Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Loan,
tripple u dvojčat je strašně zavádějící, většinou vyychází špatně, ne vždycky ale v drtivé většině případů ano. U jednoho hormonu, teď nevím u kterýho.
Mně vyšel vpodstatě nehodnotitelně, moje dr (spec. na vícečetný a patologický těh.) ho odkývala, že ok, takhle jsme to čekaly.
A domluva byla, udělá se utz ve 20týdnu, pokud by tam něco vypadalo špatně, tak by se dalo uvažovat o amniu, jinak není důvod.
Jo měla jsem i NT screening ve 12 týdnu, ten byl ok.
Takže jsem na plodovku nešla a ani moje dr to nechtěla.
Loan , u mě byly výsledky Ok,ale klepala jsem se. Přemýšlela jsem,co bych dělala,kdyby byly špatné a doporučili mi odběr plodovky,asi bych zkusila nejdřív genetický ultrazvuk,ten mnohé taky odhalí a podle něho bych pak přistoupila na plodovku,nebo ne. Je tam přeci jen velké riziko. Taky záleží na tom,jestli bys akceptovala mimi nebo 2 s nějakým postižením bez problémů,nebo bys uvažovala v tom případě o ukončení těhotenství … Pokud s tím nemáš problém,tak bych být Tebou na plodovku nešla. Ale na ten gen.ultrazvuk se poptej,nevím, odkud jsi, myslím,že ho na tuty dělají v Hradci Králové…I.
Holky, děkuji…stále nevím, jestli na tu amnio jít nebo ne…tak moc se bojim, ze po tom zákroku o ne prijdu… vecer to proberu doma a uvidim, snad se rozhodnu spravne, ted jsem z toho tak vycerpana…
Ahoj holky,
Loan mně taky vyšla jedna hodnota u tripplu vyšší, ale udělali mi pouze podrobný UTZ v 18. týdnu a pak i v 20.
Protože bylo všechno OK, tak jsme nic moc neřešili, ale pamatuju se, že ten týden od sdělení triplu do tohu UTz byl hroznej. Taky jsem řešila, co by kdyby, ale naštěstí to bylo v poho. Já bych se určitě nerozhodovala podle triplu ale až po tom podrobném UTZ.
Hodně štěstí.
Markýt můžu se zeptat na kolik vás vyšly Cossato? Já je viděla kolem 9 tis, což mi přišlo za golfky šíleně moc. Možná, kdyby byly od narození, ale jak píše Pepen, nevím, jestli bych do toho tak malé děti dala.
Madla fungujou?
My jsme konečně objednali ty Hauck, zítra mají dorazit. Nakonec budeme mít asi taky ty modry s Púem, protože nikde žádný Hauck nemají dokonce ani v německu. Manža v úterý obvolával všechny prodejce na netu, co je nabízeli a nejsou k sehnání. Až nakonec jedny modrý, co měli někde na prodejně nám prý pošlou.
Ještě jsem koukala na Chipollino, taky mají podobné barvy jako Cossato za 6000,–, ale vážily údajně 14 kg, což mi přijde skoro jako velkej kočár co mám teď a to nepotřebuju.
Jinak vypadaly skoro jako Arie.
Ivuško Zuzku taky trápí horní jedničky. Jedna už je venku, ale druhá se ne a ne prořezat. Má pořád průjmy a v tom horku se mi hned oprudí, takže veselo. Zatím to mažu gelem a dost jí to ulevuje.
Holky musím se taky pochlubit, že od včerejška nekojím. Zuzce jsem teď úplně vy:,–(ila mléčné výrobky a tak jsem toho využila a začla jsem Honzíkovi dávat i ráno flašku s mlíkem. Je mu to úplně jedno, dokoce je až přepitej, protože mi to mlíko teď i hodku po pití ublinkává a to po kojení nedělal.
Využila jsem toho i proto že se poslední týden budí kolem 7 hod, takže nemusím dokojovat aby ještě usli a jsem ráda, že teď ví, že se ráno vyspinkají a dostanou flašku a začíná den.
Taky jsem se hned objednala na gyndu, už se těším na antikoncepci, protože mám šílenou pleť a taky jsem měla menses třeba 8 dnů a tak silnej, že mi propouštěly i ty největší vložky.
Hurá, i když je fakt, že se mi po tom kojení bude stýskat.
No třeba ještě někdy v budoucnu.......... ![]()
Tak jo, já běžím
zatím ahojky Nissa
Denisko ,paráda, že to šlo tak hladce vid. Zuzce nedáváš ml.výrobky kvůli průjmu? Máš je pěkně naučený,šikulka. K té antikoncepci - z vlastní zkušenosti doporučuju Mirenu - tělísko, ještě jsem menses neměla,jen 2× po 1 dni špinění,žádné problémy … finančně je to velká částka najednou (6tis.),ale když si to člověk spočítá na měsíc, je to na 5 let, tak to vyjde i trochu levněji než HA,HLAVNĚ nemusíš na NIC myslet…
Máme novinku - Anetka si dnes poprvé sama sedla,do normálního sedu, v sobotu si sedla jakoby do provazu,ale dnes poprvé pořádně. A začíná se sápat po nábytku … Je hodně na kolínkách, ale klouže jí to,tak vždycky když chce vyrazit, sklouzne na břicho a plazí se … A furt ted vyplazuje jazyk- asi jak ji tam lezou ty zuby,tak si tam šmejdi.
Denisko, pepen,ELiško, Markytko , ještě vám děti spinkají 2× denně? Holky už párkrát spaly jen 1×,ale byly pak akorát přetažené a večer nemohly usnout…
Tak nic jdu hodit dnešní fotky na rajče…
Alino ,nakoukla jsem do Vašeho albíčka a koukám rostou Vám taky zoubky,sápete se po všem možném
holky jsou kouzelné, jako vždy, a na výletě vám to všem moc sluší,to třetí dítko je od přítele? Holky jsou moc krásné,a prosím Tě, ta co je Ti víc podobná je Anika? Koukala jsem taky,že už máte jíd.židličky,paráda.A to puzzle na zem-máme taky,holky Ti to nerozebírají? My ho máme pod dekou a furt neustále jen skládám puzzle ![]()
No nic, jdu koupat, v sobotu chystáme zahradní oslavu Anetčina svátku… Tak papa všechny!
Ahojky mamči,
nestíhala jsem vůbec odpovědět, ale poctivě jsem po nocích aspoň četla. Dneska konečně po dlouhé době trošku klidný večer a tak sem snad taky hodím nějaké aktuální fotky.
Téma babičky a dědové
U nás to bylo slibů než byly holky na světě a teď skutek utek. Babičky jedna chodí do práce, ale holky hlídá víc než ta v důchodu. Bohužel mně tchýňka dost zklamala, když má čas jezdit na hory, dovolenou k moři a nějaké plesy pořád a když přijde řeč, aby zajela k nám…pohlídat, abychom mohli něco na baráku udělat - třeba jenom posekt velkou zahradu… tak to nemá čas… takže já jsem z toho dost smutná. No co se dá dělat. My než bychom se s holkama vypravili na nima… 100 km cesta… + být u nich doma zavření… protože na vycházky jsou prý staří… tak se s manžou 10× rozvedem. Nevím jak je to u vás, ale my když máme někam jet na víkend s holkama, tak je doma hustý dusno… nějak to neumíme v klidu zabalit a vybavit… ale to je téma na dlouhé diskuze. Kéž bych tu měla někoho, kdo by nám s holkama pomohl… třeba nějakou chůvičku… která by je brala s kočárem… nikoho takového tu nemáme a k holkám ještě řešit barák, zahradu, práci… pořád něco… už se někdy cítím jak otrok a některé dny se mi občas zdá, že jenom přežívám!
Pitrsko - moc ráda čtu, že máš nového taťku a že vám to klape. Moc ti přeji, aby to byla ta pravá láska a nikdy tě nezklamala. Kluci jsou krásní… a myslím si, že dva kluci pro takovýho taťku musejí být úžasní… co by za to dal náš taťka… kterej má doma babinec.
Míšo - s pejskama v rodině žiju od malička, bohužel jsem pár stejných situací už prožila a vždycky je to hrozně smutné… jako kdyby ti odešel člen rodiny… Vždycky jsem to hodně probrečela. Před nějakým časem umřel mladý pejsek tchýňatům… také tragédie… tak jsem jeli a hned druhý den jim přivezli šťěňátko…sice to byl risk… protože oni o tom nevěděli… ale bylo to jediné řešení… protože byli moc smutní a psa by si už nepořídili. Dneska je ona fenka miláčkem rodiny. No a my máme teď štěňata… nechceš si jedno vybrat??
Mišáčku - drž se,… přeji ti hodně síly a doufám, že bude brzy lépe. Kluci jsou nádherní a moc šikovní. Je cítit, že si hodně silná, když k miminkům ještě vybavuješ tyhle záležitosti. Moc držíme palce, aby všechno přebolelo.
POLI - OBROVSKÁ GRATULACE K HOLČIČKÁM. TEREZKA JE SILNÁ A STATEČNÁ… jakožto Terezky takové jsou, vím o čem mluvím. Krásně jste to zvládly… holky jsou moc krásné. Přeji vám všem hodně pohody a zdravíčka, aby jste to pěkně a v klidu zvládaly!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Eliško - kočár je krásnej… a děti si tam pěkně hoví co? Zase a znovu musím závidět… vlastně všem, co tu máte tyhle kočáry za kolo! Paráda.
Markytko - po dlouhé době tě ráda vidím, že jste zdravé a v pořádku. Holky jsou krásné… jako vždy že …??… a golfky vypadají moc dobře!
Ivuško, Kuželko, Pepen, Denisko - gratuluju k velkým úspěchům, co se týká nekojení nebo utnutí nočního kojení. Holky jste šikulky.
Loan - mě vyšly tripple testy pozitivní, ale myslím, že je to tak u 90% těhu s dvojčaty. Nikdo se nehrotil a nikdo mně nenutil na odběr. Jenom nám dělali speciální velký a podrobný UTZ, na kterém se podezření na rožtěp páteře neukázalo. V mém případě nás hodně strašili, s různými vadami… a nakonec jsou holky zdá se bez vad… tedy zdravé… oproti původním předpokladům.
No a jak u nás?
Konečně jsem holky vážila, tak máme 10,5 Kg… no docela se holky už pronesou… i když jak tady čtu, patříme k těm menším váhám ![]()
Holky jsou ukecané jak vesnické babky… pořád něco žvaní. Ale musím se trošku pochlubit… včera jsem slyšela poprvé v životě od naší Terezky skloňované oslovení MÁMO. Málem jsem to obrečela… protože máma se u nás říkala většinou jenom když byl nějaký problém. Včera to bylo z lásky a chtěné oslovení. No prostě paráda.
Každá z holek má 6 zubů - 4 nahoře a 2 dole. Docela rostou bez větších problémů, jenom se holky hůř vyspinkají… většinou se budí tak 4× za noc… ale tak jednou tam jdeme zarazit dodáčky. Přes den dudáky vůbec nemají, ani je nevyžadují… jenom na spaní a to je nutné… bez nich by se asi nespalo. Kloboučky máme dole pořád… vážně uvažuji o gumičkách, nebo našití stužek na zavázání.
MMJ. poraďte holky co máte zubaté děti. Čistíte jim už zoubky? Pokud ano, poraďte jak a čím.
Taky se nám ve vedrech osvědčilo dělání letních obědů - v horkách mi holky vůbec nechtěly teplé jídlo… tak jsem začala dělat těstovinové a rýžové saláty… které jedí v teplotě ne z lednice… ale odležené… a zabralo to… nejenom že jim to chutná… ale taky snědí zase svoji obvyklou dávku.
Alino domluvily jsme se se Sabri, že bychom přijely na jednodenní výlet. Jak to máš s časem? Dáme dohromady nějaký termínek? Co vy holky… nepřidáte se k výletu do Hradce Králové??
Jinak u nás je standartně mazec… ale to si asi tady nemusíme vůbec říkat… když všechny víme… že je to normálka že jo!
Snad jsem na nic nezapomněla. … omluva za dlouhé čtení… příště budu kratší ![]()
Renča
a tady nějaké aktuálnější foto holek
Ty tříkolky jsou stejné jako má Alina a musím říct, že lepší dárek holky nemohly dostat. Motorky a žáby na nich milují… Kristínce říkáme DJ na dvě žáby… chodí mezi oběma a hraje a hraje…

Kvalita fotek nic moc… ale holky nám proslintaly foťák a ten už nešel dát dohromady… takže fotím provizorně na malou kamerku a to není ono
a ještě další:
Kristínka blbne s koníkem 
Kristínka miluje auta… čím větší tím lepší… dokonale si rozumí s taťkou 
A Terezka a její neustále odhazování kloboučků 
Tak a tady ještě jedna z mála společných fotek… obě v jednom záběru a mamka

Oren,
to jsou překrásné fotky ![]()
Holky jsou moc šikovné. Já jdu dětem teprve tenhle týden pro odstrkovadla, takže jsem na ně zvědavá.
Jinak co se týče zoubků, čistila jsem do teď tak, že jsem dětem bez pasty jen namočeným kartáčkem „šimrala“ zoubky. Oběma se to moc líbilo.
Teď to praktikuju tak, že každého po:,–(ím v koupelně na stoličku, dostanou kartáček a „čistí“ každý sám - bez pasty. Já jen „pošimrám“ zoubky a děti pak s radostí!!! pokračují samy:-)
Matýsek pokaždé pláče, když mu beru kartáček ![]()
Večer vložím fotku.
I první preventivní zubní prohlídku máme za sebou. Děti se jen usmály a zase jsme všichni šli.
Hodně úspěchů.
Ahojky holky,
nejak jsem diskusi zanedbavala, jen jsem vas prolitla v rychlosti , pak doctu poradne.
Nemam moc cas, jeste se to tim vedrem zhorsilo. Holky nikdy neumely spat doma pres den, vzdy jen venku ci na balkone. Ted dopoledne na balkone je 40 stupnu, tak musim chodit 2 az 3 krat denne ven. Nebo spis jsme porad venku, doma se jen nasnidaji a naobedvaji.
K babickam . U nas to je horsi, jedna babicka, ktera by s nima nejradse travila veskery cas je 800 km daleko, a nemuze se k nam dostat, maji problemy s vizamy. Je z toho psychicky spatna, videli holky naposled kdyz jim bylo 3,5 mesice. Druha je zas v invalidnim duchodu, ma blbi klouby a spatne se ji chodi. takze ani zadne prochazky s kocarem nejsou aktualni, nemuze dlouho chodit. Tak kolem pul hodky se s nima projde, kdyz ja jdu na rehbilitace (se zadama ted chodim) nebo rychle neco vyridit na urad. Toz i vse. Deda jeden je daleko, druhy byl za zivot holek s kocarkem asi 8-10 krat ma dve hodky, coz vychazi jednou mesicne zhruba. takze valcime sami, mame sikovneho tatku ale ten je take casto dlouho v praci nebo po zahranicnich cestach. Aspon budu vedet, ze jsem ty svoje deti vychovala bez pomoci a sama (s tatinkem jejich teda).
Poli , vitej, pekne fotky, a Terezka je sikulka a segru brzy dozene!
Pitrsko , to jsme rady, ze budes psat casteji. Kluci teda vyrostli!!! A je fajn, ze je u vas zas dobre.
Ivusko, zoubky nam vyrostly v nemocnici, Aňe 4 najednou, takze k tem prujmum, teplotam a zvraceni jsme mely jeste zoubky. Asi je i ted trapi, placou ze spani. mazu gelem ale prijde mi, ze nic moc. namazala jsem si dasne take, a ocekavala jsem vic anestezie od toho gelu. navic to hned olizou protoze je chutove docela dobry, tak nevim jak jinak jim ulevovat. kousatka moc nekousou.
Ty ses ptala na zidlicky? mame zatim jednu pujcenou od kamosky, peg-perego prima pappa, a je perfektni, krmeni v ni je rozhodne lepsi nez v lehatku. dokoupila jsem na mmb druhou stejnou, jsem s ni fakt spokojena. neni z nejlevnejsich, ale pry se hodne vyuzije, pak v ni deti kresli, hrojou si, sedi u velkeho stolu.
budeme mit Aria! jsem zvedava jestli je vyuzijeme, na nakupy sama s holkama nejezdim (nejdou mne vajicka pripoutat v mem pidi-aute). mozna pak az budou chodit tak budou sikovne na male vzdalenosti. pravdu rict, ze pokud byste to tady neprobiraly, tak ani nevim, ze je potrebujeme
to mam tak s hodne vecma, nemit internet a tyhle diskuse, tak holky nemaji aspon pulku „nezbytnych“ kramu co maji ted
![]()
Pucle mame take, a take rozdelavme, zatim jen nahodne jeste na to neprisly .
Byli jsme n vylete v krkonosich, kocarek to paradne zvladl, pritel take (tlacil dvojcatka v kocarku a nesl v krosne svoji starsi dceru, ktera uz je pekne tezka).
Kojeni se chystam ukoncovat, necham si ho jeste na par mesicu v noci a jako uklidnujici prostredek. Vcera jsem poprve pres den neodsavala (ale musela jsem dat jim odpoledne cucnou, protoze prsa docela bolela). Rozmrazila jsem posledni sacky MM, dnes budou mit kasicku uz mlecnou a Sunar. Jsem zvedava.
V noci my porad kojime, a to 1-2× kazdou. povedla se jedna noc bez kojeni, ale to byla asi nahoda. Odnaucovat budu casem take, ale zatim je to pro me jednodusi, vemu holku k sobe, pricucne se a hned obe spime. pak si je jenom prostridam a aspon trochu obcas se vyspim.
Elisko, my cyklistiku jsme nejak zanedbali, porad travime kazdou volnou chvili na chalupe, davame to tam dohromady, sazime tuje, rovname teren, mensi rekonstrukce uvnitr tak. Ja bohuzel na te chate nemam moznost pomahat, Anička me zamestnava naplno, strasne zlobi a vyzaduje pozornost neustale. Karinka je hodne a zlate miminko.
Ale pred par dny mne dorazilo nove kolo, tak se moc tesim, az ho vyzkousim.
Mysačku , je mi to lito. Jsi statecna a silna.
Markytko , krasne golfky a holky v nich!
Oren , tvuj dlouhy prispevek jsem jeste nedocetla
, ale podle fotek koukam, ze ty trikolky mate uplne stejne a to i barevne. to jsem rada, ze je tak chvalis, take se na ne tesim, ted jsou ve sklepe.
geneticke testy . je to fakt tezke, dost jsem tomu venovala pozornosti , porad jsem cetla vselijake stranky o vsech moznych testech a jejich vysledcich. vydupala jsem si ty gen. testy ve 12 tt (moje dr o nich ani nevedela
), ty dopadly dobre, tak bych pri spatnem vysledku tripple testu na amnio nesla!
holkam dnes je 9mesicu, a takove jsou nase miry: A-6600g a 69 cm, K-6800g a 68 cm. jsou to modelky hubene
vsechny kalhoty jsou nam budto kratke nebo siroke.
co noveho umime? anicka se stavi, ale jakoby kleci, ve vertikalni poloze ale na kolinkach. a to porad, kryz nema jinou oporu, tak spha se nahoru po karince, ta chudak porad breci kvuli tomu. Kari umi pa-pa a troch paci-paci. Aninka rika ta-ta, ba-ba, karim mlci zatim. Anicka jeste dela indiana a leze jako blesk. Karin take leze, ale jeste se tak nejak posupuje, odstrkuje se a placne se na brichu a pak nanovo.
Musim koncit svuj roman, pak treba jeste neco dopisu az vas poradne doctu a az bude chvilka. a take jdu pridat fotky,a zkouknoutfotky par zavislaku, to rajce hned zpusobuje zavislost, ze Ivusko? ![]()
pa. Alina
Oren , budu moc rada, kdy z prijedete. prizpusobim se! pristi tyden mimo patku mame volny. v po ja jdu na rehabilitaci, ale je to jen 40min, a od 11 uz jsem volna, to byste asi stejne driv nedorazily, ze? pripadne bych ji i zrusila, to neni tak podstatne, da se posunout na jiny den. tak se domluvte a dejte vedet!
A.
Ali , blahopřejeme k 9měsíčninám! holky jsou šikulky a ty taky, jak to zvládáš ![]()
Oren , fotky nádhera ![]()
holky zdravim a jdu vas docist
Ajinav, moc radi prijedeme, jen pristi tyden davame auto do garaze a pak jdeme na ocko a v patek snad odjizdime(jestli Jim dovoli) do NL, vracime se okolo 10.6., tak na me kdyztak pockejte??? please
jdu vas precist a snad i zareaguji