklidnit doporucuju vsema deseti ![]()
Jinak ja uz nejak rozvrhuju nakupy, to je jak s prvnim ditetem, i kdyz jsem si vse nechala
Urcite musim koupit elektrickou odsavacku na obe prsa a ten kojici polstar my breast friend. Druha postylka, druha autosedacka to je taky maso, kdyz si clovek rika, jak uz vse ma ![]()