Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
211
23.10.06 15:27

Lolo
super clanek, to jsem zjistila, ze toho, co normalne clovek vyhodi je mnohem vic nez vicka od jogurtu.

Manza myslel treba vicka od Olmy, ty my kupujem nejvic a asi opravdu nejsou hlinikova - jak pisou v tom clanku:
pokud při zmáčknutí obalu, který je hliníkově stříbrný, se po uvolnění obal opět vrátí do svého původního tvaru, je v něm zastoupení hliníku tak malé, že není možné tento obal dále zpracovávat

My nastesti toho opravdu moc nevyhodime, pastiky nejime, jogurty vyrabim a pak obcas koupim ty Olmy, akorat snad ta cokolada :wink: :D a sem tam nejaky ten sprej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
23.10.06 15:29

Jo a k baterkam, samo, ze mame vetsinu nabijecich, ale treba v hodinach mam normalni, vydrzi rok a to snad ani nema cenu kupovat nabijeci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
23.10.06 16:37

Lolo, máš ohromnej bod za tu Veronicu. Je tam spousta zajímavých otázek a odpovědí, já se u toho zasekla, místo abych šmudlala nádobí a podobný důležitý činnosti vykonávala. Takže díky díky díky!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
23.10.06 19:53

Něco o bioodpadu:

Bioodpad tvoří asi jednu třetinu komunálního odpadu. Pokud se rozkádá na skládce za nepřístupu vzduchu, vznikají toxické výluhy a skleníkové plyny. Bioodpad mění svůj objem skládka je nestabilní a vzniká riziko porušení izolace skládky, což může vést ke kontaminace spodních vod. Organická hmota „umírá“ a HNIJE.

Pokud se rozkládá za přístupu vzduchu, TLEJE. Vzniká hodnotná surovina-kompost.

Jak oddělovat bioodpad:
Bioodpad jevýhodné ukládat do nádob, které umožňují odvětrávání a vysoušení bioodpadu. Pro větší pohodlý lze použít speciální kompostovatelné sáčky, které lze kompostovat i s odpadem (dají se koupit buď v DM nebo jiný nabízí www.hbabio.cz)

Možnosti využití bioodpadu:

Domácí kompostování
Bioodpad z kuchyně a ze zahrady lzekompostovat na volných hromadách nebo v boxech (kompostérech). Na rozkladu organických látek v kompostu se podílí bakterie, houby, žížaly a další živočichové, kteří potřebují ke svému životu dostatek vzduchu, proto je vhodné kompost provzdušňovat (překopávat). Je také dúležité sledovat vlhkost kompostu. Pokud je příliš suchý, je třeba ho ovlhčit.

Vermikompostování
Je vhodné pro ty, kteří nemají zahradu,ale přesto chtějí doma kompostovat. Využívá schopnosti některých druhů žížal přeměňovat organickou hmotu na hnojivo. Vermikompostovat lez na zahradě, na balkóně nebo doma ve spoeciálním vermikompostéru. Na zimu je třeba kompostér z venku přemístit do tepla. Při dodržování správných zá:,–( vermikompostování obsah vermikompostéru nezapáchá. Vermikompost je považován za jedno z nejlepších organických hnojiv.

Komunitní kompostování
Uplatní se tam, kde je určitá komunita občanů, kteří nemají možnost domácího kompostován (činžák se zahradou,atd). Většinou funguje tak, že v blízkosti kontejnerů je umíštěn uzamykatelný kompostér, od kterého maji klíče jen ti občané, kteří ho používají. V rámci komunity může být ustanoven správce, který dohlíží na proces kompostování.
http://www.ekodomov.cz/index.php?…[tt_news]=179&tx_ttnews[backPid]=20&cHash=a2bbbc1093

Komunální využití bioodpadu
Komunální zpracování bioodpadu řeší obec. Zpracovává se v kompostárnách nebo bioplynových stanicích. Kompost se používá např. pro údržbu veřejné zeleně. První město v ČR které začalo třídít bioodpad je Nová Paka, jinak se třídí např. v Kroměříži, Týně nad Vltavou, Chebu, Hodoníně, Vsetíně…

Pokud byste chtěli bližší informace k některému způsobu kompostování, klidně se zeptejte. Pokud budu vědět, ráda poradím. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
23.10.06 19:54

Stránky hbabio mi teď nejdou otevřít, ale ještě nedávno fungovaly, tak snad je to jeom dočasné..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
23.10.06 21:59

Veronica je fakt dobrá, taky jsem se u ní trochu zařízla. :oops: Poděkujte Googlu, já ten server vůbec neznala a Google mi ho vygoogloval :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2093
23.10.06 23:08

Spes, pěkný výcuc o kompostování :wink:

Taky sem si myslela, jak si dneska půjdu brzo lehnout a ono to tady najednou žije a ještě k tomu jsem se taky zasekla na stránkách Veronicy :roll:

Zrovna před pár dny jsem četla, že je vermikompostování děsně moderní v USA a zavádí ho různé firmy - prostě strčí kompostér se žížalkama do kanclu a zaměstnanci jim hážou zbytky hambáčů :lol: :lol: :lol:

Jinak my taky netřídíme bioodpad, nemáme ani zahradu, ani balkon ani spešl popelnice na bioodpad :cry: No a vermikompostér by už můj manžel nepřežil, ještě pořád se vzpamatovává s moon cupu a pracích vložek a zrovna před chvílí prohlásil, že se bojí, s čím přijdu příště. Takže až vyleze z vany, uslyší o žížalkách v krabici :twisted: :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.10.06 10:32

Prodejce baterek má povinnost zpětného odběru: http://ceho.vuv.cz/…_Resime.html

• Citovat
  • Upravit
42
24.10.06 14:38

iren: Jestli by se v tvém okolí našlo pár ekologicky naladěných lidí, tak byste se možná mohli pustit do komunitního kompostování;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2093
24.10.06 15:48

Spes, bydlíme v cetru Prahy - kam by se ten kompost dával?
Nebo ho budu vozit ke kámošce do Dejvic, kompostujou na dvorečku činžáku :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
27.10.06 11:07

Pratelné vložky

Ahoj,
moc všechny zdravím.

Tak se tady zase prodírám tou záplavou super informací a nápadů a moc mě zaujaly ty látkové vložky.
Ty normální „igelitové“ jsou mi často fakt nepříjemné (potivé, lepivé atd.), ale hlavně mě vlastně nikdy nenapadlo, kolik nerecyklovateného odpadu tím člověk vyrobí :oops: A hlavně mě nikdy nenapadlo hledat nějakou alternativu :roll: :D (opět dík za tuhle diskusi - je hrozně inspirativní :) ).

Takže na základě všech informací a zkušeností, které tu všichni psali, jsem začala uvažovat o Moon capu (ačkoliv z toho zavádění mám trochu respekt - tampony umím jen ty s aplikátorem :roll: ) a lespoň třeba na noc o látkových pratelných vložkách.

podle všeho se mi ty vložky od Babylucy zdají (i podle toho, co jsem tady četla) asi trochu lepší než ty od Popolini.

Boro , prosím tě, mohla bys mi poradit ?
Píšeš (tedy, myslím, že jsi to Ty :? ), že je máš v Mokoshopu (promiň, jestli to jméno píšu špatně :oops: ).
Kdesi vzadu v diskuzi jsem našla odkaz - ale bohužel neumím německy a tak to nemohu vyčíst a nejsem si jistá, jak bych je mohla objednat a jaké jsou třeba platební podmínky. :cry:
Myslím, že jsi psala, že máš i Moon cup - ten by mě také zajímal.

Předem Ti moc děkuji za radu a pomoc a ostatní prosím, pokud by měly další nápady nebo rady, podělte se.

Mějte se krásně :D
Danuna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
501
27.10.06 12:49

Boro Já se přidávám k Danuně. :lol: Posílala jsem ti mail, ale zatim nic… :cry: :?

Danuno, je tam ikona kde se dá změnit jazyk a je to i v CJ. Ale taky me zajímá jak je to s placením, protože měnit 10 Eur za startovaci balicek se mi zda takovy divný, nevím. :?

Kajka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2093
27.10.06 13:59

holky moon cup fakt doporučuju :wink: :wink:

Danuno, zavádění se neboj, taky jsem z toho měla trochu strach, poprvé jsem měla pocit, že se mi to snad ani nepodaří zavést a že jsem vyhodila peníze oknem :cry: Každopádně stačí trochu cviku, opravdu to není složité. Špatně jsem moon cup zavedla jenom jednou (protékal), jinak to bylo vždycky ok.
Tak jsem byla nadšená, že hned první MS jsem prožila s Moon Cupem skoro celou, akorát na noc jsem dávala vložky Natracare, moon cup by určitě taky byl na noc ok, ale připadalo mi divné mít něco pořád v sobě.
Jo a zapoměla jsme napsat, že vlastně nemám Moon Cup ale Diva cup, ale předpokládám, že jsou skoro stejné.

A chci se zeptat, mě se při používání Moon Cupu zkrátila tak o den až dva MS, je to možné, že to s tím nějak souvisí :?: Máte někdo podobnou zkušenost :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.10.06 17:41

diva cup

chci se pridat se zkusenostmi s diva cupem:
zkraceni menstruace jsem tedy nepozorovala, ale jinak jsem byla ve vsech smerech prijemne prekvapena. pripravovala jsem se na dlouhe zacvicovani a zvykani(dle ohlasu na netu a pribalovych informaci), ale nic takoveho se nekonalo. kdyz jsem zacla menstruovat po zakoupeni diva cupu, nemohla jsem se k prvnimu pouziti odhodlat, pouzila jsem tampon jako obvykle a jako obvykle sem po vytazeni mela neprijemne suchy pocit, takze jsem se odhodlala, podivala se na krabicku s fotoinstrukci, precetla velmi pekne prelozeny pribalovy letak(objednavala sem na slunecni zene-diky! http://www.slunecnizena.cz) a prvni zavedeni uplne ok, nic sem necitila, dalsi zavedeni tez bez problemu. jen mi trochu delalo problem vytahovani, mam kratke prsty, ale po opetovnem prostudovani navodu jsem brzy prisla na sikovny grif a jde to samo. osmelila jsem se a pouzivala diva cup i v noci, at mam sebelepsi vlozku, vzdycky mi neco utece na kosili. asi to neni uplne idealni, mit zavedeny poharek po celou dobu menstrace, ale kompenzuji to pres den, kdyz jsem doma a pouzit vlozku me neobtezuje. zkratka je to vyborna pomucka, vrele doporucuji vsem!
jedine uskali je vylevani na verejnych wc. stitim se tam skoro i splachovat, idealni jsou bezbarerova wc s vlastnim umyvadlem a teplou vodou. uz nevim kym navrhovane reseni vytrit vyndany poharek papirem, umyt v umyvadle a v kabince opet zavest je pro me neschudne. nemohu se svesenyma kalhotama/puncochacema k umyvadlu a zpet, i kdyz poharek vytru, stale je lehce spinavy a lidi zvedavi a taky se mi nezda ho vytirat papirem. pousti to chlupy, kdyz pak poharek mohu poradne umyt, tak ok, ale vetsinou zustane par mikro chlupu i na prstech…no ja to resim tak, ze jsem zakoupila poharky dva(financne narocne, lec pohodlne) a vyndamli plny, zavadim hned cisty, znecisteny oplachnu jeste v kabince vodou z lahve a domeju v umyvadle. menstruacnim poharkum zdar, DIVA CUPU zvlaste!

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
27.10.06 17:44

diva cup

nemohu se prihlasit, predchozi prispevek je ode me
 koko

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie