Dvojčátka

• Fotoalbum (29)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3504
28.7.06 19:39

Hani , díky moc za odkaz… to je to co jsme hledaly :wink: :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
329
28.7.06 20:22

Ahoj,
omlouvám se, že Vám sem lezu :D
Já sama jsem taky z dvojčat-dvouvaječných. Chtěla bych se jenom zeptat- Jak to doktor pozná, jestli jsou dvojčátka jedno nebo dvouvaječná???A řekli Vám to hned jestli je to tak či tak?
Já mám teda jenom jedno mimi a stačí :lol: Ale třeba na podruhé budou dvě :wink: Když to mám v té rodině.
Díky za odpověď a držte se :! :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
28.7.06 20:36

dvojvaječná dvojčata mají každé „svůj domeček“ s vlastní placentu, vodou a jsou oddělené plodovými blánami. Jednovaječná jsou pohromadě v „jednom domečku“ :D a většinou mají společnou placentu.
Právě proto jsou jednovaječná dvojčata rizikovější - musí se sledovat průtoky v pupečnících a jestli jedno neroste na úkor druhého. Ke konci těhotenství bývá společná placenta víc opotřebená, takže se někdy musí porod vyvolávat, protože už nestačí vyživovat obě mimča.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
28.7.06 20:37

No a řekli mi to hned na prvním ultrazvuku - byly vidět dvě dutinky a v každém „mimísek“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
329
28.7.06 20:39

Takhle nějak jsem si to myslela :wink: Děkuji za odpovědˇ.
Tak ať se Vám všem daří…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
28.7.06 22:20

Já ještě dodám, že je několik druhů jednovaječných dvojčat. Většina má společnou placentu a oddělené plodové vaky, ale pouze tenoučkou membránou (Neználci ji měli/y ve 14tt 1,4 mm), ale každé mimčo má svou plodovou vodu. Také mohou mít společnou plodovou vodu a to je potom výrazně rizikovější, protože se do sebe mohou zamotat pupečníkama. Dokonce je i možné, že každé má svou vlastní placentu a plodové obaly, stejně jako u dvojvaječných dvojčat. Ale vždy mají stejnou genetickou výbavu.

A jak psala Xeng, tak největší riziko je „transfúzní syndrom dvojčat“, který vznika pouze u jednovaječných, vytvoří se spojky v placentě a jedno mimčo žije na úkor druhého a ohroženy jsou obě dvě.

U nás to poznali hned na první UTZ - 12tt, nevím, jestli by jednovaječná byla znát dříve. Pouze nemohli najít tu membránu, kterou ale o 2 týdny později našli. Na UTz nebylo co řešit, to jsem poznala i já, že těch hlav tam je nějak hodně. :D

Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
29.7.06 17:31

Ahojky holčiny,

já jsem taky jedna těhulka očekávající dvojčátka (dvojvaječná). Mohu k vám občas nakouknout? Jinak patřím do diskuze Profisnažilky. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
2.8.06 12:54

Tady to nějak usnulo :cry: :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3504
3.8.06 19:35

Lioness, neboj, já myslím, že náš čas ještě přijde :wink: :P Já jsem momentálně v útlumu :? , protože jdu na kontrolu za týden ve čtvrtek (budu 12tt) a jsem docela nervozní. Mám teď nějak strach o tom jenom mluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
oren
4.8.06 16:45

No teda HOLKY!!!!
jsem úžasně překvapená!!!! :D :D

Jéje, jsem hrozně ráda, že vás je tu víc…!! Ze začátku jsem tu byla sama a už jsem to tak trošku vzdala. Ale dneska koukám a nestačím se divit.
Tak holky: všechny moc moc zdravím!!! I ty těhotné i ty maminky!!
Já jsem z toho dvoj těhu taková špatná. Tedy dvojčata jsem vždycky hrozně chtěla, ale šance je mít byla nulová, vzhledem k tomu, že se u nás ani v manželově rodině nikdy nevyskytovaly!!
No a teď je to tu. Vážím 50 kg i s postelí, mám špatné kyčle a imunitu na prd a nosím dvě maličké!!
Vůbec nevím, jak to zvládnu a zda to vlbec zvládnu.

Už jsem svůj dotaz směřovala do únorové diskuze - ale zeptám se vás zkušených. Mám poslední 3 dny nepříjemné bolesti břicha - přirovnala bych je k „zaraženým prdům“ /nebo jak to jinak napsat/ a nebo k píchání v boku při delším běhání.
Zlobí mne to ve dne v noci, ale není to tak šílené, že bych nemohla spát, pracovat!!
Jenže se mi to sune po břiše a nezmění to žádné polohy sedu nebo lehu.
Bolí mne to po stranách břicha, pod žebry kolem žaludku!!
Naštěstí to nebolí v podbřišku ani kolem pupíku!!
Holky - doufám, že to není nic vážného… že se mi jen sunou ty vnitřnosti!! a za pár dnů to bude OK!!

Měly jste podobné stavy??
Jinak bříško už mám, ale vypadá to spíš jak pivní pneumatika, než těhotenské bříško.

Tak se mějte a krásný víkend!!

Renča

PS: teď už budu pravidelnou návštěvnicí!! :D :D :D

• Citovat
  • Upravit
38
4.8.06 16:56

Ahojky Oren,

pokud tě to uklidní - měla jsem ty samé „bolesti“. Teď už si na to člověk ani nevzpomene, ale když tak čtu tvůj příspěvek, tak se mi vybaví, že mě taky píchalo v boku a různě se to stěhovalo po břiše, do třísel a připadalo mi, že mně bolí prostě VŠUDE.
Samozřejmě jsem se taky nervovala, ale myslím, že všechny tyhle problémy k dvojčatovýmu těhotenství prostě patří. Dyť i jedno mímo je hodně - když si vezmeš, jak se tam musí vměstnat a jak je všechno to „ostatní“ utlačovaný, natož když jsou tam dvě…

Tak zatni zuby, bude hůř :wink: :P :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
oren
4.8.06 17:06

Ahoj Xeng,
díky moc za uklidnění!!!
Jak to myslíš - bude hůř!!! Už teď mi manžel pořád říká - ty se jenom vymlouváš, vždyť nejsi nemocná!! Ale on nemůže vědět, jak jsem vyčerpaná a pořád mně někde bolí, píchá, pálí, a tak…

:D :D No snad to zvládnu!!

• Citovat
  • Upravit
38
4.8.06 17:18

Hele - řeknu ti to tak:
když jsem byla ve 12. týdnu a stěžovala si dvojčatovým maminám jak funím do schodů, tak se mi smály a říkaly právě „bude hůř“ - nechápala jsem a nevěřila. Měla jsem … bylo opravdu hůř … nejenže jsem nemohla vyjít do schodů, já ke konci nemohla chodit vůbec :D - valila jsem se jak koule. Poslední měsíc už jsem strávila v nemocnici, a zvládala jsem cestu akorát do bufáče a projít se po parku - a to si mně ostatní pacienti a jejich návštěvy prohlíželi jak raritu :D :D :D . No ale to co ty vážíš - jsem já jenom PŘIBRALA … :oops: :? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
4.8.06 18:34

Ahojky holky,

tak to jsem ráda, že to tu trochu ožilo! :wink: :D

Oren, neboj se, mně taky chvilku trvalo, než jsem se smířila s dvojtěhu, ale už jsem smířená a nic bych neměnila. Moc ty 2 prďolky miluju, i když ještě nejsou na světě a prostě je to osud, že to tak dopadlo. Taky jsem zrpvu měla strach, jak je unesu (před otěhu jsem vážila 51 kg), ale když kolikrát vidím maminy od dvojčátek, jací to jsou drobci, tak se už nebojím, nic špatného si nepřipouštím. Zažila jsem si ošklivé věci na začátku těhu, o tom vám třeba někdy povyprávím, tak už si říkám, že snad hůř nemůže být. Pevně doufám v to, že bude už jenom líp a že jsem si vše špatné vybrala. Ona totiž ta „víra“ dělá hodně! :wink:

Myslím, že u dvojčátek je těhu rizikové a proto je lepší zůstat na neschopence. Porodní asistentka mi radila, že je opravdu dobré si denně aspoň ná pár hodin lehnout a dát nohy nahoru, protože dvojčátka mají tendenci se drát na svět dřív (je to větší zátěž pro dělož. čípek) a proto bych fakt dodržovala klidový režim, je to jedině plus. :wink:

Já jsem v 2. trimestru a když porovnám začátek, tak musím říct, že se cítím naprosto báječně. Vím, že ke konci zase bude hůř (nabraná kila, velké bříško apod.), ale věřte, že jak se dostanete do 2. trimestru, že fakt bude určitě líp. :wink: Nevím, jestli je to pravidlo, ale já tomu věřila a je mi teď fajn. Teď už se jen moc těším na 28. 8., to bysme se při troše štěstí mohli dozvědět, koho to nosím pod srdíčkem :wink: (je to UTZ ve 20.tt). Jsem hodně napnutá. :wink:

Malinko mě jen mrzí, že si ten „miminkovský věk“ užiju jen jednou, protože chceme jen 2 děti, ale už se smiřuju i s tím. Ono zase na druhou stránku, plno lidí řekne: aspoň je to z jedné vody načisto! :wink:

Tak hezky těhulkujte a na UTZ ve 12.tt vezměte manžela (přítele), je to prý ten nejhezčí UTZ za celé těhu. Já musím říct, že byl úžasný, skoro jsem uronila slzu. :wink:

Tak zatím papa a piště častěji! :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
5.8.06 09:10

Ahojky,

Oren, ty bolesti břicha jsem měla taky, občas jsem fakt lezla bolestí po čtyřech, většinou to bylo než jsem měla jít do práce. Nevím, co to bylo, možná zaražené prdy, ale taky to dost často bolelo v místech, kde měl být vrcholek dělohy. Myslím, že to je způsobované hlavně růstem a roztahováním dělohy.
Ještě taky dost často bolí vazy, na které je děloha upnutá - nejčastěji na pravé straně. Zkus se podívat na tento článek, třeba Tě to trošku uklidní.

http://www.porodnice.cz/default.asp?…

Uvidíš, všechno bude v pořádku. :P

A souhlasím s Xeng, bude hůř. Já se skoro nevyspím, břicho děsně tíží a překáži, unavená jsem po chvilce, nejsem schopná skoro chodit s Kajkou na procházky, protože jsem potom po zbytek dne naprosto neschopná. Pokud porovnávám s mono-těhotenstvím, tak to jsem byla výrazně aktivnější. A nemám zatím nahoře moc - 11 kg.

A nestresuj se, já jsem v této době ještě vůbec netušila, že čekáme dvojčátka.

Lioness, do práce jsem chodila do 20.tt, ale každý den jsem si nutně potřebovala chviličku lehnout. Naštěstí malá chodila do školky a tak jsem to aspoň na hodinu zvládala. :wink: Souhlasím s klidnějším režimem, hodně odpočinku, ale zároveň jenom neležet. Neumím si představit těhotenství proležet a pak se starat o 2 prďolky zároveň. V mém případě o 3, to bych asi fyzicky vůbec nezvládala.

Musím souhlasit, že UTZ ve 12.tt je nádherný, já jsem tu slzu uronila. Tušila jsem, že je něco jinak než by mělo být, ale zároveň jsem měla strach, zda srdíčko vůbec tluče. A když jsem viděla tlukoucí srdíčka dvě, tak jsem to radostí obrečela. :wink:

Holčiny, co už jste porodily, máte po těhu strie? Mně se udělaly kolem pupíku a pod, jsem z toho taková nijaká, ale asi jsem nemohla čekat nic jiného, že? Vybledly Vám po porodu?

A taky se Vám tolik vlnilo břicho. Já mám někdy pocit, že tam mám chobotničky. Pořád je šišaté, někde něco vyčnívá, tohle si z mono-těhu vůbec nepamatuju.

Papa

Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová