Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Billi nula v pozadí, bez které neexistuje - to je krááásný, zasmála jsem se ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit.Mám skoro dvouletou slečnu, která toho moc nechápe. Nechce se nic učit. S mluvením jsme na tom zle. Umí pár slov, které pořád dokola opakuje. Žádný nové slovo vůbecU tohoto slovníku jsme už od roka. Pořád žvatlá jako nebo opakuje ty svoje tři slova.Ku příkladu :Když se dožaduje o jídlo říká „papí, papati, bumba“ Když se jí snazžím vysvětli ať mi řekne celou větu „já chci papat“ začne se vztekat. Nevím co s ní. Vím, že to má každý jinak, ale docela mě to štve a ne jen mě, ale i naší doktorku.Ta pořád říká, že nejsem schpná jí k něčemu učit a, že má na ní mluvit normálně. A to dělám nikdy jsem na ní nešišlala apod.
.Nebo nočník : Ví co je ee, ale nějak nechápe, že to patří do nočníku. Dokáže sedět na nočníku třeba hodinu, ale nic tam neudělá. A třeba když jí koupu to se udělá hned. Prostě v nejméně vhodných situacích to udělá. Může mi prosím někdo poradit jak na to?
je to dvouleté dítě… myslím, že po ní s doktorkou chcete obě víc, než je schopna v tom věku zvládnout… díky bohu za naši rozumnou dětskou lékařku… na tvém dítěti nevidím nic tak závadného, co bys měla řešit… zkus to zkonzultovat s jiným pediatrem… ![]()
Nech ji byt, pokud slysi a je problem skutecne je v tom, ze nemluvi a nechape nocnik. Nocnik muze pochopit kazdym okamzikem, ale kdyz ji to znechutis, muzes to taky protahnout o nekolik mesicu, stoji ti to za to? Jestli chces uklidneni, nejstarsi zacla az v 25m spojovat slova, pak to slo raketove. Ted mela v dubnu sest, pujde do skoly a uz plynule cte, pise, scita odecita bez pomoci prstu do desiti. To fakt nic neznaci, ze ve dvouletech nepridava slova a cura do pliny. A pediatra je pitoma.
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit.Mám skoro dvouletou slečnu, která toho moc nechápe. Nechce se nic učit. S mluvením jsme na tom zle. Umí pár slov, které pořád dokola opakuje. Žádný nové slovo vůbecU tohoto slovníku jsme už od roka. Pořád žvatlá jako nebo opakuje ty svoje tři slova.Ku příkladu :Když se dožaduje o jídlo říká „papí, papati, bumba“ Když se jí snazžím vysvětli ať mi řekne celou větu „já chci papat“ začne se vztekat. Nevím co s ní. Vím, že to má každý jinak, ale docela mě to štve a ne jen mě, ale i naší doktorku.Ta pořád říká, že nejsem schpná jí k něčemu učit a, že má na ní mluvit normálně. A to dělám nikdy jsem na ní nešišlala apod.
.Nebo nočník : Ví co je ee, ale nějak nechápe, že to patří do nočníku. Dokáže sedět na nočníku třeba hodinu, ale nic tam neudělá. A třeba když jí koupu to se udělá hned. Prostě v nejméně vhodných situacích to udělá. Může mi prosím někdo poradit jak na to?
Uklidnit se a dát jí čas.
@Tamtama to právě zvažuju
Ale jídlo má ham, tak doufám ![]()
U staršího jsem už ve 2 letech byla mami a maminka
a slušně jsme si pokecali, teď si připadám jak čtenář myšlenek v kombinaci se hrou přihořívá, hoří ![]()
@Anonymní píše:
Ahojky, moc na ní netlač. Jen když něco řekne, tak to po ní zopakuj správně jak se to řekne. Například moje malá (18 měs.) třeba vidí na obloze letadlo, tak řekne: e-a-o. a já řeknu: ano, letadlo. To je všechno, jen ji to řeknu správně a dál ji netlačím. Ony děti to opravdu z nás všechno cítí.
@Tamtama píše:
Synovi budou dva roky za měsíc, ve větách rozhodně nemluví, na nočník si nechce ani sednout. Považuju ho za normální dítě, stejně jako to tvoje.
Jako bys mluvila o mém prvorozeném, když mu bylo cca 2 roky
.
@Billi to máme stejně, starší dával kratší věty už v roce a půl ![]()
Kazdy dite je jiny a kazdy dite se jinak uci. Starsi holka se odmitala cokoli ucit doma, dokonce mame papir, ze je opozdena, nekdy v roce a trictvrte jsem sla do prace a zacala ji davat na par hodin do soukrome skolky. Zacala delat pokroky milovymi kroky, to co my jsme se pokouseli ji doma pracne dlouhe a dlouhe hodiny ucit, se naucila ve skolce. Rozmluvila se, behem mesice byla bez plin, najednou malovala, hrala si, komunikovala.
Presne ve dvou letech a dvou mesicich byla bez dudliku, bez plen, samostatna, dokazala se vyjadrit, co chce…sest mesicu pred tim byla mimino.
A do dneska se doma cokoli odmita s nama ucit, jsou ji 4 a nechce s nami treba ani cist knizku, vystrihovat, vazat tkanicky, uckt se jezdit na kole…bud musi sama (kolo) a nebo je ochotna se to zcit jen s detma ve skolce. My nejsme dost dobri. ![]()
No a mladsi je uplne z jineho testa, ta zas chce se ucit vsechno od nas, okoukava, hned zkousi, je ji rok a pul a kdyz ji neco nejde, hned prijde, ze chce pomoct, mami a tati umi od roka. Ta zas neni vubec samostatna, na vsechno vyzaduje asistenci. Vsechno chce ukazat nebo pomahat, je snaziva a ma daleko vetsi trpelivost. Komunikuje zive uz od mimina.
Kazdy dite je jiny. A na kazdy se musi jinak, jen na to prijit jak. ![]()
Jak, nechápe? Jestli reaguje na pokyny (ukaž, přines…), tak chápe velmi dobře a ve 2 letech opravdu nic víc třeba není. Dvouleté dítě navíc není třeba ničemu cíleně učit. Děti se učí pasivně, napodobováním, přijímáním určitých vzorců… apod. a pediatr by toto měl vědět. Doktorka, která neumí ani základy psychologie a říká to, co říká, by na tomto místě neměla co dělat. Ať se na mě nezlobí. Na nějaké žvatlání a pleny má ve 2 letech plný nárok. Dej jí čas, netlač na pilu (ono to bývá většinou ku škodě, než k užitku), hoď se do klidu a užívejte si života. ![]()
@Anonymní píše:
na nočník se vykašli, má ještě čas.. rozumí? to je první věc, co bych vyzkoušela.. náš taky mluví tím stylem mamí pupu (prosím) dej
to je asi jediná rozumná věta
chce to trpělivost, to dítko není stroj…
Monáž se budu opatkovat, slyší dobře? Rozumí tvým „příkazům“-jako přines, podej, pojd, koukni, zapni, vypni, nevím, běžný věci? Řeč je ve 2 letech takto dostačující, základní si řekne, důležitý, aby rozumněla. To, že nedává nočník, to taky není tragédie. A nechat jí sedět hodinu? To máš buď extrémně klidné dítě nebo si ji přívázala
. Náš už když ho posazuji tak zdrhá. Naprostá ignorace, v plíně nadělaný mu nevadí, v září dva. Spojí max. 2 slova, má jeden výraz pro více věcí, hodně se vyjadřuje citoslovci, „slov“ ale ovládá víc jak starší, ten do 2 nemluvil vůbec. Pediatr. nám řekla, že do 3 let to neřeší, hlavně, že rozumí. Teď, ve 4, hubu nezavře. Jinak co si dovoluje říkat dr., to bych od ní okamžitě odešla, to je nehoráznost.
Příspěvek upraven 13.06.16 v 13:23
Naše 27 měsíční nemluví, umí bába, máma a táta a napodobuje zvířata, to je celé a neřeším to, povídá si pořád něco, jen jí není rozumět.
Na nočník chodí poslední dva týdny, jinak všechno zvládá skvěle. Jestli ti rozumí a víc, co má dělat když jí dáš nějaký úkol, tak bych to vůbec neřešila, je to normální dvouletá slečna
My mame doma klucinu kterymu budou 17.7. Dva roky a taky nemluvi. Ale rozumi a chape vse co po nem chceme a bez plen uz je mesic i na noc. To povazuju za obrovsky uspech a jsem na nej za to hrda, ale bylo to fakt ze dne na den a hodne nam pomohly lentilky za odmenu po kazdem vycurani. Nejdriv si to spojil s odmenou a pak uz zacal chodit automaticky a o odmenu si uz ani nerika. Taky me atve ze vubec nemluvi, ale i doktorka naopak rika ze jde videt ze tu slovni zasobu ma kdyz chape a rozumi naprosto vsemu, jen ze se mu holt nechce mluvit. Pan pohodlnej
kdyz mu rozumime tak proc by se namahal..:-D mel to tak i s chozenim. Vsude se dostal po 4 a chodit zacal az v 15ti mesicich.. cekam ze zacne ze dne na den recitovat basne..:-D