Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Rávě jsi popsala mého syna. až na to že sice uměl 15 slov, ale jinak nedrmolil nic. a teď normálně mluví, hraje si komunikuje. máš normálního syna. samozřejmě když se děti srovávaj, občas kluci z toho nevyjdou nejlíp. sousedky dcera stejně stará jako náš syn ve 14 měsících přišla a říká „teto ahoj, poď jíme okurku a papriku“ a můj syn v 18 měsících říkál ua ua. ![]()
![]()
@Anonymní píše:
Chci si přečíst vás názor na mého dvouletého syna, připadne, ikdyž vím, že je každé dite jine, srovnejte se svými dvouletaky.
Pusu nezavre, ale většina mu není vůbec rozumět, má svou řeč, které nerozumim ani já a všichni se divi, jaktoze mu ani maminka nerozumi. Cilene používá asi 15 slov + 10 zvuků zvířat. Zvířata pozná téměř všechny, umí ukázat 5 části těla, zbytek se mu pořád plete a to mu to opakuji každý den. Malování ho vůbec nebere, lžičkou se umí najíst tak napůl, jak kdy se mu chce. Na nočník ještě nechodí, ale chápe, co se po něm chce. Je dost vzteklý a živý, nevydrží se míč soustředit. Nejradši si hraje s vkladackami, posklada úplně sám, a jinak vše vyhazuje a rozhazuje. Jezdi po domě s autama a rad tancuje.
Je takový pomalejší co se týče komunikace obecne. Někdy na nás vůbec nereaguje a neplní moc pokyny. Na foniatrii i neurologii jsme už byli. Dožene to?
Jak jsou na tom vaši dvouletaci?
jsou mu 2 roky, nehroť to
je naprosto v pohodě.
Mám doma něco podobného. Je mu 20 měsíců a je pomalejší už od narození. Taky bojujeme s komunikací. Dodnes prakticky nemluví. Umí pár slov a zvuků, ale skoro je nepoužívá. Vyvíjí se zásadně ve skocích. Nic a pak udělá takový pokrok, že to nedává a jsou z toho jen problémy. Do 14 měsíců byl jak neslyšící, protože nereagoval na žádný verbální pokyn a ani na jméno. Nikdy nedělal žádné dětské hříčky, dodnes nikdy nic neukázal v knížce… Další velký skok udělal kolem 19. měsíce, kdy už začal chápat určité verbální povely, takže se nám vyhnula foniatrie a neurologie. Zatím. Mně hodně pomohlo se soustředit ne na to, co neumí, ale na to, co umí. Protože čím víc se soustředím na to, co neumí, tím mi to s ním přijde horší. A naopak když se soustředím na to, co umí a dělá, tak mi přijde hrozně moc šikovný a to, co neumí krásně vytěsním a jsem v pohodě.
Je to naše druhé dítě a proti prvnímu je tak 4-6 měsíců ve vývoji pozadu…
Tvůj malý mi přijde moc šikovný a doufám, že náš na tom bude ve 2 letech cca stejně. Podle naší doktorky není důležité, co umí, ale jestli je vidět nějaký vývoj.
Jo a malování neřeš. Je to kluk a kluci to mají jinak. Náš první začal malovat ve 4 letech a to je jinak hodně šikovný a ve spoustě věcech spíš napřed.
Anonymní J. M.
Myslím si, že to hrotíš. Mám také 2letého a něco podobného, na nočník ho nedostanu, lžičkou jí horko těžko, ale rozhodně nebudu stresovat dvouleté dítě lékaři…
teda aspoň můj syn když vidí doktora, tak brečí.
Některé matky by chtěli že svých dětí Einsteina… ![]()
@Anonymní píše:
Mám doma něco podobného. Je mu 20 měsíců a je pomalejší už od narození. Taky bojujeme s komunikací. Dodnes prakticky nemluví. Umí pár slov a zvuků, ale skoro je nepoužívá. Vyvíjí se zásadně ve skocích. Nic a pak udělá takový pokrok, že to nedává a jsou z toho jen problémy. Do 14 měsíců byl jak neslyšící, protože nereagoval na žádný verbální pokyn a ani na jméno. Nikdy nedělal žádné dětské hříčky, dodnes nikdy nic neukázal v knížce… Další velký skok udělal kolem 19. měsíce, kdy už začal chápat určité verbální povely, takže se nám vyhnula foniatrie a neurologie. Zatím. Mně hodně pomohlo se soustředit ne na to, co neumí, ale na to, co umí. Protože čím víc se soustředím na to, co neumí, tím mi to s ním přijde horší. A naopak když se soustředím na to, co umí a dělá, tak mi přijde hrozně moc šikovný a to, co neumí krásně vytěsním a jsem v pohodě.
Je to naše druhé dítě a proti prvnímu je tak 4-6 měsíců ve vývoji pozadu…
Tvůj malý mi přijde moc šikovný a doufám, že náš na tom bude ve 2 letech cca stejně. Podle naší doktorky není důležité, co umí, ale jestli je vidět nějaký vývoj.
Jo a malování neřeš. Je to kluk a kluci to mají jinak. Náš první začal malovat ve 4 letech a to je jinak hodně šikovný a ve spoustě věcech spíš napřed.
Anonymní J. M.
Jak se to nakonec vyvinulo se synem? 😊moc děkuji