Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Herminka píše:
Andya, …Já dávám lihový ocet na bílé a mám ho pořád pěkné, až bych si troufala říct sněhobílé (přidávám ke slizu bělidlo Ecover a vodu máme asi tak nějak normální, tvrdou určitě ne).
A máš ten ocet také přibarvovaný karamelem a nebo sxistuje někde i ocet nepřibarvovaný? Andrea
ahoj holky, recepty jsem si hned zkopirovala, snad se k nim nekdy taky dostanu, skvele, kdyz sem nekdo neco obcas hodite …
taky jsem podlehla deinkrustacni horecce … zatim jsem to udelala podle navodu toho chytreho pana z prispevku na emiminu, na ktery hodila odkaz Eliza … tedy 250ml a program na 40°C bez predpirky … byla jsem zvedava, protoze jsem dosud zadne problemy s prackou ani tvrdnutim pradla nemela …
no a opravdu, neco z te pracky teklo
… nebylo toho moc, tj. zadna tragedie, ale co me prekvapilo byl ten smrad
takova odpadova zatuchlina … asi jak se uvolnily ty usazeniny … podobne to bylo i pri prvnim prani se slizem, to taky z pracky lezly ruzny veci
… takze ted premyslim, ze do toho pujdu treba zitra nebo pozdeji (pokud neporodim
) jeste jednou, tentokrate s vyssi davkou octa a programem na vyvarku … snad mi to pracku nerozezere, to by se uplne nehodilo
…
zatim se mejte krasne, tesim se na nove rady a tipy!
Aluška, práčku ti to nerozožere
Už som čistila práčku octom na vývarke, a nič sa nestalo ![]()
Andya píše:Ještě jsem nenarazila na „bílý“ ocet - myslím v ceně přijatelné pro pračku. Já ho používám jen na barevné, na bílé Ecover aviváž. Sůl taky používám Ecover, jednou jsem měla Ulricha, rozdíl jsem nezaznamenala, Ecover koupím v kamenném obchodě, Ulricha ne, takže závěr je jasný.
přibarvený ocet - používáte ho i na bílé prádlo a nebo používáte octy jiné?
S tím octem to dělám podobně. Dávám ho místo aviváže do barevného prádla. Do bílého dávám sůl od Ulricha nebo Missivy a máchadlo od Missivy.
Ecover jsem tady u nás zatím v žádném kamenném obchodě neobjevila. Z těch pracích programů znám jenom Ulricha a Missivu. Objednávám růtzně - setkání maminek, internet… Možná by bylo dobré vyzkoušet i jiné značky a porovnat. Třeba se k tomu dostanu až pročtu více stránek tady z diskuse (nechám se inspirovat, co se vám osvědčilo…) a někde na něco natrefím (kamenný obchod, internet, kde budu objednávati i jiné věci…).
Když jsem dělala tu slabší deinkrustraci s octem (250 ml + 40°C) a s Mediem (40 °C), také to zdpovědně smrdělo. Ale co odcházelo do kanalizace, nevím - pračka je vklíněna mezi zeď a skříňky a je napevno připojena do odpadu za ní (asi bych se obavala do toho manželovi lést a odpojovat mu to, abych mohla dát hadici do vanny a pozorovat vytékající vodu - ale třeba k tomu přemluvím manžela, budou-li potíže trvat).
Tu silnější deinkrustaci jsem ještě nestihla udělat, chystám se na ni teď dopoledne (jó a ocet nepřinesl syn, ale přivezl ho večer manžel).
Nálev se zakyseným mékem (500 ml) asi moc prádlu nepomohl. Nevím kolik jsem tam toho mléka na malou dětskou vaničku měla dát, jestli to nebylo málo. Takže možná budu opakovat s větším množstvím mléka a nebo vyzkozkouším rovnou tu kyselinu citrónovou. Takže uvidím.
Andrea
Taky používám klasický obarvený kvasný lihový ocet
a myslím si, že v pračce se rozředí natolik, že vůbec nevadí, že tam nějaký ždibec barviva je.
Bluesky , tak se v tom Albertu s cenou (4,90) BIO Fit tyčinek asi nesekli
. Pořád to tam mají, dokonce k tomu přibyla cedulka sníženo natrvalo - původni cena 10,90 (myslím). Takže pořád doplňuju zásoby
.
Kdyby se tam Brňačky chtěly vypravit, je to Albert na Halasově nám. v Lesné
.
Jinak jsem si konečně pořídila Tesco jutovou tašku, ten nový desing s listy je fakt moc povedený
.
KatyK , tak to máte dobrý (bio tyčinky), v Praze stojí v různých obchodech 11,– až 14,– Kč.
Andya , kamenným obchodem (pro nákup Ecover výrobků) jsem myslela nějaký obchod se zdravou výživou (bio obchod), v klasické drogerii ke koupení není. Nevím odkud jsi, v Praze bych ti poradila, v Brně třeba KatyK…
Muzete mi nekdo poradit? Poprve jsem delala mydlovy praci gel, ale kdyz jsem ho pouzila do vody na prani v ruce, udelaly se na povrchu takove jemne vlocky, skoro jako pena, je to prilis velkym mnozstvim sody? A existuje nejaky overene bezpecny recept (mnozstvi surovin, znacka mydla, davkovani), abych ho mohla pouzit do nasi nove pracky bez strachu ze ji znicim? Dekuji
A jeste, jaky mate nazor na tablety do pracky TAKO?
Kopíruji zu jiné diskuze, za zakladatelku dotazu, pokuste se odpovědět, jo?
Ahoj holky,
po čase zas jdu s dotazem..
Konečně jsem dodělala Calgonit a koupila Sodasan prášek do myčky.. Píší na něm ale, ať nezapomeneme pravidelně regenerovat myčku Sodasan solí.
Když jsme myčku koupili, tak podle parametrů vody naší lokality na webu splňovala fakt, že myčka sůl nepotřebuje (voda není tvrdá)… Je ta sůl tedy do myčky fakt potřeba?
Já ty cca 3 roky, co myčku mám, sůl ani leštidlo nepoužívám, sůl jsem tam dala jen tu, co k myčce přidal výrobce jako dárek…
V Rozmarýně mi paní říkala, že sůl patří do každé myčky…
Jak to vidíte vy?
Díky za info,
E.
Ahojky, mohly byste mi prosím poradit, jak mám vyhazovat do skla skleničky od výživ? Mám z toho sundávat ty papírové etikety nebo je můžu nechat? Díky moc ![]()
olinek píše:
Ahojky, mohly byste mi prosím poradit, jak mám vyhazovat do skla skleničky od výživ? Mám z toho sundávat ty papírové etikety nebo je můžu nechat? Díky moc
Ahoj, etiketu sundávat nemusíš, pouze víčko
. Jinak dobré stránky o třídění odpadu jsou www.jaktridit.cz - tam píšou toto:
//Jak správně vytřídit skleněnou láhev?
Láhev vhazujeme do kontejneru na sklo bez uzávěru. Etiketu ponecháme. Se samotným uzávěrem naložíme dle jeho materiálu. Plastové víčko patří do kontejneru na plast. Kovové, pokud se u vás sbírá odděleně kovový odpad, tak do sběrné nádoby nebo případně do sběrného dvora s ostatními kovy, jinak do směsného odpadu.//
Sati píše:Tablety neznám a mýdlový gel dělám od oka, když ztuhne moc, tak ho prostě do pračky naředím.
Muzete mi nekdo poradit? Poprve jsem delala mydlovy praci gel, ale kdyz jsem ho pouzila do vody na prani v ruce, udelaly se na povrchu takove jemne vlocky, skoro jako pena, je to prilis velkym mnozstvim sody? A existuje nejaky overene bezpecny recept (mnozstvi surovin, znacka mydla, davkovani), abych ho mohla pouzit do nasi nove pracky bez strachu ze ji znicim? Dekuji. A jeste, jaky mate nazor na tablety do pracky TAKO?Kopíruji zu jiné diskuze, za zakladatelku dotazu, pokuste se odpovědět, jo?
Na Babinetu někdo žádá o vyplnění dotazníku o biopotravinách, tak jestli máte zájem, je to zde: