Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zkoušelas ho z toho odpoledního spánku budit? Nenechat ho spát, jak chce, ale zkusit ten pravidelný čas, kdy usínal, posunout třeba o hodinu, a pak ho třeba po hodině nebo hodině a půl spánku vzbudit? Třeba by to pomohlo…
@Deninina to ještě někde ve školkách je povinné chodit po obědě spát?v naší je to tak, že kdo není zvyklý na spánek, nebo spát nechce a neusne ani za půl hodiny, tak ho nenutěj a potichu si hraje (puzzle, malování atd). A jsem za to ráda, pamatuji se sama na sebe taky jsem od 2 let nespala a pak mě ve školce nutili ležet, já dvě hodiny koukala do stropu a nudila se
až jsem si vyrvala chodit domů po obědě.
Ano, třeba v té naší, bohužel… Sama to nechápu, připadá mi, že musí být daleko náročnější těch dvacet dětí donutit hodinu klidně ležet, aby si tři další mohly zdřímnout, ale bylo mi řečeno, že by musely být spící děti oddělené od těch nespících a na to že není ve školce prostor. ![]()
Moje dcera to taky nesnáší, tenhle nucený relax. Kdyby toho nebylo, je klidně denně ve školce až do večera, takhle to je otázka každodenní diskuze. ![]()
@Bersaba píše:
Zkoušelas ho z toho odpoledního spánku budit? Nenechat ho spát, jak chce, ale zkusit ten pravidelný čas, kdy usínal, posunout třeba o hodinu, a pak ho třeba po hodině nebo hodině a půl spánku vzbudit? Třeba by to pomohlo…
jednou jsem to zkoušela když jsem měla někde na čas být a mohla jsem mít vedle něho diskotéku, ale nic, byl jak zabitý… musela bych s ním asi třást a to by bylo moc drastické… ![]()
@Anonymní píše:
jednou jsem to zkoušela když jsem měla někde na čas být a mohla jsem mít vedle něho diskotéku, ale nic, byl jak zabitý… musela bych s ním asi třást a to by bylo moc drastické…
Chápu, byl to jen nápad.
Já taky takhle válčila s dcerkou, zhruba v tomhle věku. Ona byla poměrně velký spáč, dlouho chodila po obědě spát docela ochotně, jenže spala třeba hodinu - nebo taky čtyři. Takže byl docela problém si s ní něco naplánovat - cvičení, doktora, návštěvu… Taky jsem ji budila, jen když to jinak nešlo, protože po „násilném“ buzení bývala protivná jak pes až do večera.
P. S. A samozřejme se to spaní odnaučila skoro najednou asi čtvrt roku před nástupem do školky. ![]()
@Anonymní píše:
jednou jsem to zkoušela když jsem měla někde na čas být a mohla jsem mít vedle něho diskotéku, ale nic, byl jak zabitý… musela bych s ním asi třást a to by bylo moc drastické…
Mám taky takové decka klidně jim můžeme u hlavy vysávat, obvykle, když spí si foukam vlasy a jim je to naprosto sumak.
Jediné co je probudí ze spanku je ostrý zvuk zvonku.
@Kelsey píše:
Ve školce už je nikdo nenutí spát, někde si musí všichni lehnout a po půl hodině nespavce pošlou vedle ať si jdou hrát.
Jó tak to já ještě nevím
každopádně si myslím, že je jen málo opravdu nespících dvouleťáků, kteří ten spánek fakt nepotřebují. Syn měl teď nedávno krizi, několik dnů po obědě prostě neusnul, ale vytrvali jsme a zase krásně spí. Z okolí vím, že v tomto období to hodně rodičů vzdá a přestane ty děti dávat spát a myslím, že to je škoda, člověk si od nich aspoň chvíli odpočine ![]()
@Anonymní píše:
Dobré odpoledne všem,
chci se poradit ohledně odpoledního spaní mého syna, má 26 měsíců.
Poslední dobou nechce chodit odpoledne spát. Zatím jsem si trvala na svém a po chvíli breku usl a spal klidně 3 hodiny. Večer usínal kolem půl 9, taky po chvíli breku.
Jednou už mě nebavilo ho trápit, zkusila jsem ho nechat bez odpoledního spánku, ale usl v 5 večer sám vyčerpáním a po koupání o půl 8 samozřejmě nemohl zabrat a usl až hodně pozdě.
Vstává kolem 6.-7. ráno
Nějaké tipy jak mám postupovat? Jestli vypustit odpolední spánek a udržet ho vzhůru třeba do sedmi a pak dát spát na noc?Předem děkuji. Anonym kvůli synovi. P.
Naše mladá má 2 roky a pět měsíců… poobědní spánek dodržuji. Leckdy už neusne, v tom případě jí nechávám v postýlce tak hodku, hodku a půl… prostě aby věděla, že je poobědní klid. Ve zlomovém období jsem byla nekompromisní, takže je na to už naučená a ví, že i když nespí tak si v postýlce v klidu povídá, hraje s plyšákama a je v pohodě.
Většinou ale usne a spí hodku a půl, dvě… déle jí nenechávám, budím. ![]()
@Deninina píše:
Jó tak to já ještě nevímkaždopádně si myslím, že je jen málo opravdu nespících dvouleťáků, kteří ten spánek fakt nepotřebují. Syn měl teď nedávno krizi, několik dnů po obědě prostě neusnul, ale vytrvali jsme a zase krásně spí. Z okolí vím, že v tomto období to hodně rodičů vzdá a přestane ty děti dávat spát a myslím, že to je škoda, člověk si od nich aspoň chvíli odpočine
Amen, jakobys mi mluvila z duše…
Já měla zajeté rituály. Dítě šlo po obědě spát a já se v klidu najedla, poklidila, koukla na seriál popř. domlouvala na tu dobu kafíčka s kámoškami… no nehodlala jsem se toho vzdát (plus samozřejmě podle mě to dítě ten spánek prostě ještě potřebuje), takže ve zlomovém období nekompromisně… i když nespala, nechala jsem jí tam… a teď zase krásně chrní, naučila se, pochopila…
A jak jsem psala výše, když se jí spát nechce tak si v postýlce sice hraje s plyšákama, ale hodinu a půl o ní nevím. ![]()
@Cmochy Jo syn si taky hraje když nespí. Já ho mám tak naučeného od mimina. Třeba před 8 já zásadně nevstávám a on to respektuje. Zrovna dneska jsem ho slyšela jak si povídá už v 7 ráno, ale měl smůlu ![]()
@Deninina píše:
@Cmochy Jo syn si taky hraje když nespí. Já ho mám tak naučeného od mimina. Třeba před 8 já zásadně nevstávám a on to respektuje. Zrovna dneska jsem ho slyšela jak si povídá už v 7 ráno, ale měl smůlu
Ty jsi přesně jak jááá
u nás to samé
![]()
Jo tak to já vstanu, když slyším, že už si v pokoji povida, musím pomuzu ho doprovodit na WC nebo nočník, když se probudí nebo už nespí a pak si taky může jít hrát.
Dcery už nespí jedna od 3r. Jedna od 4r.po obědě, ale aspoň v klidu leží chvilku.
Malý zatím spát vydrží.
Trvala bych na tom, že po obědě se leží, tak jak jste měli doposud zavedeno.
Syn mi také nespí odpoledne, je mu 22 měsíců a nespí už asi 2 měsíce, večer odpadne u flašky
asi ten spánek opravdu nepotřebuje protože když občas usne v autě na 20min. tak večer nechce jít spát tak jak chodí a protáhne si to skoro o hodku. Občas na něm jde vidět že by to zapíchl ale to je tak večer v pul 6 no ale to už má smůlu.
Holky obnovuji diskuzi
mam stejny problem, syn 22 mesicu do predvcerejska spal denne po obede 3-4 hodiny, vzdy jsem ho ulozila do kocaru, pripla ho popruhy a zaparkovala pod schody, kde mel klid a relativni pritmi a usnul vzdy bez problemu a spal… potrebuje opravdu na spani klid, takze jsem neudrndavala, nezpivala, nijak neuspavala. Ani vecer to nedelam, protoze kdyz jsem v pokoji, neusne. To uz tak ma od miminka. Vecer usina normalne v postylce sam v pokoji. Problem je ten, ze se naucil odpoledne vylezt z popruhu a vyleze z kocaru a jde si po svym. Pritom na nem vidim, ze by spal, ale proste do kocaru uz nechce. A ja jsem ted na prasky - v postylce u sebe v posteli usnout nechce, jak je svetlo, tak ocekava zabavu a nechce zabrat, jen vzdycky slysim, jak tam vejska, hopsa po posteli a nespi. Posledne jsem ho tam nechala skoro hodinu a nic, jak kdyby se nechumelilo, spat se proste nebude, mamo. Tak poradte, co s nim? Myslim, ze ten spanek proste potrebuje
ale jak ho uspat, netusim.
Mě dcera nespí odpoledne přesně od 2 let. Když radši hodinu brečela a neusnula, odmítla jsem ji trápit. Ale je fakt, že ve dne byla hodná, neprotivovala a vydržela v pohodě do têch sedmi. A vstávala ráno taky kolem sedmé.
@Deninina to ještě někde ve školkách je povinné chodit po obědě spát?
v naší je to tak, že kdo není zvyklý na spánek, nebo spát nechce a neusne ani za půl hodiny, tak ho nenutěj a potichu si hraje (puzzle, malování atd). A jsem za to ráda, pamatuji se sama na sebe taky jsem od 2 let nespala a pak mě ve školce nutili ležet, já dvě hodiny koukala do stropu a nudila se
až jsem si vyrvala chodit domů po obědě.