Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Na vyžádání určitě ne. Ale u dvojčat máš asi tak 90% jistotu císaře. A kdyby ne, tak dneska je první otázka v porodnici, jestli chceš epidurál…což je dneska v podstatě bez rizika…já jsem rozhodně pro epidurál, je to bezpečné a nevím proč, bych se měla trápit a trpět u porodu, když i u zubaře si nechám píchnout umrtvení… ![]()
Kátísek píše:
Ahoj holky, mam dotaz, silene se bojim prirozenyho porodu, takze nevim zda je mozny porodit na pozadani cisarskym rezem i kdyz by to slo prirozene. nevite jak to je? zda to je mozny, díky
Katísku - pokud je vše v pořádku, tak pro těhotnou i pro děti je vždycky nejlepší cesta přirozený porod, u dvojčat je to rizikovější, ale stále pro děti nejlepší cesta. Sekce je prostě operace. Rodila jsem spontánně a měla jsem nádhernej porod, za hodinku bylo po všem, je to nejkrásnější zážitek mého života. Jasně, měla jsem jednoduchý porod, ale ona je to otázka, jsem zvyklá vydržet bolest, takže jsem měla kontrakce a vše, co k tomu patří, a dlouho to vydržela, než jsem se odhodlala fakt jet do porodnice. Nikdo předem neví, jaký ten porod bude, třeba budeš mít taky krásný, jednoduchý spontánní porod
Hlavně to nechce předem vzdávat. Pro porod je nejdůležitější být v psychické pohodě a dobře tlačit ![]()
Ale přiznám se, že i přes první pohodový porod mám nyní trochu strach z porodu dvojčat … ale ono to prostě nějak bude ![]()
a ještě jedna věc, po porodu jsem nosila maminkám na pokoji čaj a co bylo potřeba, protože po sekci byly úplně vyřízené ![]()
Kátísku, přesně tak, přidávám se ke Gabčule, já rodila poprvé akutním císařem a ta bolest po tom byla opravdu báječná… Holky po přirozeném porodu byly schopné obstarat si mimča hned druhý den nebo ještě týž den a mně Kačku přinesli na pokoj až třetí den a do té doby jsem se bála otočit na posteli nebo z ní dokonce slézt - šílená bolest
Takže císař vážně není tak super jak se to všeobecně míní… Bohužel předpokládám, že i dvojčátka budu zase rodit císařem (mám vysoký tlak).
Fííha, holky díky:) moc díky:)
Já jsem z toho špatná už ted, jako ja neco vydrzim, nejsem trasoritka to ne,ale z toho porodu mam silenej pocit( jsem v 10. tydnu a uz se nervuju:-D-ale u me je to normalni jsem nervak) noo ja práve cetla ze je lepsi prirozene a pak se hned muzu starat kdezto po cisari par dni musi byt klid… takze furt vaham…
A za ten epidural se plati? nebo jak to s nim je? to mi neco pichnou? vubec to nak neznam…
Jo za epidurál se myslím platí, nevím kolik ale asi tisíc, jak která nemocnice. Je to umrtvení od pasu dolů, takže porodní bolesti vůbec necítíš, jenom ti říkají, co máš dělat, Myslím, že se u toho i aplikuje nějaký hormon, který má ten porod vyvolat a urychlit. Anesteziolog tě píchne do páteřního kanálu ale je to bezpečné, píchá to do místa, kde už mícha není, takže ji nemůže poškodit. Dneska je to úplně běžný zákrok a většiná operací od pasu dolů se tak dělá. Ale nemusíš se rozhodnout hned. Záleží na průběhu. Třeba to bude fakt rychlovka a bolesti nebudou velké. Nebo se to bude natahovat a o epidurál si řekneš.
Je fakt, že císař je dost bolestivý. Je to velký řez (tzv. kalhotkový) ale i tak je to na břiše takže to cítíš při každém pohybu. Navíc se v té době ještě stahuje děloha, což je taky bolestivé (jak u koho) a nedostaneš žádné analgetika, protože kojíš. člověk si hold nevybere. Každé má něco. Ale na to kašlu, kašlu na sebe, hlavně ať jsou miminka ok a dobře to dopadne.
Epidural nevím, neměla jsem ho, někdy tlumí kontrakce, tak jsem si řekla, že to vydržím
ale řekla bych, že se za něj nic neplatí. Ale myslím, že i aplikace epiduralu není zase tak příjemná. Když trvá dlouho předporodní doba a žena je už unavená, tak v tu dobu si myslím, že je epidural dobrej, že si na chvilku odpočineš, ale nevím z vlastní zkušenosti …
Tak porodu se bojím taky,já bohužel měla ošklivý porod a skončil kleštěma takže nic záviděníhodného takže chci rodit císařem horší pro mě ale bojím se aby se zase něco nepokazilo.
ty joooj, fiebie tak to muselo byt asi peklo kdyz pouzili kleste.. mm taze nwm stli cisar nebo normalne a nebo s epiduralem:( to je v haáááji :-d
Co kleště bych přežila ale měla jsem nějakou virozu,teplotu jela do nemocnice prvorodička no a nakonec jí vytáhly ale je postižená a nikdo neřekne jestli to bylo porodem,dlouho jsem s mimi váhala a teď čekáme dva kluky moc se těšíme i když to bude záhul a hlavně ať jsou zdravý.
fiebie píše:
Co kleště bych přežila ale měla jsem nějakou virozu,teplotu jela do nemocnice prvorodička no a nakonec jí vytáhly ale je postižená a nikdo neřekne jestli to bylo porodem,dlouho jsem s mimi váhala a teď čekáme dva kluky moc se těšíme i když to bude záhul a hlavně ať jsou zdravý.
fiebie - ty máš postiženou holčičku a zřejmě kvůli porodu? nebo jsem to špatně pochopila?
Katisku za epidural jsem nic neplatila a rozhodne bych do toho sla znova,mela jsem docala dlouhy porod,takze to byla krasna uleva,jen ke konci uz ani moc neucinkoval,ani aplikace neni hrozna,jen se nesmis hybat,coz je dost tezke,kdyz mas kontrakce,ale oni si poradi.Myslim si ze nema cenu nad tim premyslet,jak bys chtela rodit,vse bude stejne podle toho jak bude porod probyhat a jak vidis,kazdej porod je jinej.Rozhodne si myslim ze pokud bude vse v poradku na cisara te nevezmou jen tak,to uz bys musela mit nejakou znamost,alespon v Brne to tak chodi.Segra rodila obe deti koncem panevnim a kdyz mala na cisara narok neudelali ji ho,taky hodne zalezi na doktorovi.
Máme postiženou holčičku ale jestli to bylo jen porodem nevíme a nikdo to neřekne nemáme úplně dorřešenou diagnozu,dlouho jsem váhala jestli mít další dítě nechtěly jsme aby byla samotinká no tak jsme podstoupily umělé opolodnění a nějak se zadařilo až moc a čekáme dvě ze začátku jsem měla obavy ty mám pořád jak to zvládneme ale na ty drobečky se těšíme jen mám obavy z porodu ale každý to má úplně jinak.
Ahááá, takže epidural je asi nejlepší resení pri porodu jo? noo uviidme.. me to prepadne vzdycky mam z toho mindrak a pak zase v pohode, uvidime co a jak bude dal… ale kazdopadne se na ten epidural zeptam:)