Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nanko, já bych taky vzala dvě kilča. Ale jestli jsem to dobře pochopila, ty to tam objednáš a řekneš, že je to pro tři různé lidi? Někdy jsem natvrdlá
. Příště bych zase zavolala a objednala já.
Lolo, mám Philipse a dřív jsem měla Brauna. Ten Philips je dvouhlavý - tj. má hlavu na trhání a hlavu na holení, což je dobrá věc. Jenom ale to podpaží dělám ve sprše, takže proto žiletky. No ale už ho mám pár let, určitě jsou zase modernější a vylepšenější. Tahle dvojkombinace je ale fakt šikovná, obojí využiju
.
U nás v Delvitě Qalt nemají
, čímž mě naprdli, protože jsem tam s dětma skoro zbytečně vystála frontu a málem se upekla v zimní bundě.
Irenn, díky, určitě poreferuju, až to vykoresponduju a koupím. Asi půjdu nejdřív do těch prodyšnejch slipovek a pak se uvidí.
Pimpo, dík za tip. Já tu nabídku okouknu. Jo a Qalt u nás taky nemají. Asi ho mají jen v těch velkejch Delvitách a ne v těch City mutacích (vy máte taky tu menší, že jo?). No já asi stejně zůstanu u slizu. S jedním dítětem zatím strouhat stíhám. ![]()
Jinak holky, dneska jsem objevila úžasnej obchod na Korunní. Možná ho znáte. Jmenuje se Jeden svět a prodávaj tam samý fair trade výrobky - asi tam půjdu nakoupit vánoční dárky. Mají toho fakt hodně, od košíků, koberečků, přes krásný kožený peněženky, sešítky, diáře, nějaký hračky, krásný šperky. No fakt docela velkej výběr a velká část věcí není takový to echt ethno, kterýho je všude fůra.
A první adventní neděli bude velkej trh.
http://www.jedensvet.org/
Pimpo,
myslela jsem to takhle:
Řekla jsem si, že než tam jet, tak tam stačí zavolat, jak to vypadá s mými 2kg Aktivního kyslíku - předpokládám, že paní na to zapomněla, nebo obdobný problém. No, a pak jsem plánovala, že jim teda zopakuju svou objednávku. Pak mi došlo, že tam třeba budete chodit a chtít taky nějaký kilo.., tak jsem radši nikam nevolala a napsala sem.
Takže tam zavolám a řeknu, že 6kg by prodali - a pak dám vědět.
Nanka
No prohlížela jsem staré zásoby prášků - komerce - a objevila jsem že mám 2 výrobky od Qualtu - no neperu v nich, proto že jsem si myslela že to ekologické není. A taky asi není - řekla bych že, pokud teď získali vítezství v ekotestu, tak museli změnit technologii výroby. Protože doma mám prací prášek Batole a ten mimo jiné obsahuje fosfáty. To druhé je tekutý gel Batole, ten je bez fosfátů, ale složení mi moc eko nepřišlo..Jsou to výrobky 2roky staré (koupila mi je máma před narozením Bianky).
No a nevím jak moc lze výsledkům toho ekotestu věřit..Neb na tom prášku s fosfáty je napsáno - všechny složky jsou v přírodě odbouratelné. Což je možná pravda - v případě fosforu ho „sežerou“ sinice, což je ovšem špatně, neb se pak přemnoží..atd, však to znáte..Tak nevím..
Já mám od Missivy to bělidlo B a zezačátku jsem z něj byla nadšená - plínky byly najednou bělejší, ale jakoby najednou přestalo fungovat (????), neb nedávno mi muž řekl - proč máš ty plíny tak zažloutlý??A má pravdu, bílá rozhodně není ta barva, kterou bych mohla označit naše plíny..a fleky jsou na nich taky..(Jo a na tom bělidle je napsané že lépe funguje za nižších teplot - asi by bylo tedy lepší do něj plíny namáčet, než pak prát - když je peru na 60) Ale pak je záhada, že po asi prvních 3 vypráních byly ty plíny opravdu znatelně bělejší a čistější..
Klaris
Klaris,
to je možné, protože z Qaltu Rakovník jde jen jeden výrobek, co má EŠV - a to je ten Excelt..
Nanka
Jen k té Leně, Froshi a Qaltu. Jak jsem o tom přemýšlela, říkala jsem si, že to, jestli se to odbourá v přírodě a za jak dlouho je jedna věc, ale druhá věc je, co z toho protředku zůstane v oblečení, který si dáváme na tělo a na nádobí, ze kterýho jíme. Chemik nejsem a složenítřeba Leny a Ecoveru na nádobí jsem zatím neporovnávala, jen mě tak napadlo, že těch rozdílů zkrátka může být víc.
(pořád mi v hlavě straší pokus, který dělali ještě za komunistlů u dědy v závodě - umyli sklenici jarem, pak ji několiksetkrát opláchli a pak udělali rozbor a zjistili, že ten jar na tý sklenici pořád je
- už jsem to tu myslím kdysi psala. Děda pak po zbytek života myl nádobí jeno horkou vodou
)
Lolo, taky mě to už napadlo, jaky třeba ty prášky mají vliv na atopiky a podobně. To asi s odbouratelností nemá moc co společného. ![]()
Kajka
Lolo, mě zase nedávno kámoška co studuje medicínu vyprávěla, že totéž je učili v rámci jednoho předmětu - sice se ten Jar nakonec pryč dostal, ale po tolika umytích, že to není v silách nikoho provozovat doma. Učitelka co jim to říkala myje nádobí v octové vodě
![]()
Podle mě je určitě lepší Ecover, už jenom to, že nepoužívají ropné deriváty a i továrnu mají eko. Ale na druhou stranu, Frosch, Qualt, Lena atd. se zase dostanou i k lidem, kteří rozhodně nebudou kupovat čistící prostředky v obchodech s bio věcmi ani se po nich jinak pídit. A cenově je to srovnatelné s ostatními sajrajtíky prodávanými v drogériích.
Klaris mě máma zase koupila prášek Miminko - myslím, že i Persil nebo Ariel jsou ekologičtější ![]()
Tak to se musím přidat - mně jednou v životě dala moje babička užitečný dárek a to 3 kg Arielu. Jenže tak tři měsíce potom, co jsem úplně přešla na eko prostředky a měla už pěkně vyčištěnou pračku i prádlo. Tak rok předtím bych jí byla fakt vděčná, zvlášť proto, že většina ostatních dárků od ní byla většinou úplně na houby. Tak jsme ho nechala mamce a řekla si, že babička má teda na dárky fakt talent ![]()
No jo, s těma dárkama to je těžký. Já budu muset nějak urychleně a diplomaticky rozhlásit na všechny strany, že jsem přešla na přírodní kosmetiku, abych k vánocům náhodou nedostala nějakou komerci. Přece jen, jsem zatím přírodně kosmetickej začátečník, tak to z rodiny moc neví, že je kosmetika na seznamu nevhodných darů. Snad letos všechny přesvědčím, že chci FAKT knížky
, nějak mi to nechtěj věřit a pořád se mi snažej přilepšit něčím neužitečným ![]()
Lolo, tak tak, já už i ostatním radši kupuju různé poukázky (např. knihkupectví, masáž apod.), ať jim nezahlcuju byt různými krámy ![]()
Nebo se radši rovnou zeptám, co chtějí.
Mmch, dneska jsem viděla, že v Albiu nabízejí dárkové šeky za 500 Kč na nákup v obchodě nebo jídlo v restauraci.
Které webové stránky týkající se životního prostředí sledujete?
Lolo , úplně obyčejný Philips Satinelle, umí jen škubat, ale mně to stačí ![]()
Pro Anonymní, myslím, že už to tu bylo, chce to přečíst diskuzi od začátku ![]()
Tak holky, ten Qalt je k sehnání na té adrese, jak jsem dávala odkaz - Zelený obchod. Dá se to vyzvednout osobně večer (po páté hodině) a je to kousek od Křižíkovy ulice. Už jsem si ho objednala, tak příští týden snad poreferuju.
Jinak o tom, jak dobře se prací prášky (všechny, včetně mýdla) vymáchají z prádla, si iluze nedělám. A o tom Jaru si pamatuju, žes o tom Lolo už psala, tenkát jsem to moc nevnímala. Je to teda síla a hnus. Máme teď Sonett, tak snad je to lepší…Navíc ho ředím octem. Ale někdy raději nevědět.