Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Tejina
25.4.16 21:17

Nemel byste nekdo zizalky do vermikomposteru? Prosim, prosim :)

• Citovat
  • Upravit
359
18.5.16 15:24

@kells Já si vyrábím mýdlový sliz z marseillských vloček nebo mýdla a nemohu si ho na praní vynachválit. Myčku nemáme, takže neporadím, ale na ostatní čistění (koupelen apod.) používám fakt úžasné „černé mýdlo“ (je hodně koncentrované, takže vydrží strašně dlouho). Kupuji vše tady: http://www.mydloteka.cz/…DLA-NA-PRANI Jinde jsem hlavně to černé mýdlo nenašla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
14.6.16 21:48

Dobrý večer, mohla bych poprosit někoho, kdo zná odkaz na stránky, kde je ten seznam čistidel do domácnosti vlastní výroby, aby mi ho prosím poslal? Už jsem na těch stránkách byla, ale nedaří se mi to najít. Velice děkuji, zdravím k

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
10.8.16 15:19

Domácí univerzální čistič povrchů

Hezký den,
prosím o radu - chci si udělat domácí čistič smícháním 100% citronové šťávy, octu a vody, protože mám malé dítě, které olizuje veškerý nábytek. Uměl by mi někdo poradit s poměrem?
Nebo máte nějaký tip na úklidové ubrousky, u kterých tolik nevadí olíznutí?
A ještě jedna otázka - kdybych s tím doma připraveným čističem uklízela třeba pracovní desku v kuchyni (z rozprašovače) po porcování masa - je schopen takový přípravek zabít třeba salmonely? Nikde se nemohu dočíst, čeho všeho je v té dezinfekci ocet schopen a kolik ho z hlediska poměru musí být…
Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.8.16 16:00

@knupka na dezinfekci kuchyně je často doporucovan peroxid vodíku. Pokud ho zrovna dítě nevypije půl litru tak by se mu nemelo nic stát. Oliznuti urcite nevadí.
Co se octu tyce tak ja ho redim s vodou v poměru 1:1.ale bacha na co to davas, precijen je ocet kyselina tak ať ti to neposkodi nábytek.
Ale já bych to s tou dezinfekci neprehanela. Ja vyrůstala napul v kurniku ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
10.8.16 16:04
@knupka píše:
Hezký den,
prosím o radu - chci si udělat domácí čistič smícháním 100% citronové šťávy, octu a vody, protože mám malé dítě, které olizuje veškerý nábytek. Uměl by mi někdo poradit s poměrem?
Nebo máte nějaký tip na úklidové ubrousky, u kterých tolik nevadí olíznutí?
A ještě jedna otázka - kdybych s tím doma připraveným čističem uklízela třeba pracovní desku v kuchyni (z rozprašovače) po porcování masa - je schopen takový přípravek zabít třeba salmonely? Nikde se nemohu dočíst, čeho všeho je v té dezinfekci ocet schopen a kolik ho z hlediska poměru musí být…
Děkuji.
kombinovat citronovou štávu a ocet mi příjde trochu zbytečné, roztok kyseliny citronové používám tam, kde by byl ocet moc agresivní a mohl by to poškodit, ale zkus tohle … možná na těch stránkách je i recept na ubrousky z hydrofilního oleje, tam ty poměry nevím, ale hydrofilní olej se naředí vodou a do toho se namočí ubrousky, ale nemá to moc trvanlivost… hydrofilní olej dělám z oleje a glukosidu a poměr je 4:1…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
10.8.16 16:10

@knupka Dle mých zkušeností je jedno, jestli dáš ocet nebo citronovou šťávu - můžeš dát jenom jedno z toho. Jinak jsem dávala toho octa do vody vždy tak nějak od oka. Ale musím říct, že když jsem vytírala podlahu octovou vodou, tak to malej olizoval, ale když jsem vytírala normálním nějakým prostředkem, tak mu to nechutnalo.

Ohledně masa - ne, ocet sám to nezničí. Pokud nechceš nic chemického, musíš to drhnout velmi horkou vodou - min 50 stupňů. Tuhle teplotu totiž většina breberek nepřežije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
10.8.16 17:28

@knupka ne, salmonely pochopitelně ocet nezabije. Obecně nemá žádné extra dezinfekční účinky, jen lépe rozpouští špínu, snáze než horká voda.

Na syrové maso prostě používej jedno jediné plastové prkénko, které nebudeš používat na nic jiného a budeš ho dávat do myčky a nebo ho vyvářet, případně tedy stříkat nějakým dezifekčním prostředkem a pak ho důkladně opláchneš.

Bezpečný a ekologický vlhčený ubrousek se dělá tak, že se vezme mikrovláknový hadřík, nebo jiný hadřík a navlhčí se - třeba horkou mýdlovou vodou a nebo octovým roztokem, utře se to co je potřeba utřít, hadřík se vyždíme, propláchne a nechá uschnout. Lze to opakovat dle libosti, hodí se mít dva a průběžně je prát… (blbé, leč účinné, že?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
11.8.16 09:52

@Tšekkin Kulpa Já to s dezinfekcí nepřeháním, doma žádnou nemám. Až se divím (dle reklam), že ještě žijeme :lol:. Šlo mi čistě o tu kuchyňskou pracovní desku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
11.8.16 09:53

@dalmati @Ou No já právě po položení dotazu na několika stránkách našla toto:

Dezinfikuje dřevěné prkénko
Po každém použití je otřete neředěným bílým octem. Kyselina přítomná v octu je dobrý dezinfekční prostředek, který dokáže zahubit nebezpečné bakterie jako je Escherichia Coli, Salmonella a Staphylococcus. Na prkénka nikdy nepoužívejte vodu ani prostředek na nádobí, mohly by narušit povrchová vlákna dřeva!

Tak nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
11.8.16 10:36

Stran otírání linky:

Asi nejlepší volbou k dezinfekci by možná byl 3% peroxid vodíku, který nasprejuješ na povrch a necháš působit myslím cca 15minut. Mělo by to asi jít i se dřevěnými prkýnky.

V této studii testovali hydrogen peroxid dokonce k dezinfekci salátu (E.coli, Salmonella, Listeria), a nejenže byl salát poté jedlý a stále ještě chutný, ale též nezávadný :-)
 http://www.sciencedirect.com/…713514001716

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
11.8.16 10:50

@Ou Ocet má dezinfekční účinky. Působí proti řadě bakterií. Zabije toho méně, než třeba savo, ale stále ano.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10656352

Co jsem četla jinde, tak účinnost octa zvyšuje, je-li povrch předem dobře umytý normálně horkou vodou a jarem.

„When Japanese researchers looked at the ability of rice vinegar to disinfect salmonella, it found that for strains that formed biofilms – a slimy matrix that forms in wet or humid conditions – vinegar just couldn't get past the slime to kill the bacteria inside.“

• čili prvně vydrhnout, potom nanést ocet je lepší

http://www.abc.net.au/…/3407024.htm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4634
12.10.16 11:51

Nevíte kde bych v Praze nakoupila na jednom místě práškovou sodu, jedlou sodu a kyselinu citronovou? v balení tak od 50 g výše… ideálně P 6, 7, 5, 2 (mají to třeba v obyč Tescu?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730
12.10.16 11:55
@Niemeyer píše:
Nevíte kde bych v Praze nakoupila na jednom místě práškovou sodu, jedlou sodu a kyselinu citronovou? v balení tak od 50 g výše… ideálně P 6, 7, 5, 2 (mají to třeba v obyč Tescu?)

V Tescu nevím, ale běžně kupuji v Kauflandu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4634
12.10.16 12:00

@malinika díky!

ještě se chci zeptat, budu si dělat pršek do myčky… ta sůl oprvdu kuchyňská nebo jiná? asi raději bez jodu, že? protože ten by v myčce časem udělal pěknou paseku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný