Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2682
18.11.07 12:37

Já jsem zkoušela ty jáhlové koule, jsou dobré (varianta čokoládová a rozinková), je to dobré, akorát nevím kdo tu hromadu sní :( .
Právě zadělávám první kváskový chleba z vlastního kvásku a jsem opravdu velmi zvědavá na výsledek, protože to je hotová alchymie. Nechávám to kynout tak 10 hodin, večer upeču.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3006
18.11.07 20:03
KatyK píše:
Zuzko , jestli máš zájem, můžu Ti poslat asi 14 stránkový výcuc z této diskuse, než přelouskáš těhlech 266 stran a uděláš si vlastní :wink:. Kdyžtak mi pošli SZ s mejlovou adresou.

na nádobí: voda, Ecover
na praní: zatím Don Genimi (no, není to optimální, ale jelikož peru u rodičů, je to kompromis)
na ruční praní: mýdla Omino Bianco a Palma Kokos (obě fajn, ale ne 100 % přírodní, brousím si zuby na marseillské)
na WC: Ecover, ocet, soda
na podlahy: Ecover univerzální, pro větší desinfekci někdy přidávám eukalyptový eo
na koupelnu: tekutý písek Ecover

Holky, jinak se nezlobte, že jsem sem pořád nedala ty výcucy zase volně ke stažení, ale snad se během přístího týdne k tomu dokopu :wink:.

Ahoj, ráda bych se k vám přidala. Přes látkovky jsem se konečně odhodlala objednat si i ekopřípravky…Katy, můžeš mi ten výcuc taky poslat? Mail ti posílám. Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8179
18.11.07 20:05

KatyK, jsem na 85. straně :lol: Takže jestli by to šlo, mohlo bys ten výcuc poslat i mě? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
18.11.07 20:11
Kačaba píše:
KatyK píše:
Kačaba píše:Natolik jste mě tu inspirovaly a nalomily, že jdu dnes tvořit ty mrkvové šátečky co tu psala KatyK. Držte mě pěsti.
Tak jak to dopadlo? :wink:
Ani se neptej. :oops: Doživotně budu odkázaná na chleba z domácí pekárny a nebo nekvašenej chleba či suchárky. Jediný jedlý na tom byla ta mrkev.
Jsem strašná. Ruční práce, kroje, malování… to všechno jo, ale vaření (tam to ještě jde) ale pečení a zvlášť pečení cukrovinek a takových pochutin! :(
Holt, tak jako každý rok budu muset zakoupiti krabičku cukrovíčka, protože v mém případě je pečení plýtvání materiálem.

Jmenovkyně, zkus ty jáhlový kuličky , na který jsem tu dávala odkaz, ty se musí povést každému, jsou super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
18.11.07 22:21

Kváskový chleba: Tak jsem právě vyndala z pekárny něco velmi tvrdého a, vzhledem ke svému objemu, i velmi těžkého. Vůbec to nenakynulo :twisted: . Tak přemýšlím, jestli ta hmota co mám na topení je vůbec kvásek :?: :?: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
18.11.07 22:25
KatyK píše:
na nádobí: voda, Ecover
na praní: zatím Don Genimi (no, není to optimální, ale jelikož peru u rodičů, je to kompromis)
na ruční praní: mýdla Omino Bianco a Palma Kokos (obě fajn, ale ne 100 % přírodní, brousím si zuby na marseillské)
na WC: Ecover, ocet, soda
na podlahy: Ecover univerzální, pro větší desinfekci někdy přidávám eukalyptový eo
na koupelnu: tekutý písek Ecover
Zuzko , moje „sbírka“ je dost podobná:
nádobí (myjeme v ruce): Ecover, rozložitelné celulózové houbičky, na „horší“ soda, hadřík z měděných drátků
sporák - sliz
WC - Ecover, kyselina citrónová na usazeniny
koupelna - Ecover tekutý písek, odpady ocet+soda
podlahy - Ecover universál
zrcadla, sklo - Ecover sprej, ocet
dřevěný nábytek - Ulrich balzám na dřevo
pračka - na bílé Ecover gel + Ecover bělidlo (skvrny předem „ošetřuji“, více špinavé věci namáčím do sody nebo slizu), na tmavé sliz + ocet jako aviváž, popř. prací ořechy (mám zbytek, nebudu již pořizovat)
ruční praní - prací mýdlo, na skvrny žlučové mýdlo, kyselina citrónová čištění, odmaštění - kašička ze sody nebo sliz
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.11.07 22:35
Eliza píše:
Kváskový chleba: Tak jsem právě vyndala z pekárny něco velmi tvrdého a, vzhledem ke svému objemu, i velmi těžkého. Vůbec to nenakynulo :twisted: . Tak přemýšlím, jestli ta hmota co mám na topení je vůbec kvásek :?: :?: .

Eliza, ako dlho si to nechala kysnúť? Ja som niekde čítala, že to má stáť 6-8hodín. Ale ešte som ho neskúšala pripravovať :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
18.11.07 22:38

Tady je o tom testu pracích prostředků:
http://ekolist.cz/zprava.shtml?…

výsledky testů:
http://data.idnes.cz/…_prasky.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
18.11.07 22:45

Amálko , asi 9 hodin :) Mno, nakonec není tak beznadějný jak se na první pohled zdál, manžel dokonce řekl, že má dobrou chuť. No budu to muset vychytat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.11.07 23:00
Eliza píše:
Amálko , asi 9 hodin :) Mno, nakonec není tak beznadějný jak se na první pohled zdál, manžel dokonce řekl, že má dobrou chuť. No budu to muset vychytat.
:lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
18.11.07 23:03
jahoda píše:
Tady je o tom testu pracích prostředků:
http://ekolist.cz/zprava.shtml?…
výsledky testů:
 http://data.idnes.cz/…_prasky.html

Hm, podle mne měli srovnávat zvlášť prášky a zvlášť gely. Liší se určitě cenově, a podle nich i kvalitou. Prášek nechci a cenově (si myslím) vyjde Ecover gel levněji než Persil či Ariel gel, s nižší účinností se smířím, chci eko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1409
19.11.07 14:05

Zuzko , pokládala jsi otázku mně, ale zrovna jsem tu nebyla, omlouvám se (a navíc nejsem extra odborník, žiju „eko“ jen cca půl roku, jsem tedy ještě na začátku, ostaní holky jsou povolanější). Píšeš, že Ti sliz nepere:
a) většinou dávám větší množství, než se píše (2 kelímky standardně, na hodně znečištěné klidně 3), sliz dělám jen o malinko koncentrovanější než je v návodu, dávám ho do kanystru a chci ho z něj pak taky vylít :lol:
b) prádlo prohlížím a větší skvrny předepírám ručně žlučovým mýdlem (ale pastu bych asi taky nepředepírala, myslela bych si, že se vypere dobře…)

Čistím, myju atd. tímto:
nádobí: mám vzorek Sonettu, pak chci koupit Ecover kvůli ceně, používali jsme též ocet, ale manžel trochu brblal :lol:
praní: sliz, tekutý Ecover, v zásobě mám Ulrich (+ na bílé přidávám Ecover bělidlo)
ruční praní: Ecover, Ulrich, sliz (+ ev. opět bělidlo)
sklo: ocet
WC: střídám Ecover na WC a sliz
podlahu: sliz (+ pár kapek starého éo citronela - pro vůni a snad i desinfekci)
koupelna: sliz
sporák: sliz
utírání prachu na mokro: ocet ve vodě

Ad test prášků : taky bych srovnávala zvlášť tekuté a sypké prostředky - myslím si že účinnost i to, jaké nechává zbytky, na „skupenství“ dost závisí. Trochu mě mrzí, že není nikde otestovaný Ulrich…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
19.11.07 14:23
Knoflice píše:
KatyK, jsem na 85. straně :lol: Takže jestli by to šlo, mohlo bys ten výcuc poslat i mě? Díky.

Samo, že šlo, jen sem napiš mejlovou adresu (nebo přes SZ) :wink:.

Jinak mi přijde taky divné, že v testu míchali jabka s hruškama - sypké a tekuté prášky :roll:, přesně jak píše Herminka - mají jinou prací účinnost a gely většinou nezanechávají zbytky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
19.11.07 15:20

Bylinky

bylinky na čaj V létě jsem si nasušila spoustu bylinek a ráda bych z nich udělala nějaké čajové směsi jako dárek k Vánocům. Jsou nějaké omezení, které bylinky by se neměly míchat spolu nebo které nejsou vhodné jen tak pro běžné pití? Díky za rady! :D

• Citovat
  • Upravit
444
19.11.07 16:44

hej hola,

tak ja zatim se slizem naprosto spokojena, jedine, co se mi nevypralo byly pracovni rukavice, se kterymi se pritel hrabal v mastnem motoru, tem zustaly prsty lehce tmavsi (ale to jsem cekala) … zatim v nem peru jen barevne pradlo (vyplasily jste me tim, ze mi bile zesedne), takze dopiram zbyle prasky, az dojdou, udelam pokus sliz + ekover belici sul (jiz mam) … jinak macham ocet + tea tree oil, sice pradlo voni jen mirne, ale nic vic nechci … pro miminko bez tea tree oil jen ocet, citit to neni, takze pohoda … taktez si brousim zuby na marseilleske mydlo na dalsi varku slizu, jen se k nemu nejak dostat :lol: :?

nadobi jiz dlouho Ecover na nadobi, spokojenost plna, ackoli jsem na Ekolistu cetla, ze test mycich prostredku vyhral ten zeleny DM Denk mit jar … takze bych mozna priste sla do nej, pokud ze zvyku nezustanu u Ecoveru :) … Ecover universal i tekuty prasek mam, nedokazu plne posoudit, co potrebuju umyji :) …

jinak maslo od Hare Krisna na chut vyborne, takze priste jdu do nej znovu, nebude-li nekde bio-maslo v akci … doporucuju

vcera jsem poprve udelala pekelne nezdrave (a doufam, ze pekelne dobre) tiramisu, kaloricka bomba ;) zadna zdrava vyziva, jen kakao je bio a fair trade ;) … takze se do nej dnes vecer pustime, snad nezklame…

mejte se krasne a sem s novymi napady!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný