Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Fazulina Dcerka to má opačně. Vytuhle mi takhle pozdě klidně na dvě hodiny, vstane po šesté večer a v deset už zase v pohodě usne. Zato po tom delším nočním spánku vydrží dlouho vzhůru.
No, delší noční spánek nemá, zase chodí spát později… A zkoušela jsi třeba jít s tím kočárkem ven před obědem, nebo zkrátka dřív, neusla by tam? Tak jasné, že když vstává v 9, tak v 11 asi neusne, ale třeba v 13.00, naložit do kočárku do spací polohy (nenechat běhat)? Ale chápu, že je to těžké, možná to spíš směřuje k tomu, že nebude spát vůbec, je hodně dětí, co od dvou let nespí přes den vůbec. Já se děsím školky, protože tam budou spát po obědě, třeba až ve 12.30, kdoví do kdy, a to ji večer do postele nedostanu, jenže zase bude ráno později vstávat, ale budeme muset brzy, abychom stihli školku, no je to začarovaný kruh:-)
Já bych třeba nedala, že hodí spát až v 10, večer chci mít už klid, proto se snažím to posunovat tak, ať e v 8 tuhá, ale jde to ztuha:-)))
@Suzuveverka Ahojky, já mám holčičku čerstvě dvouletou a mám teda jeste i staršího synka v první tride…Takže pres týden, když vstáváme do školy-to ji budim v 7h-, tak mi pres obed spinká a vecer v pohode usíná kolem 20h. O vikendu ale když vstane treba o pul deváte, tak pres obed neusne a unava na ni prichází tak mezi tou 16-17h.To já ji ale už spát nedám, vetsinou se ji snažím nejak zabavit, jdeme ven na chvili, apod…A spát ji dám treba už o pu sedmé-a to vytuhne a spí až do rána. Samozřejme ji tu možnost spát pres obed dám, nekdy to treba zkouším ve 13, 14h…ale nechce..Kdybych ji dala spát treba v ty 4, tak by se probudila v sest a usnula o pulnoci, což fakt nechci, mám ráda vecer klid.
Být tebou, snažila bych se dcerku budit driv ráno, treba o pul 8 nebo tak nejak. Když spi do 9, je jasné, že to má pak celé posunuté
@Fazulina Vzhledem k tomu, že za měsíc už bude všechno zase jinak, tak už jí ten režim měnit nebudu. Akorát bych nás obě stresovala.
V kočárku ve spací poloze bych ji asi musela svázat a přivázat do kočáru
Když nechce spát, tak prostě spát nebude, to mi pak neusne ani v autě. Mě ten aktivní večer zas tak nevadí, pokud spí odpoledne a stihnu si doma udělat co potřebuju. Do školky půjde nejdřív za rok, ale i tak se děsím, až budeme řešit ranní vstávání. Ona je asi sova po manželovi, ten taky chodí spát po půlnoci a vstává k obědu, jenže má volnou pracovní dobu a prochází mu to tak i v týdnu.
Dcera by zřejmě už zvládla po obědě nespat, ale já si ten chvilkový klid nechci nechat vzít. Ráno vstává mezi 7-8, po obědě jde spát mezi 12-13, spí cca 2 hodiny (někdy i 3) a večer usíná mezi 21-22. Večerní usínání je někdy dost boj, usíná déle jak 30 minut a musíme tam být s ní
Pokud nespí po obědě, je poměrně v pohodě, jen v autě kolem 16-17 usíná. Večerní usínání je zas úplně v klidu, spí během 10 minut. Já bych zkusila si s dcerou po obědě lehnout do postele a prostě ji ke spánku udolat. Tak to praktikuji já. Po obědě máme odpočinek a přes to nejde vlak. Kolikrát chce dcera někam odejít, ale má smůlu.
Syn 26mesicni spi od pul 12 do 13max. Vetsinouvuz spi jen hodinu. Vecer jde spat v pul 8.
@Suzuveverka tak venku už má jiné zájmy než spát v kočárku. Kdybys ji po obědě dala do postele, tak by ti neusnula?
@lucenka Ani omylem… Zkoušela jsem jí to naučit, ale bez šance. Večer usíná v postýlce krásně, přečtu pohádku a za chvilku spí. Přes den to takhle pěkně bohužel nefunguje.
Já s tím jejím posunutým režimem teď ani nic dělat nechci. Za měsíc mám termín porodu, pak zas bude všechno jinak. A to pozdější vstávání se mi hodí na cesty k doktorům, když odjíždím, ještě spí a vyhneme se tak scénám a řvaní za odcházející maminkou.
@kacka52 Malá večer usíná dobře. Aspoň doma, u babiček je to někdy horší, ale tam to chápu, jiné prostředí a nadbytek dojmů. Ten denní spánek je horší. Ale tak to měla vždycky, do roka fungovalo jen nosítko a chodit. Pak si zvykla i na kočárek a časem zvládla dokonce i spaní ve stojícím kočáře, takže jsem ji jen udrncala a postavila na zahradu. Usnutí přes den doma v postýlce nehrozí.
@Suzuveverka Tak uvidíš jak to bude za měsíc, až bude druhé dítě na světě. Spíš pak bych se snažila jim nějak sjednotit režim, aby odpoledne spaly děti zhruba stejně. Dcera dřív v kočáru taky spala, udrncala jsem ji, postavila kočár do rohu zahrady a pohoda. Teď by to nezabralo ani omylem, myslím
Naposledy usnula cestou na Mikulášskou, když přes den nespala a my jeli po kostkách. Povídali jsme si s mámou, dítě klidné, pohodička. Přijdeme za manželem na náměstí a ten vykulil oči, že dcera spí a my to ani netušíme
Dnes spala odpoledne 3 hodiny, od 13 do 16, tak jsem se děsila zas večera. Naštěstí celkem dobrý, šla spát po půl9 a v 9 už byla tuhá.
@kacka52 No tak nás zrovna dneska malá se spaním pěkně vypekla
Vypadala že spát nepůjde, pořád byla hrozně živá a unaveně nevypadala. Tak jsem si řekla, že už to nechám a nachystám večeři a koupání na sedmou. V pět jsme přišly z venku, malá se nasvačila, ještě u stolu si o mě opřela hlavu a vytuhla. Probudila se před osmou, že má hrozný hlad, najedla se a teď tady lítá
Naštěstí se tohle stává spíš výjimečně.
@Suzuveverka V těch případech, kdy mi dcera po obědě neusnula, jsem ji nenechala usnout. Připadala jsem si jako tyran, ale jinak to nešlo. Znám ji, taky by usnula na 2-3 hodiny a jela by rodeo do půlnoci
Taky má krizovou hodinu tu 17, to mi několikrát vytuhla v autě na 5 minut a stačilo jí to. Pak šla spát normálně až třeba ve 21, i když nespala a ráno vstávala v 7. Nechápu, občas už jsme si doma říkali na čem jede, že to chceme taky ![]()
@kacka52 Tak v tomhle má moje dítě celkem jasno. Když nechce spát, tak je jen malá šance, že ji někdo uspí. Když chce spát, tak je zas téměř nemožné nenechat ji usnout, případně ji probudit. Dneska jsem u té svačiny jen viděla, jak se jí zavřely oči, pak se sesunula na mě a konečná. V takovém stavu jí pak zvládnu i přebalit a převlíknout, aniž by se probudila.