Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Anonymni píše:
Jste tady eko, takže můj dotaz mi přijde nepatřičnýale:Zkoušely jste vyrábět sliz z toaletního mýdla ? Není to úplně eko, ale pořád lepší než komerce a chci spotřebovat zbytky. Tuším, že asi nebude prát tak dobře jako Jelen, ale chci to zkusit.
Ja skúšam mydlá do slizu tak, že s ním niečo vyperiem v rukách… A rozdiely sú obrovské. Na 1. mieste mám marseilské mydlo, na 2.mieste neutrálne mydlo zo Sonett, potom dlho dlho nič, nasleduje Jeleň a toaletné mydlo (mala som Alverde) pralo ešte horšie ako Jeleň ![]()
Ale skúsiť si to môžeš aj sama ![]()
Anonymni píše:Jsem fakt ráda, že tahle diskuze existuje, našla jsem tady spoustu tipů.
Aj ja som veľmi rada, že táto diskusia existuje. A chodí sem veľa múdrych a šikovných eko mamín aj nemamín ![]()
víla Amálka píše:Ja skúšam mydlá do slizu tak, že s ním niečo vyperiem v rukách… A rozdiely sú obrovské. Na 1. mieste mám marseilské mydlo, na 2.mieste neutrálne mydlo zo Sonett, potom dlho dlho nič, nasleduje Jeleň a toaletné mydlo (mala som Alverde) pralo ešte horšie ako JeleňAmálko - Palma kokos a Omino Bianco v žebříčku nemáš? Podle mě perou docela dobře (v ruce, na sliz nevím) a navíc hezky voní
Ale skúsiť si to môžeš aj sama
KatyK píše:Palma kokos a Omino Bianco v žebříčku nemáš? Podle mě perou docela dobře (v ruce, na sliz nevím) a navíc hezky voní.
Katy, skúšala som skôr tie ekologickejšie:) Myslím, že na týchto mi v zložení niečo vadilo
Raz som ešte kúpila Lanzu (akože marseilskú) a keď som ho ovoňala, letela do koša (teda 3ks). Manžel po jednom kuse nekupuje ![]()
Som dosť precitlivelá na rôzne umelé parfemácie.
Takže tak ![]()
Tak jsem dnes konečně udělala sliz z toho marseillského mýdla, myslím, že je to nějaké takovéto, už si nepamatuju kde jsem ho kupovala:
http://www.yinyang.cz/…/d-huile.jpg /> Tady bych si chtěla něco objednat. Ty mýdla jsou tam levnější než u nás
.
http://www.anandam-shop.de/…dba3041b0836
víla Amálka píše:Katy, skúšala som skôr tie ekologickejšie:) Myslím, že na týchto mi v zložení niečo vadiloRaz som ešte kúpila Lanzu (akože marseilskú) a keď som ho ovoňala, letela do koša (teda 3ks). Manžel po jednom kuse nekupuje
Som dosť precitlivelá na rôzne umelé parfemácie.
Takže tak
Aha, já jen, že tam máš jelena, ten je stejně eko jako Omino a Palma kokos
. Jinak souhlas, mají EDTA a tak, proto bych radši taky to marseillské, jako alternativu používám to řecké olivové, ale nevím, zda se úplně hodí na praní.
Na chemické parfemace jsem taky vysazená, ale zrovna ten Palma kokos má vůni přírodní - ve složení je geraniol a linalool
.
KatyK píše:Aha, já jen, že tam máš jelena, ten je stejně eko jako Omino a Palma kokos. Jinak souhlas, mají EDTA a tak, proto bych radši taky to marseillské, jako alternativu používám to řecké olivové, ale nevím, zda se úplně hodí na praní.
Na chemické parfemace jsem taky vysazená, ale zrovna ten Palma kokos má vůni přírodní - ve složení je geraniol a linalool.
Jeleňa som kupovala, ešte keď som si myslela, že je ekologický ![]()
Asi tak 15mesiacov dozadu. Potom som prešla na marseilské ![]()
Anonymni píše:Tak si ze zbytků udělej tekuté mýdlo na ruce.
Zkoušely jste vyrábět sliz z toaletního mýdla ? Není to úplně eko, ale pořád lepší než komerce a chci spotřebovat zbytky. Tuším, že asi nebude prát tak dobře jako Jelen, ale chci to zkusit.
Anonymni píše:Cítím ho a je mi to příjemné. Asi záleží na tom, o jaké mýdlo jde.
Ve slizu už peru a přidávám trošku octa do každého máchání, protože jsem po prvním vyprání měla pocit, že na tom to mýdlo cítím. Jsem jediná?
Eliza píše:V Country Life stojí 300 gr kostka přírodního olivového mýdla cca 90,– Kč. To snad nevyjde dráž. A z toho webu musíš objednat minimálně za 30 EUR a do 100 EUR platíš poštovné.
Tak jsem dnes konečně udělala sliz z toho marseillského mýdla, myslím, že je to nějaké takovéto, už si nepamatuju kde jsem ho kupovala. Tady bych si chtěla něco objednat. Ty mýdla jsou tam levnější než u nás
http://www.anandam-shop.de/…dba3041b0836
Tesco by mělo mít novou verzi eko jutových tašek .
Ahoj, zítra v noci se mají vracet z Francie tak dám vědět jestli dovezli to větší množství toho mýdla. Zatím vůbec nic nevím, volat jim nechci, protože ten účet by byl zas astronomický. Tak zítra.
Nedá mi to, abych se nevyjádřila k tomu testu pracích prostředků, viz. výše. Nechápu co to bylo za odborníka, který testoval dohromady prací gely s pracími prášky a už vůbec proč dal dohormady komerci s eko. (I když tady Ecover vyšel dobře). Jestli jste si všimly, tak na obrázcích byl dohormady prostředek na bílé a na barevné - nevím zda šlo o ilustraci a nebo to skutečně testoval dohromady!!! Když jsem to srovnala s výsledky toho staršího testu MF Dnes, nemůžu se ubránit dojmu alespoň malé reklamy na některé prášky. Že by se tak zlepšily a některé tak zhoršily
!
I nadále zůstávám u mýdla, sody, octu a některého eco gelu.
souhlas (s tim zustavani u slizu etc) ![]()
… jinak tvrdili, ze testovali prasky a gely „univerzalni“ tedy jak na bile tak na barevne …
testovat dohromady prasky a gely mi prijde taky ujete … snad alespon tu cenu prepocitavali podle davkovani … ale je to trochu jako hrusky a brambory
eko a neeko srovnavali dohromady schvalne - aby koukli na to, jak moc eko jsou
… spis mi nejde do hlavy to vysledne razeni a sestaveni vysledne znamky … nojo, kazdy at si z toho vezme co jde ![]()
mejte se!
…co jsem si z toho odnesla, mne až zas tak netěší. Mám na mysli skutečnost, že Qalt Excel jako nositel značky EŠV nedostál jejím pravidlům. Sice v něm neperu, používám sliz a Ecover gel, mrzí mne to jaksi „obecně“, protože to znehodnocuje certifikát a může to negativně ovlivnit řadu lidí, kteří jsou na vahách, zda připlatit či nepřiplatit o něco více peněz za eko výrobek…
nojo, pravda … prave proto mi prijde tezky verit vyrobcum, co maji vetsinu vyrobku „komercnich“ a pak jeden dva eko (aby se nereklo), pak asi zadny div, ze kvalita promenliva …
a tem remcalum, co maji proti eko a biovecem tisic poznamek, to bohuzel trochu nahrava ![]()
Koukám Aluško, že vyloupnutí ekomimča je už na spadnutí. Tak ať všechno dobře dopadne
.
Herminka píše:
K tomu zdravějšímu pečení : Manžel rád snídá něco sladkého s kávou, tak peču cca 1× týdně, většinou hrnkové lité buchty (jeden recept na nejrůznější způsobya v nich polovinu mouky nahrazuji špaldovou (a teď chci koupit ještě žitnou, abych dávala bílé mouky ještě míň) a asi polovinu cukru třtinovým. Oleje dávám cca 2/3 oproti receptu a není to poznat
(zatím mám klasický olej Lukana, ale dostala jsem bio řepkový, už se na něj těším). Koupila jsem si teď kypřící prášek s vinným kamenem v DM a trochu mě zarazil obsah hydroxidu sodného v něm. Asi je to v neškodné koncentraci, ale stejně…
Díky za info o hnědém cukru a kakau, vůbec jsem to nevěděla.
Už dlouho jsem se chystala podívat, co to ten Natron je- teď se mi to konečně podařilo- je to hydroxid sodný, ale i bikarbonát sodný, což je jedlá soda?- nevím, nechci mystifikovat… Tak bych se asi přikláněla k té druhé variantě, přijde mi taková lepší
(doufám, že to byl nějakej důvěryhodnej slovník- internetovej…
e.
Aluško trochu opožděně - mě se na rukou dělají suchá svědivá místa mezi prsty a na kloubech, pupínky naštěstí zatím ne. Pořád mažu, něco vždycky zabere, laveří krém na ruce nebo třeba krém od Canadermu. Takže nic neporadím.