Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já mám termín porodu 19.7. ale počítám tak minimálně o měsíc dřív. A určitě císařem. Ani se tomu moc nebráním. Sice je mi jasné, že to potom bude bolet ale stejně po porodu bolí nbřicho, když se stahuje děloha. A co porod je to nejmenší, hlavně ať to dopadne dobře.
Pohlaví mi neurčili na prvním screeningu, protože mimina leží v 69 a ten co leží na břiše nevím, kdy si doktor bude jistý, má blbou polohu.
Zatím nic nekupuju, spíš koukám po netu na takové ty horší věci jako je kočár atd… ale už mám dva balíky plínek:-) byly v hooodně dobrá akci ![]()
4× IVF…tak to ti moc přeju ať je všechno v pořádku…MUSÍ BÝT…
ahojte holky moc vás zdravím, vidím, že tu jsou další nové těhulky. gratuluji vám k dvojčátkům. já mám půlroční holčičky. jak jsem psala již v příspěvku dříve ze začátku to byl šok a smiřování se s dvěmi miminky, ale nakonec jsem byla ráda, obzvlášť, když u spodního miminka hrozilo, že se vstřebá, že se asi neudrží, mělo menší plodový váček. těhotenství bylo v vcelku v pohodě, špatně mi nebylo, zvracení jsem vůbec nepoznala, postupem času akorát bolelo tělo konkrétně pánev, a než jsem rodila mě chytaly hrozně velké bolesti dole v zádech. ke konci už se mi špatně v noci leželo myslela jsem, že si rozdrtím spaním na boku kyčle. nepříjemné. z porodu jsem strach neměla, ptže jsem nevěděla do čeho jdu. rodila jsem v 30+5 tt. měla jsem jít nejdřív na císaře, ale nakonec jsem rodila normálně. bolest to byla obrovská, ale to k tomu patří a jako na každou bolest i tady na tu zapomenete a nebudete vědět jak to bolelo, jen že to hodně bolelo:) taky bydlíme v paneláku, 2+1, kočár máme Dorjan, necháváme ho v kočárkárně a prcky nosím v autosedačkách, když cestujeme autem, jinak normálně sjíždím s kočárkem po pásech (pěkně se na ně vleze). na prcky jsem přes den zcela sama, odpoledne mi už pomáhá přítel, konkrétně s krmením. vzhledem k tomu, že jsou holčičky nedonošené musíme cvičit Vojtovu metodu což je časově hodně náročné a souvisí s tím i více kontrol a ježdění po doktorech. péče o dvojčátka mi nepřijde nějak náročná, dá se to v pohodě zvládnout. jediné co bych vrátila a moc si přála, aby se narodily později a nemuselo být kolem toho tolik smutku, strachu a stresu jak to bude dál a jestli vše bude ok. holky pokud byste měly nějaký dotaz určitě se ptejte a pište, já ráda odpovím. moc vám držím pěstičky, ať vše zvládáte ok a ničeho se nebojíte a ať vám všechny testy dopadnou dobře. zdraví Lucka
Ahoj Lujami:-) opravdu se to da zvladnout? ja se desne bojim, jako coz porodu, to se nak jeste treba da nebo bude cisar.. toho se dost bojim,ale spis se bojim te pece o miminka, krmeni, prebalování, koupani, … vim ze se nevyspim a stim pocitam a nak mi to nevadi,ale nevim jak zvladnu nakrmit obe a pak brebalit a jak je utisit kdyz budou obe dve rvat, mam z toho hruzu
jak si to roste mam zorganizovat.. nebo to zorganizujou mimca? jsem uplne ztracena… asi jde jen o prvnich par dnu, ze? nez se zabehnu…ty, joo.. to jsi rodila docela brzy ze??? a to si te pozvali uz tak brzy nebo ti praskla voda??dekuju
(mam termin v zari, ale pry to bude o mesic asi driv) takze jsem v 8+4 tt a prvorodicka a hned dve
![]()
katísku, to z čeho máš obavy je úplně normální, já na tom byla úplně stejně, když jsem se dozvěděla, že jsou tam dvě. postupně jsem si ale pročítala články a už v těhotenství jsem měla jasno, že budu dělat obě dvě zároveň. záleží jen na tobě jak si to zorganizuješ. já dělám obě dvě naráz. to znamená, že nenechám jednu spát a počkám až se třeba vzbudí o hodinu později. to ne. už od začátku jsem chtěla, aby měly holčičky stejný harmonogram. navíc se ti to vyplatí i v noci kdy nebudeš muset vstávat 10×, když by se každé budilo jinak. já holčičky přebalím a pak je zároveň krmím, když jsem přikládala tak jsem většinou přikládala obě dvě naráz. dá se to. teď krmíme už jen z flaše a to taky zároveň (úspora času). když vidím jednu z nich ještě tvrdě spát a jedna už je vzhůru tak si v klidu udělám jednu a jak je napapaná jdu hned na druhou, ptže by se mohlo stát, že by spala třeba ještě o tu hoďku dýl a to už bych narušila ten harmonogram, který mám zaběhlý. mě to třeba nevadí v tom, že jedna ještě spinká, ptže s něma musím cvičit, takže v klidu zacvičím s jednou, nakrmím a pak jdu na druhou. když jsou obě vzhůru, zacvičím s jednou, nechám ji odpočívat, zacvičím s druhou a pak společně nakrmím. to se stává občas, že si v klidu udělám jednu a pak druhou, ve většině případů je to tak, že se vzbouzí společně, což je fajn. určitě se s tím neroztahovat a udělat obě naráz. doopravdy se to vyplatí. koupání zvládáme s přítelem dohromady, zatím ještě koupeme v kyblíku. vykoupeme jednu a jdeme na druhou. když pláčou obě naráz dávám dudlíka, ptže přeci jen mám dvě ruce (i když dá se zvládnout chovat obě naráz zatím dokud jsou malé:), ale já je nechci naučit na to, že když zapláčou, že už hned přiběhnu a pochovám. samozřejmě hodně záleží na intenzitě pláče. to už si poznáš pak sama kdy bude třeba pochovat. a když budeš chovat jednu té druhé mezi tím budeš dávat dudlíka. ale to se u nás stalo výjimečně, že by jedna plakala mnohem víc než druhá. u nás to byly prdíky, při kterých teda hrozně pláčou. naštěstí je měla jen jedna. co se týče spánku - u nás je to teď tak, že holčičky večer nakrmíme a většinou spí do rána než jde přítel do práce, takže mi je pomůže ještě nakrmit. do těch 3-4 spinkají. párkrát už zvládly i do půl 6. měly období asi 14 dní kdy se vzbouzely po 2 hodině v noci tak jsme je nakrmili a ony pak spinkaly až do půl 8, což je nádhera. převážně ale spí až do toho rána což je hrozně fajn. když byly malinké tak jsme krmili naposledy v 9 večer a pak v 1 v 5 ráno. byly už tak zvyklé z nemocnice kde přes dne krmili po třech hodinách a v noci po 4 hodinách. já tak i odstříkávala. já jsem taky byla prvorodička. v ten den mi praskla plodová voda. byl to pro mě šok, že mám rodit tak brzy, nepočítala jsem s tím. říkala jsem si, že tak 36-37 týden. aspoň tak mi to naznačovala doktorka. ale bohužel příroda to chtěla jinak. mrzí mě to pořád, ptže si prcci hodně vytrpěli a já taky a tím cvičením je to hodně ztížené, ptže kdyby se narodily o trochu později mohlo to být jinak. jsem ale moc šťastná, že je mám. uvidíš, bude to stát za to a jak říkám - záleží jen na tobě jak si to zorganizuješ a uvidíš, že pak do toho rytmu pěkně vpluješ a bude to ok. doopravdy se neboj. zdravím.
Ty brdoo takovej sloh
ale dekuju za radu, jsem z toho cela paf.. a to kdyz ti jedna spi tak ji pak vzbudis???
Kátísek píše:
Ty brdoo takovej slohale dekuju za radu, jsem z toho cela paf.. a to kdyz ti jedna spi tak ji pak vzbudis???
ano vzbudím. ale ony jsou většinou naučené tak, že se do té doby začne druhá probouzet. nebuď z toho paf, uvidíš za těch pár měsíců, že ti to nepřijde a za rok v tuto dobu to budeš vnímat zase jinak. ![]()
ono jde asi o zvyk o tech prvnich par dni, ze? nez si to clovek usporada
ty joo ale bude to husty
ale docela se tesim ale nekdy zase prevládne obava:-) je to na vaskach
vsak se to nak da, zvladlo to moc moc lidi, tak ja taky
a kdyz vidim co zvladnu doma udelat za 45 minut tak nebude snad ani problem mimca
joo prosim te, jak ty miminka budis? jakym stylem.. hejbes nim nebo jak? ![]()
katísek: ano je to všechno o zvyku, jak se do toho zaběhneš tak už je to pak v pohodě. a pokud nebudeš muset cvičit tak to budeš mít v pohodě. mě zabere těch 45 minut jenom to cvičení. celkově mi to s prckama trvá tak hoďku a čtvrt až půl, jak kdy, to už s něma ležím a mluvím na ně, odpočíváme
určitě to zvládneš. já taky byla hodně na vážkách jaké to bude a co mám čekat, ale celé těhotenství jsem se na to připravovala, že mi to ani pak nepřišlo do toho vplout. taky jsme si mockrát s přítelem říkali „zvládli to jiní, zvládneme to i my“. samozřejmě budeš unavená, ale s tím se počítá, z toho budeš jak králíček duracel
miminko budím opatrně, začnu ho hladit na bříšku, po tváři a mluvit na něj ![]()
Králiček Duracel? ten je ale naspeedovanej, ne? jezdi jak fretka a nic ho neunavi
to abych si taky koupila baterky:-D jůůj, tak to mas asi pekne nacviceny kdyz vetsinu casu jsi s prckama a cvicis, ale hlavne ze je vse v poradku.. Noo ja se bojim taky ohledne penez jak se to zmakne, mame pujcky, s jednim by se to dalo a ze budou dve to je pro nas stale sok.. ale pokud budu kojit tak to prcci moc stat nebudou, ze? jen ty plinky.. uz asi zacnu nakupovat ted ![]()
Joo a nevite nekdo jak je to s dojizdenim do prace ve 3. trimestru? nekde jsem cetla ze bych nemela dojizdet.. ale to je asi blbost ne?
co se týče kojení tak ano ušetříš, záleží na tom jak se rozkojíš a jak dlouho to vydržíš. já se snažila hodně kojit, od malinka jsem jim odstříkávala, ptže domů jsme si je vezli až po měsíci a půl. jenže časem jsem měla málo mlíka pro dva prcky tak jsme přikrmovali nenatalem. od letoška jsme najeli na sunar a stále odstříkávám. sice mlíka už mám málo, ale aspoň tu trochu jim ještě dávám.
jak je to s dojížděním do práce to nevím, ale já normálně dojížděla. dr. mi nic neříkala o tom, že bych od třetího trimestru neměla dojíždět do práce. hlavně jak se budeš cítit ty.
ahááá, takze hned odstrikavat kdyby byly v inkubatoru, jo? dekuju za radu ![]()
ano, já začala první den po porodu a 3 den ráno už jsem jim nesla mlíčko. ony ti sestřičky řeknou co a jak a zapůjčí odsávačku.
Tak to pak jo, hlavne ze to vsechno dobre dopadlo.
Ja dnes byla u dr, prinesla jsem si fotecky:) oba prcci meri 16 milimetru:-D a divila se, ze mi vubec neni spatne ![]()
mě taky nebývalo špatně, pár dní jen jakoby nervozita v břiše, ale to bylo všechno, a byla jsem za to moc ráda, ptže jsem hodně slyšela, že to u dvojčátek bývá horší, každopádně každá maminka je jiná a i když je někomu dobře dalšímu může být totálně špatně ![]()