Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych spánek nerušila, vždyť ve školce chodí děti taky spát po obědě. Navíc je evidentní, že spánek potřebuje, když pak spí 3 hodiny. Syn má 22 měsíců a fungujeme stejně akorát teda zatím chodí do postýlky dobrovolně ![]()
Příspěvek upraven 22.06.15 v 14:24
Já bych to ještě udržela. U nás taky bývaly scény občas, ale jak usl, tak spal. Od toho věku sem tam výjimečně spát nešel (obvykle pokud neusnul do 13.30, tak už spát nešel a usnul večer kolem 18h).
Když usnul v 5, tak se vzbudil na koupání? Já když děti usnou, nechám je tak, a většinou spí až do rána.
Můj mladší má 3 a čtvrt, a ještě spí po obědě. Až do loňského roku jsme mu ani nedala ukázat, že by spát nemusel. Pokud se šlo někam na celý den, vzal se kočár. Pokud jsme byli někde na návštěvě, šel spát aspoň na chvíli. Teprve od letošního ledna nespí každý den. Když mám nějaký plán, je nějaká akce, tak jedem po obědě a spát nejde. Vydrží většinou v pohodě do 20h, ale někdy usne po 18h. Často taky nespí o víkendu. Ale během týdne většinou ano, jdem do postele, pohádka, pomazlení a usne. Teď zrovna spí, chodíme 12.30, v 13h spí a spí tak do 15.30. Potom jdou kluci spát kolem 20.30 (v zimě dříve, ale teď jak je světlo tak je to horší). Vstávají 6-6.30.
Můj syn od dvou let nespí přes den. Po obědě dělal cirkus v postýlce třeba 1,5h a neusnul. Jeho ideální čas na spánek by byl až kolem 16:30. Takže už rok nespí, večer do postele ve 20h nejpozději a vstává mezi 7-8h ráno. Když usne třeba u pohádky a spí hodinu, večer usíná až kolem 21:30. V říjnu se nám narodí druhé. Ráda bych odpolední spaní zavedla, ale s tím pozdním usínáním večer se mi to nezdá ideální. Tak si počkám, co tu kdo napíše..
Takové období děti mívají, ale obvykle se to za pár týdnů překlene a najede do starých kolejí. Mám spoustu známých, kteří tvrdí, jak jim dvouleté dítě přestalo spát a jak už spát nepotřebuje, pak byli u nás a to dítě po obědě padalo, bylo protivné, nedalo se s ním domluvit, plakalo, bylo očividné, že si potřebuje zdřímnout. Nevím, dle mého názoru drtivá většina takto starých dětí spát potřebuje a je na nás, abychom jim to režimem umožnili.
Takový hajzlík, dopsala jsem to tady, otočila se a on chrápe…
jinak nechci se právě toho spánku vzdát, i pro mě je to odpočinek, buď spím nebo uklízím, peču, vařím..
doufám, že to je opravdu jen období a pak to zase bude ok…
taky si myslím, že spánek potřebuje.. jen je to oboustranné trápení a asi to trápí i sousedy jak on řve než usne.
Jinak má svůj pokoj a velkou postel, ale lepší je když usne v obyváku a odnesu ho… v pokojíku sám usne jen občas.
Jinak všem děkuju!
Mně přijde, že kolem toho 2-2,5roku je taková „krize“, kdy si dítě myslí že spát nepotřebuje, dělá u toho cavyky, vylízá z postele, vymýšlí si co ještě potřebuje, zdrhá a prostě odmítá spát. U nás se v tu dobu přestalo spát každý den, a občas prostě nespí. Ale spíše když potřebuju, někam jdeme, jedeme, nebo jsme na víkend u babičky, nebo když vyloženě vidím, že nemá tendenci být unavený. Jeden den, max. dva může nespat, ale další den a dny už maže. A rád.
@zuzkasim píše:
Takové období děti mívají, ale obvykle se to za pár týdnů překlene a najede do starých kolejí. Mám spoustu známých, kteří tvrdí, jak jim dvouleté dítě přestalo spát a jak už spát nepotřebuje, pak byli u nás a to dítě po obědě padalo, bylo protivné, nedalo se s ním domluvit, plakalo, bylo očividné, že si potřebuje zdřímnout. Nevím, dle mého názoru drtivá většina takto starých dětí spát potřebuje a je na nás, abychom jim to režimem umožnili.
souhlasím s tebou, jen bych chtěla poradit s tím režimem, jestli ho mám nutit nebo počkat až bude unavený… nechci ať mi večer usíná tak pozdě, pak se ještě vzbudí v noci a brzy ráno a já padám na hubu pak, stane se mi, že přes den usnu, vzbudím se a byt vzhůru nohama ![]()
@andelka83 píše:
Mně přijde, že kolem toho 2-2,5roku je taková „krize“, kdy si dítě myslí že spát nepotřebuje, dělá u toho cavyky, vylízá z postele, vymýšlí si co ještě potřebuje, zdrhá a prostě odmítá spát. U nás se v tu dobu přestalo spát každý den, a občas prostě nespí. Ale spíše když potřebuju, někam jdeme, jedeme, nebo jsme na víkend u babičky, nebo když vyloženě vidím, že nemá tendenci být unavený. Jeden den, max. dva může nespat, ale další den a dny už maže. A rád.
jojo jasně, tak pokud to nerozhodí celý režim tak je to super… budu to muset nějak zkoušet..
jinak ať už je zima a brzy tma
![]()
Já bych trvala na režimu. Můj teda spával vždycky v postýlce nebo posteli. Lehla jsem si k němu, četli jsme, držela jsem ho za ruku a on začal zavírat očka..
Syn taky stává mezi 6-7h. Spat chodí teď mezi 20-21h. Po obědě denně usíná ve 12h. a vstává těsně před 15h. když spí doma.
Když ho dám do kočáru, tak se probudí třeba už po hodině a půl, tak častěji spí doma.
Chodí spát po obědě rad, že je většinou vylétaný z venku a už při polévce je vidět únava, usíná. Bývá tak od 9h.do oběda venku a litá.
Při spaní má od mala rad pustěné rádio.
@Anonymní píše:
jojo jasně, tak pokud to nerozhodí celý režim tak je to super… budu to muset nějak zkoušet..
jinak ať už je zima a brzy tma![]()
no právě..my býváme ať už spí nebo nespí venku do 18h minimálně, pak večeře, 19h koupání, pak si ještě hrají, v 20h vypínáme déčko a pomalu se chystáme do postele. Ale mladší je schopný oponovat, ukázat na balkon a říct, že je světlo, že je ráno (ráno má jako den).
Já jsem mu fakt do 2,5r nechtěla ukázat, že nemusí spát. Výjimečně když jsme loni v létě (2 a čtvrt) jeli na návštěvu ke kamarádce vlakem, tak nespal, a druhý den taky ne, prostě v novém prostředí neusnul. Ale taky pak oba šli brzo spát, a třetí den už spali po o i na návštěvě. A doma zase režim, jen výjimečně se nespalo. Teď spí tak 5 dní z týdne. Ale není večer otravný a normálně většinou vydrží.
@Deninina píše:
Já bych spánek nerušila, vždyť ve školce chodí děti taky spát po obědě. Navíc je evidentní, že spánek potřebuje, když pak spí 3 hodiny. Syn má 22 měsíců a fungujeme stejně akorát teda zatím chodí do postýlky dobrovolněPříspěvek upraven 22.06.15 v 14:24
Ve školce už je nikdo nenutí spát, někde si musí všichni lehnout a po půl hodině nespavce pošlou vedle ať si jdou hrát.
@Kelsey píše:
Syn taky stává mezi 6-7h. Spat chodí teď mezi 20-21h. Po obědě denně usíná ve 12h. a vstává těsně před 15h. když spí doma.
Když ho dám do kočáru, tak se probudí třeba už po hodině a půl, tak častěji spí doma.
Chodí spát po obědě rad, že je většinou vylétaný z venku a už při polévce je vidět únava, usíná. Bývá tak od 9h.do oběda venku a litá.
Při spaní má od mala rad pustěné rádio.
přesně takhle to bylo i u nás, i s tím rádiem - u pohádky mi nikdy neusl, jen u písniček..
ale teď prostě najednou z ničeho nic úplně obrat ![]()
No tak nam je 24m a spat uz kolikrat taky nechodi. Ale on je cekove zivejsi a nikdy toho pres den moc nenaspal. Uz v pul roce mi spaval dvakrat denne max po 20ti minutach. Ted jedem spis podle pocasi, protoze kdyz je krasne a jasno a sviti slunicko, tak je zivej jak das a to spat pres den nejde a vydrzi s prehleden az do vecera. Kdyz je zatazeno a takove to spavejsi pocasi, chodi si zdrimnout kolem 10hod dopoledne cca na hodku.. protoze to by do vecera nevydrzel a vytuhl by odpoledne a kdybych ho dala po obede, spal by treba tri hodiny a vecer by sel spat buhvi v kolik. To mame ozkousene. Proto to mame takto. Vyhovuje nam to. Ja radsi ozelim denni spanek, nez abych ho davala spat o pulnoci. Vecer je pro me hodne dulezitej udrzet tak, jak ho ma od miminka nauceny. Na to si dost potrpim. Chodi spat v pul 7 a posledni dva dny i v pul 7 vstava. Jinak vstava kolem pul 6.
Dobré odpoledne všem,
chci se poradit ohledně odpoledního spaní mého syna, má 26 měsíců.
Poslední dobou nechce chodit odpoledne spát. Zatím jsem si trvala na svém a po chvíli breku usl a spal klidně 3 hodiny. Večer usínal kolem půl 9, taky po chvíli breku.
Jednou už mě nebavilo ho trápit, zkusila jsem ho nechat bez odpoledního spánku, ale usl v 5 večer sám vyčerpáním a po koupání o půl 8 samozřejmě nemohl zabrat a usl až hodně pozdě.
Vstává kolem 6.-7. ráno
Nějaké tipy jak mám postupovat? Jestli vypustit odpolední spánek a udržet ho vzhůru třeba do sedmi a pak dát spát na noc?
Předem děkuji. Anonym kvůli synovi. P.